Politiikka    |   Kolumni

Seppo Kääriäinen lopettaa kunniakkaasti poliitikon uransa – moni muu ei ole osannut tai malttanut

Tuorein esimerkki poliitikosta, joka ei ole osannut lähteä silloin, kun olisi vielä kunniakkaasti voinut, on ulkoministeri Timo Soini, kirjoittaa kolumnisti Yrjö Rautio.

Moni poliitikko ei osaa lähteä silloin, kun vielä kunniakkaasti voisi. Keskustan viisas vanhaisäntä ministeri Seppo Kääriäinen, 70, osasi. Hän kertoi alkuviikosta, ettei asetu ehdolle enää ensi vuoden eduskunta­vaaleissa.

Kääriäinen on ollut vuodesta 1987 yhtä­jaksoisesti kansan­edustajana. Hän on ollut myös kolmeen otteeseen ministerinä. Keskustan puolue­sihteeri hän oli vuosina 1980–1990. Politiikassa hän on ollut vuodesta 1970 lähtien.

”Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää”, hän sanoo. Varmasti riittää.

Monen poliitikon laskeutuminen ylipitkältä lennolta poliittisissa yläilmoissa on mennyt pitkäksi ja päätynyt kiitoradan päädyn taakse pusikkoon. Kääriäinenkin on ollut ylipitkän kauden politiikassa, mutta hän lähtee siitä arvokkaasti yli puoluerajojen arvostettuna vanhempana valtiomiehenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuorein esimerkki poliitikosta, joka ei ole osannut lähteä silloin, kun olisi vielä kunniakkaasti voinut, on ulkoministeri Timo Soini (sin), 56. Hän nosti Perussuomalaiset yhden kansanedustajan puolueesta liki 40 edustajan puolueeksi. Se on vertaansa vailla oleva saavutus, oltiin hänen näkemyksistään mitä mieltä tahansa.

Soini ehti johtaa Perussuomalaisia 22 vuotta, vuoteen 2017. Silloin hän menetti sen Jussi Halla-ahon oikeistopopulisteille, jotka oli itse vallanahneudessaan haalinut puolueeseen. Soinin olisi kannattanut jättää ainakin puheenjohtajan tehtävät vuoden 2015 toisen suuren vaalivoiton jälkeen. Silloin hänet muistettaisiin ennen muuta jytkyistään. Nyt hänet muistetaan vain surkeasta uransa lopusta.

Soini ei malttanut, koska pääsy hallitukseen ja ulkoministeriksi näytti kruunaavan hänen uransa. Mutta se tuhosikin sen. Nyt hänen käteensä ei taida jäädä edes sitä suurlähettilään virkaa. Presidentti Sauli Niinistö tuskin palkitsee ulkoministeriä siitä, että hän melskaa jälleen Suomen linjan vastaisella aborttikannallaan, vaikka sai jo kesäkuun alussa samasta asiasta presidentin selkeät moitteet.

Soini tietänee itsekin, ettei hänellä ole menetettävää. Siksi häntä ei mikään hillitse. Ulkoministerin salkku hänellä pysyy, sillä pääministeri Juha Sipilä (kesk) sietää mitä tahansa, jotta hänen hallituksensa ontuisi vaaleihin asti.

Koomisin esimerkki poliitikosta, joka ei osaa koskaan lopettaa, on tietenkin Paavo Väyrynen, 71. Hän luopui puolueensa puheenjohtajuudesta jo vuonna 1990 kuvitellen, että suuremmat odottivat häntä. Eivät odottaneet. Suomen kansa ei ymmärtänyt valita häntä presidentikseen, eikä ole ymmärtänyt pyytää sitä edes anteeksi Väyryseltä.

Pohjaton vallanhimo ajaa Väyrystä nyt puolueviritelmästä toiseen. Hänen olisi kannattanut malttaa vetäytyä vanhemman valtiomiehen rooliin jo silloin, kun luovutti puolueensa Esko Ahon käsiin. Silloin jälkipolvet muistaisivat hänet pitkäaikaisena ulkoministerinä ja keskustajohtajana, eikä vain näiden lopun aikojen sirkuksen klovnina.

Kahden vaalikauden pääministerin Paavo Lipposen (sd), 77, ura on ollut komea. Hän oli moneen kertaan vannonut, ettei ikinä pyrkisi presidentiksi, mutta suostui kuin suostuikin Sdp:n presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 vaaleihin. Ei olisi pitänyt. Surkea lopputulos, 6,7 prosenttia ensimmäisellä kierroksella, oli nöyryytys niin hänelle itselleen kuin puolueelleenkin.

Monen poliitikon uran loppu on mennyt pitkäksi ja pilalle siksi, että he ovat joutuneet odottamaan liian kauan tilaisuuttaan. Näin kävi keskustan Ahti Karjalaiselle (1923–1990) , joka ehti Urho Kekkosen kauden loppua loputtomasti odotellessaan sekä alkoholisoitua, riitautua Kekkosen kanssa että menettää kelpoisuutensa ja mahdollisuutensa presidentiksi.

Suomen pitkäaikaisin pääministeri Kalevi Sorsa (1930–2004) (sd) taas joutui odottelemaan Mauno Koiviston varjossa niin pitkään, että hänen aikansa oli jo mennyt, kun tilaisuus vihdoin vuonna 1994 aukeni. Tuore kasvo, Martti Ahtisaari, voitti hänet Sdp:n esivaalissa ja nousi presidentiksi.

Jos jotkut poliitikot eivät ole osanneet lopettaa ajoissa, toiset ovat osanneet sen liiankin hyvin – esimerkiksi kansanedustajat, jotka ehtivät vetäytyä nauttimaan täyttä eläkettä nelikymppisinä ennen kuin yhäkin antelias kansanedustajien eläkelaki vuonna 2011 tiukentui.

Monen taas olisi kannattanut lopettaa jo ennen kuin aloittivatkaan. Heistä voi jokainen tehdä oman listansa.

Oikaisu 18.8 kello 12.00: Muutettu kansanedustajien eläkelakia käsittelevää kohtaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläke
 • Kansanedustajat
 • Paavo Väyrynen
 • Timo Soini

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”

  8. 8

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  3. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  4. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää