Politiikka    |   Kolumni

Moralisointi ja asian vierestä puhuminen uuvuttavat – tässä ovat lopulliset ratkaisut kesän seitsemään puheen­aiheeseen, ja yksi neuvo puolue­johtajille

Aamulehden päätoimittajanimitys, Teuvo Hakkaraisen saunanvuokraus, Aino Pennasen kansalaistottelemattomuus ja Mikael Jungner ja metsäpalovaara. Jäikö lomalla jokin näistä kohuista hämäräksi? Ei hätää, kuivat tiedot ja raaka juridiikka selvittävät kesän kuumien keskustelujen ytimen hetkessä, kirjoittaa kolumnissaan Juha-Pekka Raeste.

Palasin tänään lomalta. Mökillä huomasin, että suhteeni talouden ja politiikan kulloiseenkin puheenaiheeseen ja -kohuun muuttui.

Töissä ollessa minua kiinnostavat poliittisten kohujen eri käänteet ja jokainen uusi näkökulma ja tiedonjyvä. Seuraan keskusteluja kuin jatkosarjaa, jonka viimeisimmästä käänteestä on mukava olla perillä.

Rantakalliolla loikoillessa huomasin kaipaavani vain kuivaa tietoa tapahtumien kulusta.

Koska olen koulutukseltani juristi,loman jälkeen kiinnosti lähinnä se, mitä laki sanoo asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moralisointi tai asian vierestä puhuminen lähinnä uuvutti.

Tällaiselta tavallisesta lukijasta varmaan tuntuu harva se päivä, ajattelin.

Kun mieleni on ehkä vielä hetken tavallisen lukijan aaltopituudella, kirjaan ylös mieleeni jääneen koosteen heinäkuun keskusteluista.

Lomaltapalaavan röyhkeydellä kerron myös lopulliset ratkaisut heinäkuussa rekisteröimiini talouspoliittisiin keskusteluihin.

1. Hallituksen työllisyystavoitteen täyttyminen

Iltalehden politiikan toimittaja Mika Koskinen haukkui ”Puusilmiä koko joukko”-kolumnissaan Talouspolitiikan arviointineuvoston siitä, että se piti hallituksen 72 prosentin työllisyystavoitetta epätodennäköisenä.

Professori Roope Uusitalon johtama viiden professorin joukko oli tammikuussa arviossaan kirjoittanut, että ”aikaisempien ennustevirheiden jakauman perusteella voidaan arvioida, että työllisyystavoite saavutetaan noin 16 prosentin todennäköisyydellä”.

Koskinen moitti arviointineuvostoa sen huonoista ennustajanlahjoista ja kysyi, mitä virkaa tällaisella riippumattomalla asiantuntijaelimellä on.

Moni Juha Sipilän hallituksen tukija tarttui syöttiin ja yltyi mukaan Koskisen moitteisiin.

Laiturilta katsoen asia oli perin yksinkertainen. Ensin on hyvä katsoa aihetta kaukaa, kansantalouden mittakaavasta.

Noususuhdanteessa Suomen työllisyys paranee, kuten kävi Matti Vanhasen I hallituksessa (2004–2007), mutta laskusuhdanteessa työpaikat vähenevät (Esko Ahon hallitus 1991–1995, Matti Vanhasen II hallitus).

Arviointineuvoston tehtävänä on puolestaan kertoa matemaattisia todennäköisyyksiä laskelmien perusteella, ei antaa minkäänlaisia ennusteita, kuten Roope Uusitalo twiitissään selvensi.

2. Aamulehden päätoimittajan valinta

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoi Suomen Kuvalehdessä, että hänen pääsynsä Aamulehden päätoimittajaksi tyssäsi, kun kävi ilmi, ettei hänen perheensä muuttaisi Tampereelle. Anttikosken mukaan Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne oli sanonut, että Anttikosken 10-vuotiaalle lapsellekin olisi varmaan parempi, että Anttikoski asuu lapsensa kanssa.

Juttu herätti kohun. Lain mukaan työsyrjintää on se, että työnantaja työntekijää valitessaan ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaa työnhakijan epäedulliseen asemaan perhesuhteiden takia, eli perhesuhdetta ei saa käyttää perusteena.

Päällikkötehtävää maakunnan ykköslehdessä täytettäessä perheen muutto voi valitsijoiden mielessä olla yksi vihje siitä, kuinka sitoutunut hakija on tehtävään. Siitä ei saa puhua, mutta se vaikuttaa.

Esimieheni kertoi twiitissään, että perheen muuttohalukkuutta kysyttiin myös miehiltä. Hän oli asiaa harkittuaan vastannut kiitos ei.
Kysyminen oli siis oikeudellisesti väärin, mutta se ei ollut sukupuolisidonnaista.

”Itse en ihmetellyt, koska paikallislehden päätoimittaja on erityinen pesti: voi odottaa toimivan täysipainoisesti paikkakunnalla lehden kasvoin”, pomoni twiittasi.
Mökillä terassia pestessäni tulin tapaus Anttikoskesta seuraavaan loppupäätelmään:

Perheeseen vetoaminen rikkoo lain henkeä vastaan, se on selvä.

Monessa asiassa paljon on lopulta kiinni siitä, miten asian sanoo ja miten toinen sen kokee, oli kyse miehestä tai naisesta.

3. Teuvo Hakkaraisen saunan vuokraus

Kansanedustajat Teuvo Hakkarainen (ps) ja Ville Vähämäki (ps) olivat vuokranneet Helsingistä saunatilaa ja hakeneet eduskunnalta siitä kulukorvauksen korotusta eduskunnalta. Korvaus myönnetään kakkosasunnosta, eikä se ole riippuvainen vuokran määrästä. Vuokralaiset olivat luulleet, että kyseessä oli asuinhuoneisto.

Tämä oli juristille selvä nakki, vaikka eduskunnan mukaan asia selvitetään vasta kesätauon jälkeen. Kansanedustaja ei ole oikeutettu kulukorvauksen korotukseen, koska hän ei ole vuokrannut asuinhuoneistoa. Luulo ei oikeuta korvaukseen eduskunnalta.

Sen sijaan vahingonkorvauskanne vuokranantajaa vastaan on mahdollinen, jos hän on väittänyt vuokraavansa asunnon.

Golfkentälle ajaessani mietin, että harmittaakohan edustaja Ville Vähämäkeä, kun kaikki puhuvat vain Hakkaraisesta.

4. Olli-Poika Parviaisen vuokra ja korotettu kulukorvaus

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho irvaili Facebookissa, että kun vihreiden tamperelainen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen maksaa äidilleen Helsingin-asunnostaan vuokraa 230 euroa kuussa, mutta saa korotettua kulukorvausta kakkosasunnostaan 490 euroa kuussa, Iltalehti kutsuu tätä vain ”satumaiseksi tuuriksi”.

Halla-aholle voisi kertoa, että jos Iltalehti kirjoittaa jonkun ”satumaisesta tuurista”, kyseessä on ironinen tyyli, jossa kirjoittaja uskoo lukijan ymmärtävän, että kyse on vähintään kikkailusta.

Samassa postauksessa Halla-aho kertoi Hakkaraisen olevan syytön asuntokohuunsa, koska ”Hakkarainen ei ole vaikuttanut vuokrasopimuksensa sanamuotoihin, eikä hänellä ole ollut mitään syytä olettaa, että hänen vuokraamansa kohde ei olisi asunto”.

Tämä argumentti oli minusta helppo kumota: Hakkarainen voi vaikuttaa vuokrasopimuksensa sanamuotoihin siinä kuin kuka tahansa oikeustoimikelpoinen ihminen ja hän saa vuokrata vaikka avaruusraketin, mutta sillä perusteella ei saa lisättyä kulukorvausta asunnosta.

Parviaisen tapauksessa on hyvä tietää, että verottaja ei tyypillisesti pidä asuinhuoneiston vuokraamista alihintaan lähiomaisille lahjana. Niinpä monissa perheissä vuokra mitoitetaan yhtiövastikkeen suuruiseksi, jotta vuokranantaja ei joudu maksamaan vuokrasta pääomatuloveroa.

Se, että Parviainen hyötyy eduskunnan linjauksesta, johtuu eduskunnan sääntöjen lepsuudesta. Optimointia, ehkä hitusen ällöä ja pientä, mutta laillista, päättelin.

6. Mikael Jungner ja metsäpalovaroitus

Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja ja Liike Nytin perustajajäsen Mikael Jungner kommentoi Twitterissä keskustan entisen kansanedustajan Mikko Kärnän Lapissa metsäpalovaroituksen aikaan ottamaa nuotiokuvaa ja siitä virinnyttä paheksuvaa keskustelua sillä, ettei hän itse ole ”sääntövetoinen”.

Asiasta nousi kohu, koska Jungnerin epäiltiin lietsovan metsäpalohenkeä kansalaisiin.

”Jos Kärnä osaavana erämiehenä tekee sateella nuotion, niin ei siitä vaaraa aiheudu. Itse en tee koskaan missään nuotiota. Tämä ei siis liity minuun”, Jungner selitti HS:lle.

Juridisesti tämäkin oli helppo kohu. Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko metsiin tai niiden läheisyyteen on kielletty, ja teosta voi saada sakot pelastusrikkomuksesta.

Laiturilla istuessani luokittelin puheenaiheen heinäkuun uutispulasta johtuvaksi, ja se vertautuu keskusteluihin siitä, saako kyykäärmettä tappaa tai saako aikuinen ajaa jalkakäytävällä.

7. Aino Pennasen kansalaistottelemattomuus

Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä työskentelevä Aino Pennanen viivytti tiistaina Finnairin Berliinin-lennon lähtöä Helsinki-Vantaan lentokentältä. Teon syynä oli se, että koneessa oli ulkomaalainen mies, jota Pennasen käsityksen mukaan oltiin pakolla palauttamassa kotimaahansa.

Poliisi poisti Pennasen koneesta. Häntä epäillään liikenteen häirinnästä, koska tarkoituksena oli estää koneen lähtö.

Pennanen kertoi ottaneensa teollaan kantaa suomalaiseen turvapaikkamenettelyyn. Monet juristit pitävät pakkopalautuksia Afganistaniin ja Irakiin mahdolliseen hengenvaaraan Suomen kansainvälisten sitoumusten ja kansainvälisen lain vastaisina.

Yksittäistapauksissa muissa EU-maissa on joskus päädytty toteamaan, että turvapaikan hakijaa ei voi palauttaa tai käännyttää kotimaahansa toisin kuin Suomessa oikeus on päättänyt.

Jos suomalaisen oikeuden lainvoimaista päätöstä vastaan haluaa protestoida, koska tietää mielestään oikeutta paremmin kansainvälisen oikeuden velvoitteet, kansalaistottelemattomuus on helpommin ymmärrettävissä, ajattelin.

Mutta silloin tekijän ja häntä symppaavien täytyy ymmärtää, että teosta on seurauksia, kuten poistaminen koneesta ja mahdollisesti sakkoja. Ne voivat olla myöhemmin kunniaksi tekijälleen.

8. Bonuksena Touko Aallon toiminta homoklubilla

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aallosta julkaistiin viime viikolla Tukholman Pride-viikolla otettuja kuvia homoklubilta, jossa hän valmistautuu yläruumis paljaana läimäisemään kyykistynyttä miestä takapuoleen.

Ensimmäinen ajatukseni kuvat nähtyäni oli, että onneksi olen lomalla.

Tapaus ei antanut aihetta juridiseen pohdintaan.

Sen sijaan mietin sitä, kuinka jalkapallo-otteluiden katsomoissakin juuri kiinteän ja lihaksikkaan yläkropan omaavilla miehillä lähtee paita niin helposti pois, vaikka luulisi, että rasvakerroksella varustettujen miesten kroppa kuumenisi herkemmin.

Touko Aallosta kuulin myöhemmin, että hän on viime aikoina kiinteyttänyt salilla treenattua kroppaansa pitkillä pyörälenkeillä. Sellaisen kuurin jälkeen paita lähtee entistä helpommin pois, arvelen.

Pitkäaikaisena politiikan toimittajana haluaisin lopuksi antaa kaikille puoluejohtajille yhden neuvon: jos joku pyytää sinua läpsimään julkisesti ketä tahansa takapuolelle tai houkuttelee sinua esimerkiksi makaamaan keskelle suurikokoista maalitaulua, johon lapset voivat heittää pehmeitä tarratikkoja nivusiisi, kannattaa pyynnöistä pääsääntöisesti kieltäytyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää