Politiikka

Sipilä sai huojentavat luvut Ylen gallupista – Tutkijoilla on nosteelle tyly selitys

Ylen kannatusmittauksessa keskustan suosio vahvistui hieman ja puolue kirii kokoomuksen ja Sdp:n kannoille.

Vaikea kysymys, hankala sanoa, vastasivat asiantuntijat, kun Helsingin Sanomat kysyi, mikä selittäisi pääministeripuolue keskustan piristynyttä kannatusta. Ylen perjantaina julkaisemassa kannatusmittauksessa keskusta kiri kiinni kokoomusta ja Sdp:tä ja samalla etumatka neljännellä sijalla oleviin vihreisiin kasvoi.

Keskustalle jokainen hyvä tulos on kallis, sillä eduskuntavaaleihin on enää kahdeksan kuukautta. Tuore galluptulos voi antaa uskoa siihen, että puolue pystyy vielä taistelemaan pääministeripuolueen asemasta Sdp:n ja kokoomuksen kanssa.

Nähtäväksi jää, onko tuore tulos merkki pysyvämmästä käänteestä. Muutaman viikon takaisessa HS-gallupissa keskustan kannatus oli vielä alamäessä.

Kannatuksen nousu juuri nyt ei välttämättä ole kovin imartelevaa, sillä kesälomakaudella ei juuri tapahtunut mitään poliittisesti merkittävää. Ehkä suosion nousun syy onkin siinä, että hengähdyshetki poliittisesta väännöstä koitui pääministeripuolueen eduksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tampereen yliopiston professori Ilkka Ruostetsaari toteaa, että mitään selkeää selitystä kannatusnousulle ei vaikuta olevan.

”Keskustan osalta ei tullut julkisuuteen mitään kannanottoja tai viestejä, jotka olisivat ihmisiä ärsyttäneet”, Ruostetsaari sanoo.

Kannatustulos helpottaa hetkeksi keskustan asemia, mutta politiikan hiljaiselo päättyy pian.

Eduskuntaryhmät palaavat ensi viikolla alkavien kesäkokouksiensa kautta työn pariin ja hallitus ruotii kuun lopussa ensi vuoden budjettia. Alkusyksyn keskustelua hallinnee myös vanha tuttu sote- ja maakuntauudistus, jonka eduskuntakäsittely jatkuu.

Ruostetsaari ennakoi keskustelusta vilkasta.

”Vaalit leimaavat jo keskustelua. Se aktivoi oppositiota ja myös tietenkin hallitus joutuu reagoimaan opposition kritiikkiin entistä vahvemmin.”

Kysymyksiä herättänee myös talouskasvun jakautuminen. Ruostetsaari arvioi, että oppositio grillaa hallitusta palkansaajien ja vähempiosaisten aseman heikentämisestä.

”Uskon, että tässä hallitus joutuu tekemään jotain näyttävää osoittaakseen, että he ajavat myös palkansaajien ja vähempiosaisten asiaa.”

Ruostetsaari huomauttaa, että keskustalla on myös paineita helpottaa maatalouden ahdinkoa.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen yliopistonlehtori Jenni Karimäki Turun yliopistosta sanoo, että budjettiriihi näyttää suuntaa keskustan kannatukselle.

”Keskustassa puolueen sisältä on tullut kritiikkiä tavallaan alkiolaisuuden ja pienen ihmisen unohtamisesta. Tuleeko budjetista jotain huomioita tai tasoitusta tämän suhteen?” Karimäki pohtii.

Sote koettelee hallituksen yhtenäisyyttä. Ruostetsaari muistuttaa keskustan ja kokoomuksen sopimuksesta, jossa kytkettiin yhteen kokoomuksen haluama valinnanvapaus ja keskustan hamuamat maakunnat. Ilman yhtä ei tule toista.

Karimäki uskoo, että sote saa poliitikkojen tunteet jälleen kuumenemaan. Mahdollinen riitely valiokunnissa voi herkästi vaikuttaa keskustan gallup-suosioon.

”Nyt on ollut hiljaista, kun edustajat ovat olleet kesätauolla, mutta asia ei ole millään muotoa loppuunkäsitelty”, Karimäki sanoo.

Puolueiden sijoitukset kannatusmittauksissa ehtivät muuttua vielä monta kertaa ennen kuin päästään eduskuntavaalien uurnille. Tällä hetkellä kolmen suuren puolueen erot vaikuttavat pieniltä.

Vuosi sitten keskustan edelle hetkeksi nousseiden vihreiden kannatus oli Ylen tuoreessa mittauksessa laskusuuntainen.

Karimäki arvioi, että vihreiden kannatuksen laskussa voi olla kyse siitä, että puoluetta ei ole nähty merkittävänä asiaosaajana esimerkiksi sote-kysymyksessä.

”Hallituksen linjaan tyytymättömien katseet ovat kääntyneet pikemminkin sosiaalidemokraattien puoleen kuin ehkä vihreiden. Sinänsä se ei lupaa vihreille helppoa tietä kohti vaaleja, koska sote tulee olemaan koko syksyn vahvasti esillä”, Karimäki sanoo.

Karimäen mukaan vihreiden pitäisi pyrkiä hyödyntämään vielä vahvemmin kesän aikana syntynyttä ilmastopoliittista keskustelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Puoluekannatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  4. 4

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  5. 5

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  6. 6

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  7. 7

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  8. 8

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  9. 9

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  10. 10

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää