Politiikka

”Ihmisille pitää ilmoittaa, ovatko he olleet Supon salaisen tiedustelun kohteena” – Sdp:n Antti Rinteen mukaan tiedustelulain kiire vähenee koko ajan

Suomalaiset saattavat saada tilaisuuden äänestää perustuslain muuttamisesta eduskuntavaalien avulla. Sdp:n puheenjohtajan mielestä tiedustelulakien jumittumisen takana on hallitus, joka valitsi soten ennen turvallisuutta.

Tampere

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Antti Rinne vaatii tiedustelulakeihin isoa muutosta, jonka tarkoituksena on parantaa Suomessa asuvien perusoikeuksia. Rinne ja Sdp katsovat, että ihmisille pitää aina jälkikäteen kertoa, ovatko he olleet suojelupoliisin tai Pääesikunnan tiedustelun salaisen tiedonhankinnan kohteena.

Rinne vastaa käytännössä puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) perjantain blogikirjoitukseen, jossa Niinistö vaatii tiedustelulakien hyväksymistä mahdollisimman nopeasti. Oppositiojohtaja Rinteen mukaan hallituksen esityksessä olevat ”aukot” pitää kuitenkin ensin korjata.

Torstaina perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan ilmoitti Uutissuomalaisen haastattelussa, että hänen puolueensa ei aio kiirehtiä tiedustelulakeja.

Yksi Rinteen mainitsemista aukoista on juuri kansalaisten oikeus jälkikäteen tietää heidän viestintäsalaisuutensa loukkauksista. Hallituksen esityksen mukaan ilmoittamisvelvollisuus voidaan sivuuttaa. Rinne viittaa esimerkiksi Supon tai Pääesikunnan tiedustelun erehdyksissä nappaamiin viesteihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viranomaisilla ei ole ilmoittamisvelvollisuutta, jos henkilön viestejä on napattu ja avattu erehdyksessä ja viestit on hävitetty. Vahingossa kerätty eli hävitettävä viesti on esimerkiksi sellainen, että molemmat viestinnän osapuolet ovat Suomessa tai kyseessä on papin, lääkärin, asianajajan tai toimittajan lähettämä viesti, ellei se liity tiedustelutehtävään.

”Se on väärin. Kyllä ihmiselle ylipäätään pitää ilmoittaa, jos hän on tiedustelun kohteeksi joutunut”, Rinne sanoi Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Tampereella. Rinteen mukaan huomiota pitää kiinnittää tällöin myös toimittajien lähdesuojaan, joka on säädetty yleisön turvaksi saada mahdollisimman totuudenmukaista tietoa yhteiskunnasta.

Lakiluonnosten mukaan kansalaista saa myös tarkkailla suunnitelmallisesti, häntä saa puhuttaa väärällä henkilöllisyydellä ja hänen työpaikallaan saa käydä vaivihkaisesti penkomassa asioita. Velvollisuutta ilmoittaa tällaisesta tiedustelutoiminnasta kohteelle ei hallituksen esityksen mukaan ole.

Esimerkiksi Sveitsissä kansalaisilla on ehdoton oikeus tietää joutuneensa kohteeksi. Supo käännätti muutama vuosi sitten valmistuneen Sveitsin tiedustelulainsäädännön suomeksi.

Sveitsin tiedustelupalvelu NDB kertoo kysyjälle viimeistään kolmen vuoden odottelun jälkeen tiedon siitä, onko henkilö rekisteröity. Rekisteröinnin syyn ja tiedon luonteen kysyjä saa tietää 10–45 vuoden kuluttua tiedustelusta.

Suomessa kansalainen joutuu odottamaan kuusikymmentä vuotta, jos hän ei saa tiedustelulain perusteella tietää olleensa kohde. Käytännössä hyvin harva ehtisi saada tiedon elinaikanaan.

”Kuusikymmentä vuotta on ehdottomasti liian pitkä aika. Ihmisille pitää ilmoittaa heti, kun tiedustelutilanne on ohitse”, Rinne sanoi.

Kesäkokoustaan Tampereella jatkava Sdp ratkaisee käytännössä sen, säädetäänkö siviili- ja sotilastiedustelulait kiireellisenä vai siirtyvätkö ne vaalien jälkeisen eduskunnan päätettäväksi. Tämä johtuu siitä, että Sdp:n kansanedustajat pystyvät yksin estämään kiireellisen perustuslain muuttamisen, mitä tiedustelulakien voimaantulo edellyttää.

Sdp on alustavasti antanut tuen kiireelliseksi julistamiselle, mutta ei ilman ihmisoikeuksiin ja perusoikeuksiin liittyviä ehtoja.

”Siellä on yksityiskohtia, jotka ovat edelleen auki ainakin minulle. Että millä tavalla ne menevät eteenpäin”, Rinne sanoi.

Ilmoittamisvelvollisuuden lisäksi kysymykset liittyvät muun muassa siihen, miksi sotilastiedustelulait antavat pääesikunnalle oikeuden tiedustelulla Suomen rajojen sisäpuolella. Supo on saamassa siviilitiedustelulaissa oikeuden tiedusteluun Suomen sisällä, joten Rinteen mukaan on kyseenalaista, että oikeus pitää antaa myös sotilaille.

”Myös [internetliikenteen] massavalvonnan seula pitää saada tiheämmäksi”, Rinne sanoo. Seulan tiukentaminen tarkoittaa muun muassa sitä, että tiedustelu puuttuu ihmisten viestien sisältöön mahdollisimman vähän ja käyttää internetliikenteen suodatusta viimeisenä keinoja muiden tiedustelun keinojen jälkeen.

Hallituksen ministerit vetosivat varsinkin vuosi sitten kiirehtimisen puolesta, mutta soten käsittely perustuslakivaliokunnassa pysäytti tiedustelulakien käsittelemisen eduskunnassa. Myöskään puolustusvaliokunta ja hallintovaliokunta eivät käytännössä ole ehtineet paneutua Supon ja Pääesikunnan saamiin uusin tiedusteluoikeuksiin.

”Mitä lähemmäs menemme vaalien ajankohtaa, niin sitä enemmän pitää miettiä kiirehtimistä”, Rinne sanoo. Tämä johtuu siitä, että mahdollisuus jonkun terroriteon tapahtumiseen pienenee, kun kiirehtimisen tuoma ajansäästö vähenee.

Nykyisen aikataulun mukaan tiedustelulait saataisiin voimaa kiireellisenä noin kahdeksan kuukautta aikaisemmin kuin tavallisessa perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Tavallisen säätämisjärjestyksen hyvä puoli on se, että äänestäjät pääsevät eduskuntavaalien avulla esittämään käsityksensä perustalain muuttamisesta ja tiedustelulakien sisällöstä. Perustuslait nauttivat tavallisia lakeja suurempaa suojaa niin, että yksi eduskunta ei pääsääntöisesti pääse muuttamaan niitä.

”Tänä syksynä pitäisi ratketa, jos ylipäätään se kiireellisyys on tulossa”, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan Suomi tarvitsee tiedustelulait, mutta niiden pitää olla suhteessa perusoikeuksiin.

”Myös suhteen ihmisoikeuksiin pitää olla kunnossa ja valvonnan pitäisi olla järjestetty kunnolla”, Rinne luettelee.

Hänen mukaansa Supon valvonnassa on saavutettu yksi edistysaskel.

”Nyt näyttää siltä, että Supon valvonta tulisi kokonaisuudessaan eduskunnan tehtäväksi. Se olisi hyvä asia”, hän sanoo.

Sdp sai vaatimuksensa Supon kokonaisvalvonnasta läpi keväällä, jolloin tiedustelulakien kiireellinen säätämisjärjestys näytti aiempaa todennäköisemmältä. Sote kuitenkin tukki perustuslakivaliokunnan ja tilanne on sen jälkeen muuttunut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiedustelulaki
 • Sdp
 • Tuomo Pietiläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  8. 8

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Koripallolahjakkuus Mikael Jantusen matka ylioppilaskirjoituksiin oli kuin agenttitarina
  3. Kevyttä, syvää ja kristallinkirkasta – tällaista on Kari Ikosen musiikki, mutta miten biisi pitäisi nimetä?
  4. Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia
  5. Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?
  6. Kun tunnettu ihminen kuolee, suomalaiset ryntäävät hänen Wikipedia-sivulleen – kokosimme tiedot kolmen vuoden ajalta nähdäksemme kuka kiinnostaa
  7. Suojelupoliisi on seurannut venäläisten maakauppoja yli 20 vuotta: Viitteitä vakoilusta tai piilotetusta vaikuttamisesta ei ole löytynyt
  8. Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007
  9. Tunti sitten
  10. Bill Cosby saa vankeustuomion seksuaalirikoksista, koomikko yrittää välttää nimeämisen ”väkivaltaiseksi seksuaalirikolliseksi” – suora lähetys oikeustalolta käynnissä
  11. TV-sarjan markkinointitempaus: Helsingissä tarjotaan kohta hampurilaisia, joiden väitetään maistuvan ihmislihalta – Mistä on kyse?
  12. Aamu Airistolla – Ratkaisetko ristikon?
  13. Näytä lisää