Politiikka    |   Lauantaivieras

Jussi Halla-aho palaa Brysselistä viemään puolueensa vaalivuoteen – Hänelle perussuomalaiset ei ole yhden asian liike, mutta asumisen hintakin palautuu maahanmuuttoon

Jussi Halla-ahon perussuomalaiset haluavat lopettaa humanitäärisen maahanmuuton kokonaan.

Suomen poliittinen kenttä mullistui vuosi sitten kesäkuussa Jyväskylässä, kun perussuomalaiset äänestivät Jussi Halla-ahon puheenjohtajakseen. Puolue hajosi kahtia, ja Halla-ahon luotsattavaksi jäi joukko, joka on selvästi aiempaa lähempänä muita eurooppalaisia kansallismielisiä oikeistoryhmiä.

Nyt puheenjohtajuutta on takana yli vuosi ja edessä puolueen johdattaminen ensi kevään vaaleihin, joita käydään ainakin kahdet, eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit.

Jännittääkö?

”En osaa jännittää vaalitulosta enkä harrasta vaalitulosveikkailua”, vastaa Halla-aho perussuomalaisten puoluetoimistossa Helsingin Punavuoressa. Halla-ahon päätyö on edelleen Brysselissä, sillä hän on EU-kriittisen ECR-ryhmän europarlamentaarikko eli meppi.

Seuraavan syksyn ja kevään aikana hän tulee kuitenkin olemaan pääasiassa Suomessa. Puolue tarvitsee johtajaansa ennen vaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Halla-aho valittiin, hänen päätöstään johtaa puoluetta Brysselistä käsin kyseenalaistettiin vahvasti.

Hän myöntää, että helppoa se ei ole ollut.

”Asioiden hoitaminen edellyttää sitä, että ihmiset tapaavat kasvokkain.”


Puheenjohtajakausi on tähän mennessä sisältänyt paljon oppimista, mutta ollut ”paljon miellyttävämpää” kuin Halla-aho oli kuvitellut.

”Sekin auttaa, että en ajattele olevani tässä 20 vuotta”, Halla-aho toteaa. Lauseessa ei edes yritetä piilotella piikkiä puolueen entistä puheenjohtajaa Timo Soinia kohtaan, joka johti perussuomalaisia tasan 20 vuotta ja oli monen mielestä johtotyylissään itsevaltainen.

 

”Vuoden 2011 ja 2015 äänissä oli paljon ilmaa.”

Vaikka Halla-aho ei veikkaile vaalitulosta, selvää on, että hajaantunut puolue ei tule saamaan samanlaista jytkyä kuin kaksissa viime eduskuntavaaleissa.

”Vuoden 2011 ja 2015 äänissä oli paljon ilmaa. Meitä äänestettiin oikealta ja vasemmalta ja jopa keskenään ristiriitaisista syistä.”

Seuraaviin eduskuntavaaleihin ja koko ensi kevään ”vaaliruuhkaan” Halla-aho haluaa kirkastaa perussuomalaisten sanomaa.

Lännen Media uutisoi tällä viikolla, että Suomi varautuu 100 000 turvapaikanhakijan vastaanottamiseen. Halla-ahon mielestä määrässä on 100 000 ihmistä liikaa.

”Me haluamme lopettaa humanitäärisen maahanmuuton kokonaan.”

Halla-ahon mukaan hädässä olevia pitäisi auttaa pakolaisleireillä. Suuret pakolaismäärät johtuvat hänen mukaansa väestöräjähdyksestä kolmannessa maailmassa, ja joukossa on valtaosa taloudellisista syistä muuttavia.

Puheenjohtajaa tuntuu turhauttavan se, että puolue nähdään yhden asian liikkeenä. Halla-ahon mukaan se on harha.

”Suomessa on ihmisiä, jotka eivät haluaisi puhua lainkaan maahanmuutosta. Silloin mikä tahansa määrä maahanmuutosta puhumista tuntuu liian paljolta.”

Toisaalta maahanmuuttoon ja erityisesti OECD-maiden ulkopuolelta tulevaan humanitääriseen maahanmuuttoon kaikki poliittiset kysymykset Halla-ahon kanssa lopulta kilpistyvät.

Otetaan esimerkki. Yksi perussuomalaisten vaaliteemoista on saada asumisen hinta kaupungeissa alas. Vaikka Halla-aho myöntää, että Suomen sisäinen muuttoliike nostaa asumisen hintaa, on hänen mielestään maahanmuutto keskeinen syy asuntomarkkinoiden vääristymiseen.

”Kaupunkikeskuksissa asuu liikaa tukien varassa asuvia ihmisiä. Kaupunkien pitäisi houkutella sellaisia ihmisiä, joilla on jotain järkevää tekemistä siellä.”

 

”Me haluamme lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan.”

Kun valtion budjettia sorvataan, on Halla-aholla kolme periaatetta. Ensimmäinen on, että ”sitä ei voi jakaa mitä ei ole”. Julkinen talous ei Halla-ahon mukaan etenkään nousukaudella voi perustua velanottoon.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) antoi tällä hetkellä budjettiesityksensä. Siinä valtion velkaantuminen jatkuu yhä ja alijäämäksi on esitetty 1,7 miljardia. Halla-aho ei pidä tätä ihanteellisena, mutta ei myöskään juuri intoudu hallitusta ripittämään.

Toinen periaate on se, että jaettavaa pitää pyrkiä lisäämään. Tämä tapahtuu Halla-ahon mukaan esimerkiksi tukemalla yritystoimintaa. Käytännössä perussuomalaiset tukevat esimerkiksi teollisuuden energiaverovähennyksiä.

”Meidän ei kannata liian kunnianhimoisella kansallisella ympäristöpolitiikalla tehdä omasta teollisuudestamme kilpailukyvytöntä, koska muuten tuotanto siirtyy Kiinaan, jossa vähät välitetään päästöistä”, Halla-aho perustelee.

Halla-ahon kolmas periaate on se, että kun rahaa jaetaan, täytyy olla selkeät prioriteetit. Tämä kohta tarkoittaa Halla-ahon ajattelussa käytännössä sitä, että rahat kuuluvat suomalaisille. Perussuomalaiset vastustavat ”avoimia piikkejä”.

”Ei voi olla niin, että esimerkiksi vastaanottokeskukset saavat maksaa mitä hyvänsä ja siihen löytyy aina rahaa. Se raha on pois jostain muusta.”

 

”Tunnen olevani paljon valmiimpi ihminen kuin neljä vuotta sitten.”

Halla-aho on maahanmuuttovastaisuudestaan huolimatta sitä mieltä, että kehitysmaiden ihmisiä pitää auttaa. Mutta miten, kun puolue vastustaa myös kehitysapua?

Halla-ahon vastaus on taloudellinen aktiivisuus, jota erityisesti Kiina harjoittaa Afrikassa. Kiina on jo vuosikausia sijoittanut Afrikkaan ja rakentanut infrastruktuuria. Samalla se kasvattaa myös poliittista vaikutusvaltaansa maanosassa, minkä Halla-ahokin näkee ongelmallisena.

Bisneslähtökohta olisi hänestä silti ainoa järkevä tapa lisätä kolmannen maailman vaurautta. Ongelma on hänestä se, että aihe on Euroopassa ja Amerikassa tabu, koska se muistuttaa 1800-luvulla alkanutta imperialismia, josta on haluttu tehdä vahva irtiotto.

”On vähän tuhmaa ajatella, että kehitysavun pitäisi hyödyttää kehitysavun antajaa.”

Neljä Brysselin-vuotta antoivat Halla-ahon mukaan erinomaisen perspektiivin Suomeen ja kotimaan politiikkaan sekä ymmärryksen siitä, miten iso vaikutus EU-lainsäädännöllä on. Ensi vuonna aika parlamentissa tulee täyteen, eikä Halla-aho olisi hakenut jatkokautta, vaikka eduskuntavaalit eivät sattuisikaan olemaan samana keväänä.

Kotiin hän kertoo palaavansa erittäin hyvillä mielin.

”Tunnen olevani paljon valmiimpi ihminen kuin neljä vuotta sitten.”

Entä miten introverttina luonteena tunnettu puheenjohtaja jaksaa tulevan vaalirumban?

”Vaikka esilläolo ei ole minulle luontevinta, enkä ole kovin hyvin ihmisten seurassa viihtyvä, olen tykännyt kiertämisestä. On hienoa nähdä ihmisiä, jotka ovat liikkeellä ihan puhtaasta aatteen palosta. Siitä tulee sellaista velvollisuutta omille harteille, että jos minä teen tätä työkseni, niin kyllä minulla on velvollisuus tehdä vähintään se sama, mitä nuo ihmiset.”

Viisi kysymystä Jussi Halla-aholle

1 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Tekijänoikeusjärjestö. Tekijänoikeusdirektiivi oli viime täysistunnossa kesäkuussa käsittelyssä.

2 Kehu joku hallituspuolueen edustaja.

Wille Rydman kokoomuksesta.

Hän on laajasti sivistynyt, kykenee laadukkaaseen ajatteluun, osaa pitää henkilökohtaisen ja poliittisen erillään. Kaikki aliedustettuja ja aliarvostettuja ominaisuuksia tämän päivän Suomessa.

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

Robert D. Putnamin Bowling Alone, joka käsittelee amerikkalaisen yhteiskunnan sosiaalista muutosta.

Tykkään lukea hyviä lähihistorian aikalaisanalyysejä erilaisista poliittisista trendeistä ja yhteiskunnallisista kehityskuluista. Kaunokirjallisuutta en kauheasti joko ehdi tai jaksa lukea. Tolkienia luen mielelläni ja venäläisistä klassikoista pidän hyvin paljon, varsinkin Gogolista ja Dostojevskistä.

4 Mikä saa sinut suuttumaan?

Koettu epäreiluus, kohdistui se sitten itseen tai muihin.

5 Mitä teet viikonloppuna?

Kierrän paikallisyhdistysten tapahtumissa, ensimmäisenä Haminassa. Tänä vuonna ei nyt oikein muuta ole, kuin työviikonloppuja.

Kuka?

Jussi Halla-aho


 47-vuotias perussuomalaisten puheenjohtaja. Syntyi Tampereella 27.4.1971.

 Naimisissa, asuu Helsingin Eirassa.

 Viisi lasta, joista neljä vaimonsa Hilla Halla-ahon kanssa.

 Koulutus: Filosofian tohtori, väitteli 2006 kirkkoslaavin kielestä.

 Europarlamentaarikko vuodesta 2014 ja Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 2008. Ollut perussuomalaisten kansanedustajana 2011–2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Lauantaivieras
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  8. 8

   Tiesitkö, että Peking on maailman vasta 187. saasteisin kaupunki?

  9. 9

   Portugalilaiset järkyttyivät palvomansa Cristiano Ronaldon raiskausepäilystä – ”Cristiano on kristuksemme: hän on usko, valo, dogma”

  10. 10

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää