Politiikka

Yksityinen terveys­yhtiö Pihlajalinna jätti valinnan­vapaus­kokeilun kesken tappioiden takia Jyväskylässä

Yksityiset terveysyhtiöt havittelevat valinnanvapautta – mutta Jyväskylässä Pihlajalinna pettyi, kun asiakkaita tuli liian vähän ja hekin kävivät kalliiksi hoitaa

Soteen tulossa olevaa valinnanvapautta on pidetty kultakaivoksena yksityisille terveysyrityksille, mutta Jyväskylässä meneillään oleva kokeilu on näyttänyt myös valinnanvapauden muita puolia.

Jopa siinä määrin, että Suomen suurimpiin terveysyrityksiin kuuluva Pihlajalinna ilmoitti toissa viikolla jättävänsä kokeilun kesken.

Yhtiön mukaan sille on tullut kokeilusta tappiota, joten se vetäytyy kokeilusta lokakuussa ja luovuttaa liki 700 asiakastaan muiden hoteisiin. Kokeilu jatkuu ilman Pihlajalinnaa vuoden loppuun asti.

Asiakkaille ei pitäisi tulla ongelmia: he palaavat julkisen terveyskeskuksen asiakkaiksi tai valitsevat tilalle jonkun muun kokeilussa yhä jatkavan yksityisen yhtiön palvelut. Sivutuotteena heille saattaa syntyä mielipaha Pihlajalinnan toiminnasta, mutta pörssiyhtiö näyttää laskevan, että mainetappio on helpompi kestää kuin rahallinen tappio.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jyväskylän kokeilu on käynnissä kahdeksalla alueella. Asiakkaat voivat pysyä julkisen puolen asiakkaina tai vaihtaa kokeilussa mukana oleville yksityisille, joita ovat Pihlajalinnan lisäksi olleet Mehiläinen ja Terveystalo sekä pieni paikallinen Medics24.

Kokeilu kattaa kiireellisen ja ei-kiireellisen lääkäri- ja hoitajavastaanoton sekä sosiaaliohjauksen ja -neuvonnan palvelut. Lisäksi pakettiin kuuluvat lääkäri- tai hoitajakäynnin vaatimat laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Asiakasmaksu on sama, valitsi yksityisen tai julkisen palvelun.

Jyväskylän kokeilussa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia, joista voi saada osviittaa tulevaan sote-uudistukseen – sillä edellytyksellä, että sote hyväksytään eduskunnassa.

Jyväskylässä valinnanvapautta ovat käyttäneet ahkerimmin ne potilaat, joilla on paljon tarvetta käydä lääkärissä ihan perustasolla terveyskeskuksessa.

Tällaista patoutunutta kysyntää on kaikkialla Suomessa. Nykyinen julkinen terveydenhuolto, jota on ryhdytty nyt soten jumittaessa kovasti ihannoimaan, ei ole kyennyt siihen vastaamaan.

Jyväskylä herättää kysymyksen, kykenevätkö yksityisetkään. Tai ainakaan kaikki niistä.

 

Alalla mitataan nyt, kenen rahat riittävät valmistautua sote-uudistuksen tuloon.

Lisäksi Jyväskylän tapaus kertoo, että niin sanotut kapitaatiomaksut tulevat aiheuttamaan vielä paljon päänvaivaa. Kyse on siis siitä, paljonko julkisen puolen pitää maksaa yksityisille yrityksille potilaiden hoidosta. Jyväskylä ei halunnut maksaa Pihlajalinnalle liikaa, mutta tuskinpa kaupunki halusi sitäkään, että yhtiö ottaa kokeilusta hatkat kokonaan.

Jyväskylä paljastaa jotain myös terveysbisneksestä. Pihlajalinna oli viime vuosineljänneksellä tappiolla ja antoi kesäkuun lopussa tulosvaroituksen loppuvuodesta.

Alalla mitataan nyt, kenen rahat riittävät valmistautua sote-uudistuksen tuloon. Onko käymässä niin, että vain kaksi suurinta eli Mehiläinen ja Terveystalo kykenevät valtakunnalliseen toimintaan? Se kaventaisi valinnanvapautta.

Jyväskylä maksaa yksityisille tuottajille korvauksen, jolla niiden pitää tulla toimeen. Projektipäällikkö Riitta Pylväsen mukaan korvaus perustuu samaan hintaan, jolla kaupunki tuottaa palvelut. Korvausta korotettiin keväällä yhtiöiden kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen.

Esimerkiksi Jyväskylän keskustassa asuvasta 7–64-vuotiaasta yhtiöt saavat 94 euroa vuodessa. Korvaus muuttuu iän ja asuinpaikan mukaan: hankasalmelaisesta yli 85-vuotiaasta potilaasta yhtiöt saavat 597 euroa vuodessa. Kapitaatio on könttämaksu, jonka saa yhdestä potilaasta riippumatta siitä, montako kertaa hän käy vastaanotolla.

Näin valinnanvapauden on tarkoitus toimia – yhtiöt eivät saa valikoida asiakkaita, ja korvauksen tason on tarkoitus heijastella asiakkaan hoitotarvetta.


Yksityiset yhtiöt ovat koko ajan valittaneet, että Jyväskylä maksaa liian pientä korvausta: Pihlajalinnan omistaja ja perustaja Mikko Wirén sanoi näin jo kokeilun alkaessa HS:n haastattelussa.

Wirénin mielestä maksu on rakennettu väärin, kun maksu perustuu Jyväskylän terveyskeskusten kustannuksiin jaettuna väestömäärällä ikäryhmittäin. Hänen mielestään sen pitäisi perustua kustannuksiin jaettuna niiden henkilöiden määrällä, jotka todella käyttävät palveluita.

 

”Jyväskylä on ollut hyvä oppi siitä, miten korvausta ei pidä tulevassa sote-mallissa laskea.”

Mehiläisen liiketoimintajohtajan Markku Närenevan mukaan muun Suomen valinnanvapauskokeilujen korvauksissa on otettu huomioon myös asiakkaan sairastavuus ja aikaisempi palveluiden käyttö, toisin kuin Jyväskylässä.

”Jyväskylä on ollut hyvä oppi siitä, miten korvausta ei pidä tulevassa sote-mallissa laskea. Pelkkä keskiarvo toimii silloin, jos ulkoistetaan kokonainen väestö tai kaupunginosa, jossa on myös ei-käyttäjiä mukana. Mutta nyt lähes jokainen listautunut käyttää palvelua, jolloin yhtälö ei toimi”, Näreneva sanoo.

Jyväskylässä listautuneet ovat Mehiläisenkin havainnon mukaan palveluiden suurkuluttajia.

”Me olemme tuottaneet Jyväskylässä noin kolminkertaisen määrän lääkärikäyntejä verrattuna tilanteeseen, jossa meillä on niin sanottu tavallinen väestövastuu”, Näreneva sanoo.

Mehiläinen aikoo silti jatkaa Jyväskylän kokeilussa, vaikka Närenevan mukaan se ei ole yhtiölle kannattavaa. Sillä on valinnanvapausasiakkaita noin 3 300 eli huomattavasti enemmän kuin Pihlajalinnalla.

Jyväskylän kokeilun projektipäällikön Riitta Pylväsen mukaan valinnanvapaus on haaste julkiselle puolelle, mutta yhtä lailla myös yksityisille tuottajille.

”Toimintamalli julkisella on erilainen kuin yksityisellä. Yksityisten pitää miettiä, miten toimintaa muutetaan, kun maksu ei ole käyntikohtainen, vaan se on vastuunottoa potilaasta kokonaisvaltaisesti. Kyse ei ole perinteisistä yksityisen puolen lääkärikäynneistä”, Pylvänen sanoo.

Pihlajalinnan Väli-Suomen liiketoimintajohtaja Teija Kulmala sanoo, että Jyväskylässä valinnanvapauden käyttäjiä on ollut yllättävän vähän. Yhtiö lähti takamatkalta, koska se ei ole alueella kovin tunnettu.

”Siellä on monta tuottajaa, ja meidän kohdallamme väestömäärä jäi pieneksi. Monisairaimmat ja eniten palveluita käyttävät lähtivät vaihtamaan. Sillä määrällä ja potilasjakaumalla toimintaa oli vaikea toteuttaa kannattavasti. Emme hae maksimaalista tuottoa, vaan sitä, että toiminta on kannattavaa eikä laadusta tarvitse tinkiä”, Kulmala sanoo.

Pihlajalinna aikoo jatkaa meneillään olevissa valinnanvapauskokeiluissa Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Oikaisu 30.7. klo 14.30: Pihlajalinna ilmoitti vetäytymisestään 18.7. Ilmaisu ”viime viikolla” muutettu muotoon ”toissa viikolla”.

Tästä on kyse

Valinnanvapaus ehkä vuonna 2023


 Jos sote-uudistus toteutuu hallituksen kaavailemalla tavalla, suomalaiset saavat vuodesta 2023 lähtien valita oman sote-keskuksensa.

 Sote-keskusten taustalla voi olla julkinen taho eli maakunta, mutta myös yksityiset yritykset voivat perustaa sote-keskuksia ja kilpailla samoista potilaista.

 Jyväskylän lisäksi muutamalla muullakin paikkakunnalla on kokeiltu valinnanvapautta etuajassa. Kokeilut perustuvat nyt voimassa olevaan lakiin palveluseteleistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää