Politiikka    |   HS-gallup

Ykköspaikan säilyttäneen Sdp:n kannatus kääntyi pieneen laskuun, keskusta yhä kaukana kärkikaksikosta

Kaikkien puolueiden kannatusmuutokset edelliseen mittaukseen verrattuna ovat vähäisiä.

Kesäkokouksissaan toisiaan parhaillaan piikittelevät puolueet voivat melko rauhallisin mielin tarkistaa tuoreimmat kannatuslukemansa HS-gallupista. Muutokset verrattuna edelliseen mittaukseen ovat äärimmäisen maltilliset, enimmillään puolen prosenttiyksikön luokkaa.

Lievää pettymystä uusimpiin lukemiin tosin voi löytyä niin suurimmasta oppositiopuolue Sdp:stä kuin hallituspuolue keskustastakin, sillä demareiden kannatuksen nousu näyttää nyt pysähtyneen, vaikka paalupaikka säilyikin.

Edellisessä HS:n mittauksessa Sdp pyristeli pitkästä aikaa yli 22 prosentin kannatukseen, jollaisen puolue on kokenut viimeksi toukokuussa 2016.

Nyt Sdp jäi hivenen sen alle eli 21,7 prosenttiin, jolla kuitenkin säilyi tulevan pääministeripuolueen paikka, mikäli äänestäjät käyttäytyisivät samoin varsinaisissa eduskuntavaaleissa ensi vuoden huhtikuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Demarit ovat pitäneet HS-gallupin kärkisijaa huhtikuusta lähtien.Keskusta taas ehti saada toivonkipinää suosion noususta Ylen elokuun alussa julkistamasta mittauksesta, jossa Juha Sipilän luotsaaman pääministeripuolueen kannatus kasvoi yli prosenttiyksikön verran lähelle 18:aa prosenttia, jolla se kiri liki Sdp:tä ja kokoomusta.

HS:n gallupista ei keskustalle tullut yhtä hyviä uutisia, vaan puolueen kannatus pysytteli kutakuinkin ennallaan ja oli nyt 15,5 prosenttia.

Tällä suosioluvulla säilyi kuitenkin kolmas sija, vaikka hajurako neljänneksi suosituimpaan puolueeseen eli opposition vihreisiin kapeni 1,8 prosenttiyksikköön.

Vihreät kasvattivat nyt kannatustaan hitusen eli puoli prosenttiyksikköä ja ylsivät 13,7 prosenttiin.

Hallituspuolue kokoomuksen kannatus on mittauksissa ollut viidenneksen tuntumassa ja oli nyt tasan 20 prosenttia. Sillä säilyi puolueen uskollisten kannattajien takaama kakkossija, jota hallitusvastuu ei tunnu rasittavan yhtä paljon kuin keskustaa.

Mittauksen kärkinelikon eli Sdp:n, kokoomuksen, keskustan ja vihreitten perään sijoittuvien puolueiden suosiossakaan ei poliittisesti rauhallisen kesän jäljiltä juuri muutoksia nähty.

Pienemmistä puolueista vain vasemmistoliitto hätyyttelee kymmenen prosentin kannatusta. Lukema pysytteli kuitenkin nyt sen alla eli 9,6 prosentissa, vaikka puolueen puheenjohtaja Li Andersson kerääkin kehuja yli puoluerajojen.

Osittain samoista eli työntekijöiden äänistä tulevissa vaaleissa taistelee myös Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset, joiden kannatus pysyi hieman alle kahdeksan prosentin.

Perussuomalaisista vuosi sitten irronneita, ministeri Sampo Terhon johtamia sinisiä kannatti HS-gallupissa nyt 1,2 prosenttia, kun Ylen mittauksessa vastaava osuus vajosi jopa alle prosentin. ”Uudistushakuiseksi konservatiivipuolueeksi” itseään kuvaamalla puolueella on 18 kansanedustajaa.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien kannatuslukemat säilyivät kutakuinkin ennallaan ja olivat 4,3 ja 4,1 prosenttia.

Hallituksessa istuvat kokoomus, keskusta ja siniset nauttivat nyt 36,7 prosentin luottamusta. Siitä kokoomuksen osuus on yli puolet. Hallituksen kannatus on ollut laskussa, vaikka esimerkiksi talous- ja työllisyysluvut ovat kohentuneet jopa yli odotusten.

Ennen vaaleja politiikan syksyyn ja kevääseen mahtuu esimerkiksi ensi viikon budjettiriihi, joka on hallituspuolueiden ääntenkalastuksen kannalta hankala, koska paljon puhuttua jakovaraa ei niiden mukaan juuri ole.

Vaikka talousluvut ovat yhä lupaavat, on suurimmat linjaukset tehty jo kevään taloussuunnitelmissa ja kehysriihessä. Tosin esimerkiksi verotuksen keventämisestä ja sen painopisteistä vielä kiistellään.

Oppositiolle talouskasvu antaa aiheen perätä esimerkiksi koulutus- ja indeksileikkausten perumista. Samalla katse on jo eduskuntavaaleissa, ja sitä ennen ratkeaa myös sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo.

Vaaliessa teemoiksi noussevat myös ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikka, joissa äänestäjien saattaa olla työlästä saada tolkkua puolueiden painotuseroista.

Puolueet itsekin tuntuvat jo käyvän paitsi vaalitaistelua myös identiteettitaistelua. Pääministeri Juha Sipilän piikittely ”vihervasemmistosta” synnytti kiivaan kiistelyn termin sisällöstä ja osuvuudesta.

HS:n gallupissa oli puoluekannastaan tietämättömiä nyt 36 prosenttia, joka on hieman enemmän kuin pitkän aikavälin keskiarvo 33 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluvat myös ne, jotka eivät halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Toisaalta niistä, jotka äänestäisivät jotakin puoluetta eduskuntavaaleissa, erittäin varmoja kannastaan on 36 prosentin osuus.

Varmimpia puoluekannastaan ovat perussuomalaiset, kun taas vihreissä on eniten epätietoisuutta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

 Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset ja viime kuntavaalien tilastot.

 Tutkimukseen haastateltiin puhelimitse 2 412 henkilöä 16.7.–16.8. Otos edustaa 18–79-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

  Kyselyn teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta Kantar TNS Oy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluekannatus
 • HS-gallup
 • Eduskuntavaalit
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  9. 9

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  10. 10

   Porvarit ja ruotsidemokraatit äänestivät vasemmiston ulos vallasta Ruotsissa – Löfvenistä voi silti vielä tulla pääministeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää