Politiikka |HS seuraa

Kokoomus ja vihreät pyrkivät samoille ympäristöapajille, siniset ja keskusta löysivät yhteisen käsitteen ”perheiden valinnanvapaudesta”

Hallituspuolueet varautuvat nyt ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona kokoontuvaan budjettiriiheen.

Keskusta haluaa lisää rahaa perhevapaisiin ensi vaalikaudella

Perhevapaauudistuksen tulee olla aito parannus perheille ja sen vuoksi sitä ei voi toteuttaa kustannusneutraalisti, vaan perhevapaisiin tulee kohdentaa lisää rahaa, katsoi keskustan eduskuntaryhmä kesäkokouksensa päätteeksi.

Uusi yritys perhevapaauudistuksesta tulee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan tehdä seuraavassa hallituksessa.

Tarkkoja numeroita menolisäyksistä ei Kaikkosen mukaan puolueella ole vielä kuitenkaan esittää. Malli seuraisi pääpiirteittäin puolueen vuonna 2016 esittelemää perhevapaamallia. Tarkkaan hän ei ilmaissut, minkä puolueiden kanssa uudistusta parhaiten voitaisiin edistää. Asian edistämisessä tarvittaisiin joka tapauksessa työmarkkinaosapuolten mukanaolo.

"Useammatkin puolueet ovat esittäneet erilaisia perhevapaamalleja. Onhan niissä sekä yhtäläisyyksiä että eroja. Mutta emme sellaista mallia voisi hyväksyä, missä kotihoidontuki lakkautettaisiin tai ajettaisiin alas."

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kososen mukaan vanhempien osa-aikatyötä ja työn joustavuutta tulee voida lisätä.

"Lapsen etu on ykkönen, ja pitää katsoa, että kaikki erilaiset perhemuodot huomioidaan lainsäädännössä."

Kaikkosen mukaan isyysvapaakuukausien lisääminen ei riitä, vaan elinkeinoelämän tulisi "tarkastaa asenteitaan" vapaiden pitämisen suhteen sekä nuorten äitien että myös nuorten isien kohdalla.

"Nuoret isät alkaa olla sellaisia tapauksia, että työpaikoilla on huono juttu, jos isä perhevapaita aikoo pitää."

Keskusta haluaa edistää esimerkiksi joustavan hoitorahan käyttöä. Kososen mukaan sitä käytetään edelleen vähän.

"Ei auta, että se on tarjolla, vaan tarvitaan laajempaa keskustelua asiasta. On hyvä, että työmarkkinajärjestöilläkin on omia perhevapaamalleja. Uskon, että tässä asiassa löytyy lopulta hyvä ratkaisu."

Vihreiltä edelleen jyrkkä ei ydinvoimalle

Vihreiden mukaan fossiilisista polttoaineista luopuminen on tärkein asia ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Silti puolueelta tulee edelleen ehdoton ei ydinvoiman lisäämiselle.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas sanoi eilen Ylen A-studiossa, että Suomen pitäisi lisätä ydinvoiman osuutta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Touko Aalto on Taalaksen väitteestä samaan aikaan huvittunut ja tuohtunut.

"Minä kysyn häneltä, että kuinka paljon vaikka Olkiluoto 3 on torjunut ilmastonmuutosta? Kaikki se raha, energia ja resurssit olisi voitu käyttää älykkäiden sähköjärjestelmien kehittämiseen tai kotimaisen, uusiutuvan energian lisäämiseen. Tai kuinka paljon tämä Putinin Rosatom-Fennovoima -hanke on torjunut ilmastonmuutosta?"

"Ydinvoiman ongelma on se, että se ei ole markkinavetoista. Fennovoima-hankkeesta tiedetään, että se olisi kannattaavaa vuonna 2060. Kakstuhattakuuskymmentä! Se on todella huono ja hidas tapa puuttua akuuttiin tilanteeseen."

"Oli aika Suomessa, jolloin ydinvoimaa saatettiin vastustaa ideologisista syistä, mutta nykyään sen puolustaminen on ideologista."

Fennovoima on energiayhtiö, joka aikoo rakentaa Suomeen uuden ydinvoimalan. Sen omistavat Voimaosakeyhtiö SF Oy ja Raos Voima Oy. Raos on osa Rosatomia, joka on Venäjän ydinvoimaa tuottava valtionyhtiö.

Kokoomuksen kesäkokous päättyy hieman ennen kello 14. Mitä kokouksesta jäi käteen?

Varmaankin se, että jonkinlaista vääntöä tuloverotuksesta on tulossa ensi viikon budjettiriiheen.

Vaaliasetelmista kertovat avaukset ympäristöstä - sillä yritetään taklata tietenkin vihreitä. Tulossa on linjauksia myös maahanmuutosta. Kokouksessa oli tästä keskusteltu paljon, mutta ulospäin kokoomus oli hivenen haluton vielä puhumaan aiheesta.

Tiistaina lanseerattu maksullinen hoivavapaa läheisistään huolehtiville ihmisille on yritys puhutella etenkin neljä-viisikymppisiä kannattajia, joilla on huolta iäkkäistä vanhemmistaan. Esitys kaipaa vielä lisää konkretiaa esimerkiksi tuen tavoitetasosta.

Vihreät vaativat verotukien alasajoa

Touko Aalto ja Krista Mikkonen pitävät toimittajille keskustilaisuutta Kouvolassa.

"Ministeri Orpon budjettiesitys sisältää verotuet dieselille, työkoneiden kevyelle polttoöljylle ja turpeelle. Näiden alasajo pitää käynnistää heti ensi viikon budjettiriihessä", Mikkonen sanoi.

"Mikään ei muutu jos kukaan ei koskaan uskalla ehdottaa isoja muutoksia", Aalto totesi.

"Ymmärrämme, että on olemassa alueita, joissa välimatkat ovat pitkiä, eikä joukkoliikennettä ole. Mutta silloin pitää käyttää vähäpäästöisempiä polttoaineita ja sähköä, ja kehittää jakamistaloutta", Mikkonen vastasi kysymykseen autoilun hinnasta.

Kokoomus: Budjettiriihessä tehtävä toimia Itämeren hyväksi

Kokoomuksen ympäristöohjelman tekijöiltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä nopeita toimia budjettiriihessä pitäisi tehdä Itämeren hyväksi.

Kansanedustaja Saara-Sofia Siren sanoi peltojen kipsikäsittelyn olevan osa nopeita toimia. Sisäministeri Kai Mykkänen piti sitä "tarpeellisena laastarina", mutta toivoi, että Suomessa pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään kotieläintuotannossa syntyvää lantaa.

Kokoomus varoi ohjelmaa esitellessään syyttelemästä liikaa maanviljelijöitä. Sirenin mukaan viljelijä voi myös hyötyä suojelutoimista, kun esimerkiksi kalkkikäsittely voi parantaa satoa.

Budjettiriihi lähenee, siniset keventäisi tuloveroa

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoi, että sinisten tavoite budjettiriihessä on noin 200 miljoonan euron tuloveroalennus.

Siniset haluavat Terhon mukaan painottaa sen pieni- ja keskituloisille.

"Sen sijaan hyvätuloisten solidaarisuusveroa haluamme jatkaa, ja varmistamme, että jokainen osallistuu valtiontalouden talkoisiin kykynsä mukaan", Terho sanoi.

Lisäksi Terho sanoi, että verotuksen painopistettä pitäisi siirtää haittaveroja kohti.

Myös kokoomus on puhunut siitä, että tuloveroa pitäisi alentaa ja että verotusta pitäisi siirtää haittaverojen suuntaan.

Sen sijaan solidaarisuusveroa moni kokoomuslainen haluaisi keventää.

Kokoomukselta tuli avaus ympäristöohjelmaksi

Oulussa kokoustaan päättelevä kokoomus julkisti iltapäivällä keskustelunavauksen puolueen ympäristöohjelman rungoksi.

Se on jaettu kolmeen osaan: vastuuseen vesistöistä, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Ohjelman laadinnasta vastuussa oleva sisäministeri Kai Mykkänen sanoi, että kokoomus luottaa markkinatalouteen ja ihmisten luovuuteen ympäristötoimien valinnassa, mutta yhteiskunnan on hinnoiteltava päästöt ja tehtävä päästöttömien ratkaisujen valinta entistä helpommaksi.

Kokoomus on esimerkiksi valmis siirtämään uusien autojen verotuksen kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verottamiseen.

Vihreät: Eduskuntavaaleista on tehtävä ilmastovaalit

Vihreät vaativat, että kaikki puolueet kertovat konkreettisesti, mitä ne aikovat tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

"Moni muukin puolue on puhunut viime päivien kesäkokouksissa itsestään ympäristöpuolueena. Nyt on aika lunastaa nuo lupaukset", vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.

Vihreät esittävät aikataulun Suomen irtautumiseksi kokonaan fossiilisista polttoaineista. Kivihiilen, polttoturpeen ja polttoöljyn käytön tulisi loppua 2020-luvun aikana ja maakaasun 2030-luvulla.

Vihreiden mukaan öljylämmityksestä voitaisiin luopua saman tien.

"Ilmastonmuutoksesta on turha puhua, jos kunnianhimoisia toimia ei oteta heti käyttöön", sanoo vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Sinisten ehdokasasettelu etenee

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo, että sinisten ehdokasasettelu etenee "mukavasti".

Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa 2019.

"Yli puolet eduskuntaryhmästä on jo tässä vaiheessa ilmoittautunut. Odotamme innolla ja mielenkiinnolla vaaleja", Terho sanoi.

Terho ei kertonut tiedotustilaisuudessa lisää tietoa sinisten suunnittelemista vaaliliitoista.

Vaaliliitot hyödyttävät erityisesti pieniä puolueita, jotka pelkäävät, etteivät ne omalla listallaan ylitä äänikynnystä.

Sinisten kannatus oli elokuussa julkaistussa Ylen mielipidemittauksessa alle prosentin.

Terhon mukaan vaaliliitoista tiedotetaan lähempänä vaaleja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi Vantaalla kesäkokouksen yhteydessä tiistaina käyttämäänsä termiä vihervasemmisto, joka närkästytti viestipalvelu Twitterissä erityisesti vihreät ja vasemmiston.

Sipilä sanoi, ettei osannut odottaa moista reaktiota. Hänen mukaansa vihervasemmisto on yleisesti käytetty termi.

"Kyllä vihreät ja vasemmistoon kuuluvat esimerkiksi opiskelijat käyttävät sitä ihan omilla sivuillaan. Sanotaan, että vihreät ja vasemmisto, jos se helpottaa", Sipilä sanoi medialle.

Keskusta ehti erityisesti eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja Antti Kaikkosen suulla torpata kokoomuksen ehdotukset 300 miljoonan euron tuloveron alennuksista budjettiriihestä.

Orpo kuittasi tiistaina keskusta puheet "kesäkokousretoriikaksi". Sipilän mukaan budjettiriihessä tuskin tullaan puhumaan 300 miljoonan veronalennuksista.

"On selvä, että finanssipolitiikassa pitää olla kireä ote. Kun olemme suhdannehuipulla, ei ole siinä mielessä varaa löysäilyyn. Meillä on selvät hallitusohjelmakirjaukset tästä olemassa. Luvut tarkentuvat budjettiriihen alla. Keskusta lähtee siitä, että pienituloisten eläkeläisten verotusta kunnallisveron vähennyksen kautta kevennetään", Sipilä sanoi.

Hän kommentoi myös eilisen puheensa ilmaisua, jonka mukaan Sipilän hallitus olisi tällä vaalikaudella korjaillut juurikin "vihervasemmiston" tekemiä virheitä.

Sipilän mukaan viime vaalikaudella mentiin "pahasti väärään suuntaan".

"Tehtiin päätöksiä, jotka käytännössä kiristivät verotusta. Siinä suhdannetilanteessa verotuksen kiristäminen oli ehdottomasti väärä toimenpide, ja se syvensi Suomen syöksykierrettä. Sitä tässä ollaan tämä kausi korjattu."

Viime kaudella ensin Jyrki Kataisen (kok) ja sitten Alexander Stubbin (kok) johtamissa hallituksissa olivat koko vaalikauden kokoomus, sosiaalidemokraatit, ruotsalainen kansanpuolue sekä kristillisdemokraatit. Vihreät ja vasemmistoliitto olivat hallituksessa suuren osan vaalikautta.

Sinisten ohjelmassa ei ehdoteta muutoksia aborttilainsäädäntöön

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kertoo, että sinisten ohjelmassa ei ehdoteta muutoksia aborttilainsäädäntöön.

Asiasta kysyttiin, koska ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttikannasta nousi jälleen elokuussa keskustelua.

Terho sanoi, että Soinin linja ei ole hallituksen linja, mutta Soinilla on oikeus omaan mielipiteeseensä.

Soini on itsekin vedonnut mielipiteenvapauteen.

Kokoomuksen kesäkokous jatkui keskiviikkona toritapahtumalla, jossa lavalla olivat Paula Risikon lisäksi Petteri Orpo sekä oikeusministeri Antti Häkkänen ja sisäministeri Kai Mykkänen.

"Häkkänen ja Mykkänen liikkuvat joka paikassa yhdessä", Häkkänen sanoi kaksikosta.

Häkkänen puhui vastaanottavaiselle oululaisyleisölle siitä, että Suomessa on tarpeen puolustaa laillisuutta ja järjestystä sekä ylläpitää luottamusta viranomaisiin ja tuomioistuimiin. Hän tuomitsi oman käden oikeuden ja mielivallan, joka "valitettavasti on rantautunut Suomeen vihreiden toimesta".

"Yleisen oikeustajun ja moraalin palautus on paikallaan", Häkkänen sanoi.

Risikko tapaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) kertoi kokoomuksen kesäkokouksen yhteydessä, että aikoo tavata eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaavat 4. syyskuuta eduskunnan aloittaessa.

Tarkoitus on saada selville, mikä valiokunnan tilanne on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen osalta. Risikkoa huolestuttaa erityisesti se, miten valiokunta ehtii tehdä muut sen kontolla olevat lainsäädäntöasiat, esimerkiksi kansalaisaloitteet tai lain terveystietojen toissijaisesta käytöstä. Myös Risikon ajama eduskunnan sopeutumiseläkkeiden muutos menee sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Valiokuntavastaavat tarkoittavat jäseniä, jotka ovat eduskuntaryhmissään vastuussa valiokunnan asioista. Esimerkiksi kokoomuksen valiokuntavastaava on Sari Sarkomaa.

Simon Elo puhui sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmasta

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo avasi Hämeenlinnassa tänään julkaistua sinisten maahanmuutto- ja kotouttamisohjelmaa, joka sisälsi useita maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyviä avauksia.

Eilen siniset kertoivat, että heidän mielestään Suomessa pitäisi siirtyä kansalaisuusperusteiseen sosiaaliturvaan.

Se tarkoittaisi, että Suomen kansalaisille on voitava maksaa parempaa sosiaaliturvaa kuin muiden maiden kansalaisille.

Kokoomus kritisoi avausta. ”Eiköhän me kohdella Suomessa kaikkia tasa-arvoisesti ja samalla lailla”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tiistaina.

Elo ihmetteli keskiviikkona Orpon kielteisyyttä ja kertoi odottavansa kokoomukselta avauksia aiheeseen liittyen.

Lue juttu: Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisten linjauksista?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005798830.html?share=ead8f799874cbd84e95b6a91911cb164

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho puhui turvallisuudesta ja perheistä

Sampo Terhon mukaan siniset haluaa nostaa poliisien määrää noin 8000 poliisiin. Määrä kasvaisi Terhon mukaan siis 800:lla.

Tämä on Terhon mukaan laajempi usean vuoden tavoite.

"Tästä on virinnyt keskustelua, onko tällaiseen varaa. Vara syntyy prioriteeteista", Terho sanoo.

Siniset haluavat myös lisää virkoja puolustusvoimiin.

Perhevapaiden uudistukseen sinisten kanta oli selkeä.

Kotihoidon tukeen on oikeus, jos alle 3-vuotiasta lasta hoidetaan kotona. Viime aikoina on keskusteltu kotihoidon tuen jakamisesta tasaisemmin äidin ja isän kesken, sillä nykyään äidit käyttävät valtaosan kotihoidon tuesta.

Siniset eivät kannata tätä. Terho korosti perheiden "valinnanvapautta", ei sitä, että valtio päättäisi siitä, miten kotihoidon tukikuukaudet jaetaan perheessä.

"Haluamme korottaa kotihoidon tukea", Terho sanoi taputuksien säestämänä.

"Vaikka me eduskunnassa riidellään ja puhutaan monimutkaista kieltä, me kaikki halutaan, että Suomi olisi parempi maa", Orpo kertoo nuorille.

"Suomella menee paljon paremmin kuin meni kaksi vuotta sitten", tulee vielä pakollinen mainoslause.

Yleisötilaisuudessa, jossa kysyjille annetaan mikrofoni käteen, on omat riskinsä. Tällä kertaa yleisössä ei ollut esitelmöijiä.

Kokoomuksen päivä jatkuu Oulun torilla yleisötilaisuudessa. Itse eduskuntaryhmän kokous on tänään medialta suljettu.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Suomi ostaa uusiin sotalaivoihin ohjuksia, jotka tuhoavat lentokoneiden lisäksi muita ohjuksia

  3. 3

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  4. 4

   Oulun seksuaalirikos­vyyhti laajenee yhä – yhteensä tutkinnassa on ollut liki 30 lapsiin kohdistunutta tapausta

  5. 5

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  6. 6

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  7. 7

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  8. 8

   Jehovan todistajat: Uskonliikkeen pidätettyjä jäseniä on kidutettu raa’asti Venäjällä

  9. 9

   Pohjois-Korean Italian-lähettiläs loikkasi länteen, mutta teini-ikäinen tytär joutui palaamaan diktatuuriin – ”Suuri vaara joutua kidutetuksi”

  10. 10

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  2. 2

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  3. 3

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  7. 7

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  8. 8

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  9. 9

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää