Politiikka

Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisten linjauksista?

Sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelma julkaistiin keskiviikkona puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa.

Maahanmuuttajien kasautuminen lähiöihin on estettävä. Turvapaikkahakemusten käsittely on siirrettävä Euroopan ulkopuolelle. Ulkomaalaisvalvontaa pitää tehostaa. Aiemmin kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat on käännytettävä. Rikoksia tehneet turvapaikanhakijat on karkotettava.

Moni kohta sinisten keskiviikkona julkistettavasta maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmasta kuulostaa tutulta. Useampia yhtymäkohtia löytyy ajalta, jolloin siniset eivät vielä olleet erkautuneet perussuomalaisista.

Eroja sinisten ja perussuomalaisten linjoissa kumminkin on, korostaa sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Ohjelman otsikkoon päätynyt sana ”kotouttaminen” ei ole Elon mukaan otsikossa vahingossa.

”Me emme halua rajoja kiinni, emme halua rajoja auki, haluamme, että rajoista pidetään huoli. Rajoja ja rakkautta”, Elo sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelma julkaistiin keskiviikkona sinisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa. HS sai nähdä materiaalin ennen sen julkistusta tiistaina.

Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset eivät ole julkaisseet uutta maahanmuutto-ohjelmaansa, mutta tiedossa on, että Halla-ahon perussuomalaiset haluavat lopettaa humanitaarisen maahanmuuton tyystin.

Siniset eivät, mutta heillä on rajansa. Elon mukaan raja humanitaarisen maahanmuuton osalta tuli vastaan vuonna 2015, kun 32 000 turvapaikanhakijaa saapui Suomeen.

”Kestimme sen jotenkuten, mutta jos paljon sen yli menisi, näkisin, että emme kestäisi yhteiskuntana. Normaali kantokyky on 4 000–5 000 turvapaikanhakijaa vuodessa”, Elo sanoo.

Viime vuonna tehtiin noin 2 000 uutta turvapaikkahakemusta.

Siniset esittää useita muutoksia humanitaariseen maahanmuuttoon. He esimerkiksi haluaisivat suosia kiintiöpakolaisina vanhempansa menettäneitä lapsia ja vainottuja kristittyjä.

”Totta kai kaikista uskontokunnista otetaan kiintiöpakolaisia, mutta katsomme, että on mahdollista ja lainmukaista jotain ryhmää suosia”, Elo sanoo.

Sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmassa on useita kotouttamisehdotuksia, jotka tuovat mieleen Yhdysvallat.

Siniset linjaavat, että päävastuu kotoutumisesta on maahanmuuttajalla.

Siniset ehdottavat kansalaisuuskoetta, jolla olisi tarkoitus saada näyttöjä esimerkiksi suomen kielen taidosta ja yhteiskuntakelpoisuudesta.

Kansalaisuuden saaville henkilöille siniset ehdottavat uskollisuuden vakuuttamista Suomen valtiolle ja perustuslaille. Sitä siniset perustelevat sillä, että maahanmuuttaja sitoutuisi vakuutukselle uuden kotimaansa historiaan, kulttuuriin ja arvoihin.

”Yhdysvalloissa on tällainen uskollisuudenvala käytössä uusien amerikkalaisten kohdalla. Katsomme, että sellainen voisi olla käytössä myös Suomessa”, Elo sanoo.

Siniset haluavat parantaa maahanmuuttajien asemaa työelämässä ottamalla käyttöön nimettömän työnhaun, jossa työtä hakevan nimi ei näy työnantajalle.

Vähemmistövaltuutettuna toiminut Eva Biaudet (r) ehdotti vuonna 2010, että työnantajat voisivat tehdä nimettömiä työnhakuja maahanmuuttajien syrjinnän vähentämiseksi.

Tiistaina ennen ohjelman julkaisua yhdestä avauksestaan. Sinisten mukaan Suomessa pitäisi siirtyä kansalaisuusperusteiseen sosiaaliturvaan.

Tämä tarkoittaisi sinisten mukaan käytännössä sitä, että Suomen kansalaisille on voitava maksaa korkeampaa sosiaaliturvaa kuin muiden maiden kansalaisille.

Siniset perustelevat asiaa sillä, että Suomen kansalaiset lähtökohtaisesti ylläpitävät Suomen veropohjaa.

Sosiaaliturvan sitominen kansalaisuuteen voi vaatia perustuslain muutosta.

Kokoomuksessa avauksesta ei innostuttu tiistaina.

”Eiköhän me kohdella Suomessa kaikkia tasa-arvoisesti ja samalla lailla. Se on aika pyhä periaate”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi eduskuntaryhmän kokouksessa Oulussa.

Maahanmuutto on sinisille Elon mukaan yksi tärkeä eduskuntavaaliteema.

Mutta pärjäävätkö siniset maahanmuuttolinjauksilla, jotka ovat tiukempia kuin monen muun puolueen, mutta eivät niin tiukkoja kuin Halla-ahon perussuomalaisten?

Elon mukaan kyllä.

”Emme halua antaa kahden tällä hetkellä eniten äänessä olevan porukan hallita maahanmuuttokeskustelua. Pitää olla tolkun konservatiivillakin tästä mahdollisuus puhua”, Elo sanoo viitaten kahdella äänekkäällä taholla vihreisiin ja vasemmistoliittoon sekä Halla-ahon perussuomalaisiin.

Ero sinisten ja perussuomalaisten välillä tiivistyy Elon mukaan siihen, että siniset puhuvat kotouttamisesta ja perussuomalaiset kotiuttamisesta.

Sinisten linja on Elon mukaan, että jokaisesta Suomeen jäävästä on tehtävä suomalainen, kunhan tulija osoittaa sitoutumisensa uuteen kotimaahan.

”Ei ole väliä sillä käykö saunassa tai syökö makkaraa. Poliittisesti merkityksellistä on, että saa kansalaisuuden ja noudattaa suomen lakia ja länsimaisia arvoja, joihin kuuluvat esimerkiksi sukupuolten välinen tasa-arvo ja uskonnonvapaus”, Elo sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaaliturva
 • Siniset
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  3. 3

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

  8. 8

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  9. 9

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”
  3. 2 tuntia sitten
  4. Teollisuushalli syttyi palamaan Turussa – asbesti hankaloittaa palon raivausta
  5. Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”
  6. Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet
  7. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  8. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  9. 4 tuntia sitten
  10. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  11. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  12. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  13. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  14. Näytä lisää