Politiikka

Petteri Orpo kuittaa keskustan arvostelun: ”Kokoomus ei aja mittavia veronkevennyksiä”

Työeläkemaksu nousee ensi vuonna, mikä on tarkoitus korvata palkansaajille verotusta keventämällä. Orpon mukaan tästä löytyy hallituksessa ratkaisu. Työttömyyden aleneminen voi helpottaa ratkaisun löytymistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ihmettelee hallituskumppani keskustan huolta siitä, että kokoomus ajaa budjettiriiheen mittavia tuloverokevennyksiä.

Keskusta arvosteli kokoomusta aiemmin tiistaina kesäkokouksessaan.

Orpon mukaan kokoomukselle kyse on siitä, että kenenkään tuloverotus ei ensi vuonna kiristyisi tästä vuodesta. Hän arveli, että kyse on keskustan nostamasta myrskystä vesilasissa, kun muuten hallituksessa ollaan yksimielisiä peruslinjoista.

”En ole esittänyt suuria veronkevennyksiä. Pistän tämän kesäkokousretoriikan piikkiin. Eiköhän me ratkaisu tähän löydetä”, Orpo sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpo ei usko, että verolinja aiheuttaa pitkää vääntöä budjettiriihessä.

Kyse on siitä, että kilpailukykysopimuksessa sovittu työeläkemaksun 0,4 prosenttiyksikön korotus ensi vuonna nostaa palkansaajien maksurasitusta noin 300 miljoonaa euroa. Työeläkemaksu ei ole vero, mutta sen korotus vaikuttaa veronkiristyksen tavoin eli pienentää käteen jääviä tuloja.

Orpon mukaan hallituksessa kaikki puolueet haluavat kompensoida tämän palkansaajille, ja hänen mukaansa on myös yksimielisyys siitä, että tästä syntyvät verotulomenetykset korvataan nostamalla haittaveroja ja välillisiä veroja. Tarkoituksena ei siis ole lisätä valtion velkaa.

Sen sijaan siitä on jonkinlaista erimielisyyttä, miten noin 300 miljoonan euron kompensaatio painotetaan. Tiistain puheiden perusteella Orpo haluaisi jakaa sen tasaisemmin palkansaajille kuin keskusta, joka köyhän asialle heränneenä olisi valmis painottamaan pienituloisia.

Orpon mukaan tällä hallituskaudella tehdyt veronkevennykset ovat painottuneet pieni- ja keskituloisille.

Kompensaatiota saattaa helpottaa se, että työllisyyden parantuessa on mahdollista alentaa palkansaajilta ja yrityksiltä kerättävää työttömyysvakuutusmaksua. Hallitus saa budjettiriiheen tiedon siitä, millaisen esityksen ensi vuoden maksusta Työttömyysvakuutusrahasto aikoo tehdä – alennus ei siis ole hallituksen päätösvallassa.

Jos työttömyysvakuutusmaksu alenee, se vähentää omalta osaltaan palkansaajan maksuja ja lisää käteen jääviä tuloja.

Orpon mukaan Työttömyysvakuutusrahasto tekee itsenäisesti päätöksensä. ”En halua sitä ennakoida enkä siihen puuttua, mutta voisi ajatella, että maksu on kevenemään päin.”

Orpo ennakoi, että eniten budjettiriihen aikaa menee siihen, miten budjetin niin sanottu liikkumavara jaetaan. Se tarkentuu budjettiriiheen, mutta budjettikehysneuvotteluissa puhuttiin vielä 100–150 miljoonasta eurosta. Orpon mukaan voi käydä niin, että summa on pienempi.

Valtiovarainministeri on juuri käynyt budjettineuvottelut yksittäisten ministeriöiden kanssa, ja tarpeita olisi paljon. Yksi polttavimmista on maatalouden tukipaketti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ehdotti omassa puheessaan, että Suomeen luotaisiin uusi tuetun hoivavapaan järjestelmä.

”Tuki olisi tarkoitettu tilanteisiin, jossa työntekijä hoitaa omaistaan tai läheistään tilapäisesti. Tällaisia tarpeita voi tulla esimerkiksi iäkkään vanhemman leikkauksen jälkeen”, Jokinen sanoi.

Hoivavapaan malli tulee Jokisen mukaan Ruotsista, jossa työntekijän on mahdollista tuetusti jäädä hoitamaan sairastunutta läheistään. Ruotsissa työntekijä voi saada määräaikaista korvausta sairausvakuutuksesta.

”Suomessa työntekijällä on vuodesta 2011 ollut lain tuoma mahdollisuus hoivavapaaseen, mutta siihen ei saa taloudellista tukea”, Jokinen sanoi.

Jokinen ja Orpo kertoivat, että tuettua hoivavapaata tähdätään seuraavaan hallitusohjelmaan, ei enää tämän hallituksen tehtävälistalle.

”Ikääntyminen lisää näitä tarpeita”, Jokinen sanoi. Hän arvioi, että tuettu hoivavapaa maksaisi valtiolle vuosittain noin 22–56 miljoonaa euroa sen mukaan, mitkä ovat mallin yksityiskohdat, vapaan enimmäiskesto, tuen taso ja käyttäjien määrä.

Jokisen mielestä ympärivuorokautinen laitoshoito on kallista sekin.

Jokinen nosti puheessaan esiin myös työperäisen maahanmuuton, jota kokoomus helpottaisi tuntuvasti poistamalla nykyisen työlupien tarveharkintajärjestelmän.

Monet työvoimapulaa valittavat yritykset ottaisivat uudistuksen mielellään vastaan vielä tällä hallituskaudella, mutta hallituksessa tämä saattaisi törmätä sinisiin.

”Viestit monesta yrityksestä ovat akuutteja. Moni on viestittänyt, että yrityksen kasvu ei olisi ollut mahdollista ilman ulkomaista vuokratyövoimaa”, Jokinen sanoi.

”Kyllä tässäkin puhutaan seuraavan vaalikauden asioista.”

Petteri Orpon mukaan Suomessa on edelleen 270 000 työtöntä, vaikka avoimia työpaikkoja on paljon.

”Hallituksen on pakko pohtia kaikkia eri keinoja, ja siksi kansliapäällikkötyöryhmä yrittää vielä nopealla aikataululla löytää keinoja, joita tämä hallitus voisi käyttää”, Orpo sanoi. Työryhmä tekee esitystään ensi viikon tiistain ja keskiviikon budjettiriiheen.

Orpon mukaan hallituksen yksi toive on, että työvoimahallinto saisi työlupaprosesseihin vauhtia. Nyt työluvan saaminen voi kestää pitkään, Orpon mukaan 8–9 kuukautta. ”Se on hirvittävää tuhlausta tälle maalle, jos yritys siirtää projektinsa jonnekin muualle.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Hallitus
 • Hallituspolitiikka
 • Petteri Orpo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junaliikenne kokonaan pysähdyksissä Etelä-Suomessa – Häiriöiden kestosta ei anneta arviota, syinä henkilövahinko ja sähkövika

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  6. 6

   Syyrialaisten vahinkolaukaus oli tumpeloinnin seuraus, mutta venäläiskoneet ovat putoilleet aiemminkin omien tulituksessa – Tämä tiedetään tiedustelukoneen ampumisesta

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Trump ryöpytti taas oikeusministeri Sessionsia: ”Minulla ei ole oikeusministeriä. Se on hyvin surullista.”

  9. 9

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  10. 10

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää