Politiikka

Yksityinen terveys­yhtiö Pihlajalinna jätti valinnan­vapaus­kokeilun kesken tappioiden takia Jyväskylässä

Yksityiset terveysyhtiöt havittelevat valinnanvapautta – mutta Jyväskylässä Pihlajalinna pettyi, kun asiakkaita tuli liian vähän ja hekin kävivät kalliiksi hoitaa

Soteen tulossa olevaa valinnanvapautta on pidetty kultakaivoksena yksityisille terveysyrityksille, mutta Jyväskylässä meneillään oleva kokeilu on näyttänyt myös valinnanvapauden muita puolia.

Jopa siinä määrin, että Suomen suurimpiin terveysyrityksiin kuuluva Pihlajalinna ilmoitti toissa viikolla jättävänsä kokeilun kesken.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiön mukaan sille on tullut kokeilusta tappiota, joten se vetäytyy kokeilusta lokakuussa ja luovuttaa liki 700 asiakastaan muiden hoteisiin. Kokeilu jatkuu ilman Pihlajalinnaa vuoden loppuun asti.

Asiakkaille ei pitäisi tulla ongelmia: he palaavat julkisen terveyskeskuksen asiakkaiksi tai valitsevat tilalle jonkun muun kokeilussa yhä jatkavan yksityisen yhtiön palvelut. Sivutuotteena heille saattaa syntyä mielipaha Pihlajalinnan toiminnasta, mutta pörssiyhtiö näyttää laskevan, että mainetappio on helpompi kestää kuin rahallinen tappio.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jyväskylän kokeilu on käynnissä kahdeksalla alueella. Asiakkaat voivat pysyä julkisen puolen asiakkaina tai vaihtaa kokeilussa mukana oleville yksityisille, joita ovat Pihlajalinnan lisäksi olleet Mehiläinen ja Terveystalo sekä pieni paikallinen Medics24.

Kokeilu kattaa kiireellisen ja ei-kiireellisen lääkäri- ja hoitajavastaanoton sekä sosiaaliohjauksen ja -neuvonnan palvelut. Lisäksi pakettiin kuuluvat lääkäri- tai hoitajakäynnin vaatimat laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Asiakasmaksu on sama, valitsi yksityisen tai julkisen palvelun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jyväskylän kokeilussa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia, joista voi saada osviittaa tulevaan sote-uudistukseen – sillä edellytyksellä, että sote hyväksytään eduskunnassa.

Jyväskylässä valinnanvapautta ovat käyttäneet ahkerimmin ne potilaat, joilla on paljon tarvetta käydä lääkärissä ihan perustasolla terveyskeskuksessa.

Tällaista patoutunutta kysyntää on kaikkialla Suomessa. Nykyinen julkinen terveydenhuolto, jota on ryhdytty nyt soten jumittaessa kovasti ihannoimaan, ei ole kyennyt siihen vastaamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jyväskylä herättää kysymyksen, kykenevätkö yksityisetkään. Tai ainakaan kaikki niistä.

 

Alalla mitataan nyt, kenen rahat riittävät valmistautua sote-uudistuksen tuloon.

Lisäksi Jyväskylän tapaus kertoo, että niin sanotut kapitaatiomaksut tulevat aiheuttamaan vielä paljon päänvaivaa. Kyse on siis siitä, paljonko julkisen puolen pitää maksaa yksityisille yrityksille potilaiden hoidosta. Jyväskylä ei halunnut maksaa Pihlajalinnalle liikaa, mutta tuskinpa kaupunki halusi sitäkään, että yhtiö ottaa kokeilusta hatkat kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jyväskylä paljastaa jotain myös terveysbisneksestä. Pihlajalinna oli viime vuosineljänneksellä tappiolla ja antoi kesäkuun lopussa tulosvaroituksen loppuvuodesta.

Alalla mitataan nyt, kenen rahat riittävät valmistautua sote-uudistuksen tuloon. Onko käymässä niin, että vain kaksi suurinta eli Mehiläinen ja Terveystalo kykenevät valtakunnalliseen toimintaan? Se kaventaisi valinnanvapautta.

Jyväskylä maksaa yksityisille tuottajille korvauksen, jolla niiden pitää tulla toimeen. Projektipäällikkö Riitta Pylväsen mukaan korvaus perustuu samaan hintaan, jolla kaupunki tuottaa palvelut. Korvausta korotettiin keväällä yhtiöiden kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen.

Esimerkiksi Jyväskylän keskustassa asuvasta 7–64-vuotiaasta yhtiöt saavat 94 euroa vuodessa. Korvaus muuttuu iän ja asuinpaikan mukaan: hankasalmelaisesta yli 85-vuotiaasta potilaasta yhtiöt saavat 597 euroa vuodessa. Kapitaatio on könttämaksu, jonka saa yhdestä potilaasta riippumatta siitä, montako kertaa hän käy vastaanotolla.

Näin valinnanvapauden on tarkoitus toimia – yhtiöt eivät saa valikoida asiakkaita, ja korvauksen tason on tarkoitus heijastella asiakkaan hoitotarvetta.


Yksityiset yhtiöt ovat koko ajan valittaneet, että Jyväskylä maksaa liian pientä korvausta: Pihlajalinnan omistaja ja perustaja Mikko Wirén sanoi näin jo kokeilun alkaessa HS:n haastattelussa.

Wirénin mielestä maksu on rakennettu väärin, kun maksu perustuu Jyväskylän terveyskeskusten kustannuksiin jaettuna väestömäärällä ikäryhmittäin. Hänen mielestään sen pitäisi perustua kustannuksiin jaettuna niiden henkilöiden määrällä, jotka todella käyttävät palveluita.

 

”Jyväskylä on ollut hyvä oppi siitä, miten korvausta ei pidä tulevassa sote-mallissa laskea.”

Mehiläisen liiketoimintajohtajan Markku Närenevan mukaan muun Suomen valinnanvapauskokeilujen korvauksissa on otettu huomioon myös asiakkaan sairastavuus ja aikaisempi palveluiden käyttö, toisin kuin Jyväskylässä.

”Jyväskylä on ollut hyvä oppi siitä, miten korvausta ei pidä tulevassa sote-mallissa laskea. Pelkkä keskiarvo toimii silloin, jos ulkoistetaan kokonainen väestö tai kaupunginosa, jossa on myös ei-käyttäjiä mukana. Mutta nyt lähes jokainen listautunut käyttää palvelua, jolloin yhtälö ei toimi”, Näreneva sanoo.

Jyväskylässä listautuneet ovat Mehiläisenkin havainnon mukaan palveluiden suurkuluttajia.

”Me olemme tuottaneet Jyväskylässä noin kolminkertaisen määrän lääkärikäyntejä verrattuna tilanteeseen, jossa meillä on niin sanottu tavallinen väestövastuu”, Näreneva sanoo.

Mehiläinen aikoo silti jatkaa Jyväskylän kokeilussa, vaikka Närenevan mukaan se ei ole yhtiölle kannattavaa. Sillä on valinnanvapausasiakkaita noin 3 300 eli huomattavasti enemmän kuin Pihlajalinnalla.

Jyväskylän kokeilun projektipäällikön Riitta Pylväsen mukaan valinnanvapaus on haaste julkiselle puolelle, mutta yhtä lailla myös yksityisille tuottajille.

”Toimintamalli julkisella on erilainen kuin yksityisellä. Yksityisten pitää miettiä, miten toimintaa muutetaan, kun maksu ei ole käyntikohtainen, vaan se on vastuunottoa potilaasta kokonaisvaltaisesti. Kyse ei ole perinteisistä yksityisen puolen lääkärikäynneistä”, Pylvänen sanoo.

Pihlajalinnan Väli-Suomen liiketoimintajohtaja Teija Kulmala sanoo, että Jyväskylässä valinnanvapauden käyttäjiä on ollut yllättävän vähän. Yhtiö lähti takamatkalta, koska se ei ole alueella kovin tunnettu.

”Siellä on monta tuottajaa, ja meidän kohdallamme väestömäärä jäi pieneksi. Monisairaimmat ja eniten palveluita käyttävät lähtivät vaihtamaan. Sillä määrällä ja potilasjakaumalla toimintaa oli vaikea toteuttaa kannattavasti. Emme hae maksimaalista tuottoa, vaan sitä, että toiminta on kannattavaa eikä laadusta tarvitse tinkiä”, Kulmala sanoo.

Pihlajalinna aikoo jatkaa meneillään olevissa valinnanvapauskokeiluissa Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Oikaisu 30.7. klo 14.30: Pihlajalinna ilmoitti vetäytymisestään 18.7. Ilmaisu ”viime viikolla” muutettu muotoon ”toissa viikolla”.

Tästä on kyse

Valinnanvapaus ehkä vuonna 2023


 Jos sote-uudistus toteutuu hallituksen kaavailemalla tavalla, suomalaiset saavat vuodesta 2023 lähtien valita oman sote-keskuksensa.

 Sote-keskusten taustalla voi olla julkinen taho eli maakunta, mutta myös yksityiset yritykset voivat perustaa sote-keskuksia ja kilpailla samoista potilaista.

 Jyväskylän lisäksi muutamalla muullakin paikkakunnalla on kokeiltu valinnanvapautta etuajassa. Kokeilut perustuvat nyt voimassa olevaan lakiin palveluseteleistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  8. 8

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää