Politiikka    |   Lauantaivieras

Jussi Halla-aho palaa Brysselistä viemään puolueensa vaalivuoteen – Hänelle perussuomalaiset ei ole yhden asian liike, mutta asumisen hintakin palautuu maahanmuuttoon

Jussi Halla-ahon perussuomalaiset haluavat lopettaa humanitäärisen maahanmuuton kokonaan.

Suomen poliittinen kenttä mullistui vuosi sitten kesäkuussa Jyväskylässä, kun perussuomalaiset äänestivät Jussi Halla-ahon puheenjohtajakseen. Puolue hajosi kahtia, ja Halla-ahon luotsattavaksi jäi joukko, joka on selvästi aiempaa lähempänä muita eurooppalaisia kansallismielisiä oikeistoryhmiä.

Nyt puheenjohtajuutta on takana yli vuosi ja edessä puolueen johdattaminen ensi kevään vaaleihin, joita käydään ainakin kahdet, eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit.

Jännittääkö?

”En osaa jännittää vaalitulosta enkä harrasta vaalitulosveikkailua”, vastaa Halla-aho perussuomalaisten puoluetoimistossa Helsingin Punavuoressa. Halla-ahon päätyö on edelleen Brysselissä, sillä hän on EU-kriittisen ECR-ryhmän europarlamentaarikko eli meppi.

Seuraavan syksyn ja kevään aikana hän tulee kuitenkin olemaan pääasiassa Suomessa. Puolue tarvitsee johtajaansa ennen vaaleja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Halla-aho valittiin, hänen päätöstään johtaa puoluetta Brysselistä käsin kyseenalaistettiin vahvasti.

Hän myöntää, että helppoa se ei ole ollut.

”Asioiden hoitaminen edellyttää sitä, että ihmiset tapaavat kasvokkain.”


Puheenjohtajakausi on tähän mennessä sisältänyt paljon oppimista, mutta ollut ”paljon miellyttävämpää” kuin Halla-aho oli kuvitellut.

”Sekin auttaa, että en ajattele olevani tässä 20 vuotta”, Halla-aho toteaa. Lauseessa ei edes yritetä piilotella piikkiä puolueen entistä puheenjohtajaa Timo Soinia kohtaan, joka johti perussuomalaisia tasan 20 vuotta ja oli monen mielestä johtotyylissään itsevaltainen.

 

”Vuoden 2011 ja 2015 äänissä oli paljon ilmaa.”

Vaikka Halla-aho ei veikkaile vaalitulosta, selvää on, että hajaantunut puolue ei tule saamaan samanlaista jytkyä kuin kaksissa viime eduskuntavaaleissa.

”Vuoden 2011 ja 2015 äänissä oli paljon ilmaa. Meitä äänestettiin oikealta ja vasemmalta ja jopa keskenään ristiriitaisista syistä.”

Seuraaviin eduskuntavaaleihin ja koko ensi kevään ”vaaliruuhkaan” Halla-aho haluaa kirkastaa perussuomalaisten sanomaa.

Lännen Media uutisoi tällä viikolla, että Suomi varautuu 100 000 turvapaikanhakijan vastaanottamiseen. Halla-ahon mielestä määrässä on 100 000 ihmistä liikaa.

”Me haluamme lopettaa humanitäärisen maahanmuuton kokonaan.”

Halla-ahon mukaan hädässä olevia pitäisi auttaa pakolaisleireillä. Suuret pakolaismäärät johtuvat hänen mukaansa väestöräjähdyksestä kolmannessa maailmassa, ja joukossa on valtaosa taloudellisista syistä muuttavia.

Puheenjohtajaa tuntuu turhauttavan se, että puolue nähdään yhden asian liikkeenä. Halla-ahon mukaan se on harha.

”Suomessa on ihmisiä, jotka eivät haluaisi puhua lainkaan maahanmuutosta. Silloin mikä tahansa määrä maahanmuutosta puhumista tuntuu liian paljolta.”

Toisaalta maahanmuuttoon ja erityisesti OECD-maiden ulkopuolelta tulevaan humanitääriseen maahanmuuttoon kaikki poliittiset kysymykset Halla-ahon kanssa lopulta kilpistyvät.

Otetaan esimerkki. Yksi perussuomalaisten vaaliteemoista on saada asumisen hinta kaupungeissa alas. Vaikka Halla-aho myöntää, että Suomen sisäinen muuttoliike nostaa asumisen hintaa, on hänen mielestään maahanmuutto keskeinen syy asuntomarkkinoiden vääristymiseen.

”Kaupunkikeskuksissa asuu liikaa tukien varassa asuvia ihmisiä. Kaupunkien pitäisi houkutella sellaisia ihmisiä, joilla on jotain järkevää tekemistä siellä.”

 

”Me haluamme lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan.”

Kun valtion budjettia sorvataan, on Halla-aholla kolme periaatetta. Ensimmäinen on, että ”sitä ei voi jakaa mitä ei ole”. Julkinen talous ei Halla-ahon mukaan etenkään nousukaudella voi perustua velanottoon.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) antoi tällä hetkellä budjettiesityksensä. Siinä valtion velkaantuminen jatkuu yhä ja alijäämäksi on esitetty 1,7 miljardia. Halla-aho ei pidä tätä ihanteellisena, mutta ei myöskään juuri intoudu hallitusta ripittämään.

Toinen periaate on se, että jaettavaa pitää pyrkiä lisäämään. Tämä tapahtuu Halla-ahon mukaan esimerkiksi tukemalla yritystoimintaa. Käytännössä perussuomalaiset tukevat esimerkiksi teollisuuden energiaverovähennyksiä.

”Meidän ei kannata liian kunnianhimoisella kansallisella ympäristöpolitiikalla tehdä omasta teollisuudestamme kilpailukyvytöntä, koska muuten tuotanto siirtyy Kiinaan, jossa vähät välitetään päästöistä”, Halla-aho perustelee.

Halla-ahon kolmas periaate on se, että kun rahaa jaetaan, täytyy olla selkeät prioriteetit. Tämä kohta tarkoittaa Halla-ahon ajattelussa käytännössä sitä, että rahat kuuluvat suomalaisille. Perussuomalaiset vastustavat ”avoimia piikkejä”.

”Ei voi olla niin, että esimerkiksi vastaanottokeskukset saavat maksaa mitä hyvänsä ja siihen löytyy aina rahaa. Se raha on pois jostain muusta.”

 

”Tunnen olevani paljon valmiimpi ihminen kuin neljä vuotta sitten.”

Halla-aho on maahanmuuttovastaisuudestaan huolimatta sitä mieltä, että kehitysmaiden ihmisiä pitää auttaa. Mutta miten, kun puolue vastustaa myös kehitysapua?

Halla-ahon vastaus on taloudellinen aktiivisuus, jota erityisesti Kiina harjoittaa Afrikassa. Kiina on jo vuosikausia sijoittanut Afrikkaan ja rakentanut infrastruktuuria. Samalla se kasvattaa myös poliittista vaikutusvaltaansa maanosassa, minkä Halla-ahokin näkee ongelmallisena.

Bisneslähtökohta olisi hänestä silti ainoa järkevä tapa lisätä kolmannen maailman vaurautta. Ongelma on hänestä se, että aihe on Euroopassa ja Amerikassa tabu, koska se muistuttaa 1800-luvulla alkanutta imperialismia, josta on haluttu tehdä vahva irtiotto.

”On vähän tuhmaa ajatella, että kehitysavun pitäisi hyödyttää kehitysavun antajaa.”

Neljä Brysselin-vuotta antoivat Halla-ahon mukaan erinomaisen perspektiivin Suomeen ja kotimaan politiikkaan sekä ymmärryksen siitä, miten iso vaikutus EU-lainsäädännöllä on. Ensi vuonna aika parlamentissa tulee täyteen, eikä Halla-aho olisi hakenut jatkokautta, vaikka eduskuntavaalit eivät sattuisikaan olemaan samana keväänä.

Kotiin hän kertoo palaavansa erittäin hyvillä mielin.

”Tunnen olevani paljon valmiimpi ihminen kuin neljä vuotta sitten.”

Entä miten introverttina luonteena tunnettu puheenjohtaja jaksaa tulevan vaalirumban?

”Vaikka esilläolo ei ole minulle luontevinta, enkä ole kovin hyvin ihmisten seurassa viihtyvä, olen tykännyt kiertämisestä. On hienoa nähdä ihmisiä, jotka ovat liikkeellä ihan puhtaasta aatteen palosta. Siitä tulee sellaista velvollisuutta omille harteille, että jos minä teen tätä työkseni, niin kyllä minulla on velvollisuus tehdä vähintään se sama, mitä nuo ihmiset.”

Viisi kysymystä Jussi Halla-aholle

1 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Tekijänoikeusjärjestö. Tekijänoikeusdirektiivi oli viime täysistunnossa kesäkuussa käsittelyssä.

2 Kehu joku hallituspuolueen edustaja.

Wille Rydman kokoomuksesta.

Hän on laajasti sivistynyt, kykenee laadukkaaseen ajatteluun, osaa pitää henkilökohtaisen ja poliittisen erillään. Kaikki aliedustettuja ja aliarvostettuja ominaisuuksia tämän päivän Suomessa.

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

Robert D. Putnamin Bowling Alone, joka käsittelee amerikkalaisen yhteiskunnan sosiaalista muutosta.

Tykkään lukea hyviä lähihistorian aikalaisanalyysejä erilaisista poliittisista trendeistä ja yhteiskunnallisista kehityskuluista. Kaunokirjallisuutta en kauheasti joko ehdi tai jaksa lukea. Tolkienia luen mielelläni ja venäläisistä klassikoista pidän hyvin paljon, varsinkin Gogolista ja Dostojevskistä.

4 Mikä saa sinut suuttumaan?

Koettu epäreiluus, kohdistui se sitten itseen tai muihin.

5 Mitä teet viikonloppuna?

Kierrän paikallisyhdistysten tapahtumissa, ensimmäisenä Haminassa. Tänä vuonna ei nyt oikein muuta ole, kuin työviikonloppuja.

Kuka?

Jussi Halla-aho


 47-vuotias perussuomalaisten puheenjohtaja. Syntyi Tampereella 27.4.1971.

 Naimisissa, asuu Helsingin Eirassa.

 Viisi lasta, joista neljä vaimonsa Hilla Halla-ahon kanssa.

 Koulutus: Filosofian tohtori, väitteli 2006 kirkkoslaavin kielestä.

 Europarlamentaarikko vuodesta 2014 ja Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 2008. Ollut perussuomalaisten kansanedustajana 2011–2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Lauantaivieras
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  5. 5

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  7. 7

   Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

  8. 8

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  9. 9

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  4. 4

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  5. 5

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  6. 6

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  7. 7

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  8. 8

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
  3. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
  4. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
  5. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
  6. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
  7. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  8. Tunti sitten
  9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
  10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
  11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
  12. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
  13. Näytä lisää