Politiikka

”Työ sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä” – Laura Huhtasaaren gradun loppupäätelmistä plagioitu 80 prosenttia, arvioi asiantuntija

Hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset ovat päätöksen mukaan vakavia sekä luonteeltaan että mittaluokaltaan.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) pro gradu -työ loukkaa hyvää tieteellistä käytäntöä merkittävästi aiemmin selvitettyä laajemmin.

Asia ilmenee Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläisen 27.8. tekemästä päätöksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyistä esiselvitystä sekä myöhemmin varsinaista tutkintaa Jyväskylän yliopistolle esittänyt Antti Yrjönen julkaisi esiselvityksen päättämisestä kertovan dokumentin maanantaina.

Hyvän tieteellisen käytännön loukkaukset ovat päätöksen mukaan tutkimuksessa ja opinnäytetyössä vakavia sekä luonteeltaan että mittaluokaltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätökseen liitetyn asiantuntijalausunnon mukaan opinnäytetyön Loppupohdinta-luvusta on merkkimääräisesti laskettuna asiattomasti kopioitua tekstiä 80 prosenttia.

”Työ sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä, mikä ilmenee plagiointina”, päätöksessä todetaan.

Päätöksessä todetaan lisäksi, että opinnäytetyön menettelytavat ovat olleet omiaan johtamaan harhaan tiedeyhteisöä ja myöhempien opinnäytetöiden tekijöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt annettu päätös liittyy toukokuussa käynnistettyyn esiselvitykseen. Huhtasaaren Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä -opinnäytetyöhön liittynyt edeltävä esiselvitys päättyi huhtikuussa.

Tällöin Huhtasaaren gradusta alle viisi prosenttia todettiin olevan sisältöä, jonka lähteisiin ei tutkielmassa viitata. Esiselvitys päättyi tällöin ilman tarvetta varsinaiselle selvitykselle.

Jyväskylän yliopisto käynnisti toisen esiselvityksen vastaanotettuaan selvityspyynnön siitä, loukkaako Huhtasaaren vuonna 2003 julkaistu kasvatustieteen gradu hyvää tieteellistä käytäntöä laajemmin, kuin aiemmin todettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toukokuussa lähetetyssä selvityspyynnössä viitattiin Yleisradion tietoon siitä, että opinnäytetyöstä olisi todellisuudessa kopioitu noin 30 prosenttia.

Nyt päättyneessä esiselvityksessä on kuultu kirjallisesti niin ilmoituksen tekijää, asiantuntijoita kuin Laura Huhtasaartakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäkuulle päivätyssä asiantuntijaraportissa muun muassa todetaan, että puutteellisesti tai olemattomasti siteerattuja kohtia löytyy opinnäytetyöstä paljon aiempaa todettua enemmän.

”Kyse ei ole yksittäisistä hairahduksista, vaan kokonaisista sivuista ja luvusta toiseen jatkuvasta menettelytavasta, jota esiintyy johdannossa, teoriaosassa sekä jopa tuloksissa ja johtopäätöksissä”, kuvailee päätös raporttia.

Huhtasaari jätti asiantuntijalausuntoon vastauksen 11. heinäkuuta. Huhtasaaren mielestä esiselvitys oli laadittu huolimattomasti ja sisältää selviä virheitä, esitettyjä väitteitä ei ole yksilöity ja ohjaajan vastuu on jätetty kokonaan huomiotta.

Huhtasaari esitti vastauksessaan myös epäilyn siitä, että esiselvityksen asiantuntijana toiminut Helsingin yliopiston professori Patrik Scheinin olisi käyttänyt sähköistä plagiaatintunnistusohjelmaa, vaikka Huhtasaari ei ollut antanut siihen suostumustaan.

Huhtasaari epäilee, ettei esiselvityksessä mainittuun lukemaan ole voitu päästä ilman sähköistä plagioinnintunnistusjärjestelmää.

”Scheinin toteaa kuitenkin selvityksessään, että jopa 80 prosenttia työssäni olisi muualta lainattua”, Huhtasaari kirjoittaa vastineessaan.

Scheinin kuitenkin mainitsee sekä esiselvityksessään että vastineessaan lukeman viittaavan koko työn sijaan tutkielman pohdintalukuun.

”Huhtasaari päättää työnsä lukuun loppupohdinta, josta merkkimääräisesti laskettuna 80 % on kopioitu aikaisemmilta opinnäytetyön tekijöiltä ilman asianmukaisia lähdemerkintöjä”, Scheininin esiselvityksessä todetaan.

Maanantaina Huhtasaari kommentoi esiselvityksen tuloksia twiitillä: ”15 vuotta sitten laatiessani Pro gradu -tutkielmaani pyrin noudattamaan ohjeita, joita minulle annettiin, enkä tietoisesti tehnyt tahallista vilppiä.”
Huhtasaari viittaa 2000-luvun alun epäselviin viittauskäytäntöihin myös vastineessaan asiantuntijalausuntoon.

Selvityksen asiantuntijana toiminut Scheinin taas toteaa Huhtasaaren vastineeseen antamassaan vastauksessa, että kasvatustieteen opiskelijoiden opinto-ohjelmaan kuului Huhtasaaren opiskeluaikana viittaustekniikkaa käsittelevä teos.

Huhtasaari myös viittaa kyseiseen Tutki ja kirjoita -teokseen pro gradussaan.

Huhtasaaren epäilyksiin tekijänoikeusrikkomuksista Scheinin vastaa kertomalla tarkastelleensa Huhtasaaren opinnäytetyötä vertailemalla sitä muihin teksteihin sekä niiden merkkimääriin.

Scheinin toteaakin, ettei kaikkia Huhtasaaren graduun liittyviä ongelmia ole edes välttämättä vielä löydetty, koska sähköistä plagiaatintunnistusjärjestelmää ei ole voitu käyttää.

Huhtasaari kommentoi Scheininin vastausta vielä tämän jälkeen. Elokuun loppupuolella annetussa kommentissa Huhtasaari katsoo, ettei uuden esiselvityksen perusteella tulisi ryhtyä uusiin toimenpiteisiin, koska asiasta on jo kertaalleen annettu päätös.

Lisäksi Huhtasaari katsoo yliopiston esiselvityksen olevan lainvastainen, esiselvityksen keston ohjeidenvastainen ja yliopiston loukanneen hänen tekijänoikeuksiaan jakamalla hänen tutkielmaansa luvattomasti pdf-muotoisena.

”Katson, että uuden esiselvityksen aloittamisesta on päätetty vain poliittisen asemani vuoksi”, Huhtasaari toteaa lausunnossaan.

Huhtasaaren opinnäytetyö sisältää nyt annetun päätöksen perusteella piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä sekä vilppiä tieteellisessä toiminnassa.

Huhtasaaren vuonna 2003 julkaistun opinnäytetyön kirjastoviitetietoihin tullaan päätöksen myötä merkitsemään, että siihen liittyy rehtorin päätös hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyä koskevassa asiassa.

Jyväskylän yliopisto ei aio viedä asiaa varsinaiseen tutkintaan, nyt annetussa päätöksessä kerrotaan. Asian käsittely hyvän tieteellisen käytännön osalta lopetetaan tähän esiselvityksestä annettuun päätökseen.

Esiselvityksessä ei tutkittu väitteitä prosessin tekijänoikeudellisista loukkauksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laura Huhtasaari
 • Opiskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  6. 6

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Epäsuomi kukoistaa ulkomailla – ja sitä ruokkii laiskuus ja pätemisen tarve

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää