Politiikka |HS seuraa

Kokoomus ja vihreät pyrkivät samoille ympäristöapajille, siniset ja keskusta löysivät yhteisen käsitteen ”perheiden valinnanvapaudesta”

Hallituspuolueet varautuvat nyt ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona kokoontuvaan budjettiriiheen.

Ensi vuoden budjetti ja lähestyvät vaalit olivat pääaiheina keskiviikkona puolueiden eduskuntaryhmien kesäkokouksissa eri puolilla Suomea.

Koolla olivat kaikki hallituspuolueet eli keskusta, kokoomus ja siniset sekä oppositiopuolueista vihreät.

Vihreät ilmoittivat haluavansa ensi vaaleista ympäristövaalit, kokoomus avasi myös omaa ilmastoajatteluaan. Keskusta ja siniset halajavat puolestaan lapsiperheille lisää rahaa ensi vaalikaudella.

HS kokosi yhteen kesäkokouksien aloitteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusta palautti perhevapaakeskustelun esiin

Hallituspuolueet keskusta ja siniset virittelivät alustavia näkymiä ensi vaalikaudelle perhevapaiden uudistamisesta.

Keskustan eduskuntaryhmä ilmaisi kannanotossaan, että perhevapaauudistusta ei voi tehdä kustannusneutraalisti, vaan uudistuksen tulee parantaa perheiden saamia rahallisia etuja.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan keskustan malli seuraisi puolueen vuonna 2016 esittelemää mallia. Puolueen mukaan vanhempainvapaakuukausia tulisi lisätä ja isien oikeutta ja halukkuutta käyttää niitä edistää.

Lisäksi puolue haluaa edistää esimerkiksi joustavan hoitorahan käyttöä. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kososen mukaan sitä käytetään edelleen vähän.

”Ei auta, että se on tarjolla, vaan tarvitaan laajempaa keskustelua asiasta. On hyvä, että työmarkkinajärjestöilläkin on omia perhevapaamalleja. Uskon, että tässä asiassa löytyy lopulta hyvä ratkaisu”, Kosonen sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.

Hallitus ei päässyt sopuun perhevapaiden uudistamisesta, vaikka viime vuoden budjettiriihessä uudistuksen setvimisestä sovittiin. Syynä pidetään erimielisyyttä kustannuksista, ja etenkin kokoomus on halunnut pitää perhevapaauudistuksen kustannuksista kiinni.

Yksi kiistanalainen asia on ollut kotihoidontuki, jonka leikkaamiseen kokoomuksessa on ollut haluja. Kaikkosen mukaan keskusta ei ensi vaalikaudellakaan halua perhevapaauudistusta, jossa kotihoidon tukea leikattaisiin.

Yhteinen käsite sinisten ja keskustan kokouksista löytyi, vaikka toinen puolue kokousti Hämeenlinnassa ja toinen Vantaalla: perheiden valinnanvapaus.

Siniset ilmaisivat haluavansa korottaa kotihoidon tukea. Puheenjohtaja Sampo Terho korosti puolueen kesäkokouksessa Hämeenlinnassa perheiden ”valinnanvapautta” sen sijaan, että valtio päättäisi siitä, miten kotihoidon tukikuukaudet jaetaan perheessä.

”Haluamme korottaa kotihoidon tukea”, Terho sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi haluaisi niin ikään lisätä vanhemmuuden etuuksien joustavuutta esimerkiksi työtilanteiden mukaan ja siten ”vanhempien valinnanvapautta”.

”Annettaisiin vanhemmille enemmän valinnanvapautta siitä, kuka etuutta käyttää, mutta myös ajallista valinnanvapautta, milloin käytetään”, Lohi sanoi Vantaalla.

Vihreät haluavat ilmastovaalit, kokoomuskin puhui ympäristöstä

Kouvolassa koolla olleet vihreät yrittävät tehdä ensi kevään eduskuntavaaleista ilmastovaalit. Käytönnässä vihreät penäsivät muilta puolueilta tietoa, mitä ne aikovat tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

”Moni muukin puolue on puhunut viime päivien kesäkokouksissa itsestään ympäristöpuolueena. Nyt on aika lunastaa nuo lupaukset”, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi.

Vihreät esittävät aikataulun Suomen irtautumiseksi kokonaan fossiilisista polttoaineista. Kivihiilen, polttoturpeen ja polttoöljyn käytön tulisi loppua 2020-luvun aikana ja maakaasun 2030-luvulla.

Vihreiden mukaan öljylämmityksestä voitaisiin luopua saman tien.

Samaan aikaan Oulussa kokoomus julkisti ajatuksia tulevan ympäristöohjelmansa pohjaksi. Ohjelma on jaettu kolmeen osaan: vastuuseen vesistöistä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Ohjelman laadinnasta vastuussa oleva sisäministeri Kai Mykkänen sanoi, että kokoomus luottaa markkinatalouteen ja ihmisten luovuuteen ympäristötoimien valinnassa, mutta yhteiskunnan on hinnoiteltava päästöt ja tehtävä päästöttömien ratkaisujen valinta entistä helpommaksi.

Kokoomus on esimerkiksi valmis siirtämään uusien autojen verotuksen kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verottamiseen.

Kokoomuksen lähtökohtana on, että fossiilisten polttoaineiden ja turpeen merkittävä käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa päättyy vuoteen 2040 mennessä. Ensin päättyisi kivihiilen käyttö, ja öljyn käyttö puolitettaisiin 2020-luvun aikana.

Nopeana toimena Itämeren hyväksi mainittiin peltojen kipsikäsittely rehevöitymisen hillitsemiseksi. Mykkänen piti sitä ”tarpeellisena laastarina”, mutta toivoi, että Suomessa pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään kotieläintuotannossa syntyvää lantaa.

Kokoomus varoi ohjelmaa esitellessään syyttelemästä liikaa maanviljelijöitä.

Sipilä esiintyi sovittelevampana kokoomuksen suuntaan verotuksesta

Ensi viikon budjettiriihessä on kokousten perusteella odotettavissa ainakin pientä vääntöä tuloverotuksesta.

Keskusta ehti erityisesti eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja Antti Kaikkosen suulla torpata kokoomuksen ehdotukset 300 miljoonan euron tuloveron alennuksista.

Lue myös: Keskusta ei niele kokoomuksen veronkevennysaikeita – Sipilä haluaa käyttää valtion omaisuutta uusiin panostuksiin

Orpo kuittasi tiistaina keskusta puheet ”kesäkokousretoriikaksi”. Sipilän mukaan budjettiriihessä tuskin tullaan puhumaan 300 miljoonan veronalennuksista.

Lue myös: Petteri Orpo kuittaa keskustan arvostelun: ”Kokoomus ei aja mittavia veronkevennyksiä”

”On selvä, että finanssipolitiikassa pitää olla kireä ote. Kun olemme suhdannehuipulla, ei ole siinä mielessä varaa löysäilyyn. Meillä on selvät hallitusohjelmakirjaukset tästä olemassa. Luvut tarkentuvat budjettiriihen alla. Keskusta lähtee siitä, että pienituloisten eläkeläisten verotusta kunnallisveron vähennyksen kautta kevennetään”, Sipilä sanoi.

HS-työryhmä: Karla Kempas, Veera Paananen, Teija Sutinen, Niko Vartiainen

HS seurasi kokousten tapahtumia hetki hetkeltä

Keskusta haluaa lisää rahaa perhevapaisiin ensi vaalikaudella

Perhevapaauudistuksen tulee olla aito parannus perheille ja sen vuoksi sitä ei voi toteuttaa kustannusneutraalisti, vaan perhevapaisiin tulee kohdentaa lisää rahaa, katsoi keskustan eduskuntaryhmä kesäkokouksensa päätteeksi.

Uusi yritys perhevapaauudistuksesta tulee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan tehdä seuraavassa hallituksessa.

Tarkkoja numeroita menolisäyksistä ei Kaikkosen mukaan puolueella ole vielä kuitenkaan esittää. Malli seuraisi pääpiirteittäin puolueen vuonna 2016 esittelemää perhevapaamallia. Tarkkaan hän ei ilmaissut, minkä puolueiden kanssa uudistusta parhaiten voitaisiin edistää. Asian edistämisessä tarvittaisiin joka tapauksessa työmarkkinaosapuolten mukanaolo.

"Useammatkin puolueet ovat esittäneet erilaisia perhevapaamalleja. Onhan niissä sekä yhtäläisyyksiä että eroja. Mutta emme sellaista mallia voisi hyväksyä, missä kotihoidontuki lakkautettaisiin tai ajettaisiin alas."

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kososen mukaan vanhempien osa-aikatyötä ja työn joustavuutta tulee voida lisätä.

"Lapsen etu on ykkönen, ja pitää katsoa, että kaikki erilaiset perhemuodot huomioidaan lainsäädännössä."

Kaikkosen mukaan isyysvapaakuukausien lisääminen ei riitä, vaan elinkeinoelämän tulisi "tarkastaa asenteitaan" vapaiden pitämisen suhteen sekä nuorten äitien että myös nuorten isien kohdalla.

"Nuoret isät alkaa olla sellaisia tapauksia, että työpaikoilla on huono juttu, jos isä perhevapaita aikoo pitää."

Keskusta haluaa edistää esimerkiksi joustavan hoitorahan käyttöä. Kososen mukaan sitä käytetään edelleen vähän.

"Ei auta, että se on tarjolla, vaan tarvitaan laajempaa keskustelua asiasta. On hyvä, että työmarkkinajärjestöilläkin on omia perhevapaamalleja. Uskon, että tässä asiassa löytyy lopulta hyvä ratkaisu."

Vihreiltä edelleen jyrkkä ei ydinvoimalle

Vihreiden mukaan fossiilisista polttoaineista luopuminen on tärkein asia ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Silti puolueelta tulee edelleen ehdoton ei ydinvoiman lisäämiselle.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas sanoi eilen Ylen A-studiossa, että Suomen pitäisi lisätä ydinvoiman osuutta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Touko Aalto on Taalaksen väitteestä samaan aikaan huvittunut ja tuohtunut.

"Minä kysyn häneltä, että kuinka paljon vaikka Olkiluoto 3 on torjunut ilmastonmuutosta? Kaikki se raha, energia ja resurssit olisi voitu käyttää älykkäiden sähköjärjestelmien kehittämiseen tai kotimaisen, uusiutuvan energian lisäämiseen. Tai kuinka paljon tämä Putinin Rosatom-Fennovoima -hanke on torjunut ilmastonmuutosta?"

"Ydinvoiman ongelma on se, että se ei ole markkinavetoista. Fennovoima-hankkeesta tiedetään, että se olisi kannattaavaa vuonna 2060. Kakstuhattakuuskymmentä! Se on todella huono ja hidas tapa puuttua akuuttiin tilanteeseen."

"Oli aika Suomessa, jolloin ydinvoimaa saatettiin vastustaa ideologisista syistä, mutta nykyään sen puolustaminen on ideologista."

Fennovoima on energiayhtiö, joka aikoo rakentaa Suomeen uuden ydinvoimalan. Sen omistavat Voimaosakeyhtiö SF Oy ja Raos Voima Oy. Raos on osa Rosatomia, joka on Venäjän ydinvoimaa tuottava valtionyhtiö.

Kokoomuksen kesäkokous päättyy hieman ennen kello 14. Mitä kokouksesta jäi käteen?

Varmaankin se, että jonkinlaista vääntöä tuloverotuksesta on tulossa ensi viikon budjettiriiheen.

Vaaliasetelmista kertovat avaukset ympäristöstä - sillä yritetään taklata tietenkin vihreitä. Tulossa on linjauksia myös maahanmuutosta. Kokouksessa oli tästä keskusteltu paljon, mutta ulospäin kokoomus oli hivenen haluton vielä puhumaan aiheesta.

Tiistaina lanseerattu maksullinen hoivavapaa läheisistään huolehtiville ihmisille on yritys puhutella etenkin neljä-viisikymppisiä kannattajia, joilla on huolta iäkkäistä vanhemmistaan. Esitys kaipaa vielä lisää konkretiaa esimerkiksi tuen tavoitetasosta.

Vihreät vaativat verotukien alasajoa

Touko Aalto ja Krista Mikkonen pitävät toimittajille keskustilaisuutta Kouvolassa.

"Ministeri Orpon budjettiesitys sisältää verotuet dieselille, työkoneiden kevyelle polttoöljylle ja turpeelle. Näiden alasajo pitää käynnistää heti ensi viikon budjettiriihessä", Mikkonen sanoi.

"Mikään ei muutu jos kukaan ei koskaan uskalla ehdottaa isoja muutoksia", Aalto totesi.

"Ymmärrämme, että on olemassa alueita, joissa välimatkat ovat pitkiä, eikä joukkoliikennettä ole. Mutta silloin pitää käyttää vähäpäästöisempiä polttoaineita ja sähköä, ja kehittää jakamistaloutta", Mikkonen vastasi kysymykseen autoilun hinnasta.

Kokoomus: Budjettiriihessä tehtävä toimia Itämeren hyväksi

Kokoomuksen ympäristöohjelman tekijöiltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä nopeita toimia budjettiriihessä pitäisi tehdä Itämeren hyväksi.

Kansanedustaja Saara-Sofia Siren sanoi peltojen kipsikäsittelyn olevan osa nopeita toimia. Sisäministeri Kai Mykkänen piti sitä "tarpeellisena laastarina", mutta toivoi, että Suomessa pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään kotieläintuotannossa syntyvää lantaa.

Kokoomus varoi ohjelmaa esitellessään syyttelemästä liikaa maanviljelijöitä. Sirenin mukaan viljelijä voi myös hyötyä suojelutoimista, kun esimerkiksi kalkkikäsittely voi parantaa satoa.

Budjettiriihi lähenee, siniset keventäisi tuloveroa

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoi, että sinisten tavoite budjettiriihessä on noin 200 miljoonan euron tuloveroalennus.

Siniset haluavat Terhon mukaan painottaa sen pieni- ja keskituloisille.

"Sen sijaan hyvätuloisten solidaarisuusveroa haluamme jatkaa, ja varmistamme, että jokainen osallistuu valtiontalouden talkoisiin kykynsä mukaan", Terho sanoi.

Lisäksi Terho sanoi, että verotuksen painopistettä pitäisi siirtää haittaveroja kohti.

Myös kokoomus on puhunut siitä, että tuloveroa pitäisi alentaa ja että verotusta pitäisi siirtää haittaverojen suuntaan.

Sen sijaan solidaarisuusveroa moni kokoomuslainen haluaisi keventää.

Kokoomukselta tuli avaus ympäristöohjelmaksi

Oulussa kokoustaan päättelevä kokoomus julkisti iltapäivällä keskustelunavauksen puolueen ympäristöohjelman rungoksi.

Se on jaettu kolmeen osaan: vastuuseen vesistöistä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Ohjelman laadinnasta vastuussa oleva sisäministeri Kai Mykkänen sanoi, että kokoomus luottaa markkinatalouteen ja ihmisten luovuuteen ympäristötoimien valinnassa, mutta yhteiskunnan on hinnoiteltava päästöt ja tehtävä päästöttömien ratkaisujen valinta entistä helpommaksi.

Kokoomus on esimerkiksi valmis siirtämään uusien autojen verotuksen kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verottamiseen.

Vihreät: Eduskuntavaaleista on tehtävä ilmastovaalit

Vihreät vaativat, että kaikki puolueet kertovat konkreettisesti, mitä ne aikovat tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

"Moni muukin puolue on puhunut viime päivien kesäkokouksissa itsestään ympäristöpuolueena. Nyt on aika lunastaa nuo lupaukset", vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.

Vihreät esittävät aikataulun Suomen irtautumiseksi kokonaan fossiilisista polttoaineista. Kivihiilen, polttoturpeen ja polttoöljyn käytön tulisi loppua 2020-luvun aikana ja maakaasun 2030-luvulla.

Vihreiden mukaan öljylämmityksestä voitaisiin luopua saman tien.

"Ilmastonmuutoksesta on turha puhua, jos kunnianhimoisia toimia ei oteta heti käyttöön", sanoo vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Sinisten ehdokasasettelu etenee

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo, että sinisten ehdokasasettelu etenee "mukavasti".

Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa 2019.

"Yli puolet eduskuntaryhmästä on jo tässä vaiheessa ilmoittautunut. Odotamme innolla ja mielenkiinnolla vaaleja", Terho sanoi.

Terho ei kertonut tiedotustilaisuudessa lisää tietoa sinisten suunnittelemista vaaliliitoista.

Vaaliliitot hyödyttävät erityisesti pieniä puolueita, jotka pelkäävät, etteivät ne omalla listallaan ylitä äänikynnystä.

Sinisten kannatus oli elokuussa julkaistussa Ylen mielipidemittauksessa alle prosentin.

Terhon mukaan vaaliliitoista tiedotetaan lähempänä vaaleja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi Vantaalla kesäkokouksen yhteydessä tiistaina käyttämäänsä termiä vihervasemmisto, joka närkästytti viestipalvelu Twitterissä erityisesti vihreät ja vasemmiston.

Sipilä sanoi, ettei osannut odottaa moista reaktiota. Hänen mukaansa vihervasemmisto on yleisesti käytetty termi.

"Kyllä vihreät ja vasemmistoon kuuluvat esimerkiksi opiskelijat käyttävät sitä ihan omilla sivuillaan. Sanotaan, että vihreät ja vasemmisto, jos se helpottaa", Sipilä sanoi medialle.

Keskusta ehti erityisesti eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja Antti Kaikkosen suulla torpata kokoomuksen ehdotukset 300 miljoonan euron tuloveron alennuksista budjettiriihestä.

Orpo kuittasi tiistaina keskusta puheet "kesäkokousretoriikaksi". Sipilän mukaan budjettiriihessä tuskin tullaan puhumaan 300 miljoonan veronalennuksista.

"On selvä, että finanssipolitiikassa pitää olla kireä ote. Kun olemme suhdannehuipulla, ei ole siinä mielessä varaa löysäilyyn. Meillä on selvät hallitusohjelmakirjaukset tästä olemassa. Luvut tarkentuvat budjettiriihen alla. Keskusta lähtee siitä, että pienituloisten eläkeläisten verotusta kunnallisveron vähennyksen kautta kevennetään", Sipilä sanoi.

Hän kommentoi myös eilisen puheensa ilmaisua, jonka mukaan Sipilän hallitus olisi tällä vaalikaudella korjaillut juurikin "vihervasemmiston" tekemiä virheitä.

Sipilän mukaan viime vaalikaudella mentiin "pahasti väärään suuntaan".

"Tehtiin päätöksiä, jotka käytännössä kiristivät verotusta. Siinä suhdannetilanteessa verotuksen kiristäminen oli ehdottomasti väärä toimenpide, ja se syvensi Suomen syöksykierrettä. Sitä tässä ollaan tämä kausi korjattu."

Viime kaudella ensin Jyrki Kataisen (kok) ja sitten Alexander Stubbin (kok) johtamissa hallituksissa olivat koko vaalikauden kokoomus, sosiaalidemokraatit, ruotsalainen kansanpuolue sekä kristillisdemokraatit. Vihreät ja vasemmistoliitto olivat hallituksessa suuren osan vaalikautta.

Sinisten ohjelmassa ei ehdoteta muutoksia aborttilainsäädäntöön

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo, että sinisten ohjelmassa ei ehdoteta muutoksia aborttilainsäädäntöön.

Asiasta kysyttiin, koska ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttikannasta nousi jälleen elokuussa keskustelua.

Terho sanoi, että Soinin linja ei ole hallituksen linja, mutta Soinilla on oikeus omaan mielipiteeseensä.

Soini on itsekin vedonnut mielipiteenvapauteen.

Kokoomuksen kesäkokous jatkui keskiviikkona toritapahtumalla, jossa lavalla olivat Paula Risikon lisäksi Petteri Orpo sekä oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänen.

"Häkkänen ja Mykkänen liikkuvat joka paikassa yhdessä", Häkkänen sanoi kaksikosta.

Häkkänen puhui vastaanottavaiselle oululaisyleisölle siitä, että Suomessa on tarpeen puolustaa laillisuutta ja järjestystä sekä ylläpitää luottamusta viranomaisiin ja tuomioistuimiin. Hän tuomitsi oman käden oikeuden ja mielivallan, joka "valitettavasti on rantautunut Suomeen vihreiden toimesta".

"Yleisen oikeustajun ja moraalin palautus on paikallaan", Häkkänen sanoi.

Risikko tapaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) kertoi kokoomuksen kesäkokouksen yhteydessä, että aikoo tavata eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaavat 4. syyskuuta eduskunnan aloittaessa.

Tarkoitus on saada selville, mikä valiokunnan tilanne on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen osalta. Risikkoa huolestuttaa erityisesti se, miten valiokunta ehtii tehdä muut sen kontolla olevat lainsäädäntöasiat, esimerkiksi kansalaisaloitteet tai lain terveystietojen toissijaisesta käytöstä. Myös Risikon ajama eduskunnan sopeutumiseläkkeiden muutos menee sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Valiokuntavastaavat tarkoittavat jäseniä, jotka ovat eduskuntaryhmissään vastuussa valiokunnan asioista. Esimerkiksi kokoomuksen valiokuntavastaava on Sari Sarkomaa.

Simon Elo puhui sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmasta

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo avasi Hämeenlinnassa tänään julkaistua sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmaa, joka sisälsi useita maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyviä avauksia.

Eilen siniset kertoivat, että heidän mielestään Suomessa pitäisi siirtyä kansalaisuusperusteiseen sosiaaliturvaan.

Se tarkoittaisi, että Suomen kansalaisille on voitava maksaa parempaa sosiaaliturvaa kuin muiden maiden kansalaisille.

Kokoomus kritisoi avausta. ”Eiköhän me kohdella Suomessa kaikkia tasa-arvoisesti ja samalla lailla”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tiistaina.

Elo ihmetteli keskiviikkona Orpon kielteisyyttä ja kertoi odottavansa kokoomukselta avauksia aiheeseen liittyen.

Lue juttu: Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisten linjauksista?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005798830.html?share=ead8f799874cbd84e95b6a91911cb164

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho puhui turvallisuudesta ja perheistä

Sampo Terhon mukaan siniset haluaa nostaa poliisien määrää noin 8000 poliisiin. Määrä kasvaisi Terhon mukaan siis 800:lla.

Tämä on Terhon mukaan laajempi usean vuoden tavoite.

"Tästä on virinnyt keskustelua, onko tällaiseen varaa. Vara syntyy prioriteeteista", Terho sanoo.

Siniset haluavat myös lisää virkoja puolustusvoimiin.

Perhevapaiden uudistukseen sinisten kanta oli selkeä.

Kotihoidon tukeen on oikeus, jos alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona. Viime aikoina on keskusteltu kotihoidon tuen jakamisesta tasaisemmin äidin ja isän kesken, sillä nykyään äidit käyttävät valtaosan kotihoidon tuesta.

Siniset eivät kannata tätä. Terho korosti perheiden "valinnanvapautta", ei sitä, että valtio päättäisi siitä, miten kotihoidon tukikuukaudet jaetaan perheessä.

"Haluamme korottaa kotihoidon tukea", Terho sanoi taputuksien säestämänä.

"Vaikka me eduskunnassa riidellään ja puhutaan monimutkaista kieltä, me kaikki halutaan, että Suomi olisi parempi maa", Orpo kertoo nuorille.

"Suomella menee paljon paremmin kuin meni kaksi vuotta sitten", tulee vielä pakollinen mainoslause.

Yleisötilaisuudessa, jossa kysyjille annetaan mikrofoni käteen, on omat riskinsä. Tällä kertaa yleisössä ei ollut esitelmöijiä.

Kokoomuksen päivä jatkuu Oulun torilla yleisötilaisuudessa. Itse eduskuntaryhmän kokous on tänään medialta suljettu.

Opiskelija kertoo Orpolle, että opiskelu on tylsää. Miten saada esimerkiksi laitteisto laadukkaammaksi, jotta opiskelusta tulisi mielenkiintoista?

"Nyt olet niin ytimessä kuin vaan voit olla", Orpo kehuu kysymystä. "Tarvitaan opettajien huippuosaamista."

Orpo puhuu opettajien täydennyskoulutuksen tarpeesta, jotta esimerkiksi kännyköitä voitaisiin hyödyntää paremmin.

"Itse viihdyin koulussa niin hyvin, että kävin lukiota neljä vuotta", Orpo vitsailee. Hänen kouluaikanaan lukiossa oli kolme luokkaa.

Oulussa on parhaillaan meneillään kokoomuksen järjestämä keskustelutilaisuus pääkirjastossa. Lavalla on puheenjohtaja Petteri Orpo, yleisönä muun muassa lukiolaisia ja kokoomuksen eduskuntaryhmän jäseniä.

Orpo puhuu työstä, turvallisuudesta ja koulutuksesta. Ensin lyhyt alustus, sitten kysymyksiä yleisöltä.

Orpo on säätänyt puhettaan nuorekkaaksi ja pahoittelee välillä, kun joutuu ”paasaamaan”. Ensimmäinen yleisökysymys ei tule kuitenkaan lukiolaisilta, vaan paikalla olevalta eläkeläiseltä. Hän toivoo, että eläkeläisiäkin muistettaisiin, kun verotusta alennetaan.

Seuraava kysymys tulee nuorelta, kylläkin paikalta olevalta kokoomusnuorelta. Hän on huolissaan siitä, miten työpaikat turvataan automatisaation edetessä.

Orpo puhuu osaamisen tärkeydestä ja löytää myös aasinsillan Uudenkaupungin autotehtaaseen.

Neljä puoluetta koolla kesäkokouksissa

Tervetuloa seuraamaan poliittisen syksyn käynnistymistä! Eduskuntaryhmät valmistautuvat siihen perinteisesti tapaamalla loppukesästä, ja tänään koolla niitä on koolla peräti neljä.

Kokoomus kokoustaa Oulussa, keskusta Vantaalla, siniset Hämeenlinnassa ja vihreät Kouvolassa.

HS on paikalla kaikissa kokouksissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Eduskunta
 • Kokoomus
 • Keskusta
 • Siniset
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää