Politiikka

Li Andersson turhautui kokoomukseen ja politiikan ”henkiseen taantumukseen” – Vasemmistoliiton muutosohjelma vetäisi Suomen reilusti vasemmalle

Muutosohjelmassaan vasemmistoliitto esittelee ajatuksiaan hallitusohjelmasta, jos puolue saisi sen yksin kirjoittaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on turhautunut. Hän moittii hallitusta siitä, että se perustelee jatkuvasti poliittisia linjauksia sillä, ettei niille muka olisi vaihtoehtoja.

Politiikka on tunnetusti mahdollisuuksien taidetta, ja Andersson sanookin toistamiseen, että hallituksen tekemille valinnoille on vaihtoehtoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuodakseen vaihtoehtoisen linjan esiin vasemmistoliitto on laatinut yli 80 sivun muutosohjelman. Siinä puolue esittelee, millainen olisi Suomen hallitusohjelma, jos puolue saisi sen yksin kirjoittaa.

Ohjelma ottaa kantaa lukuisiin työelämää ja eriarvoistumista koskeviin asioihin. Siinä esitetään muun muassa järjestäytymisoikeutta itsensä työllistäville, palkkarekisteriä, pääomatulojen progressiivista verotusta sekä perustulokokeilun jatkoa laajennetulla otoksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjelmaa selaillessa tulee vaikutelma, että ehdotuksista moni saattaa tarttua vaalikeskusteluissa erityisesti kokoomuksen hampaisiin.

Andersson pitää kuitenkin hyvänä, jos kokoomuksen ja vasemmistoliiton välille syntyy vääntöä vaalien alla. Ovathan puolueet arvokartan eri puolilla.


”Kokoomus harjoittaa tosi paljon tällaista ’ei ole vaihtoehtoja, ei ole vaihtoehtoja’ -retoriikkaa, jolla se pyrkii häivyttämään oman aatemaailmansa päätöksistä, joita tehdään”, Andersson sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän haluaisikin, että poliittisessa keskustelussa puhuttaisiin enemmän arvovalinnoista.

Esimerkiksi valtion budjetissa valinnat perustuvat arvoihin, eivätkä pelkästään pyrkimykseen kutistaa alijäämää. Andersson viittaa vasemmistoliiton aiemmin tekemiin vaihtoehtobudjetteihin, joissa velan määrä on ollut sama kuin hallituksen budjeteissa, mutta rahankäyttökohteita on painotettu täysin toisin.

Muutosohjelman suuret linjat kytkeytyvät maailmassa käynnissä oleviin suuriin ilmiöihin, kuten työn murrokseen, ilmastonmuutokseen ja vaurauden keskittymiseen. Muutoksia ei voi pysäyttää, mutta Anderssonin mukaan politiikalla voi vaikuttaa siihen, millaiseksi yhteiskunta niiden vaikutuksista muuttuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Liberan ja muiden kirjoituksissa aina välillä kysytään, että mihin vasemmistoa enää tarvitaan. Mielestäni keskeisin viesti on, että vasemmistoa tarvitaan useiden samanaikaisten murrosten aikakautena juuri siinä, että se voi luoda ihmisille turvaa”, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa suomalainen politiikka on ollut pitkään ”henkisessä taantumuksessa”, jossa julkisesta keskustelusta uupuu kunnolla eteenpäin katsova analyysi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näköalattomuuden lisäksi Andersson arvostelee hallitusta suurituloisten veronkevennyksistä ja ympäristölle haitallisten verotukien lisäämisestä.

Vasemmistoliitto lupaa ohjelmassaan paljon ja moneen suuntaan. Andersson sanoo, että ehdotetut menot rahoitettaisiin muun muassa veropohjaa tiivistämällä. Hän lisää, että mukana on paljon toimenpiteitä, joilla suoraan säästettäisiin rahaa.

On kokonaan toinen asia, kuinka helposti vasemmistoliiton aikeet olisivat käytännössä toteutettavissa. Esimerkiksi ajatus pääomatulojen progressiivisesta verotuksesta olisi suuri muutos verrattuna nykyiseen malliin.

Andersson myöntää, että uudistusta ei olisi mahdollista toteuttaa yhden vaalikauden aikana. Ehdotuksissa onkin pitkälti kyse uuden suunnan linjaamisesta.

”Jos seuraa talouspoliittista keskustelua niin Suomessa kuin muualla, niin aika paljon on puhuttu siitä, että verotuksen painopiste pitäisi siirtyä kohti omaisuuden ja varallisuuden verottamista”, Andersson sanoo.Andersson uskoo, että vasemmistoliiton ajatukset suunnanmuutoksesta saavat vastakaikua muilta punavihreiltä puolueilta. Hän sanoo, että Sdp ja vihreät ovat vasemmistoliiton tapaan pitäneet esillä huolta eriarvoistumisesta ja esimerkiksi julkisten palvelujen merkitystä sote-uudistuksessa.

Punavihreä hallitus olisi vasemmistoliitolle mieluisin lopputulos eduskuntavaalien jälkeen.

Puolue on jo aiemmin tyrmännyt yhteistyön perussuomalaisten kanssa, ja kokoomustakin on pidetty epätodennäköisenä kumppanivaihtoehtona.

Eduskuntavaaleista vasemmistoliitto lähtee tavoittelemaan kaksinumeroista tulosta. 2000-luvulla se ei ole onnistunut, vaan puolueen suosio on pysynyt alle 10 prosentin lukemissa.

Uusimmassa HS-gallupissa vasemmistoliiton kannatus oli 9,6 prosenttia.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) aiemmin kesällä julkaiseman tutkimuksen mukaan Andersson vaikuttaa puoluejohtajista myönteisimmin oman puolueensa kannatukseen. Tutkimuksen mukaan hieman yli puolet suomalaisista katsoo, että Andersson lisää puolueensa kannatusta.

Vaikuttaa siltä, että puolueen vaalimenestys lepää pitkälti puheenjohtajansa harteilla, mutta Andersson sanoo, ettei vasemmistoliiton kampanjassa ratsasteta pelkästään hänen kasvoillaan. Hän korostaa, että puolueessa on mukana kaikenlaisia ihmisiä.

”Välillä kysytään, onko tämä vain kolmikymppisten naisten puolue, ja sitä se ei tietenkään ole.”

Viisi kysymystä Li Anderssonille

1. Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Puolueristeilyllä oli Akavan edustaja paikan päällä ja sain heidän työelämätavoitteensa käteen, kun olin pitänyt alustuksen tästä meidän muutosohjelmastamme.

2. Kuka hallituspuolueen poliitikko ansaitsee kehut?

Tiedän, että tässä on oltava vastauksena aina hallituspuolueen edustaja, mutta haluaisin yli kaiken kehua Kari Uotilaa, joka on meidän oman ryhmämme edustaja ja nyt jättämässä politiikan. Hallituspuolueiden edustajista voisin tällä kertaa kehua Tuomo Puumalaa (kesk). Hän on yhteistyökykyinen ja rakentava. Hän on puheenjohtajana sivistysvaliokunnassa, jossa itsekin istun. Hänellä on myöskin huumoria, ja sen merkitystä ei voi liikaa painottaa.

3. Mikä saa sinut vihaiseksi?

Tämä Petteri Orpon (kok) vaihtoehdottomuuden retoriikka, jota hän viljelee. Mielestäni ei ole reilua äänestäjiä kohtaan antaa sellaista kuvaa, että on vain tämä meidän vaihtoehto tai ei mitään. Arvostaisin sitä, jos hallitus suoraselkäisemmin puolustaisi omia arvovalintojaan, eikä tekisi sellaista politiikkaa, jolla yritetään häivyttää sitä ideologiaa.

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

Ruotsalaisen kirjailijan Johannes Anyurun De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (suom. He hukkuvat äitiensä kyyneliin). Se on tosi hyvä ja aivan hirveä kirja.

5. Mitä aiot tehdä viikonloppuna?

Olen lauantaina vierailulla Varkaudessa ja sunnuntaina Porvoossa Uudenmaan Vasemmiston maakuntajuhlassa. Hyvin tällaista perinteistä edustamista.

Kuka?

Li Andersson


 Syntynyt 13. toukokuuta 1987 Turussa.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

 Kansanedustaja vuodesta 2015 alkaen.

 Vasemmistoliiton puheenjohtaja kesästä 2016 alkaen.

 Turun kaupunginvaltuutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaivieras
 • Politiikka
 • Vasemmistoliitto
 • Heta Hassinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  7. 7

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Vuosi sitten hurrattiin ja korkattiin kuohuviinejä, kun länsimetro käynnistyi – sitten espoolaisille koitti arki

  10. 10

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Presidentin kanslia: Haravoinnista ei ollut puhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  8. 8

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Raju kolari Macaon formula kolmosten kisassa – viisi joutui sairaalaan
  3. Pyykinkuivaus ja varastointi aiheuttavat tuhoisia paloja – Palomestari: Jos sähkösauna ei ole käytössä, niin kiukaan sulake pitää ottaa irti
  4. Henkilökohtainen näyttämöteos Asu panee pohtimaan pukeutumista – mihin vaate loppuu ja ihminen alkaa?
  5. Tunti sitten
  6. Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Presidentin kanslia: Haravoinnista ei ollut puhetta
  7. Yli 400 loukkaantunutta Ranskan mielenosoituksissa – ”Keltaliivit” jatkavat teiden tukkimista sunnuntaina
  8. Alppitähti Hirscher vei avauslaskun Levillä, kaikki suomalaiset vetivät karkeasti ulos radalta
  9. Vuosi sitten hurrattiin ja korkattiin kuohuviinejä, kun länsimetro käynnistyi – sitten espoolaisille koitti arki
  10. 2 tuntia sitten
  11. Latvia juhlii tänään, julistautui itsenäiseksi sata vuotta sitten – presidentti Niinistö vie lahjaksi Tuntemattoman sotilaan
  12. Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus
  13. Lauri Tilkanen ja Milla Kangas näyttelevät vakuuttavasti roolileikkiin ansaan jäänyttä pariskuntaa Teatteri Jurkan Rakastajassa
  14. Näytä lisää