Politiikka

Nuorisosäätiö kirjaa omaisuudestaan alas 80 prosenttia – ”Säätiön 50 miljoonan taseesta puhallettu neljässä vuodessa 40 miljoonaa euroa”

Vuokra-asuntoja omistavan säätiön johto vakuuttaa, että vuoden 2017 taseen jättimäinen alaskirjaus ei välittömästi vaikuta 5 000 vuokralaisen asemaan. Säätiössä oltiin jo allekirjoittamassa virheellistä tasetta vuodelta 2017.

Keskustataustainen Nuorisosäätiö on menettänyt muutamassa vuodessa omaisuudestaan kymmeniä miljoonia euroja, selviää säätiön valmisteilla olevasta 2017 taseesta. Säätiö kirjaa viime vuodelta omaisuuttaan alas 40 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa 80 prosentin alaskirjausta vuoden 2016 luvuista.

Säätiön nykyjohto vakuuttaa, että alaskirjaus ei välittömästi vaikuta noin 5 000 nuoren asemaan, jotka asuvat markkinatasoa edellisemmin säätiön asunnoissa. Säätiön tarkoituksena on tukea nuorten kaupunkilaisten asumista.

”Omaisuuden alaskirjaus taseessa tarkoittaa, että varaudumme 40 miljoonan euron tappioihin, jotka ovat syntyneet tai syntyvät”, Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Kimmo Pihlman sanoo.

Vuonna 1961 perustettu yleishyödyllinen Nuorisosäätiö ehti kartuttaa yli 50 vuodessa taseeseensa noin 50 miljoonan euron varallisuuden eli puskurin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt säätiön 50 miljoonan taseesta puhallettu neljässä vuodessa 40 miljoonaa euroa”, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine huokaa. Puskuri on nyt käytännössä syöty.


Puhalluksella Laine tarkoittaa entisen johdon eli toimitusjohtaja Aki Haaron ja hallituksen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen tekemiä liiketoimia. Kesäkuussa selvisi, että poliisi epäilee keskustataustaisen Nuorisosäätiön vanhaa johtoa ainakin miljoonien eurojen hävittämisestä säätiön varallisuudesta.

Poliisin epäilyjen mukaan Nuorisosäätiön varallisuutta on kiertänyt säätiön entiselle johdolle eli Haarolle ja Nousiaiselle säätiön näkökulmasta epäedullisten kauppojen ja vuokrasopimusten avulla.

Keskikesällä Nuorisosäätiön uusi johto epäili, että kaksikon tekemien epäedullisten kauppojen loppusumma saattaa paisua kymmeniin miljooniin euroihin riippuen siitä, millä hinnalla säätiö saa realisoitua kalliita ostoksiaan ja purettua sopimuksia. Nyt summa on täsmentynyt 40 miljoonaan euroon.

Nykyjohdon mukaan Nuorisosäätiö kävi hyvin lähellä kaatumista kesällä. Jos pelastusoperaatioon ei olisi ryhdytty, niin kyse olisi ollut ”päivistä tai korkeintaan viikoista”.

Vuosia vaiennut Nuorisosäätiön toimitusjohtaja ja asiamies Aki Haaro on kiistänyt väärinkäytösepäilyt. ”En ole hyötynyt Nuorisosäätiön omaisuudesta”, Haaro viestitti elokuun alussa.

Hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoo, että alaskirjauksista 20 miljoonaa euroa on kiinteistöjen arvoa ja toinen 20 miljoonaa euroa on Nuorisosäätiön antamien lainojen alaskirjausta. Nuorisosäätiö on siis ostanut kiinteistöjä ylihintaan ja hävittänyt lainasaamisten dokumentteja, nykyjohto arvioi.

Suurimmat ulkomaantappiot eli 20 miljoonaa euroa ovat syntyneet Virossa. Esimerkiksi niin sanottuun Piritan-hankkeeseen on uponnut 13 miljoonaa euroa, Pihlman kertoo.

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT kertoi alkuviikosta, että Nuorisosäätiö maksoi Piritan tontin kahteen kertaan. Samalla Nuorisosäätiön rahaa meni konsulttipalkkioina pöytälaatikkoyhtiöihin ja talousrikoksista tuomituille liikemiehille.

Suomessa tappioita on synnyttänyt muun Lahden Hämeenkatu 24:n asuintalo, josta Nuorisosäätiö maksoi kahdeksan miljoonaa euroa, vaikka kiinteistön arvo oli neljä miljoonaa euroa. Talo ehti olla väärin kirjattuna taseeseen vuodesta 2014 alkaen.

Lahdessa Nuorisosäätiön omistuksessa on myös As oy Lahden Aleksanterinkatu 5, jonka käräjäoikeus asetti konkurssiin heinäkuussa. Sen tappioiksi Nuorisosäätiön nykyjohto arvioin noin kymmenen miljoonaa euroa.

Helsingissä tappioita tulee keskustan osoitteessa Lastenkodinkatu 5 olevasta ”kehityskohteesta”. Nuorisosäätiö maksoi viime vuonna ostetusta kiinteistöstä 5–6 miljoonaa euroa ylihintaa.

Jari Laine kertoo, että Nuorisosäätiössä oltiin jo allekirjoittamassa viime vuoden tilinpäätöstä ja tasetta kesän alussa. Allekirjoitukset kuitenkin lykkääntyivät, ja Viron luvut ja muut tappiot mukaan lukien alaskirjauksia tuli lopulta 40 miljoonaa euroa.

Fakta

Nuorisosäätiö on kiinnostanut poliisia ennenkin


 Edellisen kerran poliisi sekä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tutkivat Nuorisosäätiötä niin sanotun vaalirahakohun yhteydessä kymmenisen vuotta sitten. Tuolloin PRH teki lopulta poliisille ilmoituksen epäilemästään luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiössä.

 Hovioikeus tuomitsi entisen Nuorisosäätiön hallituksen jäsenen ja keskustan hallintopäällikön Aki Haaron luottamusaseman väärinkäytöstä.

 Haaro oli nuorisosäätiön hallituksen jäsenenä ollut jakamassa keskustalaisille vaalitukia säätiön varoista, mikä oli vastoin julkisia tukia nauttineen säätiön sääntöjä. Haaro siirtyi Nuorisosäätiön asiamiehen paikalle vuonna 2010.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikosepäilyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  9. 9

   Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta juuri nyt

  10. 10

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  3. Trump syytti YK:n turvallisuusneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  4. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  5. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – Whole Foodsin perustajan puhe HS:n digitilaajille suorana juuri nyt Tilaajille
  6. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  7. Tunti sitten
  8. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  9. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  10. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  11. Eletyn elämän sivuoireita – Menneisyys on hieno art house -elokuva uusperhesotkuista
  12. Kommando­pipoon ja haalareihin pukeutunut ryöstäjä iski kahteen marketiin Porissa – poliisi pyytää yleisön apua
  13. Näytä lisää