Politiikka

Presidentti Niinistön puuttuminen kiky-neuvotteluihin on valtiosäännön rajamailla, arvioivat asiantuntijat – ”Vallanjaon hengen vastaista”

Niinistön harjoittama rajattujen valtaoikeuksien laaja käyttö on tyypillistä myös muualla Euroopassa, arvioi valtio-opin professori.

Politiikan ja presidentin valtaoikeuksien tuntijat katsovat presidentti Sauli Niinistön tavan puuttua kilpailukykysopimuksen syntyyn olevan perustuslain presidentille suomien valtaoikeuksien rajamailla.

Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjan mukaan Niinistö järjesti salaisen kokouksen työmarkkinavaikuttajien kanssa joulukuussa 2015, missä hän vetosi kilpailukykysopimuksen eli niin sanotun kiky-sopimuksen puolesta.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt solmivat kikyn keväällä 2016.

Perustuslakia on viime vuosikymmeninä uudistettu ja presidentin valtaoikeuksia karsittu. Nykyisellään presidentillä on konkreettista päätöksentekovaltaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, jota presidentti johtaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Sen sijaan sisä- ja EU-politiikassa päätösvalta on kokonaisuudessaan hallituksella ja eduskunnalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kilpailukykysopimuksen kaltaisen kotimaan talouspolitiikan asian edistäminen istuu presidentin nykyisiin valtaoikeuksiin huonosti, arvioi Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

”Tämä on vapaa maa ja presidentti saa tavata ketä haluaa, mutta tällainen toiminta on perustuslain laillisen vallanjaon hengen vastaista.”

Raunio katsoo tällaisen teon astuvan hallituksen ja sitä kautta myös eduskunnan tontille.

”Presidenttihän ei ole millään tavoin vastuussa eduskunnalle eikä hän toisella valtakaudellaan ole vastuussa edes kansalle. Toivoisin, että hallitus ja eduskunta pitäisivät huolta omasta reviiristään. Sitä kautta toteutuu parlamentaarinen vastuu, mikä hallituksella on.”

Toisaalta Suomessa on viime vuosikymmeninä totuttu siihen, että presidentti nostaa esiin teemoja tai arvoja, myös sisäpolitiikan puolella, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

”Sitä oikeutta ei presidentiltä kukaan kiellä”, Tiilikainen sanoo ja viittaa esimerkiksi Niinistön haluun nostaa ensimmäisellä presidenttikaudellaan esiin huolen nuorten syrjäytymisestä.

Toisaalta valtaoikeuksien rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan, Tiilikainen sanoo. Silloin on kyse perustuslain tulkinnasta.

”Sisäpolitiikan puolella presidentti ei voi osallistua minkään yksittäisen kysymyksen ratkaisemiseen. Konkreettinen päätöksenteko kuuluu hallitukselle ja eduskunnalle, ja parlamentaarisesti niistä vastuu kannetaan.”

Mörttisen ja Nurmen kirjan mukaan Niinistö on esittänyt toiveen, että kilpailukykysopimus saataisiin aikaan. Hänen ei kuitenkaan esitetä puuttuneen tai vaikuttaneen sopimuksen varsinaiseen sisältöön.

”Tehkää nyt vaan näitä ratkaisuja ja että Suomi tarvitsee niitä”, SAK:n silloinen puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo kirjassa Niinistön sanoneen.

Tiilikaisen mukaan sekin on arvovalinta, että Niinistö on halunnut auttaa sopimuksen syntymistä.

”Mutta silloin hän ei sido päätöksentekijän käsiä”, Tiilikainen sanoo ja lisää, ettei halua ”tuomita eikä vapauttaa” Niinistöä asiassa.

Raunio pitää Niinistön toimintaa melko tyypillisenä kansansuosiota nauttivalle presidentille, ainakin verrattuna muihin maihin, joissa presidentillä on rajalliset valtaoikeudet.

”Tällaisessa tilanteessa presidentit ympäri Eurooppaa ovat turvautuneet erilaisiin epävirallisempiin vaikutuskanaviin puuttuakseen sisäpoliittisiin asioihin”, Raunio sanoo.

Työmarkkinajohtajien tapaaminen on hänen mukaansa tyypillinen esimerkki tällaisesta epävirallisesta muodosta. Toisaalta hänen mukaansa on havaittu myös muualla Euroopassa, että pääministerit ja muut johtavat poliitikot ovat olleet haluttomia haastamaan suosittua presidenttiä.

”Minun on hankala kuvitella, että nykyiset puoluejohtajat uskaltaisivat ennen eduskuntavaaleja avoimesti kyseenalaistaa Niinistön toimintaa.”

Raunio huomauttaa, että myös presidentti Tarja Halonen koetteli kautensa aikana valtansa rajoja muun muassa nimitysasioissa. Esimerkiksi Suomen Pankin johtokuntaan henkilöitä nimittäessään Halonen toimi hallituksen esityksiä vastaan. Lisäksi Halonen puolusti hyvin tiukasti presidentin oikeutta osallistua Eurooppa-neuvoston kokouksiin yhdessä pääministerin kanssa.

”Seuraus oli se, että presidentiltä vietiin nimitysvaltaa edelleenkin vuoden 2012 perustuslakiuudistuksessa”, Raunio sanoo.

Tuoreessa kirjassa Halonen sattumoisin katsoo, että Niinistöllä on paljon valtaa, vaikka se ei perustu vahvoihin pykäliin, ja se kylvää demokratiaan hämmennystä.

”Presidentistä on tehty kuninkaallinen, mutta presidenteiksi tulevat ihmiset ovat taitavia poliitikkoja. Mielestäni Niinistö on pelannut erinomaisesti pienentyneillä valtaoikeuksilla”, Halonen sanoo kirjassa.

Raunio arvioi kikyyn puuttumisen kaltaisen toiminnan hämärtävän käsitystä siitä, mikä presidentin rooli on suomalaisessa yhteiskunnassa.

Toisaalta hämärtymiseen myötävaikuttaa hänen mukaansa myös se, että kyselyiden perusteella kansan keskudeessa on vahvaakin kaipuuta vahvemmalle presidentille.

”Siinä mielessä tällainen presidentin toiminta, mitä arvostelen, voi saada kansan keskuudessa paljonkin ymmärrystä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Yle: Pääministeri Sipilä suuttui kokoomuksen syytöksistä Soini-äänestyksessä – ”Eilen rajani ylitettiin”

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Paavi tulee vierailulle Baltiaan, jossa häntä odottavat kymmenet­tuhannet ihmiset – Vierailua himmentää paljastus, jollaista Latvian katolinen kirkko ei ole koskaan kokenut

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Soinin luottamusäänestys synnytti poikkeuksellisen riidan kokoomuksen ja keskustan välille – kenen arvoja pääministeri oikeastaan kommentoi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää