Politiikka

Vihreät, oletteko oikealla vai vasemmalla? Kansanedustajien arvojen perusteella asiasta ei ole kahta kysymystä

Pääministeri Juha Sipilä suututti aiemmin tällä viikolla vihreät ja vasemmistoliiton käyttämällä puolueista yhteistä termiä vihervasemmisto. Vihreät eivät halua profiloitua selvästi vasemmistopuolueeksi, vaikka arvokartan mukaan puolue sitä on.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) suututti aiemmin tällä viikolla ainakin vihreät ja vasemmistoliiton käyttämällä puolueista yhteistä termiä vihervasemmisto.

Kesäkokoukseen Kouvolaan kokoontuneet vihreät pitävät termiä ongelmallisena siksi, että termi on lähtöisin Hommaforum-keskustelupalstalta, ja sitä käytetään yleisesti halventavassa merkityksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös kommentti: ”Vihervasemmisto” ei ole loukkaava tai vääristelevä termi – mutta se on Jussi Halla-ahon levittämä ja siitä kenkä puristaa

Mutta entä termin asiasisältö? Voidaanko vihreät ja vasemmisto niputtaa, kuuluvatko vihreät Suomessa vasemmistopuolueisiin? HS kysyi asiaa vihreiltä Kouvolassa.

”Minua haukutaan samaan aikaan vihervasemmistolaiseksi ja porvaristoksi, ota siitä nyt sitten selvää”, puolueen puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos katsotaan puhtaasti tulonjakokysymyksiä, niin ei meidän ajamat asiat perinteisen oikeiston agendalla ole olleet.”

Vihreät eivät perinteisesti ole halunneet sijoittaa itseään oikeisto–vasemmisto-akselille, vaan korostavat keskittyvänsä politiikan asiasisältöihin. HS:n vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalikoneen vastausten perusteella tehdyssä arvokartassa puolue sijoittuu kuitenkin selvästi vasemmalle.


Kansanedustaja Satu Hassi on ollut vihreissä yli 30 vuotta. Hänen mukaansa jaottelu oikeisto–vasemmisto-akselilla ei ole juuri muuttunut vuosikymmenien aikana.

”Oikeistolla on meidän kanssa yhteistä se, että meillä ei ole ideologisia esteitä käyttää markkinoita keinona toteuttaa yhteiskunnallisia asioita. Vaikkapa ympäristöverotus on markkinoihin nojaava keino. Vasemmiston kanssa meillä on yhteistä se, että haluamme verovaroin pitää hyvinvointivaltiosta huolta.”


Hassi on Aaltoa rohkeampi tuomaan esiin pesäeron perinteiseen vasemmistoon, eli sosiaalidemokraatteihin ja vasemmistoliittoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on iso ideologinen kysymys, valitaanko talous vai ilmasto pidemmän päälle. Tässä demarit eivät ole vielä selvittäneet päätään. Demarit kiinnittävät enemmän huomiota niihin teollisuuden alan työpaikkoihin, jotka ovat uhattuna ilmastonsuojelun takia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hassi myöntää, että vasemmistoliitto on ollut ilmastoasioissa hyvin samalla linjalla vihreiden kanssa viime vuosina. Eron hän näkee siinä, kuinka aktiivisia asioiden ajamisessa ollaan.

Hassi on entinen europarlamentaarikko. Hänen mukaansa monessa Euroopan maassa vihreät ovat leimallisesti enemmän vasemmistopuolueita kuin Suomessa.

 

”Pelkkä vasemmisto tai oikeisto eivät edes ole kovin kuvaavia termejä.”

Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela kertoo olevansa vasemmalla. Lähtiessään politiikkaan hän valitsi vihreät, koska koki puolueen toimintakulttuurin paremmaksi: keskustelukulttuuri oli vasemmistoa avoimempi ja vaikuttamaan pääsi heti.

”Toisaalta pitää muistaa, että tämän päivän äänestäjälle pelkkä vasemmisto tai oikeisto eivät edes ole kovin kuvaavia termejä. Toisin kuin 70–80-luvuilla, silloin tiesi kenen joukoissa seisot, jos sanot olevasi vasemmalla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puheenjohtajista toinen, Sameli Sivonen, kertoo myös käyneensä pohdintaa vasemmistoliiton ja vihreiden välillä.

”Valitsin vihreät, koska ilmastonmuutoksen torjuminen on ihan ykkösasia, vasta sen jälkeen voidaan miettiä paikallisia kysymyksiä, kuten palkkatasoa tai tulonjakoa.”

Porvarihallitukset eivät vihreitä kuitenkaan ole pelottaneet. Vihreät ovat olleet 2000-luvulla mukana sekä keskusta- että kokoomusvetoisissa hallituksissa.

Vasta Aleksander Stubbin (kok) hallituksen Fennovoima-päätös sai vihreät lähtemään hallituksesta syksyllä 2014. Hallitus päätti tuolloin myöntää Fennovoimalle luvan rakentaa Suomeen uusi ydinvoimala. Ydinvoima on ollut vihreille perinteisesti ideologinen kysymys.

Ensi kevään vaaleihin vihreät lähtevät tilanteessa, jossa sen kannatusluvut ovat pudonneet rutkasti. Vuosi sitten elokuussa vihreät kiilasi HS-gallupin mukaan jopa toiseksi suosituimmaksi puolueeksi 17,5 prosentin kannatuksellaan.

Sieltä kannatus on tullut vuodessa selvästi alas. Torstaiaamuna julkaistussa gallupissa kannatus oli 13,7 prosenttia. Sekin on silti reilusti enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vihreät sai 8,5 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  5. 5

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  6. 6

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  7. 7

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  8. 8

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  9. 9

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  10. 10

   Ortodoksinen seura­kunta luovuttaa: Itäkeskuksen suur­kirkon työmaa on myynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää