Politiikka    |   HS-analyysi

Suomen vaalijärjestelmä korostaa henkilöä, ei puoluetta – Silti poliitikot kiertävät mieluummin toreja räntäsateessa kuin muuttavat vaalitapaa

Henkilökeskeisyys korostuu ensi keväänä, kun viiden viikon sisällä saatetaan käydä jopa kolmet vaalit. Vaikka se on raskasta sekä äänestäjille että ehdokkaille, poliitikoilla ei ole haluja muuttaa vaalitapaa.

Vaalitappiot ja -voitot esitetään usein sipilöiden, soinien ja orpojen onnistumisina tai epäonnistumisina. Eduskuntavaaleista on tullut pitkälti pääministerivaalit ja gallupeissa kysellään, kenen puoluejohtajan kanssa haluaisit lähteä kaljalle.

Politiikan uutisoinnissa muutama poliitikko edustaa puoluettaan. Puolueiden väliset kiistat kuvataan monesti henkilöiden välisinä riitoina. Puolueiden henkilöityminen on sinänsä ymmärrettävää, koska toisilla poliitikoilla on muita enemmän valtaa, politiikkaa tekevät henkilöt ja politiikan tuloksiin vaikuttavat henkilökemiat. Puolueiden ohjelmatkaan eivät synny itsestään, vaan niitä laativat ihmiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Henkilön merkitystä lisää median viihteellistyminen ja teknologinen kehitys. Poliitikon on helppo saada omille mielipiteille on huomiota sosiaalisessa mediassa.

Kenties vielä merkittävämpää on silti se, että Suomen vaalitapa korostaa ehdokkaita yli puolueiden. Avoimessa listavaalissa äänestetään puolueen tai valitsijayhdistyksen listan ehdokasta – ei puoluetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä näkyy erityisesti vaalien alla. Huomio keskittyy entistä tiiviimmin puheenjohtajiin ja muutamaan näkyvään ehdokkaaseen. Yksittäisten ehdokkaiden omat tavoitteet korostuvat puolueen tavoitteiden kustannuksella. Äänestäjä ei voi saada varmuutta siitä, että ehdokkaan ajamat asiat olisivat myös puolueen ohjelmassa vaalien jälkeen.

Nykyisessä järjestelmässä on muitakin ongelmia. Yksilön vastuu koko kampanjasta ja erityisesti sen rahoituksesta saattaa tehdä vaaleihin osallistumisesta taloudellisen riskin. Rahoituksen haaliminen puolestaan voi johtaa sidonnaisuuksiin.

Koska puolue ei hoida ehdokkaan markkinointia, hänen on itse kierrettävä vaalipiiriään ja levitettävä sanaa itsestään. Kovaa kilpailua käydään puolueen omien ehdokkaiden välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos varsinainen edustaja lähtee muihin töihin kesken kauden, varasijalta nouseva poliitikko saattaa kaiken lisäksi edustaa hyvin erilaista arvomaailmaa.

Vaikka Suomen vaalijärjestelmässä on paljon huonoa, sen hienous liittyy nimenomaan henkilökeskeisyyteen.

Jos ehdokas haluaa tulla valituksi, hänen on pidettävä yhteyttä vaalipiiriinsä, kierrettävä kissanristiäisiä ja olla tavattavissa torilla. Ei vain vaalien alla, vaan myös vaalien välissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä on poliitikolle raskasta, mutta äänestäjien ja edustuksellisen demokratian kannalta hyvä asia. On siis ensisijaisesti vaalijärjestelmän syytä, että poliitikon on oltava esillä, jos hän haluaa päästä läpi. Suomen vaalitapa tekee poliitikoista julkkiksia, ei julkkiksista poliitikkoja.

Järjestelmän hyvät ja huonot puolet ovat erityisen selvästi esillä ensi keväänä, kun Suomessa saatetaan järjestää jopa kolmet vaalit viiden viikon sisällä. Sekä taloudellisen riskin että henkilökohtaisen ajankäytön takia on ymmärrettävää, että moni ehdokkuudesta kiinnostunut rajaa osallistumisen vain yksiin vaaleihin.

Äänestäjien kannalta vaalisuma on raskasta siksi, että jokaisessa vaalissa ehdokkaiden läpikäyminen ei ole mikään pikkujuttu.Politiikan henkilöitymistä länsimaissa tutkineen Åbo Akademin valtio-opin professorin Lauri Karvosen mukaan henkilöitymistä kuitenkin liioitellaan julkisuudessa aika tavalla. Vaikka yksi henkilö voi ratkaista jotkin vaalit, se ei tarkoita sitä, että seuraavissa vaaleissa ilmiö olisi vielä voimakkaampi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Henkilöityminen on kiihtynyt Suomessa vasta 2000-luvulla. Yksittäisten ehdokkaiden äänimäärät ovat kasvaneet, ja puolueen puheenjohtajan merkitys äänestyspäätöstä tehdessä on vahvistunut.

Yhä useampi suomalainen myös tekee äänestyspäätöksensä ensisijaisesti ehdokkaan eikä puolueen perusteella. Vaalitutkimusten mukaan vuonna 1983 puolue oli määräävä tekijä 52 prosentille, kun ehdokasta korosti 42 prosenttia. Vuonna 2007 luku oli 48 ja ehdokasta piti tärkeämpänä 51 prosenttia.

Yleisesti ottaen Karvosen mukaan yksilökeskeisessä maailmassa henkilöt eivät silti ole syrjäyttäneet puolueiden ohjelmia ja ryhmäidentiteettejä. Populistipuolueiden nousukin on perustunut vahvasti jaetulle ryhmäidentiteetille, ei yksilöllisyyden korostamiselle.

Vaikka poliitikot usein syyttävät mediaa siitä, että se keskittyy henkilöihin asioiden sijaan, poliitikot ovat itse osasyyllisiä henkilökeskeisyyden lisääntymiseen.

Kansanedustajat muuttivat perustuslakia siten, että eduskuntavaalien suurimman puolueen johtaja alkaa vetää hallitusneuvotteluja ja nousee todennäköisesti pääministeriksi. Puolueet kampanjoivat puoluejohtajan kasvoilla ja nostavat tähtiehdokkaita esiin etenkin suurissa vaalipiireissä, koska suosittujen ehdokkaiden toivotaan tuovan ääniä perinteisen äänestäjäkunnan ulkopuolelta.

On puolueissa huomattu sekin, että viestin saa tehokkaammin perille henkilöiden kuin tiedotteiden kautta.

Koska Suomen vaalijärjestelmässä on etua siitä, että poliitikko näkyy julkisuudessa, poliitikoilla on ymmärrettävästi kiusaus tarttua heidän itsensä kritisoimaan viihdejulkisuuteen. Antti Kaikkonen (kesk) on tanssinut televisiossa, eivätkä poliitikkojen parisuhdehaastattelut naistenlehdissä ole harvinaisia.

Viihdejulkisuudessa on puolensa, sillä osa äänestäjistä suhtautuu henkilöitymiseen myönteisesti. Erityisesti oikeistolaiset ja matalasti koulutetut pitävät henkilöitymistä enemmin hyvänä kuin huonona asiana.

Henkilökeskeisyys on silti nähty sen verran suurena ongelmana, että ratkaisuksi on välillä esitetty vaalitavan muutosta. Asia oli viimeksi kunnolla esillä vuonna 2016, kun uusia maakuntavaaleja alettiin suunnitella. Kansanedustajat eivät lämmenneet suljetulle listavaalille.

Suljettu listavaali siirtäisi painoa ehdokkaista puolueisiin ja niiden vaaliteemoihin. Tällaisessa järjestelmässä puolue päättää, missä järjestyksessä ehdokkaat menevät läpi, ja äänestäjä valitsee äänestyskopissa vain puolueen ehdokaslistan. Päävastuu kampanjoista on puolueilla, eikä ehdokkailla.

Suljettu listavaali ratkaisisi paisuneiden kampanjoiden ongelman ja keventäisi vaalikampanjointia, koska henkilökohtaiseen kampanjointiin ei olisi niin suurta tarvetta. Ensi kevään vaalisuma olisi ehdokkaille ja äänestäjille tällaisessa järjestelmässä kevyempi kokemus.

Maailmalla trendi on silti ollut se, että suljettuja listavaaleja on avattu. Ruotsissa äänestäjä voi nykyään puolueen äänestämisen lisäksi muuttaa puolueiden tekemän ehdokaslistan järjestystä.

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista on pitänyt esillä ideaa siitä, että Suomen nykyiseen vaalitapaan tehtäisiin pieni muutos: ehdokkaan äänestysmahdollisuuden rinnalle tuotaisiin mahdollisuus äänestää pelkkää puoluetta.
Malli voisi tehdä kampanjoinnista hieman nykyistä puoluekeskeisempää. Grönlundin mukaan tällaisessa muutoksessa mikään puolue ei häviäisi, mutta äänestysaktiivisuus voisi kasvaa. Vaikeus löytää oma ehdokas on merkittävä syy jättää äänestämättä.

Grönlund ei usko, että Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön suljettu listavaali, koska se olisi poliittisesti erittäin vaikea päätös.

Yhdestä maailman henkilökeskeisimmästä vaalitavasta ollaan sittenkin haluttomia luopumaan, koska Suomessa äänestäjällä on enemmän valtaa kuin monessa muussa maassa. Suljettuun järjestelmään siirtyminen tarkoittaisi äänestäjän vallan siirtämistä puolue-eliiteille.

Poliitikot mieluummin tapaavat kansalaisia torilla räntäsateessa kuin jäävät historiaan kansanvallan kaventajina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit
 • HS-Analyysi
 • Oona Lohilahti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä

  2. 2

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  3. 3

   Miten tästä oikein kuuluisi ajaa? Espoossa hämmentää liikenneympyrä, jota ammattilaiset kutsuvat ”turbokiertoliittymäksi”

  4. 4

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  5. 5

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  8. 8

   Harvardin yli­opisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialais­taustaiset opiskelijat sanovat yli­opiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  9. 9

   Kuluttaja­valintojen liika korostaminen ilmasto­talkoissa on vaarallista ajan­hukkaa

  10. 10

   Hovioikeus: Kotietsintä HS:n toimittajan kotiin oli laillinen, ja materiaalia voidaan käyttää tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  5. 5

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  6. 6

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  7. 7

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  10. 10

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Kyseessä on korkean riskin elämyssijoitus” – olympiavoittaja Iivo Niskanen houkutteli osakesijoittamista harrastavan Matti Heikkisen ja muita maajoukkuehiihtäjiä ravihevosen omistajiksi
  3. Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä
  4. Miten tästä oikein kuuluisi ajaa? Espoossa hämmentää liikenneympyrä, jota ammattilaiset kutsuvat ”turbokiertoliittymäksi”
  5. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  6. Hovioikeus: Kotietsintä HS:n toimittajan kotiin oli laillinen, ja materiaalia voidaan käyttää tutkinnassa
  7. Kun media innostuu räjähtävistä lepakoista, pääsevät valehtelijat osa­puoliksi julkiseen keskusteluun – näin median tulee muuttua, uutuuskirja vaatii
  8. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  9. Tunti sitten
  10. Salibandyssa miehet ovat maailmanmestareinakin haastajia ja tässä on avainsyy: ”Toivottavasti kukaan ei vedä hernettä nenään”
  11. Ansioluettelonsa ja uransa perusteella Stubb on ylivoimainen Weberiin verrattuna, mutta Weber on syntynyt Saksaan
  12. Venäläisten rahan­pesuun puuttuminen on vaikeaa
  13. Näytä lisää