Politiikka

Lapsen ottaminen töihin toi perheministeri Annika Saarikolle moitteet, sisäministeri Kai Mykkäselle ihailua – ”Miehen isyyteen suhtaudutaan ikään kuin yllättävänä ja myönteisenä asiana”

HS kysyi poliitikoilta, miten heihin on suhtauduttu, jos he ovat tuoneet lapsia työtilaisuuksiin. Esimerkiksi eduskunnassa kansanedustajat tarjoavat toisinaan lastenhoitoapua toisilleen.

Perheellisen poliitikon arki on tasapainottelua kodin ja työn välillä. HS:n haastattelemat poliitikot kertovat, että esimerkiksi eduskunnassa kansanedustajat tarjoavat toisinaan lastenhoitoapua toisilleen, kun aikataulut käyvät mutkikkaiksi.

Ja kuten ketkä tahansa vanhemmat, poliitikotkin ottavat toisinaan lapsen mukaan työtilaisuuksiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) toi tällä viikolla julkisuuteen, kuinka hän sai kritiikkiä otettuaan lapsensa mukaan paneelikeskusteluun.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoo tyrmistyneensä lukiessaan Saarikon kokemuksista, sillä hänen oma kokemuksensa lasten tuomisesta työtilaisuuksiin on päinvastainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Veikkaan, että se johtuu paljolti siitä, että edelleen miehen isyyteen suhtaudutaan ikään kuin yllättävänä ja myönteisenä asiana”, Mykkänen pohtii.

Mykkänen on kahden lapsen isä. Hän kertoo, että lapsen tuominen työtilaisuuksiin on herättänyt lähes poikkeuksetta ihastusta, mutta lisää samaan hengenvetoon, että suhtautumisessa on todennäköisesti eroa juuri sen vuoksi, että hän on isä eikä äiti.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Aino-Kaisa Pekonen puolestaan pystyy samaistumaan Saarikon kokemuksiin.

Pekonen lähti aikoinaan kunnallispolitiikkaan nuorena äitinä, kun hänellä oli 24-vuotiaana kolme pientä lasta. Hän kertoo saaneensa kuulla moneen kertaan, että äitien paikka ei muka olisi valtuustosaleissa, vaan kotona. Lisää kritiikkiä hän sai kuunnella pyrkiessään europarlamenttiin vuonna 2009.

”Silloin monet ihmiset tulivat sanomaan minulle suoraan, että he eivät äänestä minua, koska minulla on pieniä lapsia”, Pekonen muistelee.

Pekonen pitää tärkeänä, että politiikassa on mukana kaikenlaisia ihmisiä.

”Jos tällainen yksi ryhmä, kuten pienten lasten äidit, puuttuisi politiikasta kokonaan, se ei olisi hyvä ollenkaan yhteiskunnalla. Tarvitsemme kaikkia mukaan”, Pekonen sanoo.

Pekosen mukaan suhtautumisessa poliittista uraa tekeviin äiteihin on erilainen kuin poliittista uraa tekeviin isiin. Hän korostaa, että yhteiskunnassa jokaiselle vanhemmalle pitäisi olla mahdollista osallistua sekä perhearkeen että työelämään.

Mykkänen uskoo, että moni pikkulasten vanhempi tietää, millaista veivaamista aikataulujen yhteensovittaminen voi olla, jos kumpikin vanhemmista haluaa olla täysipainoisesti työelämässä. Hänen mukaansa on tehtävä jotain, jos vanhemmat kokevat laajemmin, että lasten tuominen mukaan työtilanteisiin on vierastuttavaa tai suuttumusta herättävää.

”Jos ei olisi mahdollisuutta ottaa joskus lapsia mukaan, niin monen pienen lapsen vanhemman olisi vaikeampi olla mukana työelämässä”, Mykkänen huomauttaa.

Pekonen on poliitikon urallaan ottanut taaperoikäisen lapsensa mukaan kokouksiin. Hän kertoo, että eduskunnassa kansanedustajilla on toisinaan lapsia mukana haastavien työaikojen vuoksi ja välillä kollegat tarjoavat toisilleen lapsenhoitoapua puolin ja toisin.

Pekonen pitää hyvänä ministeri Saarikon esiin nostamaa ajatusta lapsistrategiaa. Lisäksi Pekosen mukaan olisi myös hyvä miettiä, miten vanhempien osallistumista politiikkaan voitaisiin tukea esimerkiksi lapsenhoitojärjestelyillä kokouksien ajaksi.

HS:n haastattelemat poliitikot ovat samoilla linjoilla siitä, että lapsiystävällisyyttä lisäisi asenneilmapiirin muuttuminen.

Sisäministeri Mykkänen arvioi, että avoimen julkisen keskustelun käyminen voisi auttaa. Mykkänen kertoo, että hänen lähipiirissään kovin moni on valinnut niin, että vanhempainvapaat käyttää äiti. Hän pohtii, että monelle isälle kynnys pitää vanhempainvapaita voi olla suuri, sillä miesten odotetaan pärjäävän hyvin työelämässä ja kantavan vastuun perheen elannosta.

Suomessa naiset pitävät edelleen suurimman osan perhevapaista. Esimerkiksi Kelan mukaan vuonna 2016 äidit pitivät vanhempainpäivärahapäivistä 90,5 prosenttia ja isät 9,5 prosenttia.

Mykkänen kannattaakin Suomeen kiintiöitä, jossa muutama kuukausi vanhempainvapaasta varattaisiin vain isille.

”Ideaalitilanteessa perheet voisivat vain sopia kummankin omien prioriteettien mukaan, mutta kun meillä on niin pinttyneet odotukset, niin se on monelle kolmikymppiselle miehelle kova juttu mennä sanomaan pomolle, että by the way ajattelin olla puoli vuotta kotona, koska se ei ole normaalia”, Mykkänen sanoo.

”Meidän pitää pientä väkivaltaa käyttää lainsäädännössä, jotta saamme vapautettua miesten isyyden tasa-arvoiseksi.”

Toisen polven kansanedustaja Ville Skinnari (sd) on kokenut, millaista on olla ensin kansanedustajan lapsi ja sitten yhdistää vanhemmuus ja poliitikon ura. Hän tosin huomauttaa lähteneensä mukaan politiikkaan vasta 38-vuotiaana osaltaan siitä syystä, että hän halusi olla lastensa kanssa mahdollisimman paljon silloin kun nämä olivat pieniä.

”Perheen, politiikan ja työn yhdistäminen on erittäin haastavaa, etenkin jos lapset ovat pieniä”, Skinnari sanoo.

Monessa maassa asunut Skinnari kuitenkin arvioi, että Suomessa perheiden asiat ovat monella tapaa todella hyvin.

”Meillä on toki haasteita. Eriarvoistuminen alkaa jo niin nuorena. Meillä on esimerkiksi lapsia, jotka eivät pääse harrastamaan, koska se on niin kallista”, Skinnari pohtii.

Skinnari kertoo saavansa paljon kansalaispalautetta muilta isiltä. Häneen ovat ottaneet yhteyttä esimerkiksi isiä, jotka ovat kokeneet eron tai muita vaikeita hetkiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhemmuus
 • Politiikka
 • Perhe
 • Heta Hassinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia

  8. 8

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat