Politiikka

Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalit lähestyvät

Sdp porskuttaa mielipidemittausten kärjessä ja vaaliasetelmia rakennetaan nyt perinteisten vastinparien, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien, välille. Riittääkö Rinteen karisma viemään Sdp:n pääministeripuolueeksi?

”On se ihan hyvä silleen.”

”No, siinä se menee.”

Sdp:n Lohjan tiistaiseen toritapaamiseen saapuneiden kommentit kiteyttävät puolueen puheenjohtaja Antti Rinteen pulman. Puolueen kannatusluvut ovat olleet rohkaisevia: Sdp on kesän ja kevään gallup-tulosten mukaan Suomen suosituin puolue yli 20 prosentin kannatuksella.

Mutta Rinteestä ei erityisemmin pidetä. Vuolaita kehuja ei sadellut Lohjallakaan, joka on Rinteen vanhempien kotipaikkakunta ja perinteistä demarialuetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp:n johtoa tapaamaan tullut lohjalainen eläkeläispariskunta Irma ja Aimo Pietikäinen totesivat, että Rinne on liian lepsu.

”Ei ole oikein poweria. Lindtmanissa on enemmän pääministeriainesta”, Irma Pietikäinen arvioi.

Lepsuudesta kertonevat myös heinäkuussa julkaistun HS-gallupin vastaukset. Kyselyyn vastanneiden mielestä sosiaalidemokraattien suosio selittyy lähes pelkästään hallitukseen kohdistuvalla pettymyksellä ja kyllästymisellä. Vain kolme prosenttia vastaajista piti Sdp:n kannatuskyselyiden suosion syynä Rinteen esiintymistä.

”Antti Rinne ei ole näissä imago- ja mielikuvakyselyissä koskaan oikein pärjännyt kauhean hyvin”, sanoo Turun yliopiston erikoistutkija Jenni Karimäki.


Karimäki ei kuitenkaan näe, että Rinteen persoonalla olisi välttämättä suora negatiivinen vaikutus Sdp:n kannatukseen. Puolueen puheenjohtajien rooli voimistuu lähempänä vaaleja, jolloin puheenjohtajat ottavat mittaa toisistaan esimerkiksi suorissa TV-vaaliväittelyissä.

”Voi tietysti spekuloida, että jos Sdp:llä olisi tällä hetkellä sellainen puheenjohtaja, joka saisi samankaltaisia lukuja kuin esimerkiksi Li Andersson, niin ei siitä nyt ainakaan haittaa olisi. Nyt jää sellainen lisäbuusti ehkä saamatta”, Karimäki sanoo.

Kun HS:n puoluejohtajien imagoa kartoittavassa gallupissa kysyttiin viime joulukuussa muun muassa, kenen kanssa vastaaja lähtisi mieluiten lasilliselle, Rinne osoittautui puoluejohtajista vähiten suosituksi seuralaiseksi.

Karimäki arvioi, että Sdp:n kannatukseen vaikuttaa Rinteen persoonaa paljon voimakkaammin sosiaali- ja terveysuudistuksesta syksyllä käytävä keskustelu. Se tarjoaa Karimäen mukaan oppositiopuolueille hyvän mahdollisuuden haastaa hallitusta ja profiloida omaa puoluettaan.

”Ihmiset mieltävät, että sosiaalidemokraatit osaavat tämäntyyppiset kysymykset.”

Sdp:n puoluejohdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokouksessa ei juuri sotesta puhuttu vaan Rinne ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman käyttivät puheenvuorojaan kokoomuksen nälvimiseen.

Pääministeriydestä käytävä kilpailu pyörähti kunnolla käyntiin puolueiden kesäkokouksissa. Sekä kokoomus että Sdp hakevat nyt asetelmiaan nimenomaan siitä lähtökohdasta, että pääministeri tulee jommastakummasta puolueesta.

Ja sen huomaa puheenjohtajien puheista. Kokoomuksen Petteri Orpo toivoi Sdp:ltä ”edes joitakin ajatuksia siitä, miten hyvä talouskehitys saadaan jatkumaan”. Rinne taas kritisoi Orpon budjettiesitystä näköalattomaksi ja syytti tätä suurituloisten kavereiden suosimisesta ja velkapopulismista.


On luonnollista, että vaaliasetelmia luodaan gallup-kärkeä hallitsevien puolueiden kesken ja vieläpä perinteisen talouspoliittisen oikeisto–vasemmisto-linjan mukaisesti.

Karimäen mukaan ne puolueet, jotka menestyvät vaaleissa ovat tyypillisesti niitä, jotka ovat osapuolena kaikista kuumimpana käytävässä keskustelussa. Siksi keskinäinen naljailu voi hyödyttää kumpaakin osapuolta.

Vaaleihin on kuitenkin vielä aikaa ja kannatusta ehditään mittamaan sitä ennen monet kerrat. Tasan vuosi sitten Sdp oli sekaisin. Kannatusluvut laahasivat noin 17 prosentissa ja Rinteen kehotus ryhtyä ”synnytystalkoisiin” herätti laajaa ärsytystä, myös demareiden sisällä. Vaarana oli silloin, että Sdp notkahtaa eläkeläisten pienpuolueeksi.

Edelleenkin eläkeläiset ovat merkittävä kohderyhmä sosiaalidemokraateille ja eläkeläisasiat vilahtelevat toistuvasti Rinteen puheissa. Niin myös Lohjan torilla, jossa Rinne toisti lupauksensa lisätä sata euroa nettona kuukaudessa alle 1 400 euron eläkkeisiin.

Rinne kiersi toritapahtumaa ja forssalaista päiväkotia kesäkokouksen yhteydessä tyytyväisen näköisenä. Nousujohteisia kannatuslukuja selittää Rinteen mukaan puolueen pitkäjänteinen tulevaisuustyö ja hallituksen vääränlainen politiikka. Omaan esiintymiseensä hän ei halunnut tarkemmin kommentoida.

”Jätän sen muiden arvioitavaksi. Olen kuullut paljon mairitteleviakin arvioita”, Rinne sanoi.

Lue lisää: HS kertoo perjantaina lehdessä ja verkossa, mitä politiikan syksy tuo tullessaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit
 • Sdp
 • Antti Rinne
 • Elli-Alina Hiilamo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä

  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Komissio ehdottaa kymmenentuhannen rajavartijan passittamista EU:n rajoille – tätä se tarkoittaisi Suomelle

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää