Politiikka

Saako eduskunnasta vapautuksen liian lepsusti? Nämä kansanedustajat ovat lähteneet tällä vaalikaudella

Vaalikausi on vielä kesken, mutta jo nyt edustajantoimesta vapautuksen saaneita on enemmän kuin edellisellä ennätyskerralla 1990-luvun puolivälissä. ”Ennen tultiin iki-istuvilleen, nyt lähtökohdissaan vain käymään”, kuvaa eduskunnan pitkäaikainen pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Eduskunnan vaihtuvuus on ollut tällä vaalikaudella poikkeuksellisen vilkasta. Nyt jo kymmenen kansanedustajaa on pyytänyt vapautusta kansanedustajan toimesta uusien tehtävien perusteella, ja kaikille vapautus on myös myönnetty.

Lähteneet kansanedustajat ovat hakeutuneet uusiin töihin joko yksityiselle sektorille yritysten ja järjestöjen palvelukseen tai julkisiin virkoihin. Sen lisäksi kolme vuoden 2015 vaaleissa valittua kansanedustajaa istuu nyt Euroopan parlamentissa.

Vapautusta hakeneiden määrä on kaksinkertainen verrattuna edellisiin vaalikausiin. Sekä vaalikaudella 2011–2015 että vaalikaudella 2007–2011 viisi kansanedustajaa sai vapautuksen edustajantoimesta.

Vaalikaudella 2003–2007 lähtijöitä oli neljä ja sitä edellisellä vaalikaudella kaksi – tai oikeastaan kolme. Tarja Halonen valittiin tasavallan presidentiksi, jolloin valtiopäiväjärjestyksen mukaan hänen edustajantoimensa lakkasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän artikkelin lopussa oleva grafiikka kertoo eduskunnan tämän kauden lähtijät ja tilalle tulijat puolueittain.

Eduskunnan keskuskanslian keräämien tietojen mukaan edellinen lähtijäbuumi oli vaalikaudella 1995–1999, Suomea koetelleen laman jälkeen. Silloin yhdeksän kansanedustajaa hakeutui vihreämmälle oksalle, muun muassa Iiro Viinanen (kok) Pohjolan pääjohtajaksi ja Matti Louekoski (sd) Suomen Pankkiin.

Eduskunnan pitkäaikainen pääsihteeri, nyt eläkkeellä oleva Seppo Tiitinen arvioi nykyisen vaihtuvuuden kertovan siitä, että edustajantoimeen suhtaudutaan uudella tavalla.

”Siihen jo lähtökohdissaan tullaan vain käymään. Ennen oli paljon niitä, jotka tulivat iki-istuvilleen, kunnes kansa kyllästyi ja heitti pois”, Tiitinen sanoo.

”Nyt porukka suurelta osin tulee aika nuorena kansanedustajiksi. Sitten he näkevät, mitä se työ on, ja näkevät miten ura kehittyy, ja siinä sivussa he näkevät muita uria avautuvan.”

Kaikkiaan vuoden 1979 jälkeen 58 kansanedustajalle on myönnetty vapautus edustajantoimesta uusien tehtävien perusteella. Kaksi edustajaa on halunnut lähteä, mutta eduskunta ei ole hyväksynyt eronpyyntöä.

Vasemmistoliiton Marjatta Stenius-Kaukonen perusteli 1991 eronpyyntöään politiikan moraalisella rappiolla, ja kristillisten Vesa Laukkanen ilmoitti 1994 lopettaneensa poliittisen toimintansa. Kumpikin tapaus päättyi eduskunnan suuressa salissa äänestykseen, jossa eronpyyntö hylättiin.


Seppo Tiitisen mukaan historiasta löytyy tilanteita, joissa puolueet halusivat eroon joistakin edustajista, ja työntämällä työnsivät kiusankappaleitaan pois eduskunnasta. Tätä perua on se, että Stenius-Kaukosen ja Laukkasen käyttämät poliittiset tai henkilökohtaiset syyt eivät kelpaa eroperusteeksi, vaan lähtijällä täytyy olla yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä tai virka odottamassa.


Eduskunnalle on jätetty paljon harkintavaltaa: perustuslaki sanoo vain, että vapautuksen voi myöntää, jos siihen on ”hyväksyttävä syy”.

Viime vuosilta yksi kiistanalainen tapaus ei ehtinyt edetä tyrmäykseen asti. Kokoomuksen Lasse Männistö oli lähdössä Helsingin apulaiskaupunginjohtajan sijaiseksi, koska Laura Rädystä (kok) tuli ministeri.

Demarit nostivat tästä äläkän, koska haistoivat pienen piirin suhmurointia – sillä jos Männistö olisi saanut vapautuksen, Räty olisi noussut myös eduskuntaan. Silloinen puhemies Eero Heinäluoma (sd) antoi ymmärtää, että vapautus ei olisi ollut läpihuutojuttu, ja aikansa harkittuaan Männistö perui suunnitelmansa.

Männistö oli ensimmäisen kauden kansanedustaja, ja hän oli lähdössä viransijaiseksi. Eronpyynnön eväämiselle olisi todennäköisesti löytynyt riittävät perusteet.

”Arvio siitä, mikä on yhteiskunnallisesti merkittävää, elää. Eduskunnan on se itse arvioitava”, Tiitinen sanoo.

Eduskunnasta kesken kauden lähtöön suhtaudutaan nihkeästi siksi, että kyseessä on ylin valtioelin, jonne tullaan äänestäjien luottamuksen varassa. Eduskunnan keskuskanslian muistion mukaan edustajantoimen pysyvyyden näkökulmasta erityisen kriittisesti pitäisi suhtautua vaalikauden alussa esitettyihin vapautuspyyntöihin.

Monet entiset kansanedustajat ovat havainneet, että ex-edustajan voi olla yllättävän vaikea löytää säällistä työpaikkaa edustajavuosien jälkeen, jos sellaista ei ole odottamassa. Siksi työtarjouksiin ja avautuviin virkoihin tartutaan hanakasti myös kesken nelivuotisen edustajakauden.

Yhdeksännen kauden kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) on paheksunut eduskunnan kesken jättäviä kansanedustajia. Hänen mielestään edustajan mandaatin purkaminen ei saa olla läpihuutojuttu, ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan pitäisi arvioida sen ehtoja uudestaan.

”Nykyinen käytäntö on aivan liian lepsu”, Anttila sanoi alkuvuodesta.

Anttilan kritiikki ajoittui kokoomuksen Sanna Lauslahden ja Outi Mäkelän lähtöilmoituksiin. Lauslahtea Anttila kritisoi erityisesti, koska hän siirtyi lääketeollisuuden etujärjestön lobbariksi kesken sote-uudistuksen käsittelyn. Lauslahti oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.

Euroopan neuvoston korruptionvastainen elin Greco on varoittanut Suomea niin sanotusta pyöröovi-ilmiöstä eli eturistiriidoista, joita voi syntyä, kun vaikuttajat siirtyvät julkiselta sektorilta yksityisten firmojen palvelukseen. Suomessa ei ole pelisääntöjä näihin tilanteisiin.

Mutta toisiakin näkökulmia on. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja ja kokoomuksen poliitikkojen taustavoimana toiminut Juho Romakkaniemi sanoo, että lahjakkaat ihmiset eivät uskalla lähteä politiikkaan, jos syntyy mielikuva, ettei sieltä pääse pois.

”Eduskunnalle ja poliittiselle päätöksenteolle tekee hyvää, jos on kokemusmaailmaa ja osaamista muualtakin. Mitä enemmän on liikkuvuutta politiikan, yrityselämän, järjestöjen ja virkakunnan välillä, sitä monipuolisempaa ja laadukkaampaa on osaaminen”, Romakkaniemi sanoo.

Suomen EU-jäsenyyden aikana eduskunnasta on lähdetty myös EU-parlamenttiin. Se on eri tilanne kuin vapautus, koska silloin edustajantoimen hoitaminen keskeytyy. Keskeytyksen aikana eduskuntaan nousee varasijalla ollut ehdokas.

HS haastatteli lauantaina Mirja Vehkaperää (kesk), joka lähtee EU-parlamenttiin Suomeen palanneen Paavo Väyrysen tilalle.

Vehkaperän lisäksi myös keskustan Elsi Kataiselle avautui aiemmin paikka EU-parlamentista. Hän nousi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen valitun Hannu Takkulan tilalle.

Vehkaperän korvaaja olisi ollut Eija Nivala, jonka ura parlamentaarikkona typistyi lyhyeen: hänet valittiin Ylivieskan kirkkoherraksi, jonka jälkeen hän esitti valtakirjansa eduskunnassa ja pyysi saman tien vapautusta edustajantoimesta. Kun myös Nivalan piipahdus lasketaan mukaan, hänestä tuli kymmenes kansanedustaja, joka on löytänyt mielestään eduskuntaa mielekkäämpiä tehtäviä tällä vaalikaudella.


Eija Nivalan tilalle tulee raahelainen Hanna-Leena Mattila (kesk), joka on historian ja Suomen kielen lehtori ja johtaa myös Raahen kaupunginvaltuustoa.

Paavo Väyrynen oli valittu EU-parlamenttiin 2014 vaaleissa, mutta hän oli ehdolla myös 2015 eduskuntavaaleissa. Tultuaan valituksi hän päätti jäädä EU-parlamenttiin, mutta hänelle jäi oikeus tulla koska tahansa hoitamaan keskeytynyttä kansanedustajan tehtäväänsä. Näin lopulta tapahtui 12. kesäkuuta tänä vuonna.

Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner pääsi eduskuntaan 2015 vaaleissa, mutta hänelle avautui samalla paikka EU-parlamentissa, kun Sampo Terho valittiin eduskuntaan. Ruohonen-Lerner saisi Väyrysen tavoin palata eduskuntaan, jolloin varasijalta hänet korvannut Leena Meri (ps) joutuisi väistymään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Politiikka
 • Kansanedustajat
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Komissio ehdottaa kymmenentuhannen rajavartijan passittamista EU:n rajoille – tätä se tarkoittaisi Suomelle

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Redi täyttyi uteliaista heti avaamisensa jälkeen – HS näyttää minkälaista kauppakeskuksessa ja sen kattoterassilla on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää