Politiikka

”En usko, että ihmisten ääniä voi ostaa”– Suomella ei ole vieläkään varaa lisätä menoja, sanoo Petteri Orpo HS:lle ja tyrmää vaali­budjetit

Orpon tavoitteena on puristaa alijäämä niin pieneksi kuin mahdollista jäljellä olevan hallituskauden aikana.

Ensi vuonna yhdenkään palkansaajan verotus ei kiristy, lupaa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok). Budjettineuvottelujen alla Orpo ei halua kuitenkaan ottaa kantaa siihen, keveneekö verotaakka erityisemmin joltain tietyltä ryhmältä.

”Pidetään kiinni siitä, että kokonaisveroaste ei nouse”, valtiovarainministeri summaa.

Rutistus ensi vuoden budjetin hiomiseksi alkaa tiistaina, kun valtiovarainministeriö aloittaa sisäiset budjettineuvottelunsa.

Orpon mukaan on tärkeää, että tulevalla veroratkaisulla saadaan hyvitettyä yleisen kustannustason nousun ja kilpailukykysopimuksen aiheuttama paine veroihin. Tavoitteena on neutraali kokonaisratkaisu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotta siihen päästään ja työn ja yrittämisen verotus saadaan pidettyä aisoissa, on veronkorotuksen kohteita etsittävä jostain muualta.

Orpo suuntaisi kiristyksiä haittaveroihin. Se on hänen mukaansa pitkän aikavälin kannalta kestävä ratkaisu.

”Verotuksen painopistettä on siirrettävä napsu napsulta kohti haitta-, ympäristö- ja välillisen kulutusverotukseen suuntaa.”

Tarkempaan rahanjakoon Orpo ei halua ottaa vielä kantaa. Ehdotuksia rahankäyttöön on toki tullut monesta suunnasta.

Esimerkiksi ympäristö-, energia- ja asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on toivonut syksyn budjettiriihestä rahaa tehostettuun vesistönsuojeluohjelmaan, jolla etsittäisiin nopeita toimia vesistönsuojelun parantamiseksi.

Orpo kertoo pitävänsä toimia ilmaston ja ympäristön suojelemiseksi tarpeellisina, mutta ei suostu arvioimaan euromääriä, joita niihin voitaisiin budjetissa osoittaa.

Puolen tunnin haastattelun aikana Orpo ehtiikin painottaa useaan kertaan, että Suomella ei ole varaa pysyviin menolisäyksiin kuin aivan välttämättömimmissä tilanteissa.

Samalla hän sanoo, ettei usko vaalibudjetteihin. Ei vaikka valtiovarainministeriön selvityksissä on huomattu, että vaalivuosille laadittujen budjettien voidaan katsoa olleen muita löyhempiä.

”En usko, että ihmisten ääniä voi ostaa.”


 

”En usko, että ihmisten ääniä voi ostaa.”

Orpo penää hallitukselta vastuullisen linjan jatkamista loppuun asti. Uskoa yhteistyön sujumiseen riittää.

”Tämän hallituksen osalta on tärkeää pitää kiinni tiukasta menokurista ja luoda kasvulle ja työllisyydelle edellytyksiä. Sitä kautta talous saadaan tasapainoon.”

Sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo luonnehti HS:lle viikonloppuna, että hallituksen sisällä kokoomus pitää valtiovarainministeripuolueena tiukempaa linjaa, kuin keskusta ja siniset. Orpo hymähtää luonnehdinnalle.

”Jos on välittynyt kuva, että olen kirstunvartija ja tiukka, niin sehän on vain oikea tulkinta. En voi tehdä sellaista budjettia, joka velkaannuttaisi Suomea vielä enemmän kuin on pakko.”

Orpo arvioi, että tiukalla taloudenpidolla Suomen budjetti voisi jäädä ylijäämäiseksi vuonna 2020.

Sitä ennen on otettava lisää velkaa. Valtiovarainministeriö arvioi keväällä, että ensi vuonna Suomen talous on 1,3 miljardia alijäämäinen.

”Haaveeni on ollut se, että alijäämä puristetaan niin pieneksi kuin mahdollista tämän hallituksen aikana, mutta se vaatii tiukkaa menokuria ja vahvan talouskasvun jatkumista.”

Uusiin leikkauksiin ei Orpon mukaan ole tarvetta tällä hetkellä. Pitkän aikavälin kannalta olennaista on, että esimerkiksi sote- ja maakuntauudistus saadaan toteutettua.

Pulmallisen uudistuksen ratkaisu on Orpon mukaan niin lähellä, että päätökset on saatava aikaan tällä hallituskaudella. Hän korostaa, että suurten linjojen vetämisen jälkeen on mahdollista tehdä korjausliikkeitä.

”Sanoi oppositio mitä tahansa, kaikkien mallit ovat hyvin lähellä toisiaan ja ratkaisuvaihtoehdot ovat aika vähissä. Ratkaisun saaminen nyt on oleellista.”

Opposition vaatimia menolisäyksiä Orpo kuvailee kestämättömiksi. Sdp on muun muassa vaatinut, että hallituksen tulisi poistaa perusturvan indeksijäädytykset.

Orpo vastaa demareille, että aiemmin tehdyistä säästöpaketeista on pidettävä kiinni. Hänen mukaansa hallitus on tehnyt myös toimia, joilla on pyritty helpottamaan heikko-osaisten asemaa.

”Tämä on nyt oikea tie. Ainut tie auttaa Suomessa heikoimmassa asemassa olevia on se, että meillä on korkeampi työllisyysaste ja yhä useampi on töissä.”

Osa kasvun tukemisen ja työllisyystilanteen parantamiseksi tehtävistä toimista on niin suuria, että ne jäävät väistämättä seuraavan hallituksen pöydälle. Esimerkiksi sosiaaliturvan uudistus on edessä seuraavalla hallituskaudella.

Seuraavan hallituksen ratkaistavaksi jää nyt tekemättä jääneitä uudistuksia.

Vuosi sitten budjettiriihessä hallitus sopi esimerkiksi yritystukityöryhmän perustamisesta sekä perhevapaauudistuksen tekemisestä. Kumpikaan ei edennyt kovin pitkälle, sillä perhevapaauudistus törmäsi seinään alkuvuodesta ja myöhemmin keväällä yritystukityöryhmän työ päättyi umpikujaan.

Erityisesti perhevapaauudistuksen epäonnistuminen jäi harmittamaan Orpoa.

”Hallituksella on ollut onnistumisia ja epäonnistumisia”, hän summaa.

Onnistumisista hallitus on päässyt juhlimaan talouskasvun myötä kohentunutta työllisyystilannetta. Orpon mukaan hallitus on jäänyt tavallaan tavoitteensa vangiksi. Työllisyysasteen tavoitteen pitäisi nimittäin olla korkeammalla kuin 72 prosentissa.

Orpo linjaa, että 2020-luvulla Suomen työllisyysasteen tulisi olla pohjoismaisella tasolla lähes 80 prosentissa.

”Jos Ruotsi ja Tanska siihen pystyvät, niin miksemme me pysty?”

Tehtävää työllisyyden parantamiseksi riittää.

Orpo kertoo ihmetelleensä, miksi työllisyyden ja verotulojen tuore kasvu ei ole näkynyt vastaavasti menojen laskuna. Selityksenä hänen mukaansa on, että työllisyysasteen kasvu on pohjautunut pitkälti siihen, että työvoiman ulkopuolella olleet ovat työllistyneet. Samaan aikaan ”työttömyyden kova ydin” eli noin 250 000 ihmistä on edelleen vailla työtä.

Fakta

Kolme viikkoa hallituksen budjettiriiheen


 Valtiovarainministeriö käy sisäiset budjettineuvottelunsa tiistaina ja keskiviikkona.

 Budjetin hiominen jatkuu ensi viikolla ministeriöiden ja valtiovarainministeriön välisissä neuvotteluissa.

 Varsinainen hallituksen budjettiriihi pidetään kolmen viikon kuluttua 28.–29. elokuuta.

 Talousarvioesitystä käsitellään syyskuussa ylimääräisessä raha-asiainvaliokunnan istunnossa ja valtioneuvoston yleisistunnossa.

Lähde: Valtiovarainministeriö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjettiriihi
 • Petteri Orpo
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  3. 3

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  4. 4

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  5. 5

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  6. 6

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  9. 9

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää