Politiikka

Sari Essayah haluaa mahdollisimman monen alle kolmivuotiaan kotihoitoon – kristillis­demokraatit ehdottavat 350 euron kuukausittaista ”taapero­bonusta”

Perhepolitiikan lisäksi kristillisdemokraatit rummuttavat ensi kevään vaalien lähestyessä omaa sosiaaliturvamalliaan.

Suomessa on liian vähän arvokeskustelua ja liikaa poliittista jargonia. Tätä mieltä on kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Vaalien alla puolueiden pitäisi Essayahin mielestä avata äänestäjille arvojaan eikä antaa tarkkoja lupauslistoja.

”Se, että puolueet kilpailevat kuin huutokaupassa lupailemalla kymppiä eläkkeisiin tai kahtakymppiä toimeentulotukeen, ei anna puolueista selkeää kuvaa ilman ideologian avaamista. Useimmat ovat kuitenkin lähteneet arvojen takia politiikkaan. Harva sinne lähtee sen takia, että onko alvi [arvonlisävero] viisi prosenttia matalampi tai korkeampi.”

Tällä viikolla arvot ovat olleet esillä, kun ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttipuheet ovat herättäneet kiivasta keskustelua. Soini kirjoitti blogiinsa viime viikon perjantaina olevansa tyytyväinen Argentiinan päätökseen olla laillistamatta abortti. Soini myös osallistui toukokuussa Kanadassa abortinvastaiseen tapahtumaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni kansanedustaja ja ministeri on tuominnut Soinin toiminnan ja Sdp harkitsee tekevänsä asiasta välikysymyksen. Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro arvioi Helsingin Sanomissa, että Soinin lausunnot ovat perustuslain kannalta ongelmallisia.

Essayah ei ymmärrä kohua eikä välikysymyksen väläyttämistä.

”Myös silloin, jos lähdetään rajoittamaan uskonnon tai vakaumuksen ilmaisunvapautta, ollaan perustuslaillisen ongelman kanssa tekemisissä.”

Kristilliset muuttaisivat aborttilainsäädäntöä niin, että lääkäreillä olisi oikeus kieltäytyä abortista. Lisäksi puolue haluaa saman lainsäädännön vammaisen sikiön abortoimiseksi. Nykyään vammaisen sikiön saa abortoida 24. raskausviikolle asti, muuten raja on 12 tai erityistapauksessa 20 viikkoa. Essayahin mielestä tämä on väärin, sillä jokainen ihmiselämä on yhtä arvokas.

Ihmiselämän vaaliminen on yksi kristillisdemokraattien neljästä perusarvosta. Muut ovat sosiaalinen markkinatalous, perhe yhteiskunnan perusyksikkönä ja subsdiariteettiperiaate, eli se, että päätöksenteon tulisi olla mahdollisimman lähellä niitä, keitä päätös koskee.

Ensi eduskuntavaaleihin kristilliset lähtevät rummuttamaan omaa sosiaaliturvaratkaisuaan, ”kannustavaa perusturvaa”. Se on Essayahin mukaan esimerkki sosiaalisesta markkinataloudesta.

Kd:n ratkaisun pohjana on Britanniassa kehitetty universal credit -malli, jossa eri tuet yhdistetään yhdeksi perusturvaksi. Kyseessä ei ole perustulo, vaan harkinnanvarainen etuus.

Britannian lisäksi mallia on otettu Ruotsista.

”Ruotsin mallista on ollut sellainen mielikuva, että se on kovin höveli. Mutta ei se ole, vaan siellä vaaditaan ihmiseltä enemmän, mutta myös tuetaan enemmän. Jos ihmisellä on vaikka alkoholiongelma, niin ei se sillä parane, että toimeentulotuki kilahtaa tilille, vaan sen vastineeksi pitäisi ohjata avun pariin, niin kuin Ruotsissa tehdään.”

Puhuessaan perusturvasta Essayah ei ole vaatimaton.

”Sen keskustelun käyntiin laittaminen on ollut tällä kaudella kristillisdemokraattien ansiota. Muut puolueet ovat tulleet perässä. Esimerkiksi kokoomuksen malli on hyvin lähellä, tai itse asiassa he kopioivat tätä meidän mallia.”

Perusturvaan liittyy myös Essayahin politiikassa kokema pettymys. Kun kd esitteli malliaan, ei sitä Essayahin mukaan huomioitu juuri lainkaan, vaikka muiden puolueiden samankaltaisista malleista uutisoitiin.

Essayah näkee asian niin, että esimerkiksi median on hankala ottaa vastaan uusia ehdotuksia sellaiselta taholta, jolta niitä ei ole totuttu ottamaan.

”Onko niin, että Suomessa talouspoliittiset avaukset on jyvitetty tietyille puolueille, vai oliko vaikea ottaa vastaan sellaista naispuoluejohtajalta?”

Vaaleihin kristilliset lähtevät Essayahin mukaan hyvillä mielin viime kuntavaalivoiton siivittämänä. Paikkamäärätavoitteeksi puheenjohtaja mainitsee 8–10. Se on optimistinen tavoite, sillä nykyinen paikkamäärä on viisi.

Istuva hallitus saa Essayahilta pyyhkeitä epäjohdonmukaisesta politiikasta. Essayah moittii esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaa.

”Vaalikauden alussa leikattiin rankasti kehitysyhteistyövaroista, eli juuri niistä rahoista, joilla voidaan auttaa ihmisiä lähtömaissa ja pakolaisleireillä. Siinä vaiheessa sitten kun suuri joukko ihmisiä alkoi pyrkimään Eurooppaan, niin signaali oli, että hallitus ei halunnut auttaa heitä täälläkään kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.”

Essayah kertoo vierailustaan Jordaniassa, jossa Suomen maine luotettavana kehitysyhteistyökumppanina koki hänen mukaansa kolauksen. Kohdemaissa on luotettu siihen, että Suomi vie projektit loppuun.

”Siellä koulutettiin naisia ja tyttöjä yrittäjyysasioissa, ja oltiin saatu hyviä tuloksia. Sitten hallituksen leikkaukset johtivat siihen, että Fida ja Kirkon ulkomaanapu joutuivat vetämään työntekijöitä pois ja keskeyttämään projekteja.”

Sosiaaliturvauudistuksen lisäksi seuraavalta vaalikaudelta odotetaan perhevapaauudistusta, joka piti tehdä jo tällä kaudella. Aihe on kristillisille tärkeä, onhan perheiden vaaliminen yksi heidän perusarvoistaan.

Puoueen vastaus on taaperobonus-hoitoraha, joka olisi veroton 350 euroa kuukaudessa per lapsi. Perhe voisi käyttää sen hoivapalvelujen ostamiseen tai kotihoitoon. Säästöt tulisivat siitä, että päivähoitopaikkoja tarvittaisiin vähemmän.

Kristilliset haluavat mahdollisimman monen alle kolmivuotiaan lapsen hoitoon jonnekin muualle kuin päiväkotiin. Eivät suomalaiset päiväkodit huonoja ole, vakuuttaa Essayah, mutta:

”Hallituksen politiikan myötä ryhmäkokoja on suurennettu. Ja jos miettii sen pienen lapsen kohdalla, niin jotkut lapset ovat herkempiä kuin toiset. Pitäisi olla mahdollisuus olla kotona tai perhepäivähoidossa.”

”Perheitä koskevien päätösten on kannustettava nykyistä suurempaan lapsilukuun”, kuuluu yksi kristillisten teeseistä perhepolitiikassa.

Kristillisdemokraatit ovat kuitenkin äänestäneet useita kertoja sellaisia lakeja vastaan, jotka helpottavat perheen perustamista.

Viimeksi helmikuussa kristilliset äänestivät äitiyslakia vastaan. Äitiyslaki mahdollistaa sen, että naisparille hedelmöityshoidolla syntyvä lapsi voitaisiin tunnustaa jo neuvolassa, ei vain sisäisen adoption kautta. Eduskunta hyväksyi lain äänin 122–42.

Kristilliset äänestivät myös yhtenä joukkona sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan marraskuussa 2014. Laki on nyt voimassa ja mahdollistaa samaa sukupuolta olevien yhteisen adoption.

Sari Essayah, miten puolueenne äänestyspäätökset sopivat yhteen perheen perustamisen helpottamisen ideaalin kanssa?

”Silloin kun ihmiset ovat eri sukupuolta, lisääntyminen on helpompaa. Adoptiossa lähdemme lapsen parhaasta. Kun lapsi on kerran menettänyt isän ja äidin, niin hänen tulisi ensisijaisesti saada isä ja äiti.”

Viisi kysymystä Sari Essayahille

1. Miten urheilutaustasi näkyy politiikassa?

”Kyllä se ainakin luonteessa näkyy. Kestävyyslaji opettaa ainakin pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta.”

2. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Mielenterveysjärjestö Porissa. He miettivät sitä, miten sote vaikuttaa mielenterveystyön asemaan.”

3. Kehu joku hallituspuolueen poliitikko.

”Eduskunnan jättävä keskustan Seppo Kääriäinen, Kirmajärven mies, iso vihreä Ylä-Savosta. Seppo on kotiseutu-uskollinen ja sanoisiko savolaisittain hötkyilemätön poliitikko.”

4. Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Jos havaitsee sellaista kieroilua, niin siitä vihastuu. Tässäkin talossa tulee joskus syytä vihastua.”

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

”Kokoustaa. Viikonloppuna on Suomen olympiakomitean hallitus ja puoluehallitus. Sunnuntaina on lepäilyn paikka. Rentoudun puuhastelemalla kotipihalla, se on vastapainoa töille.”

Oikaistu 18.8. kello 7:21: Jutussa kirjoitettiin, että Sari Essayah voitti MM-kultaa 10 metrin kävelyssä Stuttgartissa vuonna 1993. Kultaa tuli 10 kilometrin kävelystä. Lisäksi jutussa luki virheellisesti, että vammaisen sikiön saa adoptoida 24. raskausviikolle asti. Vammaisen saa abortoida 24. raskausviikolle asti.

Kuka?

Sari Essayah


51-vuotias kauppatieteiden maisteri.

Naimisissa, kaksi tytärtä.

Kansanedustaja 2003–2007 ja vuodesta 2015 alkaen.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri 2007–2009.

Euroopan parlamentin jäsen 2009–2014.

Ollut sekä Lapinlahden että Paimion kunnanvaltuutettu.

Entinen kilpakävelijä. Voitti MM-kultaa 10 kilometrin kävelyssä Stuttgartissa vuonna 1993.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaivieras
 • Kristillisdemokraatit
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Tapon yritys Aleksis Kiven kadulla: 27-vuotias mies lähti seuraamaan itselleen tuntematonta miestä ja löi tätä teräaseella porttikäytävässä

  3. 3

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  4. 4

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän – Liberaalijohtaja HS:lle: ”He käyttäytyvät superpopulistisesti”

  5. 5

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  6. 6

   HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia – Venäläismediat: Toinen on Venäjän kansalainen

  10. 10

   Sauli Niinistö otti kaverikuvan elokuvaohjaaja Spike Leen kanssa – Puheenaiheena ”maailmanmeno” ja Jasper Pääkkönen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  6. 6

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  7. 7

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää