Politiikka

Sisäministeri Kai Mykkänen tyrmää Touko Aallon vaatimuksen palautus­lentojen keskeyttämisestä: ”Täysin suhteetonta”

Vihreät, Sdp ja Rkp vaativat puolueetonta selvitystä Maahan­muutto­viraston toiminnasta.

Hallituksen turvapaikkapolitiikasta tulisi teettää kriittinen ulkopuolinen selvitys, sanovat oppositiopuolueiden puheenjohtajat.

Keskustelu aiheesta on noussut esiin, kun vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi tiistaina Berliiniin lähdössä olleessa lentokoneessa ulkomaalaisen käännytystä eikä suostunut istumaan paikalleen.

Pennanen poistettiin lentokoneesta. Poliisi on aloittanut Pennasen kuvaaman videon perusteella asiasta rikostutkinnan.

Kärkkäimpänä vaatimuksissaan on vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden palautukset lähtömaihin tulisi keskeyttää täysin, kunnes turvapaikkajärjestelmän toimivuus on turvattu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto kirjoitti näkemyksistään Twitterissä keskiviikkona. Hänen mukaansa Suomen turvapaikkajärjestelmä on rikki ja tekee virheellisiä päätöksiä.
Aalto vetoaa näkemyksensä pohjaksi muun muassa Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkimukseen. Siinä todettiin Maahanmuuttoviraston linjan kiristyneen selkeästi. Lisäksi ihmisoikeuksien toteutumisen ja oikeusvaltion kehitystä pidettiin huolestuttavana.

”Lainsäädännön tiukennukset on arvioitava ihmisoikeusnäkökulmasta, ja Maahanmuuttovirastoon on tehtävä perusteellinen ja riippumaton laillisuustarkastus”, Aalto sanoo HS:lle.

”Koska oikeusjärjestelmämme ei ole tällä hetkellä oikeusvarma, on kaikki pakkopalautukset väliaikaisesti keskeytettävä, kunnes on varmaa, että turvapaikkaprosessi takaa hakijoiden oikeusturvan ja ihmisoikeudet.”

Palautukset pitäisi Aallon mukaan keskeyttää selvityksen ajaksi riippumatta siitä, ollaanko henkilö palauttamassa Afganistaniin tai vaikkapa Albaniaan.

”Kaikkein kriittisintä on keskeyttää palautukset niihin maihin, missä on ilmiselvää, että ihminen joutuu hengenvaaraan”, Aalto sanoo.

”Afganistaniin ei pidä palauttaa ketään.”

Toisaalta Aallon mukaan tilanne menee vaikeaksi, jos ryhdytään tekemään rajanvetoa, minne ihminen voidaan palauttaa ja minne ei.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) pitää Aallon vaatimusta ”täysin suhteettomana”.

”Mehän arvioimme ja kehitämme koko ajan Suomen turvapaikkajärjestelmän tilannetta. Se kestää kaiken vertailun eurooppalaisiin verrokkeihin.”

Mykkänen vetoaa Maahanmuuttoviraston kesäkuussa julkistamaan selvitykseen Suomen turvapaikkapäätösten laadusta.

”Kolmen viime vuoden aikana on käsitelty 44 000 turvapaikanhakijaa, joista ylivoimainen enemmistö on saanut niin oikeudenmukaisen ratkaisun kuin mahdollista.”

Selvityksessä nousi esiin kehitysehdotuksia esimerkiksi tulkkauksen laadunvalvontaan. Mykkäsen mukaan järjestelmää kehitetään parhaillaan selvityksen pohjalta.

Mykkänen huomauttaa, että jos palautukset keskeytettäisiin, koko turvapaikkajärjestelmä voisi romuttua.

”Riski on, että maahan jää isompi ilman oleskelulupaa oleskeleva vähemmistö ja syntyy esimerkiksi kahden kerroksen työmarkkinat.”

Hän myös muistuttaa, että viime vuonna Suomessa neljä viidestä poliisin avulla palautetuista henkilöistä oli muita kuin turvapaikanhakijoita. Palautetuilla oli siis esimerkiksi rikostaustaa.

Maahanmuuttoviraston prosessien läpikäymistä haluaa myös ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

”Niiden toimenpiteiden, joihin ryhdytään, pitää perustua faktatietoihin. Kansainvälisiä sopimuksia pitää kunnioittaa.”

Henriksson nostaa esimerkiksi palautettavien maiden turvallisuustilanteen arvioinnin.

”Hallituksella on iso vastuu siitä, mihin maihin ihmisiä palautetaan ja että prosessit ovat senkaltaisia, että ne täyttävät oikeusvaltion kriteerit. Afganistan on ymmärtääkseni muuttunut kuukausi kuukaudelta. Viimeinen vastuu siitä on meidän viranomaisillamme, että he tarkkaan tietävät, mihin ihmisiä palautetaan.”

Myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo haluavansa riippumattoman tahon selvittämään, onko Suomen harjoittama turvapaikkapolitiikka ollut kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Suomen perustuslain mukaista.

Esimerkiksi keskustelu siitä, minne turvapaikanhakija voidaan palauttaa ja mikä paikka on turvallinen, vaatisi Rinteen mukaan läpivalaisun.

”Tällä saataisiin oikeusvarmuus siitä, että meillä on pelisäännöt kohdillaan.”

Rinne on esittänyt ulkopuolisen selvityksen tekemistä jo aiemmin keväällä Demokraatti-lehden haastattelussa.

Ongelmana puoluejohtajat pitävät muun muassa toissa vuonna voimaan tullutta oikeusapu-uudistusta. Nykyään valtio maksaa oikeusavusta könttäsumman, jonka suuruus riippuu siitä, missä asiassa oikeusapua on annettu. HS kirjoitti vuosi sitten tämän menetelmän tuottamista vakavista ongelmista.

Aallon mukaan Suomessa tulisi palata vanhaan järjestelmään.

”Tulisi taata, mikä oli ennen, että jokaisella turvapaikanhakijalla olisi oikeusapuun ja neuvontaan tärkeimmässä vaiheessa eli turvapaikkapuhuttelussa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  2. 2

   Äänestys Soinista repii rivejä – Jaana Pelkonen harkitsee ”lakkoilua” äänestyksen aikana, Sofia Vikman taipui ryhmäkuriin

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan jopa ehdollista vankeutta

  7. 7

   Presidentti Niinistö lahjoitti Putinilta yllätys­lahjana saamansa Mannerheim-asiakirjat Kansallis­arkistoon

  8. 8

   Ravintolaketju Restamax aloittaa tuhatta henkeä koskevat yt-neuvottelut

  9. 9

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  10. 10

   Helsingin päiväkotien aukiolo­aikoihin saattaa tulla muutoksia ensi viikolla järjestöjen mielen­ilmauksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää