Politiikka

Li Andersson turhautui kokoomukseen ja politiikan ”henkiseen taantumukseen” – Vasemmistoliiton muutosohjelma vetäisi Suomen reilusti vasemmalle

Muutosohjelmassaan vasemmistoliitto esittelee ajatuksiaan hallitusohjelmasta, jos puolue saisi sen yksin kirjoittaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on turhautunut. Hän moittii hallitusta siitä, että se perustelee jatkuvasti poliittisia linjauksia sillä, ettei niille muka olisi vaihtoehtoja.

Politiikka on tunnetusti mahdollisuuksien taidetta, ja Andersson sanookin toistamiseen, että hallituksen tekemille valinnoille on vaihtoehtoja.

Tuodakseen vaihtoehtoisen linjan esiin vasemmistoliitto on laatinut yli 80 sivun muutosohjelman. Siinä puolue esittelee, millainen olisi Suomen hallitusohjelma, jos puolue saisi sen yksin kirjoittaa.

Ohjelma ottaa kantaa lukuisiin työelämää ja eriarvoistumista koskeviin asioihin. Siinä esitetään muun muassa järjestäytymisoikeutta itsensä työllistäville, palkkarekisteriä, pääomatulojen progressiivista verotusta sekä perustulokokeilun jatkoa laajennetulla otoksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjelmaa selaillessa tulee vaikutelma, että ehdotuksista moni saattaa tarttua vaalikeskusteluissa erityisesti kokoomuksen hampaisiin.

Andersson pitää kuitenkin hyvänä, jos kokoomuksen ja vasemmistoliiton välille syntyy vääntöä vaalien alla. Ovathan puolueet arvokartan eri puolilla.


”Kokoomus harjoittaa tosi paljon tällaista ’ei ole vaihtoehtoja, ei ole vaihtoehtoja’ -retoriikkaa, jolla se pyrkii häivyttämään oman aatemaailmansa päätöksistä, joita tehdään”, Andersson sanoo.

Hän haluaisikin, että poliittisessa keskustelussa puhuttaisiin enemmän arvovalinnoista.

Esimerkiksi valtion budjetissa valinnat perustuvat arvoihin, eivätkä pelkästään pyrkimykseen kutistaa alijäämää. Andersson viittaa vasemmistoliiton aiemmin tekemiin vaihtoehtobudjetteihin, joissa velan määrä on ollut sama kuin hallituksen budjeteissa, mutta rahankäyttökohteita on painotettu täysin toisin.

Muutosohjelman suuret linjat kytkeytyvät maailmassa käynnissä oleviin suuriin ilmiöihin, kuten työn murrokseen, ilmastonmuutokseen ja vaurauden keskittymiseen. Muutoksia ei voi pysäyttää, mutta Anderssonin mukaan politiikalla voi vaikuttaa siihen, millaiseksi yhteiskunta niiden vaikutuksista muuttuu.

”Liberan ja muiden kirjoituksissa aina välillä kysytään, että mihin vasemmistoa enää tarvitaan. Mielestäni keskeisin viesti on, että vasemmistoa tarvitaan useiden samanaikaisten murrosten aikakautena juuri siinä, että se voi luoda ihmisille turvaa”, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa suomalainen politiikka on ollut pitkään ”henkisessä taantumuksessa”, jossa julkisesta keskustelusta uupuu kunnolla eteenpäin katsova analyysi.

Näköalattomuuden lisäksi Andersson arvostelee hallitusta suurituloisten veronkevennyksistä ja ympäristölle haitallisten verotukien lisäämisestä.

Vasemmistoliitto lupaa ohjelmassaan paljon ja moneen suuntaan. Andersson sanoo, että ehdotetut menot rahoitettaisiin muun muassa veropohjaa tiivistämällä. Hän lisää, että mukana on paljon toimenpiteitä, joilla suoraan säästettäisiin rahaa.

On kokonaan toinen asia, kuinka helposti vasemmistoliiton aikeet olisivat käytännössä toteutettavissa. Esimerkiksi ajatus pääomatulojen progressiivisesta verotuksesta olisi suuri muutos verrattuna nykyiseen malliin.

Andersson myöntää, että uudistusta ei olisi mahdollista toteuttaa yhden vaalikauden aikana. Ehdotuksissa onkin pitkälti kyse uuden suunnan linjaamisesta.

”Jos seuraa talouspoliittista keskustelua niin Suomessa kuin muualla, niin aika paljon on puhuttu siitä, että verotuksen painopiste pitäisi siirtyä kohti omaisuuden ja varallisuuden verottamista”, Andersson sanoo.Andersson uskoo, että vasemmistoliiton ajatukset suunnanmuutoksesta saavat vastakaikua muilta punavihreiltä puolueilta. Hän sanoo, että Sdp ja vihreät ovat vasemmistoliiton tapaan pitäneet esillä huolta eriarvoistumisesta ja esimerkiksi julkisten palvelujen merkitystä sote-uudistuksessa.

Punavihreä hallitus olisi vasemmistoliitolle mieluisin lopputulos eduskuntavaalien jälkeen.

Puolue on jo aiemmin tyrmännyt yhteistyön perussuomalaisten kanssa, ja kokoomustakin on pidetty epätodennäköisenä kumppanivaihtoehtona.

Eduskuntavaaleista vasemmistoliitto lähtee tavoittelemaan kaksinumeroista tulosta. 2000-luvulla se ei ole onnistunut, vaan puolueen suosio on pysynyt alle 10 prosentin lukemissa.

Uusimmassa HS-gallupissa vasemmistoliiton kannatus oli 9,6 prosenttia.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) aiemmin kesällä julkaiseman tutkimuksen mukaan Andersson vaikuttaa puoluejohtajista myönteisimmin oman puolueensa kannatukseen. Tutkimuksen mukaan hieman yli puolet suomalaisista katsoo, että Andersson lisää puolueensa kannatusta.

Vaikuttaa siltä, että puolueen vaalimenestys lepää pitkälti puheenjohtajansa harteilla, mutta Andersson sanoo, ettei vasemmistoliiton kampanjassa ratsasteta pelkästään hänen kasvoillaan. Hän korostaa, että puolueessa on mukana kaikenlaisia ihmisiä.

”Välillä kysytään, onko tämä vain kolmikymppisten naisten puolue, ja sitä se ei tietenkään ole.”

Viisi kysymystä Li Anderssonille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Puolueristeilyllä oli Akavan edustaja paikan päällä ja sain heidän työelämätavoitteensa käteen, kun olin pitänyt alustuksen tästä meidän muutosohjelmastamme.

2. Kuka hallituspuolueen poliitikko ansaitsee kehut?

Tiedän, että tässä on oltava vastauksena aina hallituspuolueen edustaja, mutta haluaisin yli kaiken kehua Kari Uotilaa, joka on meidän oman ryhmämme edustaja ja nyt jättämässä politiikan. Hallituspuolueiden edustajista voisin tällä kertaa kehua Tuomo Puumalaa (kesk). Hän on yhteistyökykyinen ja rakentava. Hän on puheenjohtajana sivistysvaliokunnassa, jossa itsekin istun. Hänellä on myöskin huumoria, ja sen merkitystä ei voi liikaa painottaa.

3. Mikä saa sinut vihaiseksi?

Tämä Petteri Orpon (kok) vaihtoehdottomuuden retoriikka, jota hän viljelee. Mielestäni ei ole reilua äänestäjiä kohtaan antaa sellaista kuvaa, että on vain tämä meidän vaihtoehto tai ei mitään. Arvostaisin sitä, jos hallitus suoraselkäisemmin puolustaisi omia arvovalintojaan, eikä tekisi sellaista politiikkaa, jolla yritetään häivyttää sitä ideologiaa.

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

Ruotsalaisen kirjailijan Johannes Anyurun De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (suom. He hukkuvat äitiensä kyyneliin). Se on tosi hyvä ja aivan hirveä kirja.

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

Olen lauantaina vierailulla Varkaudessa ja sunnuntaina Porvoossa Uudenmaan Vasemmiston maakuntajuhlassa. Hyvin tällaista perinteistä edustamista.

Kuka?

Li Andersson


 Syntynyt 13. toukokuuta 1987 Turussa.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

 Kansanedustaja vuodesta 2015 alkaen.

 Vasemmistoliiton puheenjohtaja kesästä 2016 alkaen.

 Turun kaupunginvaltuutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaivieras
 • Politiikka
 • Vasemmistoliitto
 • Heta Hassinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  6. 6

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  7. 7

   Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  10. 10

   Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää