Politiikka |HS seuraa

Kokoomus ja vihreät pyrkivät samoille ympäristöapajille, siniset ja keskusta löysivät yhteisen käsitteen ”perheiden valinnanvapaudesta”

Hallituspuolueet varautuvat nyt ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona kokoontuvaan budjettiriiheen.

Ensi vuoden budjetti ja lähestyvät vaalit olivat pääaiheina keskiviikkona puolueiden eduskuntaryhmien kesäkokouksissa eri puolilla Suomea.

Koolla olivat kaikki hallituspuolueet eli keskusta, kokoomus ja siniset sekä oppositiopuolueista vihreät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihreät ilmoittivat haluavansa ensi vaaleista ympäristövaalit, kokoomus avasi myös omaa ilmastoajatteluaan. Keskusta ja siniset halajavat puolestaan lapsiperheille lisää rahaa ensi vaalikaudella.

HS kokosi yhteen kesäkokouksien aloitteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusta palautti perhevapaakeskustelun esiin

Hallituspuolueet keskusta ja siniset virittelivät alustavia näkymiä ensi vaalikaudelle perhevapaiden uudistamisesta.

Keskustan eduskuntaryhmä ilmaisi kannanotossaan, että perhevapaauudistusta ei voi tehdä kustannusneutraalisti, vaan uudistuksen tulee parantaa perheiden saamia rahallisia etuja.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan keskustan malli seuraisi puolueen vuonna 2016 esittelemää mallia. Puolueen mukaan vanhempainvapaakuukausia tulisi lisätä ja isien oikeutta ja halukkuutta käyttää niitä edistää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi puolue haluaa edistää esimerkiksi joustavan hoitorahan käyttöä. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kososen mukaan sitä käytetään edelleen vähän.

”Ei auta, että se on tarjolla, vaan tarvitaan laajempaa keskustelua asiasta. On hyvä, että työmarkkinajärjestöilläkin on omia perhevapaamalleja. Uskon, että tässä asiassa löytyy lopulta hyvä ratkaisu”, Kosonen sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.

Hallitus ei päässyt sopuun perhevapaiden uudistamisesta, vaikka viime vuoden budjettiriihessä uudistuksen setvimisestä sovittiin. Syynä pidetään erimielisyyttä kustannuksista, ja etenkin kokoomus on halunnut pitää perhevapaauudistuksen kustannuksista kiinni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi kiistanalainen asia on ollut kotihoidontuki, jonka leikkaamiseen kokoomuksessa on ollut haluja. Kaikkosen mukaan keskusta ei ensi vaalikaudellakaan halua perhevapaauudistusta, jossa kotihoidon tukea leikattaisiin.

Yhteinen käsite sinisten ja keskustan kokouksista löytyi, vaikka toinen puolue kokousti Hämeenlinnassa ja toinen Vantaalla: perheiden valinnanvapaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siniset ilmaisivat haluavansa korottaa kotihoidon tukea. Puheenjohtaja Sampo Terho korosti puolueen kesäkokouksessa Hämeenlinnassa perheiden ”valinnanvapautta” sen sijaan, että valtio päättäisi siitä, miten kotihoidon tukikuukaudet jaetaan perheessä.

”Haluamme korottaa kotihoidon tukea”, Terho sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi haluaisi niin ikään lisätä vanhemmuuden etuuksien joustavuutta esimerkiksi työtilanteiden mukaan ja siten ”vanhempien valinnanvapautta”.

”Annettaisiin vanhemmille enemmän valinnanvapautta siitä, kuka etuutta käyttää, mutta myös ajallista valinnanvapautta, milloin käytetään”, Lohi sanoi Vantaalla.

Vihreät haluavat ilmastovaalit, kokoomuskin puhui ympäristöstä

Kouvolassa koolla olleet vihreät yrittävät tehdä ensi kevään eduskuntavaaleista ilmastovaalit. Käytönnässä vihreät penäsivät muilta puolueilta tietoa, mitä ne aikovat tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

”Moni muukin puolue on puhunut viime päivien kesäkokouksissa itsestään ympäristöpuolueena. Nyt on aika lunastaa nuo lupaukset”, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi.

Vihreät esittävät aikataulun Suomen irtautumiseksi kokonaan fossiilisista polttoaineista. Kivihiilen, polttoturpeen ja polttoöljyn käytön tulisi loppua 2020-luvun aikana ja maakaasun 2030-luvulla.

Vihreiden mukaan öljylämmityksestä voitaisiin luopua saman tien.

Samaan aikaan Oulussa kokoomus julkisti ajatuksia tulevan ympäristöohjelmansa pohjaksi. Ohjelma on jaettu kolmeen osaan: vastuuseen vesistöistä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Ohjelman laadinnasta vastuussa oleva sisäministeri Kai Mykkänen sanoi, että kokoomus luottaa markkinatalouteen ja ihmisten luovuuteen ympäristötoimien valinnassa, mutta yhteiskunnan on hinnoiteltava päästöt ja tehtävä päästöttömien ratkaisujen valinta entistä helpommaksi.

Kokoomus on esimerkiksi valmis siirtämään uusien autojen verotuksen kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verottamiseen.

Kokoomuksen lähtökohtana on, että fossiilisten polttoaineiden ja turpeen merkittävä käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa päättyy vuoteen 2040 mennessä. Ensin päättyisi kivihiilen käyttö, ja öljyn käyttö puolitettaisiin 2020-luvun aikana.

Nopeana toimena Itämeren hyväksi mainittiin peltojen kipsikäsittely rehevöitymisen hillitsemiseksi. Mykkänen piti sitä ”tarpeellisena laastarina”, mutta toivoi, että Suomessa pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään kotieläintuotannossa syntyvää lantaa.

Kokoomus varoi ohjelmaa esitellessään syyttelemästä liikaa maanviljelijöitä.

Sipilä esiintyi sovittelevampana kokoomuksen suuntaan verotuksesta

Ensi viikon budjettiriihessä on kokousten perusteella odotettavissa ainakin pientä vääntöä tuloverotuksesta.

Keskusta ehti erityisesti eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja Antti Kaikkosen suulla torpata kokoomuksen ehdotukset 300 miljoonan euron tuloveron alennuksista.

Lue myös: Keskusta ei niele kokoomuksen veronkevennysaikeita – Sipilä haluaa käyttää valtion omaisuutta uusiin panostuksiin

Orpo kuittasi tiistaina keskusta puheet ”kesäkokousretoriikaksi”. Sipilän mukaan budjettiriihessä tuskin tullaan puhumaan 300 miljoonan veronalennuksista.

Lue myös: Petteri Orpo kuittaa keskustan arvostelun: ”Kokoomus ei aja mittavia veronkevennyksiä”

”On selvä, että finanssipolitiikassa pitää olla kireä ote. Kun olemme suhdannehuipulla, ei ole siinä mielessä varaa löysäilyyn. Meillä on selvät hallitusohjelmakirjaukset tästä olemassa. Luvut tarkentuvat budjettiriihen alla. Keskusta lähtee siitä, että pienituloisten eläkeläisten verotusta kunnallisveron vähennyksen kautta kevennetään”, Sipilä sanoi.

HS-työryhmä: Karla Kempas, Veera Paananen, Teija Sutinen, Niko Vartiainen

HS seurasi kokousten tapahtumia hetki hetkeltä

Keskusta haluaa lisää rahaa perhevapaisiin ensi vaalikaudella

Perhevapaauudistuksen tulee olla aito parannus perheille ja sen vuoksi sitä ei voi toteuttaa kustannusneutraalisti, vaan perhevapaisiin tulee kohdentaa lisää rahaa, katsoi keskustan eduskuntaryhmä kesäkokouksensa päätteeksi.

Uusi yritys perhevapaauudistuksesta tulee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan tehdä seuraavassa hallituksessa.

Tarkkoja numeroita menolisäyksistä ei Kaikkosen mukaan puolueella ole vielä kuitenkaan esittää. Malli seuraisi pääpiirteittäin puolueen vuonna 2016 esittelemää perhevapaamallia. Tarkkaan hän ei ilmaissut, minkä puolueiden kanssa uudistusta parhaiten voitaisiin edistää. Asian edistämisessä tarvittaisiin joka tapauksessa työmarkkinaosapuolten mukanaolo.

"Useammatkin puolueet ovat esittäneet erilaisia perhevapaamalleja. Onhan niissä sekä yhtäläisyyksiä että eroja. Mutta emme sellaista mallia voisi hyväksyä, missä kotihoidontuki lakkautettaisiin tai ajettaisiin alas."

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kososen mukaan vanhempien osa-aikatyötä ja työn joustavuutta tulee voida lisätä.

"Lapsen etu on ykkönen, ja pitää katsoa, että kaikki erilaiset perhemuodot huomioidaan lainsäädännössä."

Kaikkosen mukaan isyysvapaakuukausien lisääminen ei riitä, vaan elinkeinoelämän tulisi "tarkastaa asenteitaan" vapaiden pitämisen suhteen sekä nuorten äitien että myös nuorten isien kohdalla.

"Nuoret isät alkaa olla sellaisia tapauksia, että työpaikoilla on huono juttu, jos isä perhevapaita aikoo pitää."

Keskusta haluaa edistää esimerkiksi joustavan hoitorahan käyttöä. Kososen mukaan sitä käytetään edelleen vähän.

"Ei auta, että se on tarjolla, vaan tarvitaan laajempaa keskustelua asiasta. On hyvä, että työmarkkinajärjestöilläkin on omia perhevapaamalleja. Uskon, että tässä asiassa löytyy lopulta hyvä ratkaisu."

Vihreiltä edelleen jyrkkä ei ydinvoimalle

Vihreiden mukaan fossiilisista polttoaineista luopuminen on tärkein asia ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Silti puolueelta tulee edelleen ehdoton ei ydinvoiman lisäämiselle.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas sanoi eilen Ylen A-studiossa, että Suomen pitäisi lisätä ydinvoiman osuutta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Touko Aalto on Taalaksen väitteestä samaan aikaan huvittunut ja tuohtunut.

"Minä kysyn häneltä, että kuinka paljon vaikka Olkiluoto 3 on torjunut ilmastonmuutosta? Kaikki se raha, energia ja resurssit olisi voitu käyttää älykkäiden sähköjärjestelmien kehittämiseen tai kotimaisen, uusiutuvan energian lisäämiseen. Tai kuinka paljon tämä Putinin Rosatom-Fennovoima -hanke on torjunut ilmastonmuutosta?"

"Ydinvoiman ongelma on se, että se ei ole markkinavetoista. Fennovoima-hankkeesta tiedetään, että se olisi kannattaavaa vuonna 2060. Kakstuhattakuuskymmentä! Se on todella huono ja hidas tapa puuttua akuuttiin tilanteeseen."

"Oli aika Suomessa, jolloin ydinvoimaa saatettiin vastustaa ideologisista syistä, mutta nykyään sen puolustaminen on ideologista."

Fennovoima on energiayhtiö, joka aikoo rakentaa Suomeen uuden ydinvoimalan. Sen omistavat Voimaosakeyhtiö SF Oy ja Raos Voima Oy. Raos on osa Rosatomia, joka on Venäjän ydinvoimaa tuottava valtionyhtiö.

Kokoomuksen kesäkokous päättyy hieman ennen kello 14. Mitä kokouksesta jäi käteen?

Varmaankin se, että jonkinlaista vääntöä tuloverotuksesta on tulossa ensi viikon budjettiriiheen.

Vaaliasetelmista kertovat avaukset ympäristöstä - sillä yritetään taklata tietenkin vihreitä. Tulossa on linjauksia myös maahanmuutosta. Kokouksessa oli tästä keskusteltu paljon, mutta ulospäin kokoomus oli hivenen haluton vielä puhumaan aiheesta.

Tiistaina lanseerattu maksullinen hoivavapaa läheisistään huolehtiville ihmisille on yritys puhutella etenkin neljä-viisikymppisiä kannattajia, joilla on huolta iäkkäistä vanhemmistaan. Esitys kaipaa vielä lisää konkretiaa esimerkiksi tuen tavoitetasosta.

Vihreät vaativat verotukien alasajoa

Touko Aalto ja Krista Mikkonen pitävät toimittajille keskustilaisuutta Kouvolassa.

"Ministeri Orpon budjettiesitys sisältää verotuet dieselille, työkoneiden kevyelle polttoöljylle ja turpeelle. Näiden alasajo pitää käynnistää heti ensi viikon budjettiriihessä", Mikkonen sanoi.

"Mikään ei muutu jos kukaan ei koskaan uskalla ehdottaa isoja muutoksia", Aalto totesi.

"Ymmärrämme, että on olemassa alueita, joissa välimatkat ovat pitkiä, eikä joukkoliikennettä ole. Mutta silloin pitää käyttää vähäpäästöisempiä polttoaineita ja sähköä, ja kehittää jakamistaloutta", Mikkonen vastasi kysymykseen autoilun hinnasta.

Kokoomus: Budjettiriihessä tehtävä toimia Itämeren hyväksi

Kokoomuksen ympäristöohjelman tekijöiltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä nopeita toimia budjettiriihessä pitäisi tehdä Itämeren hyväksi.

Kansanedustaja Saara-Sofia Siren sanoi peltojen kipsikäsittelyn olevan osa nopeita toimia. Sisäministeri Kai Mykkänen piti sitä "tarpeellisena laastarina", mutta toivoi, että Suomessa pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään kotieläintuotannossa syntyvää lantaa.

Kokoomus varoi ohjelmaa esitellessään syyttelemästä liikaa maanviljelijöitä. Sirenin mukaan viljelijä voi myös hyötyä suojelutoimista, kun esimerkiksi kalkkikäsittely voi parantaa satoa.

Budjettiriihi lähenee, siniset keventäisi tuloveroa

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoi, että sinisten tavoite budjettiriihessä on noin 200 miljoonan euron tuloveroalennus.

Siniset haluavat Terhon mukaan painottaa sen pieni- ja keskituloisille.

"Sen sijaan hyvätuloisten solidaarisuusveroa haluamme jatkaa, ja varmistamme, että jokainen osallistuu valtiontalouden talkoisiin kykynsä mukaan", Terho sanoi.

Lisäksi Terho sanoi, että verotuksen painopistettä pitäisi siirtää haittaveroja kohti.

Myös kokoomus on puhunut siitä, että tuloveroa pitäisi alentaa ja että verotusta pitäisi siirtää haittaverojen suuntaan.

Sen sijaan solidaarisuusveroa moni kokoomuslainen haluaisi keventää.

Kokoomukselta tuli avaus ympäristöohjelmaksi

Oulussa kokoustaan päättelevä kokoomus julkisti iltapäivällä keskustelunavauksen puolueen ympäristöohjelman rungoksi.

Se on jaettu kolmeen osaan: vastuuseen vesistöistä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Ohjelman laadinnasta vastuussa oleva sisäministeri Kai Mykkänen sanoi, että kokoomus luottaa markkinatalouteen ja ihmisten luovuuteen ympäristötoimien valinnassa, mutta yhteiskunnan on hinnoiteltava päästöt ja tehtävä päästöttömien ratkaisujen valinta entistä helpommaksi.

Kokoomus on esimerkiksi valmis siirtämään uusien autojen verotuksen kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verottamiseen.

Vihreät: Eduskuntavaaleista on tehtävä ilmastovaalit

Vihreät vaativat, että kaikki puolueet kertovat konkreettisesti, mitä ne aikovat tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

"Moni muukin puolue on puhunut viime päivien kesäkokouksissa itsestään ympäristöpuolueena. Nyt on aika lunastaa nuo lupaukset", vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.

Vihreät esittävät aikataulun Suomen irtautumiseksi kokonaan fossiilisista polttoaineista. Kivihiilen, polttoturpeen ja polttoöljyn käytön tulisi loppua 2020-luvun aikana ja maakaasun 2030-luvulla.

Vihreiden mukaan öljylämmityksestä voitaisiin luopua saman tien.

"Ilmastonmuutoksesta on turha puhua, jos kunnianhimoisia toimia ei oteta heti käyttöön", sanoo vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Sinisten ehdokasasettelu etenee

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo, että sinisten ehdokasasettelu etenee "mukavasti".

Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa 2019.

"Yli puolet eduskuntaryhmästä on jo tässä vaiheessa ilmoittautunut. Odotamme innolla ja mielenkiinnolla vaaleja", Terho sanoi.

Terho ei kertonut tiedotustilaisuudessa lisää tietoa sinisten suunnittelemista vaaliliitoista.

Vaaliliitot hyödyttävät erityisesti pieniä puolueita, jotka pelkäävät, etteivät ne omalla listallaan ylitä äänikynnystä.

Sinisten kannatus oli elokuussa julkaistussa Ylen mielipidemittauksessa alle prosentin.

Terhon mukaan vaaliliitoista tiedotetaan lähempänä vaaleja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi Vantaalla kesäkokouksen yhteydessä tiistaina käyttämäänsä termiä vihervasemmisto, joka närkästytti viestipalvelu Twitterissä erityisesti vihreät ja vasemmiston.

Sipilä sanoi, ettei osannut odottaa moista reaktiota. Hänen mukaansa vihervasemmisto on yleisesti käytetty termi.

"Kyllä vihreät ja vasemmistoon kuuluvat esimerkiksi opiskelijat käyttävät sitä ihan omilla sivuillaan. Sanotaan, että vihreät ja vasemmisto, jos se helpottaa", Sipilä sanoi medialle.

Keskusta ehti erityisesti eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja Antti Kaikkosen suulla torpata kokoomuksen ehdotukset 300 miljoonan euron tuloveron alennuksista budjettiriihestä.

Orpo kuittasi tiistaina keskusta puheet "kesäkokousretoriikaksi". Sipilän mukaan budjettiriihessä tuskin tullaan puhumaan 300 miljoonan veronalennuksista.

"On selvä, että finanssipolitiikassa pitää olla kireä ote. Kun olemme suhdannehuipulla, ei ole siinä mielessä varaa löysäilyyn. Meillä on selvät hallitusohjelmakirjaukset tästä olemassa. Luvut tarkentuvat budjettiriihen alla. Keskusta lähtee siitä, että pienituloisten eläkeläisten verotusta kunnallisveron vähennyksen kautta kevennetään", Sipilä sanoi.

Hän kommentoi myös eilisen puheensa ilmaisua, jonka mukaan Sipilän hallitus olisi tällä vaalikaudella korjaillut juurikin "vihervasemmiston" tekemiä virheitä.

Sipilän mukaan viime vaalikaudella mentiin "pahasti väärään suuntaan".

"Tehtiin päätöksiä, jotka käytännössä kiristivät verotusta. Siinä suhdannetilanteessa verotuksen kiristäminen oli ehdottomasti väärä toimenpide, ja se syvensi Suomen syöksykierrettä. Sitä tässä ollaan tämä kausi korjattu."

Viime kaudella ensin Jyrki Kataisen (kok) ja sitten Alexander Stubbin (kok) johtamissa hallituksissa olivat koko vaalikauden kokoomus, sosiaalidemokraatit, ruotsalainen kansanpuolue sekä kristillisdemokraatit. Vihreät ja vasemmistoliitto olivat hallituksessa suuren osan vaalikautta.

Sinisten ohjelmassa ei ehdoteta muutoksia aborttilainsäädäntöön

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo, että sinisten ohjelmassa ei ehdoteta muutoksia aborttilainsäädäntöön.

Asiasta kysyttiin, koska ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttikannasta nousi jälleen elokuussa keskustelua.

Terho sanoi, että Soinin linja ei ole hallituksen linja, mutta Soinilla on oikeus omaan mielipiteeseensä.

Soini on itsekin vedonnut mielipiteenvapauteen.

Kokoomuksen kesäkokous jatkui keskiviikkona toritapahtumalla, jossa lavalla olivat Paula Risikon lisäksi Petteri Orpo sekä oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänen.

"Häkkänen ja Mykkänen liikkuvat joka paikassa yhdessä", Häkkänen sanoi kaksikosta.

Häkkänen puhui vastaanottavaiselle oululaisyleisölle siitä, että Suomessa on tarpeen puolustaa laillisuutta ja järjestystä sekä ylläpitää luottamusta viranomaisiin ja tuomioistuimiin. Hän tuomitsi oman käden oikeuden ja mielivallan, joka "valitettavasti on rantautunut Suomeen vihreiden toimesta".

"Yleisen oikeustajun ja moraalin palautus on paikallaan", Häkkänen sanoi.

Risikko tapaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) kertoi kokoomuksen kesäkokouksen yhteydessä, että aikoo tavata eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaavat 4. syyskuuta eduskunnan aloittaessa.

Tarkoitus on saada selville, mikä valiokunnan tilanne on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen osalta. Risikkoa huolestuttaa erityisesti se, miten valiokunta ehtii tehdä muut sen kontolla olevat lainsäädäntöasiat, esimerkiksi kansalaisaloitteet tai lain terveystietojen toissijaisesta käytöstä. Myös Risikon ajama eduskunnan sopeutumiseläkkeiden muutos menee sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Valiokuntavastaavat tarkoittavat jäseniä, jotka ovat eduskuntaryhmissään vastuussa valiokunnan asioista. Esimerkiksi kokoomuksen valiokuntavastaava on Sari Sarkomaa.

Simon Elo puhui sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmasta

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo avasi Hämeenlinnassa tänään julkaistua sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmaa, joka sisälsi useita maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyviä avauksia.

Eilen siniset kertoivat, että heidän mielestään Suomessa pitäisi siirtyä kansalaisuusperusteiseen sosiaaliturvaan.

Se tarkoittaisi, että Suomen kansalaisille on voitava maksaa parempaa sosiaaliturvaa kuin muiden maiden kansalaisille.

Kokoomus kritisoi avausta. ”Eiköhän me kohdella Suomessa kaikkia tasa-arvoisesti ja samalla lailla”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tiistaina.

Elo ihmetteli keskiviikkona Orpon kielteisyyttä ja kertoi odottavansa kokoomukselta avauksia aiheeseen liittyen.

Lue juttu: Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisten linjauksista?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005798830.html?share=ead8f799874cbd84e95b6a91911cb164

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho puhui turvallisuudesta ja perheistä

Sampo Terhon mukaan siniset haluaa nostaa poliisien määrää noin 8000 poliisiin. Määrä kasvaisi Terhon mukaan siis 800:lla.

Tämä on Terhon mukaan laajempi usean vuoden tavoite.

"Tästä on virinnyt keskustelua, onko tällaiseen varaa. Vara syntyy prioriteeteista", Terho sanoo.

Siniset haluavat myös lisää virkoja puolustusvoimiin.

Perhevapaiden uudistukseen sinisten kanta oli selkeä.

Kotihoidon tukeen on oikeus, jos alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona. Viime aikoina on keskusteltu kotihoidon tuen jakamisesta tasaisemmin äidin ja isän kesken, sillä nykyään äidit käyttävät valtaosan kotihoidon tuesta.

Siniset eivät kannata tätä. Terho korosti perheiden "valinnanvapautta", ei sitä, että valtio päättäisi siitä, miten kotihoidon tukikuukaudet jaetaan perheessä.

"Haluamme korottaa kotihoidon tukea", Terho sanoi taputuksien säestämänä.

"Vaikka me eduskunnassa riidellään ja puhutaan monimutkaista kieltä, me kaikki halutaan, että Suomi olisi parempi maa", Orpo kertoo nuorille.

"Suomella menee paljon paremmin kuin meni kaksi vuotta sitten", tulee vielä pakollinen mainoslause.

Yleisötilaisuudessa, jossa kysyjille annetaan mikrofoni käteen, on omat riskinsä. Tällä kertaa yleisössä ei ollut esitelmöijiä.

Kokoomuksen päivä jatkuu Oulun torilla yleisötilaisuudessa. Itse eduskuntaryhmän kokous on tänään medialta suljettu.

Opiskelija kertoo Orpolle, että opiskelu on tylsää. Miten saada esimerkiksi laitteisto laadukkaammaksi, jotta opiskelusta tulisi mielenkiintoista?

"Nyt olet niin ytimessä kuin vaan voit olla", Orpo kehuu kysymystä. "Tarvitaan opettajien huippuosaamista."

Orpo puhuu opettajien täydennyskoulutuksen tarpeesta, jotta esimerkiksi kännyköitä voitaisiin hyödyntää paremmin.

"Itse viihdyin koulussa niin hyvin, että kävin lukiota neljä vuotta", Orpo vitsailee. Hänen kouluaikanaan lukiossa oli kolme luokkaa.

Oulussa on parhaillaan meneillään kokoomuksen järjestämä keskustelutilaisuus pääkirjastossa. Lavalla on puheenjohtaja Petteri Orpo, yleisönä muun muassa lukiolaisia ja kokoomuksen eduskuntaryhmän jäseniä.

Orpo puhuu työstä, turvallisuudesta ja koulutuksesta. Ensin lyhyt alustus, sitten kysymyksiä yleisöltä.

Orpo on säätänyt puhettaan nuorekkaaksi ja pahoittelee välillä, kun joutuu ”paasaamaan”. Ensimmäinen yleisökysymys ei tule kuitenkaan lukiolaisilta, vaan paikalla olevalta eläkeläiseltä. Hän toivoo, että eläkeläisiäkin muistettaisiin, kun verotusta alennetaan.

Seuraava kysymys tulee nuorelta, kylläkin paikalta olevalta kokoomusnuorelta. Hän on huolissaan siitä, miten työpaikat turvataan automatisaation edetessä.

Orpo puhuu osaamisen tärkeydestä ja löytää myös aasinsillan Uudenkaupungin autotehtaaseen.

Neljä puoluetta koolla kesäkokouksissa

Tervetuloa seuraamaan poliittisen syksyn käynnistymistä! Eduskuntaryhmät valmistautuvat siihen perinteisesti tapaamalla loppukesästä, ja tänään koolla niitä on koolla peräti neljä.

Kokoomus kokoustaa Oulussa, keskusta Vantaalla, siniset Hämeenlinnassa ja vihreät Kouvolassa.

HS on paikalla kaikissa kokouksissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Eduskunta
 • Kokoomus
 • Keskusta
 • Siniset
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  3. 3

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  4. 4

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista

  6. 6

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  7. 7

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  8. 8

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  9. 9

   Kansojen liiga osoittautui täysosumaksi suomalaiselle jalkapallolle – Huuhkajilla on nyt ilmaa siipien alla aina kevääseen 2020 asti

  10. 10

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää