Politiikka

Kenen vuoro nyt on menettää ja saada? HS käy läpi kipukohdat, kun hallitus jakaa ensi vuodelle 55 miljardia euroa tämän viikon budjetti­neuvotteluissa

Budjettineuvottelujen tärkein päätös tehdään Työttömyysvakuutusrahaston hallituksessa.

Paljonko sinä maksat veroja ensi vuonna? Millaisia uusia kiristyksiä kohdistetaan työttömiin? Pääsevätkö yli 60-vuotiaat aikaisempaa helpommin eläkkeelle? Tuleeko poliiseja lisää? Saavatko maanviljelijät kuivuusrahaa?

Näistä ja monista muista asioista päätetään, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus neuvottelee tiistaina 28. elokuuta ja keskiviikkona 29. elokuuta valtion vuoden 2019 tuloista ja menoista. Pöydällä on 55,1 miljardia euroa rahaa, mutta valtaosa uusista menoeristä on jo päätetty viime keväänä julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2019–2022.

Rahaa on suunniteltu käytettävän 1,1 miljardia euroa vähemmän kuin 2018, koska työttömyysturvamenot laskevat, hallituksen kärkihankkeet päättyvät ja hallituksen alkutaipaleella sopimat säästötoimet jatkuvat. Vaikka rahaa on jaettavissa vähemmän ja talous kasvaa vahvasti, valtio ottaa edelleen noin 1,7 miljardia euroa velkaa. Tästä voit lukea, mihin valtio käyttää rahaa.

Ennakkoon vaikuttaa siltä, että odotettavissa on varsin sopuisa vääntö, mutta yllätyksiä voi tulla. Kesäkokouksissa hallituspuolueet ovat nokitelleet jo toisilleen veronalennuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sopuisuuteen on useita syitä.

Hallituskausi on lopuillaan, eikä hallitus enää oikeastaan ehdi tehdä sellaisia uusia avauksia, jotka vaatisivat lakimuutoksia. Muutokset pitää siis tehdä nykyisiin menoeriin.

Toinen syy on se, että hallituspuolueet ovat lupailleet olla nostamatta valtion menoja, vaikka ensi keväänä on edessä kolmet vaalit. Hallitus ei siis aio ostaa ääniä lisäämällä potentiaalisten kannattajiensa etuja. Odotettavissa on todennäköisesti tiukkaa menokuria.

Kolmas syy on se, ettei hallitus halua antaa oppositiolle kuvaa riitelevästä ja heikosta hallituksesta. Hallitus tarvitsee kaiken jäljellä olevan yhteistyökykynsä, jos se aikoo saada suurimman hankkeensa eli sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen (sote) maaliin.

Sopuisuuteen viittaavat ennakko-odotukset eivät tarkoita, etteikö riitoja syntyisi. Eikä lupaus menokurista tarkoita, että menot todellakin pidettäisiin kurissa.

Keskustan ja sinisten kannatus on sen verran matalalla, että jotenkin vaalit ensi vuoden budjetissa varmasti näkyvät. Voi syntyä kierre, jossa kolme hallituspuoluetta lopulta innostuvat jakamaan kaikille jotain, josta äänestäjät olisivat ensi keväänä onnellisia.

Suurin kiista tulee todennäköisesti veroista. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on sanonut, että ansiotulojen veroja lasketaan 200–300 miljoonaa euroa. Keskusta haluaa matalapalkkaisia suosivan perusvähennyksen kunnallisverotukseen, mutta vielä ei ole tiedossa kuinka suuren. Kokoomus kannattaa tasaista alennusta kaikille.

Verojen laskulla halutaan piristää taloutta. Orpon esittämä lasku olisi myös suurin piirtein saman verran kuin kilpailukykysopimuksen (kiky) sosiaaliturvamaksujen korotukset heikentävät palkansaajien ostovoimaa ensi vuonna. Ensi vuonna palkansaajien työeläkemaksu nousee 0,4 prosenttia, mikä on 300 miljoonan euron lovi palkansaajien ostovoimaan. Palkansaajajärjestöistä SAK ei enää vaadi veroalea kikyn takia, mutta Akava vaatii.

Budjettineuvottelujen suurin kysymys on, kuinka paljon työttömyysvakuutusmaksu alenee. Työttömyysvakuutusrahaston (TVR) hallitus käsittelee alennusta tiistaina juuri ennen budjettineuvottelujen alkua. Hallituksen pelivara päätetään paljolti tässä kokouksessa, jossa päätökset tekevät työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen edustajat.

HS:n tietojen mukaan SAK ja STTK ovat olleet valmiita alentamaan sekä palkansaajien että työnantajien työttömyysvakuutusmaksua vähintään 0,2 prosenttiyksiköllä. Se merkitsisi sekä palkansaajille että työnantajille 150 miljoonaa euroa lisää rahaa.


Työttömyysvakuutusmaksun alennus toisin sanoen nostaisi jo tällaisenaan palkansaajien ostovoimaa siis 150 miljoonalla eurolla. Orpo on vaatinut ostovoiman parantamiseksi maksimissaan 300 miljoonan euron verojen alennusta. Jos työttömyysvakuutusmaksun alennus kuittaisi tästä puolet, veroja tarvitsisi alentaa maksimissaan enää 150 miljoonaa euroa.

Työnantajat ovat esittäneet työttömyysvakuutusmaksuun suurempaa, vähintään 0,4 prosenttiyksikön alennusta molemmille. Tämä tekisi vähintään 300 miljoonaa euroa palkansaajille sekä työnantajille. Näin Orpo saisi haluamansa ostovoiman parannuksen ilman, että hallituksen pitäisi lainkaan alentaa ansiotulojen verotusta ja hankkia esimerkiksi ympäristöverojen korotuksista varat ansiotuloverotuksen alennukseen.

SAK on neuvotteluissa heikoilla, koska palkansaajapuolen rintama on hajoamassa: Akava ajaa työnantajien tavoin 0,4 prosenttiyksikön alennusta molemmille. Yhteen laskettuna työttömyysvakuutusmaksu voisi alentua siis jopa 0,8 prosenttiyksikköä. Näin suuri alennus antaisi hallituspuolueille huomattavan vapauden jakaa rahaa vaikkapa tutkimustoimintaan.

Hallitus on tutkinut, miten kaikkein vaikeimmin työllistettävät eli vajaakuntoiset pitkäaikaistyöttömät saataisiin työelämään. Selvitystyö valmistuu vasta lokakuussa, mutta voi olla, että jotain rahaa suunnataan pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon jo nyt.

Siniset ovat ehdottaneet uutta Lex Lindströmiä, jossa 60 vuotta täyttänyt ja viisi vuotta työttömänä ollut henkilö pääsisi halutessaan tuen piiriin odottamaan siirtymistään vanhuuseläkkeelle. Se maksaisi 6–7 miljoonaa euroa, mutta sekä keskusta että kokoomus ovat empiviä. Niiden mielestä ei pidä luoda työttömille ennakkokäsitystä, että joka toinen vuosi ”armahdetaan” viitisentuhatta työtöntä.

Työttömyysturvaa on pohtinut kolmen kansliapäällikön työryhmä. Työryhmä jatkaa lukemattomien muiden samaa aihetta pohtineiden työryhmien työtä, joten mitään ihmettä ryhmä tuskin keksii. Enemmän lienee kyse siitä, että nykyisiä palveluita ja ehkä etuuksien jakoa tehostetaan ja järkeistetään. Ehkä etuuksiin ja palveluihin tulee myös lisää euroja.

Sijoitustilistä voi tulla myös nokkapokka. Etenkin kokoomus haluaa tilin, jossa voi sijoittaa niin, että verot maksetaan vasta kun sijoitukset myydään. Siniset ja ehkä keskustakin vaativat todennäköisesti tilille selvän katon. Samalla voi lähteä niin sanottujen vakuutuskuorten verohelpotus. Muun muassa pääministeri Sipilä on käyttänyt vakuutuskuoria, joissa omaisuus pysyy halutessa piilossa eikä vakuutuskuoreksi kutsutun sijoitussopimuksen sisällä tarvitse maksaa veroja ennen kuin sopimus puretaan ja omaisuus myydään.


Innovaatio- ja tutkimusrahoja haluaisivat kaikki jakaa lisää. Esimerkiksi Business Finland saattaa saada lisää rahaa, jos työttömyysvakuutusmaksun alennus on iso.

Kuivasta kesästä kärsinyt maatalous saa varmaankin jotain helpotusta. Voi myös olla, että tämän kesän Itämeren sinilevälautat ovat avanneet poliitikkojen silmät ja Itämeri saa suojelurahaa.

Voi olla, että hallitus joutuu käymään läpi myös polttoaineveroja, sillä vuonna 2016 hallitus lupasi tarkastella silloista polttoaineen veronkorotusta uudelleen, jos raakaöljyn hinta nousee yli 80 dollariin barrelilta. Toukokuussa hinta jo kävi lähes 80 eurossa, mutta on sittemmin laskenut.


Jo keväällä hallitus sopi, että muun muassa poliisi ja rajavartiolaitos sekä varhaiskasvatus ja ammatillinen koulutus ovat lisäpanostusten saajien joukossa. Toisen asteen opiskelijoille annetaan oppimateriaalilisää. Työttömyyden hoitoon tule joitakin kymmeniä miljoonia lisää. Vähimmäismääräistä päivärahaa ja takuueläkettä lisätään yhteensä 30 miljoonalla eurolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2019
 • Sipilän hallitus
 • Politiikka
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junaliikenne kokonaan pysähdyksissä Etelä-Suomessa – Häiriöiden kestosta ei anneta arviota, syinä henkilövahinko ja sähkövika

  2. 2

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  6. 6

   Syyrialaisten vahinkolaukaus oli tumpeloinnin seuraus, mutta venäläiskoneet ovat putoilleet aiemminkin omien tulituksessa – Tämä tiedetään tiedustelukoneen ampumisesta

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  10. 10

   Trump ryöpytti taas oikeusministeri Sessionsia: ”Minulla ei ole oikeusministeriä. Se on hyvin surullista.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää