Politiikka

Mitä tehdä, jos oma vakaumus on ristiriidassa lakien kanssa? Touko Aalto: ”Hyväksyn omalla nimellä tehdyn väki­vallattoman protestin”

Aalto sanoo hyväksyvänsä rauhanomaisen kansalaistottelemattomuuden, jos ensin on yritetty tehdä kaikki mahdollinen tavanomaisia vaikuttamiskanavia pitkin.

Millainen kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää, vai onko minkäänlainen? Saako tehtäväänsä hoitavaa viranomaista vastustaa? Ja mikä on poliitikon vastuu siitä?

Näitä kysymyksiä on penätty etenkin vihreiltä ja puolueen puheenjohtaja Touko Aallolta sen jälkeen, kun puolueen eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi tiistaina epäilemäänsä ulkomaalaisen käännytystä lähtövalmiudessa olleessa lentokoneessa. Hän yritti estää väittämänsä käännytyksen jäämällä seisomaan, ettei lentokone nousisi ilmaan.

Tapauksessa ei ole vahvistettu, onko kyse käännytyksestä. On mahdollista, että kyse on ollut esimerkiksi rikoksesta epäillyn tai tuomitun luovuttamisesta.

Poliisi on päättänyt aloittaa rikostutkinnan Pennasen protestista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aalto ilmaisi tiistaina tukensa Pennaselle Twitterissä:
Aalto vaati keskiviikkona hallitusta lopettamaan pakkopalautukset ja selvitystä Maahanmuuttoviraston toiminnasta. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) torjui Aallon vaatimukset. Lue asiasta lisää täältä.

Aalto sanoo hyväksyvänsä rauhanomaisen kansalaistottelemattomuuden, jos ensin on yritetty tehdä ”kaikki mahdollinen” tavanomaisia vaikuttamiskanavia pitkin.

”Jos tämä ei tuota tulosta, omalla nimellään, omilla kasvoillaan tehtävä väkivallaton ja rauhanomainen mielenilmaus on tapa nostaa jokin asia isompaan keskusteluun”, Aalto sanoo.

Pennasen toiminnasta on aloitettu rikostutkinta. Rikosnimikkeenä on liikenteen häirintä. Siitä on mahdollista saada sakkoa tai enintään kuuden kuukauden vankeus.

Kansalaistottelemattomuutta harjoittanut ihminen ottaa Aallon näkemyksen mukaan vastaansa myös toiminnasta seuraavan rangaistuksen. Pennanen perusteli toimintaansa tiistaina HS:lle sillä, että protestointi oli ainoa vaihtoehto.

”Järjestelmässänne on syviä ongelmia. Siksi halusin nousta ylös ja auttaa tätä ihmistä. Kyse ei ole vain yhdestä lennosta, kyse on ongelmasta oikeusvaltiossamme”, Pennanen sanoi.

Aallon mukaan Suomen turvapaikkajärjestelmä tuottaa virheellisiä päätöksiä.

”Pennanen tietää juristina, ettei Suomen järjestelmään voi luottaa. Suomi ei ole oikeusvarma. Hän teki oman henkilökohtaisen valintansa tilanteessa”, Aalto sanoo.

Asian pihvi on hänen mukaansa se, ettei tapauksen yhteydessä voitu tietää, onko kyseessä virheellinen päätös vai ei.

”Koska järjestelmä ei ole oikeusvarma, koko ajan on riski, että ihmisiä ajetaan hengenvaaraan. Monet kansalaiset kokevat, että jos on syytä epäillä, että jonkun ihmisen ihmisoikeuksia loukataan, on jopa kansalaisvelvollisuus puuttua tilanteeseen.”

Eli tuleeko joka kerta protestoida, kun näkee ihmisen lentokoneessa poliisisaattueessa – vaikka kyse olisi esimerkiksi rikoksesta tuomittu?

Kai Mykkäsen mukaan viime vuonna Suomessa neljä viidestä poliisin avulla palautetuista henkilöistä oli muita kuin turvapaikanhakijoita. Palautetuilla oli siis esimerkiksi rikostaustaa.

Aalto siirtää vastuun yksilöiltä yrityksille ja poliitikoille.

”Lufthansalla yhtiönä on 200 pilottia, jotka ovat kieltäytyneet pakkopalautuksista. Virgin-lentoyhtiö ei tahdo olla enää auttamassa, jos tapahtuu pakkopalautuksia.”

Myös valtionyhtiö Finnairin tulisi Aallon mielestä korostaa yritysvastuuta. Yksittäinen pilotti tai poliisi tekee hänen mukaansa vain työtään, ja kokonaisvastuu pitäisi hänen mukaansa olla ylemmällä tasolla. Ihmisoikeuksien puolustamista ei pidä hänen mukaansa jättää yksittäiselle ihmiselle, jota saattaa uhata esimerkiksi työpaikan menettäminen.

”On kyse nimenomaan poliitikkojen vastuusta ennen kaikkea. Ymmärrän ja hyväksyn kuvailemani kansalaistottelemattomuuden. Mutta en lähde lietsomaan tai sanomaan, että menkää kaikki estämään viranomaisten toimintaa.”

Aalto sanoo hänen tehtävänsä lainsäätäjänä olevan varmistaa, että Suomi toimii oikeusvaltiona.

”Tällaisten kysymysten ei pitäisi oikeusvaltiossa olla yksittäisen ihmisen kansalaisrohkeuden varassa, vaan valtion pitää pitää huolta oikeusvaltiosta.”

Sisäministeri Mykkäsen mielestä poliisitutkinta Pennasen tapauksessa on perusteltu.

”Mielipiteen ilmaisu on Suomessa tärkeä arvo, mutta lentoturvallisuuden vaarantaminen ei saa muodostua kulttuuriksi”, hän sanoo.

Mykkänen ei usko, että tällaiset protestit yleistyvät.

”Tämä oli varmasti yksittäistapaus, ja se syntyi ilmeisesti sattumalta.”

Hän huomauttaa, että Pennanen ei lentokoneessa ollessaan tiennyt, miksi henkilöä oltiin käännyttämässä. Poliisi ei ole jälkeenpäinkään vahvistanut syytä maasta poistamiselle.

”Oliko tämä siis kannanotto, että Suomesta ei pitäisi käännyttää ketään?” Mykkänen kysyy.

Sosiaalisessa mediassa on tapauksen yhteydessä jaettu Aallon viiden vuoden takaista kirjoitusta, jossa hän kritisoi silloista sisäministeri Päivi Räsästä (kd) uskonnon ja politiikan yhdistämisestä.

Tuolloin Räsänen oli kehottanut ihmisiä seuraamaan elämässään Raamattua, vaikka se olisi ristiriidassa lain kanssa.

”Räsäsen tulisi ymmärtää, että hänen lausuntonsa tarkoittaa myös sitä, että kuka tahansa voisi poimia raamatusta mitä tahansa ja toimia sen mukaisesti piittaamatta lainsäädännöstä”, Aalto kirjoitti tuolloin.

Tuohon aikaan esillä oli avioliiton salliminen samaa sukupuolta oleville. Keskustelu liittyi myös esimerkiksi abortin puolustamiseen.

”On pelottava ajatus, että ihmiset irtoavat kaikkia sitovasta ja velvoittavasta lainsäädännöstä uskonnon, kulttuuritaustan tai vaikkapa poliittisen mielipiteen vuoksi”, kirjoituksessa todettiin.

Kansalaistottelemattomuuteen vaikuttavat aina samat säännöt, Aalto sanoo nyt.

”Ensin pyritään tekemään kaikki lainsäädännön puitteissa, ja sitten, jos omalla nimellään ja kasvoillaan, väkivallattomasti ja rauhanomaisesti kokee, että vakaumus on niin suuri, voi oman vakaumuksen mukaan toimia.”

Siis jos lääkäri kieltäytyy tekemästä aborttia ilman laillista perustetta, hän kohtaa seuraukset, samalla tavoin kuin turvapaikkapolitiikkaa protestoinut Pennanen kohtaa rikostutkinnasta mahdollisesti koituvat seuraukset.

Räsänen on itse siviiliammatiltaan lääkäri. Lainsäädännöllisesti hän on tehnyt vakaumuksensa puolesta kaikkensa, Aalto sanoo.

”Jos hän kieltäytyy vaikkapa virantoimituksessa toimittamasta tehtävänsä, hän kärsii rangaistuksen.”

Kyse on hänen mukaansa ihmisen henkilökohtaisesta valinnasta. Pennanen poistui lentokoneesta, vaikka sinne jäivät hänen mies ja lapsensa.

”Ei ole helppo päätös keskeyttää perheensä matka ja joutua myllytyksen keskelle vakaumuksen takia. Hän ei pystynyt hyväksymään tilannetta, että hän vain istuisi paikalleen ja ihminen saatettaisiin lähettää kuolemaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  4. 4

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  5. 5

   Ravintolaan unohtui Helsingin Maunulassa reppu, jossa oli käsiase ja satoja lääketabletteja – poliisi väijytti reppua hakemaan tulleen kaksikon

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  8. 8

   Kilpisjärvelle satoi ensilumi – loppuviikolla lunta luvassa muuallekin

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää