Politiikka

Husin uudesta toimitus­johtajasta syntyi poliittinen kiista, joka voi päättyä tiistaina yllätys­valintaan

Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavan HUS-kuntayhtymän seuraavasta toimitusjohtajasta päätetään tiistaina mielenkiintoisessa asetelmassa kahden ehdokkaan välillä.

Erikoissairaanhoitoa yli 1,5 miljoonalle ihmiselle 24 kunnan alueella tarjoava Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on vaihtamassa toimitusjohtajaa.

Nykyinen toimitusjohtaja Aki Lindén jää eläkkeelle tämän vuoden lopussa. Hän on ollut tehtävässään merkittävä vaikuttaja sote-uudistuksen valmistelussa.

Hus-kuntayhtymän hallitus äänesti kesäkuun lopulla pitämässään kokouksessa, että Husin uudeksi toimitusjohtajaksi esitetään sen lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikön toimialajohtajaa Jari Petäjää. Päätös alistetaan kuitenkin Husin valtuuston päätettäväksi, ja tiistaina 14. elokuuta kokoontuvan valtuuston kokouksesta odotetaan mielenkiintoista.

Monen mielestä hallitus valitsi tehtävään sopivimman, muttei parasta. HS:n tietojen mukaan Rekrytointiyhtiö MPS Career oli suositellut tehtävään Terveys­talon johtavaa ylilääkäriä Juha Tuomista. Tuominen toimi aikaisemmin pitkään johtajayli­lääkärinä Husissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Petäjän ja Tuomisen valinnasta äänestettiin Husin hallituksessa, ja hallitus päätyi esittämään Petäjän valintaa äänin 11–6. Hallituksen testeihin asti pääsi neljä henkilöä.


Dosentti Jari Petäjä on koulutukseltaan lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri.

Hän on työskennellyt Husissa vuodesta 1992 lähtien, johtanut viimeiset kymmenen vuotta Husin suurinta tulosyksikköä ja tullut tunnetuksi erityisesti Uuden lastensairaalan rakennushankkeesta.

Petäjä on kovan, Excel-taulukkonsa hallitsevan ammattilaisen maineessa.

Juha Tuominen työskenteli Husissa 2000-luvun alussa noin seitsemän vuoden ajan muun muassa johtaja­ylilääkärinä ja toimitusjohtajan varamiehenä.

Husissa hän johti 340 miljoonan euron tulosyksikköä. Hän kuuluu myös Terveystalon omistajiin. Tuomisen uran aikana Terveystalon liikevaihto on noin kolminkertaistunut.

Kun Terveystalo listautui pörssiin, Tuominen luopui suurimmasta osasta yhtiön omistuksistaan ja sai siitä yli kolmen miljoonan euron vuositulot.

Tuomisen käsityksen mukaan vasemmistolaisesti ajatteleva osa päättäjistä vierasti sitä, että hänen taustansa on yksityisestä yrityksestä ja että hän on kannattanut palveluseteleitä.

Sen takia jotkut pitivät häntä epäsopivana tehtävään, Tuominen arvelee.

Hallituksen tentissä Tuomiselta kysyttiin, onko hän eräänlainen Troijan puuhevonen, joka yrittää tuoda Husiin lisää yksityisten palvelutarjoajien toimintoja.

”Koen tällaisen jopa jossain määrin loukkaavana. Eihän Ylen toimitusjohtajaltakaan kysytä, aikooko hän ajaa Bonnierin agendaa”, Tuominen vertaa.

Yle valitsi keväällä toimitusjohtajakseen MTV:lle uutisia tuottavan Bonnier Broadcastin tytäryhtiön Mediahub Helsingin toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan.

Tuominen kuitenkin toteaa, ettei hänellä ole nokan koputtamista valtuuston päätökseen.

”Päätös kuin päätös. Silti en ole luovuttanut kisaa. Päätöksen tekee valtuusto. Toivon, että ratkaisu menee ohi poliittisten int­ressien.”

Tuominen sanoo olevansa taloudellisesti riippumaton.

”Haluan tehdä työtä yhteiskunnalle. Minulla on työkokemusta ja elämäntilanne, jotka haluaisin käyttää yhteisen hyvän parantamiseen.”

”On ilmeistä, että valtuuston kokouksessa tullaan äänestämään Tuomiston ja Petäjän välillä”, sanoo Husin valtuuston puheenjohtaja Minerva Krohn.

Krohnin mukaan Husin valtuusto on valintaa tehdessään sikäli hyvässä tilanteessa, että se saa valita kahden hyvän ehdokkaan väliltä.

Hän kritisoi silti sitä, että joissakin alan medioissa Petäjän valinta on ehditty julistaa varmaksi ennen valtuuston päätöstä.

Korjaus 11.8.2018 kello 10.58: Tuominen johti 340 miljoonan euron tulosyksikköä Husissa, ei Terveystalossa, niin kuin tekstissä aiemmin virheellisesti luki.

Fakta

Näin Husin valtuusto päättää


 Husin valtuustossa äänet jakautuvat 55 valtuutetun kesken maksuosuuksien perusteella Pornaisten kahdesta äänestä Helsingin 362 ääneen.

 Kokoomuksella on äänistä 30 prosenttia, Sdp:llä 27, vihreillä 23, Yliopistolla 9, Rkp:lla 9, vasemmistoliitolla ja keskustalla kummallakin kaksi ja sitoutumattomilla yksi prosentti äänistä.

 Helsingillä on kaksi edustajaa kokoomuksesta, kaksi vihreistä ja yksi Sdp:stä. Kullakin valtuutetulla on käytössään 72,4 ääntä. Jos joku kunnan valtuutetuista ei tule kokoukseen, hänen äänensä siirtyvät paikalla olevien saman kunnan edustajien käytettäviksi.

 Husin toimitusjohtajan valinnasta äänestetään suljetulla lippuäänestyksellä. Käytännössä vaalisalaisuus on kuitenkin pienehkö, sillä kuntien koon perusteella äänestyslappuihin merkityt äänimäärät paljastavat sen, mistä kunnasta kukin ääni tulee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaanhoito
 • Hus
 • Terveystalo
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  2. 2

   Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

  3. 3

   Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

  4. 4

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  5. 5

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

  7. 7

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  9. 9

   Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

  10. 10

   Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  5. 5

   Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

   Tilaajille
  9. 9

   Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

  10. 10

   New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää