Politiikka

Kenen vuoro nyt on menettää ja saada? HS käy läpi kipukohdat, kun hallitus jakaa ensi vuodelle 55 miljardia euroa tämän viikon budjetti­neuvotteluissa

Budjettineuvottelujen tärkein päätös tehdään Työttömyysvakuutusrahaston hallituksessa.

Paljonko sinä maksat veroja ensi vuonna? Millaisia uusia kiristyksiä kohdistetaan työttömiin? Pääsevätkö yli 60-vuotiaat aikaisempaa helpommin eläkkeelle? Tuleeko poliiseja lisää? Saavatko maanviljelijät kuivuusrahaa?

Näistä ja monista muista asioista päätetään, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus neuvottelee tiistaina 28. elokuuta ja keskiviikkona 29. elokuuta valtion vuoden 2019 tuloista ja menoista. Pöydällä on 55,1 miljardia euroa rahaa, mutta valtaosa uusista menoeristä on jo päätetty viime keväänä julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2019–2022.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahaa on suunniteltu käytettävän 1,1 miljardia euroa vähemmän kuin 2018, koska työttömyysturvamenot laskevat, hallituksen kärkihankkeet päättyvät ja hallituksen alkutaipaleella sopimat säästötoimet jatkuvat. Vaikka rahaa on jaettavissa vähemmän ja talous kasvaa vahvasti, valtio ottaa edelleen noin 1,7 miljardia euroa velkaa. Tästä voit lukea, mihin valtio käyttää rahaa.

Ennakkoon vaikuttaa siltä, että odotettavissa on varsin sopuisa vääntö, mutta yllätyksiä voi tulla. Kesäkokouksissa hallituspuolueet ovat nokitelleet jo toisilleen veronalennuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sopuisuuteen on useita syitä.

Hallituskausi on lopuillaan, eikä hallitus enää oikeastaan ehdi tehdä sellaisia uusia avauksia, jotka vaatisivat lakimuutoksia. Muutokset pitää siis tehdä nykyisiin menoeriin.

Toinen syy on se, että hallituspuolueet ovat lupailleet olla nostamatta valtion menoja, vaikka ensi keväänä on edessä kolmet vaalit. Hallitus ei siis aio ostaa ääniä lisäämällä potentiaalisten kannattajiensa etuja. Odotettavissa on todennäköisesti tiukkaa menokuria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmas syy on se, ettei hallitus halua antaa oppositiolle kuvaa riitelevästä ja heikosta hallituksesta. Hallitus tarvitsee kaiken jäljellä olevan yhteistyökykynsä, jos se aikoo saada suurimman hankkeensa eli sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen (sote) maaliin.

Sopuisuuteen viittaavat ennakko-odotukset eivät tarkoita, etteikö riitoja syntyisi. Eikä lupaus menokurista tarkoita, että menot todellakin pidettäisiin kurissa.

Keskustan ja sinisten kannatus on sen verran matalalla, että jotenkin vaalit ensi vuoden budjetissa varmasti näkyvät. Voi syntyä kierre, jossa kolme hallituspuoluetta lopulta innostuvat jakamaan kaikille jotain, josta äänestäjät olisivat ensi keväänä onnellisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin kiista tulee todennäköisesti veroista. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on sanonut, että ansiotulojen veroja lasketaan 200–300 miljoonaa euroa. Keskusta haluaa matalapalkkaisia suosivan perusvähennyksen kunnallisverotukseen, mutta vielä ei ole tiedossa kuinka suuren. Kokoomus kannattaa tasaista alennusta kaikille.

Verojen laskulla halutaan piristää taloutta. Orpon esittämä lasku olisi myös suurin piirtein saman verran kuin kilpailukykysopimuksen (kiky) sosiaaliturvamaksujen korotukset heikentävät palkansaajien ostovoimaa ensi vuonna. Ensi vuonna palkansaajien työeläkemaksu nousee 0,4 prosenttia, mikä on 300 miljoonan euron lovi palkansaajien ostovoimaan. Palkansaajajärjestöistä SAK ei enää vaadi veroalea kikyn takia, mutta Akava vaatii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Budjettineuvottelujen suurin kysymys on, kuinka paljon työttömyysvakuutusmaksu alenee. Työttömyysvakuutusrahaston (TVR) hallitus käsittelee alennusta tiistaina juuri ennen budjettineuvottelujen alkua. Hallituksen pelivara päätetään paljolti tässä kokouksessa, jossa päätökset tekevät työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen edustajat.

HS:n tietojen mukaan SAK ja STTK ovat olleet valmiita alentamaan sekä palkansaajien että työnantajien työttömyysvakuutusmaksua vähintään 0,2 prosenttiyksiköllä. Se merkitsisi sekä palkansaajille että työnantajille 150 miljoonaa euroa lisää rahaa.


Työttömyysvakuutusmaksun alennus toisin sanoen nostaisi jo tällaisenaan palkansaajien ostovoimaa siis 150 miljoonalla eurolla. Orpo on vaatinut ostovoiman parantamiseksi maksimissaan 300 miljoonan euron verojen alennusta. Jos työttömyysvakuutusmaksun alennus kuittaisi tästä puolet, veroja tarvitsisi alentaa maksimissaan enää 150 miljoonaa euroa.

Työnantajat ovat esittäneet työttömyysvakuutusmaksuun suurempaa, vähintään 0,4 prosenttiyksikön alennusta molemmille. Tämä tekisi vähintään 300 miljoonaa euroa palkansaajille sekä työnantajille. Näin Orpo saisi haluamansa ostovoiman parannuksen ilman, että hallituksen pitäisi lainkaan alentaa ansiotulojen verotusta ja hankkia esimerkiksi ympäristöverojen korotuksista varat ansiotuloverotuksen alennukseen.

SAK on neuvotteluissa heikoilla, koska palkansaajapuolen rintama on hajoamassa: Akava ajaa työnantajien tavoin 0,4 prosenttiyksikön alennusta molemmille. Yhteen laskettuna työttömyysvakuutusmaksu voisi alentua siis jopa 0,8 prosenttiyksikköä. Näin suuri alennus antaisi hallituspuolueille huomattavan vapauden jakaa rahaa vaikkapa tutkimustoimintaan.

Hallitus on tutkinut, miten kaikkein vaikeimmin työllistettävät eli vajaakuntoiset pitkäaikaistyöttömät saataisiin työelämään. Selvitystyö valmistuu vasta lokakuussa, mutta voi olla, että jotain rahaa suunnataan pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon jo nyt.

Siniset ovat ehdottaneet uutta Lex Lindströmiä, jossa 60 vuotta täyttänyt ja viisi vuotta työttömänä ollut henkilö pääsisi halutessaan tuen piiriin odottamaan siirtymistään vanhuuseläkkeelle. Se maksaisi 6–7 miljoonaa euroa, mutta sekä keskusta että kokoomus ovat empiviä. Niiden mielestä ei pidä luoda työttömille ennakkokäsitystä, että joka toinen vuosi ”armahdetaan” viitisentuhatta työtöntä.

Työttömyysturvaa on pohtinut kolmen kansliapäällikön työryhmä. Työryhmä jatkaa lukemattomien muiden samaa aihetta pohtineiden työryhmien työtä, joten mitään ihmettä ryhmä tuskin keksii. Enemmän lienee kyse siitä, että nykyisiä palveluita ja ehkä etuuksien jakoa tehostetaan ja järkeistetään. Ehkä etuuksiin ja palveluihin tulee myös lisää euroja.

Sijoitustilistä voi tulla myös nokkapokka. Etenkin kokoomus haluaa tilin, jossa voi sijoittaa niin, että verot maksetaan vasta kun sijoitukset myydään. Siniset ja ehkä keskustakin vaativat todennäköisesti tilille selvän katon. Samalla voi lähteä niin sanottujen vakuutuskuorten verohelpotus. Muun muassa pääministeri Sipilä on käyttänyt vakuutuskuoria, joissa omaisuus pysyy halutessa piilossa eikä vakuutuskuoreksi kutsutun sijoitussopimuksen sisällä tarvitse maksaa veroja ennen kuin sopimus puretaan ja omaisuus myydään.


Innovaatio- ja tutkimusrahoja haluaisivat kaikki jakaa lisää. Esimerkiksi Business Finland saattaa saada lisää rahaa, jos työttömyysvakuutusmaksun alennus on iso.

Kuivasta kesästä kärsinyt maatalous saa varmaankin jotain helpotusta. Voi myös olla, että tämän kesän Itämeren sinilevälautat ovat avanneet poliitikkojen silmät ja Itämeri saa suojelurahaa.

Voi olla, että hallitus joutuu käymään läpi myös polttoaineveroja, sillä vuonna 2016 hallitus lupasi tarkastella silloista polttoaineen veronkorotusta uudelleen, jos raakaöljyn hinta nousee yli 80 dollariin barrelilta. Toukokuussa hinta jo kävi lähes 80 eurossa, mutta on sittemmin laskenut.


Jo keväällä hallitus sopi, että muun muassa poliisi ja rajavartiolaitos sekä varhaiskasvatus ja ammatillinen koulutus ovat lisäpanostusten saajien joukossa. Toisen asteen opiskelijoille annetaan oppimateriaalilisää. Työttömyyden hoitoon tule joitakin kymmeniä miljoonia lisää. Vähimmäismääräistä päivärahaa ja takuueläkettä lisätään yhteensä 30 miljoonalla eurolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2019
 • Sipilän hallitus
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  6. 6

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  9. 9

   Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla

  10. 10

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella
  3. Uusi Mars-vieras tekee jotain, mihin aiemmat eivät ole pystyneet – HS:n inter­aktiivinen grafiikka esittelee maanantaina laskeutuvan InSight-aluksen Tilaajille
  4. Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla
  5. Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia Tilaajille
  6. Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt
  7. The Guardianin suurselvitys: Euroopan populistipuolueiden äänimäärät paisuneet yli kolminkertaisiksi 20 vuodessa
  8. Voimakas räjähdys vaurioitti pahoin ravintolaa Malmössä – Pommiryhmä tutkii, henkilövahinkoja ei ilmeisesti ole sattunut
  9. 4 tuntia sitten
  10. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  11. Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja
  12. Mikä innostaisi opiskelijoita? Kansain­välinen tutkimus selvittää, mistä Suomen lukiolaiset motivoituvat, ja siksi kännykät piippaavat kesken oppitunnin
  13. Näytä lisää