Politiikka

Uutuuskirja valottaa Sauli Niinistön puuttumista sisäpolitiikkaan – ”Sipilälle Niinistö oli kuin apuun rientävä Antti Rokka”

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanovat suhtautuneensa Niinistön toimintaan kiky-neuvotteluissa myönteisesti. Toisaalta kikyyn puuttumisen arvioidaan olleen ”hirvittävä riski”.

Presidentti Sauli Niinistö puhui työmarkkinajärjestöjen ylimmän johdon kilpailukykysopimuksen taakse, kirjoittavat Aamulehden toimittajat Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi uutuuskirjassaan.

Mörttisen ja Nurmen Mäntyniemen herra -kirja presidentti Sauli Niinistöstä ilmestyi maanantaina.

Kirjan mukaan Niinistö kutsui EK:n ja SAK:n johtoa sekä muiden ammattiliittojen johtajia, muiden muassa Jyri Häkämiehen, Matti Alahuhdan, Lauri Lylyn ja Ann Selinin Mäntyniemeen joulukuussa 2015.

Paikalla olivat myös Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin ja Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan sekä toisaalta Auto- ja kuljetusalan työntekijäjärjestö AKT:n johtaja Marko Piirainen. AKT on yksi kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle jääneistä liitoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lylyn mukaan Niinistö vetosi kilpailukykysopimuksen puolesta.

”Tehkää nyt vaan näitä ratkaisuja ja että Suomi tarvitsee niitä”, SAK:n silloinen puheenjohtaja, Tampereen nykyinen pormestari Lyly kertoo kirjassa Niinistön sanoneen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt solmivat kilpailukykysopimuksen eli kikyn alkukeväästä 2016. Sopimus syntyi, koska hallitus uhkasi pakkotoimilla, jotka olisivat leikanneet palkansaajien etuja vielä enemmän. Sopimus alensi työnantajien sosiaaliturvamaksuja ja pidensi työaikaa.

”Meillä oli erityyppisiä tapoja yrittää saada AKT:tä mukaan. Sanotaan näin, että presidentti tietysti on kiinnostunut asioista. Se oli vähän tahmea vaihe. Presidentti kutsui keskustelemaan, missä mennään. Siinä kaikki. Varmaan kukaan ei kokenut – oletan näin – patistamista tai painostamista”, EK:n toimitusjohtaja Häkämies sanoo kirjassa.

 

”Presidentin veto oli yllättävä.”

Häkämies ja Lyly sanovat suhtautuneensa Niinistön aloitteellisuuteen myönteisesti. Molemmat halusivat saada aikaan sopuratkaisun, mutta kummankin oli taivuteltava etujärjestöjensä vallankäyttäjiä sopimisen taustalle.

Niinistön motiivi palaverin taustalla mietitytti työmarkkinajohtajia.

”Presidentin veto oli yllättävä, eikä meille kerrottu, oliko pääministeri kyydissä vai edustiko tapaaminen presidentin henkilökohtaista ajattelua. Hallitukseen nähden presidentti ajoi ohituskaistaa”, eräs paikalla ollut, kirjassa nimeämättä jäävä ay-johtaja sanoo.

Kirjassa arvioidaan, että Niinistön viesti oli suunnattu enemmän elinkeinoelämän vaikuttajille kuin palkansaajapuolelle. Palkansaajajärjestöjen johdossa oltiin halukkaampia saamaan kilpailukykysopimus aikaan, sillä hallitus oli valmistellut työehtoja kikyä pahemmin heikentäviä pakkolakeja, jos kilpailukykysopimusta ei olisi saatu aikaan.

Kokous pidettiin salaisena, eikä siitä kerrottu kirjan mukaan valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok) tai suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle. Kirjassa arvioidaan, että näin Niinistö nakersi sekä Stubbin arvovaltaa kokoomuksen puheenjohtajana sekä esti Sdp:n kiky-kritiikin osumisen Niinistöön itseensä.

Kirjassa arvioidaan, että jos tieto kokouksesta olisi vuotanut tuolloin joulukuussa 2015, seurauksena olisi ollut poliittinen myrsky sisäpolitiikkaan puuttumisen vuoksi.

Politiikan avainvaikuttajaksi nimetty lähde sanoo kirjassa, että Niinistö otti asiassa ”hirvittävän riskin”: ”Itse en ottaisi näin suuria riskejä valtaoikeuksien ylittämiseen liittyvissä kysymyksissä”.

Nurmi sanoi kirjan julkaisutilaisuudessa, että tekijät eivät halua arvioida, onko Niinistön toiminta ollut presidentin valtaoikeudet ylittävää tai perustuslain vastaista.

”En halua ottaa kantaa, onko Niinistö toiminut oikein vai väärin. Mutta on selvää, että Niinistö on osallistunut sisäpolitiikkaan tavalla, jota hän ei ole missään nimessä halunnut julkisuuteen ja joka on salattu.”

Sitä, tiesikö pääministeri Juha Sipilä (kesk) asiasta, ei kirjassa tarkalleen ottaen ilmaista. Tekstissä kuitenkin sanotaan, että Niinistö on tullut tilanteessa nimenomaan Sipilän avuksi.

”Sipilälle Niinistö oli kirjaimellisesti kuin rintaman murentuessa apuun rientävä Antti Rokka, ja samalla presidentti osallistui hallitusohjelman tärkeimmän talouspoliittisen kirjauksen toteuttamiseen.”

Sipilän avustaja viestitti HS:lle, ettei pääministeri kommentoi tänään asiaa. Nurmen mukaan tekijät eivät halunneet tuoda asiaa Sipilälle esille kirjaa tehdessään.

Kirjan mukaan Sipilä järjesti joulukuun alussa 2015 toimittajille tapahtuman, jota tekstissä kutsutaan ”valetiedotustilaisuudeksi”. Siellä Sipilä sanoi, ettei edellytyksiä kiky-neuvotteluiden jatkamiselle ollut. Näin sanomalla Sipilä halusi taata neuvottelijoille työrauhan ja kiinnittää median huomion muualle.

”Pääministerin viestin sisältö ei vastannut sitä, mikä oli tosiasiallinen asioiden tila, josta pääministeri oli itse tietoinen”, Nurmi sanoo HS:lle. Hän sanoo saaneensa neuvottelujen jatkumisesta tuolloin vahvistuksen sekä palkansaaja- että työmarkkinaosapuolilta.

Lisäksi kirjassa arvioidaan Niinistön työntäneen vahvasti valtion energiayhtiö Fortumin mukaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen. Kesällä 2015 ydinvoimalahanke oli vaakalaudalla, kun näytti siltä, ettei eduskunnan ydinvoimalalle asettama 60 prosentin kotimaisen omistuksen ehto täyty.

Monien vaiheiden jälkeen Fortum ilmoitti lähtevänsä 6,6 prosentin osuudella mukaan Fennovoiman ja Rosatomin hankkeeseen.

Taustalla arvioitiin kirjan mukaan, ettei Pyhäjoen ydinvoimalan peruuntuminen ollut Venäjän presidentti Vladimir Putinille vaihtoehto.

”Se olisi johtanut aidosti jännitteen kiristymiseen maiden välillä. Kreml paljasti, että presidentit olivat puhuneet ydinvoimalasta”, kirjassa sanotaan.

Niinistö teki kirjaa varten haastateltujen lähteiden mukaan pääministeri Sipilä ja Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi tilanteen vakavuuden.

Mörttisen ja Nurmen mukaan sekä Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet olisivat vahingoittuneet että Fortumin miljardiomistukset Venäjällä olisivat vaarantuneet, jos Fortum ei olisi lähtenyt mukaan hankkeeseen.

Fortumin nykyinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark vihjaa kirjassa yhteyden Niinistöön olevan olemassa. Lundmark ei ollut ydinvoimalaan osallistumispäätöksen aikaan vielä Fortumin johdossa.

”En halua mennä yksityiskohtiin, mutta totta kai meille on tärkeätä pitää suhteita yllä kaikilla poliittisilla tasoilla”, Lundmark sanoo kirjassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Sauli Niinistö
 • Kilpailukyky

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  2. 2

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta

  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  10. 10

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää