Politiikka

Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

Valiokunta päätti antaa ministeriöille mahdollisuuden vastata kesän aikana sote-laeista annettuihin asiantuntijalausuntoihin.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti maanantain kokouksessaan lopettaa asiantuntijakuulemiset sote-uudistuksen päälakien suhteen.

Asiantuntijakuulemiset päätettiin lopettaa hallituspuolueiden edustajien äänin 10–7. Päätös koski sekä valinnanvapauslakiesitystä että maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista koskevaa lakipakettia.

Hallitus on antanut sote-uudistuksen keskeisiin palasiin eli maakuntien rahoitusta sekä terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapautta koskeviin lakeihin kesän aikana lisää muutoksia. Muutosten taustalla on perustuslakivaliokunnan kriittinen näkemys hallituksen esitystä kohtaan muun muassa maakuntien rahoituksen kestävyyttä sekä potilassuunnitelmaa ja potilaan oikeusturvaa koskeviin pykäliin liittyen.

Opposition edustajat olisivat halunneet kuulla vielä sosiaali- ja terveyshuollon ja perustuslain asiantuntijoita lakiesitysten suhteen. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd) mukaan valiokunnalle annettu tehtävä korjata hallituksen esitykset on vaativa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Valiokunta kuitenkin luottaa siihen, että hallituksesta esitykset tulevat, ja on tärkeää, että hallituksen esityksen sisällöt ovat sellaisessa kunnossa, että niillä on menestymisen mahdollisuuksia perustuslakivaliokunnassa”, Kiuru tyytyi kommentoimaan valiokunnan päätöstä lopettaa asiantuntijakuulemiset.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mukaan hallituksen nyt vastineessaan esittämät muutokset sote-lakeihin ovat merkittäviä, ja oppositio olisi halunnut saada niihin näkemyksiä.

”Asiantuntijakuulemisia olisi pitänyt jatkaa. Tässä on yli puolet pykälistä muuttunut ja tänä aamuna esitellyssä vastineessa on vielä pykälämuutoksia. Olisimme oppositiossa halunneet kuulla vielä vähintään perustuslakiasiantuntijoita muutoksiin liittyen.”

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto suomi valiokunnan päätöstä, tarkemmin sanottuna hallituspuolueita, kovin sanoin Facebook-kirjoituksessaan:

”[Perustuslakia] ei kuitenkaan voi ylittää eikä ohittaa – myös hallituksen sote-esityksen pitää mennä siitä läpi. Tämä tarkoittaa, että perustuslakivaliokunta joutuu kuulemaan asiantuntijat, joiden kuulemisen hallitus estää sosiaali- ja terveysvaliokunnassa”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.
Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) on tyytyväinen asiantuntijakuulemisten päättämiseen.

”Hallituspuolueet olivat yksimielisiä siitä, että materiaalia on riittävästi ja että hallituksen vastine on hyvä”, Heikkinen sanoo.

”Jossain vaiheessa päättäjällä pitää olla rohkeutta todeta, että nyt meillä on riittävästi materiaalia ja on aika ottaa seuraava askel lainvalmistelussa.”

Juhannuksen alla valiokunnan kokous päättyi ilmiriitaan. Heinäkuussa keskustan kansanedustajat ja yksi sinisten edustaja tekivät kirjelmän Kiurusta eduskunnan puhemiesneuvostolle.

Heikkinen oli yksi kantelijoista. Maanantaina palattiin hänen mielestään valiokunnan tavalliseen päiväjärjestykseen.

”Valiokunnassa oli viime keväänä useita tilanteita, joissa ei päästy äänestämään. Tänään prosessi oli normaali, ja olen siitä hyvin iloinen”, Heikkinen sanoo.

Myös Kiurun mielestä kokous sujui hyvin hyvin.

”Kesä on tehnyt varmasti kaikille hyvää. Kaikilla valiokunnan jäsenillä on iso tehtävä uudistuksen käsittelyssä, ja tänään tekemisen meininki näkyi erityisen hyvin. Olen erittäin iloinen, että keskityttiin asiaan.”

Valiokunta on saanut kesän aikana useita asiantuntijalausuntoja liittyen sote-uudistuksen lakeihin. Valiokunta päätti maanantaina antaa ministeriöille mahdollisuuden vastata vielä näihin lausuntoihin. Mahdollinen vastine tulee antaa seuraavaan kokoukseen, eli syyskuun kolmanteen mennessä.

Syyskuussa valiokunnassa keskitytään sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämis- ja rahoituslain valmistavan keskustelun päättämiseen ja virkamiesohjeistuksen mietinnön laadintaa varten. Sama puristus täytyy saada valmiiksi valinnanvapauslain ja tuottajalain osalta.

Heikkinen sanoo, että valiokunnalla on syyskuu aikaa saada mietintönsä valmiiksi, jotta perustuslakivaliokunta ehtii arvioida, onko sen edellyttämät muutokset saatu tehtyä ennen eduskunnan suuren salin äänestystä. Hallitus on esittänyt maakuntavaalien järjestämistä 26. toukokuuta, samaan aikaan eurovaalien kanssa.

”Noin puoli vuotta aiemmin prosessin tulee siis olla lainvoimainen”, Heikkinen huomauttaa.

Kiuru ei lähde arvioimaan, onnistuuko sosiaali- ja terveysvaliokunta saamaan mietintönsä valmiiksi syyskuussa.

”On vielä paljon avoimia kysymyksiä. Valiokunnassa ollaan kuitenkin yksimielisiä siinä, että painotetaan työskentelyä syyskuussa. Tällainen yksimielisyys on hyvä merkki.”

Opposition kansanedustajien näkemykset aikataulusta ovat kriittisiä.

Kristillisdemokraattien Sari Tanus sanoi kokouksen alla pitävänsä aikataulua liian tiukkana.

”Mitä hallitus esittää lopulta, valkenee vasta, kun hallitus on antanut kaikki muutokset. Niitä on tullut valtavasti, ja valiokuntakäsittelyn jälkeen näemme, mikä on lopullinen malli.”

Perussuomalaisten Arja Juvonen on epäileväinen sen suhteen, että syksyn aikana sote-uudistus olisi kasassa.

”On valtavasti isoja asioita, eikä voi tehdä hätiköidysti näitä.”

Syyskuun alusta valiokunnan työskentelyajat poikkeavat normaalista.

”Syyskuussa kokoonnutaan kello 8.15–12 niinä päivinä, jolloin iltapäivävaliokunnat eivät ala jo aamupäivällä. Tiistaina aloitetaan kello 10.15, jotta kaikki ehtivät mukaan. Valiokunta pyrkii myös siihen, että maanantait jätettäisiin maakuntien käyttöön”, Kiuru kertoo.

Kiurun mukaan aikatauluja päätettiin laajentaa, jotta uudistus saataisiin valiokunnassa mahdollisimman pian käsittelyvaiheeseen. Valiokunta kokoontuu neljästi viikossa.

”Aikataulupäätökseen päädyttiin yksituumaisesti, koska uudistusta on vietävä eteenpäin”, Kiuru sanoo.

Eduskunnan varsinainen istuntokausi alkaa tiistaina 4. syyskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Yle: Pääministeri Sipilä suuttui kokoomuksen syytöksistä Soini-äänestyksessä – ”Eilen rajani ylitettiin”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Paavi tulee vierailulle Baltiaan, jossa häntä odottavat kymmenet­tuhannet ihmiset – Vierailua himmentää paljastus, jollaista Latvian katolinen kirkko ei ole koskaan kokenut

  9. 9

   Ruotsinlaivat kulkevat Mauri-myrskystä huolimatta – ”Kannattaa ottaa matkapahoin­vointilääke”

  10. 10

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  4. 4

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää