Politiikka

Siniset on vielä vuoden jälkeen puolue, jolla on alle tuhat jäsentä ja joka etsii arvojaan – HS seurasi olemassa­olostaan kamppailevan puolueen ministeri­kokousta Turussa

Siniset haluavat nousta ensi vaaleissa muiden pienpuolueiden rinnalle, mutta prosentin kannatuksella se voi olla haaste.

”Suurin osa tekee tätä sydämestään ja on omasta halustaan mukana. Se on hyväntekeväisyyttä. Olemme suoraan sanottuna taistelleet olemassaolostamme.”

Jari Niemelä voisi puhua sinisen tulevaisuuden tilanteesta. Sen sijaan Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja kertoo Suomen tuoreimman hallituspuolueen edustajille vapaaehtoisvoimin pyörivän ruoka-avun realiteeteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olemme Turun Iso-Heikkilän teollisuusalueella sijaitsevassa toimitilassa, jonne sinisen tulevaisuuden kansanedustajia on tullut tutustumaan ministeriryhmän kokouksen yhteydessä kristilliseen ruoka-aputoimintaan.

Ruokakassin toiminta on avustuksista ja kauppojen tarjoamasta hävikistä kiinni. Samoille apajille tulleet hävikkiruokakaupat ovat vähävaraisille ilmaiseksi ruokaa jakavien toimijoiden saamista elintarvikkeista pois, Niemelä selittää Timo Soinille, Simon Elolle ja Pirkko Mattilalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niemelän puhe saa Soinin siteeraamaan vanhaa testamenttia.

”Antaa rahatta ja hinnatta kuin Jesajan kirjassa, ja sitten tulee joku joka…”

”Haistaa bisneksen”, Niemelä päättää ulkoministerin lauseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos minä olisin kauppias, jos saa hävikistä vaikka 100 euroa, rahaahan sekin on. Kyllä sen ymmärtää, miksi jotkut haluavat myydä. Se on bisnestä. Mutta meidän bisnes on plus miinus nolla”, Niemelä sanoo erityisesti Soiniin katsoen.

Sosiaali- ja terveysministeri Mattila tyytyy kehottamaan Operaatio Ruokakassin kaltaisia toimijoita hakemaan avustuksia toimintaansa. Hävikkiruuan jälleenmyynnin hän arvelee kuvastavan ajan henkeä.

”Se on bisnes, valitettavasti. Jos se on tällaisesta avustustoiminnasta pois, se on sääli sinänsä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sininen
tulevaisuus on erikoinen sakki ihmisiä. Se on vuoden aikana ehtinyt ilmoittaa olevansa keskiluokan verokapina ja uudistusmielinen konservatiivipuolue. Jäseniä puolueella on vuoden olemassaolon jälkeen yhä alle tuhat, vaikka ministereitä on viisi. Kannatus liikkuu prosentin tuntumassa.

Erikoinen piirre sinisissä on se, että uudet jäsenhakemukset hyväksyy 11 hengen puoluehallitus – ei alueellinen järjestö, kuten puolueilla tavallisesti. Jäsenlomakkeissa kysytään jopa suosittelijaa. Siniset selvästi haluavat välttää saman ilmiön, joka johti loikkaan perussuomalaisista. Puolueeseen halutaan vain tuttuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime aikoina siniset on halunnut puhua erityisesti pienyrittäjien puolesta. Avustusjärjestön tiloissa sinisten linja kuulostaa siltä, että yritteliäs saa olla, kunhan ei bisnesvainullaan häiritse kristillistä avustustoimintaa.

Pikkuhiljaa keskustelu Iso-Heikkilässä kääntyy siihen, voiko kristillisyys ylipäätään saada karsastusta osakseen esimerkiksi viranomaisten taholta. Niemelän mukaan kristillisyyttä pidetään jopa punaisena vaatteena ja hartauksien pitämistä ruokakassijonoissa paheksutaan.

”Kenenkään ei ole pakko tulla hartauteen, sieltä saa kassin jälkikäteenkin, mutta ihmiset haluavat tulla”, Niemelä sanoo. Hänen mukaansa kristillisyys on syy, miksi ihmiset haluavat auttaa, ja aatteen häivyttäminen pahimmillaan kuolettaisi koko toiminnan.

Kristillisyyden häivyttäminen kuvastaa yhteiskunnan ilmapiiriä, Niemelä sanoo siniselle yleisölle.

”Se on kauhean harmillista”, Mattila vastaa.

”Haetaan jotain katu-uskottavuutta tänä aikana, sitä mielestäni ei pitäisi tehdä.”

”Jos suvaitsevaisuutta vaaditaan, se koskee myös kristittyjä”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo komppaa vieressä.

Niin, kristillisyys.


Suomen tunnetuin katolilainen lienee sinisten patriarkka Timo Soini. Ulkoministeri vieraili toukokuussa Kanadan-virkamatkansa yhteydessä aborttia vastustavassa mielenosoituksessa. Jumalan siunausta uutenavuotena tavallisesti toivottava presidentti Sauli Niinistö antoi Soinille asiasta Talouselämän haastattelussa moitteet huomauttaen, ettei ministeri voi yksityishenkilönä ilmaista isäntämaassa polttavaan keskusteluun liittyviä kantojaan.

Elokuussa Soini ilmaisi verkkosivuillaan tukensa Argentiinan parlamentin päätökselle olla lieventämättä maan aborttilainsäädäntöä. Kristinuskostaan niin ikään tunnettu pääministeri Juha Sipilä (kesk) tyytyi toteamaan, että Soinin kirjoitus ”menee ehkä sinne huonon puolelle”.

Pari tuntia ruoka-apuun tutustumisen jälkeen siniset valmistautuvat pitämään yleisötilaisuutta Turun Hansa-korttelissa. Puolueen johto on toistuvasti ilmaissut, että syynä sinisten mataliin kannatuslukuihin on se, ettei puoluetta tunneta, viidestä ministerinsalkusta huolimatta. Johtohahmot tunnetaan, puoluetta ei.

Ja varsinkin Soini tunnetaan. Soinin etsiskellessä pankkiautomaattia vastaan tulee useita ihmisiä, jotka haluavat vaihtaa sanan tai ottaa yhteiskuvan.

”Ne vaan nyt haukkuu sua nyt näistä”, eräs vanhempi herrasmies lähestyy Soinia.

”Luuleekohan ne, että annan periksi? En tietenkään”, Soini vastaa.

Ei käy tarkalleen ilmi, mistä Soinia haukutaan, mutta tilanne on silti hyvä aasinsilta aborttikeskusteluun.

Soini sanoo saaneensa aiheesta satoja yhteydenottoja puolesta ja vastaan.

”70–30, on plussan puolella.”

Entä arvovaltaisempien tahojen näkemykset? Eivätkö Niinistön moitteet paina?

”Presidentillä on oikeus mielipiteeseensä”, Soini sanoo ja kieltäytyy kommentoimasta hänen ja Niinistön välisiä keskusteluja.

Niinistön ja muiden arvostelijoiden kommenttien ydin – ettei ministeri voi erottaa ulkomailla rooliaan yksityishenkilöstä – ei Soinista vaikuta kommentoinnin arvoiselta.

”En lähde tuohon kysymyksenasetteluun. Pidän mielipiteenvapaudestani kiinni.”

Oikeuskanslerin selvityspyyntöön Kanadan-matkasta Soini vastasi tällä viikolla.

”Olen sen suhteen täysin levollinen.”

Aborttia Soini kuvailee ”vakavaksi omantunnon kysymykseksi”, joka liittyy uskonnonvapauteen.

”Minulla on täysi oikeus olla oma mielipide. Ihmisoikeudet ja sananvapaus eivät ole riippuvaisia ihmisen asemasta.”

”Saanko käydä vaikkapa messussa tai kynttilävigiliassa?”, hän katsoo tarpeelliseksi rinnastaa. Uskoa Soini katsoo harjoittavansa niin kuin katolinen kirkko opettaa. Ihmiselämä alkaa hedelmöittymisestä, ja se on pyhä. Sillä hän sivuuttaa kysymyksen siitä, onko naisella oikeus päättää, pitääkö hän hedelmöittyneen sikiön vai ei.

”Ei tämä ole minun keksintöni. Olen katolinen kristitty ja noudatan kirkon opetusta. Kannan siitä omalta osaltani vastuun. Ei tämä mikään valintamyymälä ole, että otan tuon ja tuota en. Minäkö määrittelen tässä, mikä on katolinen usko? Katolinen kirkko määrittelee, mikä on katolinen usko, ja minä sitten uskon tai en usko.”

Seuraatko sitten kaikkea katolisen kirkon oppia?

”Pyrin siihen. Mutta tietysti epäonnistun useasti ja teen syntiä ja kadun sitä. Toivottavasti saan anteeksi. Mutta ajan henki on mennyt sellaiseksi, että vaikka näin olen puhunut aina, nyt nämä asiat tulevat esiin.”

Ajan henki. Ulkoministerin asemasta puhuttaessa Soini vetäytyy mielipiteenvapautensa taakse, joten puhutaan sitten mielipideilmastosta. Suurimpina Soinin kantojen kritisoijina ovat hänen mukaansa lehdistön- ja mielipiteenvapautta puolustavat tahot, jotka vaikenevat uskonnonvapauden kohdalla.

Ylipäätään toleranssi uskontoja ja niiden pohjalta tapahtuvaa mielipiteen ilmaisua kohtaan on Soinin mukaan heikentynyt.

”Minullekin sanotaan, että voit olla tuota mieltä, mutta et saa sanoa. Eihän maailma näin toimi.”

Ei voi sanoa, että siniset mitään yleisöryntäystä aiheuttaisivat.

Kauppakeskuksen aukiolla paikalla ovat kaikki viisi sinisten ministeriä sekä muita kasvoja uutisista: puheenjohtaja Sampo Terho, Soini, Elo, Mattila, Jussi Niinistö, Jari Lindström. Toisaalta esimerkiksi Turun tunnetuin sininen, entinen puhemies Maria Lohela on poissa. Lohela on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan ensi keväänä.

Yleisöä Hansa-kortteliin on saapunut muutamia kymmeniä.

”Näyttää, että aika vähän ihmiset ovat kiinnostuneita”, turkulainen Hilkka-Liisa Sillanpää sanoo.

”Kovasti ne ovat saaneet lehdistöväkeä tänne, vaikka täällä ei ole oikein kannattajia”, sanoo Airi Lamminmäki vieressä.

Muita paikallisia sinisiä Lohelan lisäksi kumpikaan ei osaa mainita.

”En tiedä ainuttakaan nimeä, jota voisin Turussa äänestää. En minä voi äänestää sinisiä”, Lamminmäki sanoo, vaikka sinisissä hänen mukaansa onkin ”paljon hyvää”.

Sillanpää sen sijaan katsoo sinisten pettäneen äänestäjänsä.

”Suurin osa kansasta varmaan muistaa sen, tai minä ainakin muistan”, hän jatkaa ja sanoo olevansa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kannattaja.

”Hänellä on tosi hyviä ajatuksia. Hänhän ei niin hyvin osaa puhua tai esiintyä, mutta hän on äärettömän hyvä kirjoittamaan.”

Terho on jo ilmoittanut puolueen tavoittelevan ensi vaaleissa nousua muiden pienpuolueiden rinnalle, siis kristillisten tai ruotsalaisen kansanpuolueen paikkamääriin. Prosentin kannatuksella sekin on haaste.

Ensi keväästä on Sillanpään mukaan vaikea sanoa.

”Aika moni on Helsingin ja Uudenmaan alueelta, ja voi olla, että sieltä he saavat hyvän kannatuksen. Muualta ei tiedä. Ei ainakaan täältä.”

Soini tunnustaa suoraan, että kevään vaalien kannalta samassa tilanteessa ovat Paavo Väyrynen sekä Harry Harkimon ja Mikael Jungnerin Liike Nyt.

”Aina yksi nousee, mutta vain yksi”, Soini sanoo rehvakkaasti. Aikaa on vielä, hän sanoo.

”Olen niin monta kertaa gallupit selättänyt, että en anna niille paljoa painoa. Mutta ei tilanne mikään helppo ole. Ja hallituksesta on vaikeampi ponnistaa kuin oppositiosta.”

Perussuomalaiset 15 vuodessa tyhjästä hallituspuolueeksi nostanut Soini ei kuitenkaan halua olla sinisten kärjessä.

”Ei ole minun tehtäväni nostaa sitä.”

Pystyykö Terho sitten siihen?

”Vauhtia vaan lisää ja kovempia kannanottoja. Mieshän on hemmetin pätevä. Muiden pitää auttaa.”

Muutama paikallinen aktiivi on kuitenkin saatu paikalle. Nousiaisten kunnanhallituksessa istuva Satu Anttila sanoo vaalikevään suunnittelun olevan käynnissä.

Anttila kertoo lupautuneensa jo ehdolle. Toinen aktiivi, lietolainen Mira Katajamäki empii. Hän on lähdössä kahdeksaksi kuukaudeksi Espanjaan.

”Mutta eikös kampanjat tehdäkin nykyään aika paljon somen kautta?”

Puoluesihteeri Matti Torvinen intoilee vieressä, kuinka Fuengirolaan perustetaan sinisten oma osasto.

”Siellä on paljon kokoomuksen toimintaa. Me poimimme sieltä tavallisten ihmisten äänet. Antaa kokoomuksen pitää ne kroisokset.”

Kaikki kolme tuntevat toisensa jo perussuomalaisten ajoilta. Leipomoyrittäjä Anttilan nimen perässä Nousiaisen kunnan sivuilla näkyy vielä paikoin perussuomalaisten lyhenne.

Sinisten pitää ajaa yrittäjien etua, Anttila sanoo.

”Eivät minun ajatukseni maahanmuutosta ole mihinkään muuttuneet, mutta se ei ole se juttu.”

Espanjaan suuntaavan Katajamäen mukaan perussuomalaisten ja sinisten ero on kuplassa eläminen.

”Tärkeää on se, että maailma on auki ja siellä on mahdollista liikkua, ja kuitenkin voimme pitää Suomen sellaisena mitä se on. Globaalissa elämässä erotumme omana kansanamme, omilla meriiteillämme.”

Yksi sinisiin liittyvä kysymys on, miten puolue pärjää ilman tunnetuinta edustajaansa Soinia, joka ei ole vielä ilmoittanut edes sitä, haluaako lähteä ensi keväällä ehdolle vai ei. Kaikenlaiseen on kuulemma kysytty.

”Jos olen ehdokkaana, lähden täysillä, mutta sitä en ole vielä päättänyt. Jos haluaa tehdä jotain muuta kuin politiikkaa, se pitää tehdä nyt”, Soini sanoo Turussa.

Puoluesihteeri Torvinen ehti heinäkuussa sanoa, että kaikki vaaleista pois jäävät alle 65-vuotiaat edustajat ovat rintamakarkureita.

Toisaalta 40-vuotiaan Lohelan Torvinen ehti jo armahtaa. Soini on 56.

”Se on niin kauan tehnyt hommaa, että saa itse päättää. En rupea neuvomaan”, Torvinen sanoo puolueen harmaasta eminenssistä.

”Kyllä ehdottomasti Timon pitää lähteä”, Anttila sen sijaan sanoo.

”Timo on mies, joka ei osaa elää ilman politiikkaa”, Katajamäki komppaa vieressä.

No, mennään kysymään.

”Mihinkä mun pitää lähtee? Kotia vai?” Soini naureskelee naisten pyynnölle.

”Treffeille tietenkin!” Anttila vastaa.

”Ai pitääkö mun lähtee ehdokkaaksi?”

”Totta kai. Mä olen jo lähtemässä.”

”Mä tiedän”, Soini vastaa. ”Tiedän perussuomalaistenkin kentästä vielä kaiken. Mutta minä harkitsen.”

Ei kannata liian pitkään harkita, Anttila muistuttaa.

”Kyllä sitä viime päivinä on aika paljon kysytty. Tulee kannustusta ja tulee haukkuja. Silloinhan on hyvä”, Soini sanoo.

”Silloin viesti on mennyt perille.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  6. 6

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  7. 7

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Omiensa löylyttämä Theresa May: Johtajuus on sitä että tekee oikeita päätöksiä, ei helppoja päätöksiä – Maylla ei ole aikomustakaan erota

  10. 10

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää