Politiikka

Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kertoo joutuneensa Lapin ”Mooses-uskovaisten” ankaran nettikiusaamisen kohteeksi – satoja törkyviestejä, hämärämiehiä ovella ja avointa uhkailua

Varatuomari Torvinen vaatii lainmuutosta ja internetin palveluntarjoajia rikosoikeudelliseen vastuuseen törkykirjoitusten julkaisemisesta.

Sinisten kansanedustaja ja puoluesihteeri Matti Torvinen kertoi maanantaiaamuna Facebook-päivityksessään saaneensa tuntemattomista sähköpostiosoitteista erilaisia vihaviestejä.

”Nämä samat tahot tekstaavat viestejään tekstaripalstoille, jossa ne lehti ilman tarkastusta mieluusti mässäillen julkaisee”, Torvinen kirjoitti.

”Tätä tämä muutaman ihmisen johdetun vihan kohteena oleminen sitten on tänä vuonna. Kannattaa siis kokeilla politiikkaa”, Torvinen päätti päivityksensä.
Matti Torvinen kertoo HS:lle olleensa vuosikausia Itä-Lapista ja Kemijärveltä johdetun kiusaamisen kohteena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiusaajina ovat Torvisen mukaan ”Mooses-uskovaiset” fundamentalistit, jotka toimivat sinisten taustajoukoissa.

Torvisen mukaan samat nettikiusaajat liikkuvat myös kristillisten ja keskustan taustajoukoissa ajamassa asiaansa.

Nämä henkilöt ovat esimerkiksi perustaneet nettiin kolme Matti Torvinen -”fanisivustoa”.

”Ensin on kehuttu, sen jälkeen on alkanut valtava likaaminen.”

Erityisen aktiivisia mustamaalaajat ovat olleet Suomi24-sivustolla, jossa Torvisen mukaan oli ollut yli 700 loukkaavaa kommenttia Torvisesta.

Torvinen pyysi Suomi24-sivustoa poistamaan törkypuheen.

Hän kertoo varatuomarina ja oman lakiasiantoimiston vetäjänä pystyvänsä vaikuttamaan tällaiseen, mutta epäilee tavallisen kansalaisen olevan aseeton tällaisen nettikiusaamisen edessä.

”Suomi24 on kaikkein pahin töryn tarjoaja. Se pitäisi lopettaa, sillä siellä voi loukata mitä tahansa. Vain se, että olen juristi ja panen toimistoni töihin, auttaa.”

”Mutta tavallinen ihminen ei voi mitään. Suomi24 se on internetkirjoittamisen sontalaatikko”, Torvinen lataa.

HS ei tavoittanut maanantaina illalla Suomi24-sivuston ylläpitäjiä kommentoimaan Torvisen väitteitä.

Torvinen kertoo, että hänellä on ollut lakiasiaintoimistossaan kaksi asiakasta, joiden itsemurhiin on yhtenä syynä vaikuttanut Suomi24-kirjoittelu.

Torvisen mielestä Suomi24-tyyppisessä ”taas yksi hullu homo hyppäsi sillalta – joutikin kuolla” kirjoittelun valvontaan on turha haaskata poliisin resursseja.

Sen sijaan lakeja tulisi Torvisen mielestä muuttaa niin, että palveluntarjoajat olisivat vastuussa netissä julkaistusta sisällöstä, myös kommenttien osalta.

”Kun sallivat, katsotaan, että ovat osasyyllisiä. Toiminta tulisi kriminalisoida.”

Torvinen kertoo häneen kohdistuneen kiusaamisen käyneen kovana jo kesällä 2017, kun perussuomalaiset hajosivat.

”Silloin oli valtavaa painetta. Ymmärrän sen.”

Perussuomalaiset eivät ole koskaan jättäneet Torvista aivan rauhaan, ”mutta nyt on päästy linnarauhaan”, hän kertoo.

Yhtenä syynä uhitteluun on Torvisen mukaan sekin, että hänellä on liberaali maailmankatsomus ja tapana sanoa mielipiteensä hyvinkin suoraan.

Miespuolisten kristittyjen ääriajattelijoiden kanssa tilanne Torvisen mukaan tulehtui, kun hän eduskunnan lakivaliokunnassa kannatti lainmuutosta siitä, että lapsi voisi saada samaa sukupuolta oleviin naisvanhempiinsa samat vanhemmuudet kuin muillakin.

Kymmenen minuutin päästä tuon valiokunnan kokouksen päättymisen jälkeen puhelin jo soi. ”Heti kun pääsin huoneeseeni, puhelin soi ja minulle kerrottiin, että olen toiminut Raamatun vastaisesti ja että siitä tulee paljon ongelmia.”

Torvinen ei halua kertoa soittajien nimiä, koska nuo puhelinkeskustelut olivat yksityisiä. Soittajat olivat kertoneet saaneensa tiedon Torvisen päätöksestä tuoreeltaan ”omien verkostojensa” kautta.

Painostus jatkui sinisten eri puhujatilaisuuksissa Lapissa.

”Lyötiin sivuun ja Raamatun kanssa kerrottiin, että olen sitä vastaan rikkonut.”

Torvinen äänesti silti lakimuutoksen puolesta.

”Sen jälkeen he ilmoittivat, että tulevat kaikin keinoin estämään pääsyni [eduskuntaan] Lapista, missä on paljon lestadiolaisia ja uskonnollisia suuntauksia.”

Viime aikoina kiusanteko on jatkunut. Torvinen kertoo salanneensa kotiosoitteensa ja perheensä yhteystiedot, mutta tehneensä suuren virheen, kun päästi Suomen Kuvalehden käymään Torvisen Helsingin-asunnossa.

Tuosta jutusta vitsailtiin television Uutisvuodossa niin, että katuosoite mainittiin.

Sen jälkeen alkoi sähköpostipommitus, jossa erilaiset ”kummalliset kaljupäiset tatuoidut miehet etsivät poikakaveria”.

Samoja tyyppejä oli Torvisen mukaan esimerkiksi Helsingin-asunnon oven takana soittamassa kelloa ja pälyilemässä rapussa.

”Sehän on karmeata”, Torvinen sanoo. ”Mutta ei ole enää, koska olen muuttanut sieltä toiseen osoitteeseen.”

Matti Torvinen sanoo kiusaamisen häiritsevän myös perhettään ja lakiasiantoimiston asiakkaita.

”Minua on syytetty vaaralliseksi, naistenhakkaajaksi, sovinistiksi.”

Torvisen mukaan kiusaajat ovat taitavia siinä, että he eivät viesteillään suoraa uhkaa hänen henkeä ja terveyttä, mutta loukkaavat ja vaikeuttavat liiketoimintaa.

Torvinen on sanonut sukulaisille ja perheenjäsenilleen, että nämä eivät saa lukea törkyviestejä.

Itsekin hän pyrki välttämään näitä tekstejä ja pyytää avustajiaan ja juristejaan lukemaan ja valittamaan niistä.

Vihamiehet lähettävät myös noin kymmeneltä eri Matti Torvisen sähköpostia läheisesti muistuttavilta sähköpostiosoitteilta törkyä eri tahoille.

”Tutuille ja vaikuttajille”, Torvinen huokaa.

Matti Torvinen nousi eduskuntaan yllättäen varasijalta entisen sosiaali- ja terveysministerin, sinisten kansanedustaja Hanna Mäntylän erottua tehtävästään kesäkuussa 2017.

”Yllättäen jouduin ja olen joutunut miettimään, oliko se minulle oikea valinta.”

Torvinen sanoo, ettei voinut mielestään myöskään kieltäytyä puoluesihteerin tehtävästä, kun puolue hänet siihen valitsi.

Nyt hän on päättänyt, ettei lähde ainakaan maakuntavaaleihin ehdolle.

Eduskuntavaalit ovat vielä harkinnassa.

Mihinkään toiseen puolueeseen Torvinen ei aio loikata, sen hän lupaa.

”Sinisyyteen tämä ei tule vaikuttamaan, vaikka olen joutunut sinisten ääriryhmien kohteeksi.”

Torvinen ilmoittaa myös, että hänen tasa-arvoon perustuvaa liberaalia maailmankuvaansa ei nettikiusaamisella voi toiseksi muuttaa.

”En hyväksy, että ihmisiltä riistetään oikeuksia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Siniset
 • nettikiusaaminen
 • Uskonto
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  2. 2

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  9. 9

   Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo
  3. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  4. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  5. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  6. EräViikingit kampesi tasoihin ja päihitti Happeen rankkarikisassa – Mika Kohonen epäonnistui rankkarissaan
  7. Batman-kaapu paransi tutkimuksessa 4–6-vuotiaiden keskittymiskykyä – tuloksesta rohkaistuneena HS:n toimittaja ideoi Veijo Meri -asun
  8. Tunti sitten
  9. Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä
  10. Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin
  11. Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja
  12. Kaisa Collin tuikkasi PK-35:n voittomaalin ja arvosteli naisten liigakauden venymistä – ”Kausi on kestänyt ihan sika kauan”
  13. Näytä lisää