Politiikka

Hallitus haluaa yhä heikentää pienten yritysten irtisanomis­suojaa – Liitot vastustavat: ”Voi johtaa mielivaltaan”

Etenkin ammattiyhdistysliike pitää esitystä eriarvoisuutta lisäävänä ja perustuslain vastaisena. Myöskään työllistymisen se ei usko lisääntyvän.

Hallitus haluaa pitää kiinni pienten eli alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä, vaikka etenkin ammattiyhdistysliike painostaa sitä luopumaan aikeistaan tiistain ja keskiviikon budjettiriihessä.

Viime perjantaina liki 230 000 jäsenen Teollisuusliitto kertoi päättäneensä mittavista järjestöllisistä toimista pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastaan, mikäli se ei luovu ”mielivaltaa työpaikoilla lisäävän irtisanomislain valmistelusta välittömästi”.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei vielä täsmennä, milloin vaiheittain etenevät toimet aloitettaisiin.

”Haluamme nyt antaa hallitukselle pienen työrauhan perua tämä esitys, joka on kiky-sopimuksen vastainen eikä asiantuntija-arvioiden mukaan edes juuri toisi lisätyöpaikkoja”, Aalto sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pienillä työpaikoilla esitys on aiheuttanut pelkoa irtisanomisesta, jos naama ei miellytä. Ja kuka enää uskaltaisi lähteä luottamustehtäviin?” Aalto havainnollistaa.

Kevään kehysriihessä hallitus kertoi kahdesta keinosta, joiden avulla oli määrä alentaa työllistymiskynnystä eli lisätä työntekijöiden palkkaamista etenkin pienissä eli alle 20 hengen yrityksissä.

Kyseessä on itse asiassa valtaosa eli yli 90 prosenttia maan noin 350 000 yrityksestä. Näissä pienissä yrityksissä työskentelee yli kolmannes palkansaajista.

Toisesta esityksestään hallitus ehti jo perääntyä. Siinä kyse oli nuorten määräaikaisen palkkaamisen helpottamisesta. Ehdotuksen mukaan alle 30-vuotias ja kolme kuukautta työttömänä ollut olisi voitu palkata määräaikaisesti ilman perusteltua syytä.

Heinäkuun alussa työministeri Jari Lindström (sin) ilmoitti, että tämän muutosesityksen valmistelu lopetetaan, koska ”se olisi ollut hyvin byrokraattinen ja sen vaikuttavuus heikko”. Sen sijaan hallitus uskoi, että malli olisi täyttänyt perustuslain ja kansainväliset velvoitteet.

Työsopimuslain muutosesitystä työllistymiskynnyksen alentamisesta alle 20 työntekijän yrityksissä arvostellaan liki samoin perustein. Jopa hallituksen omassa esityksessä muutoksen vaikuttavuus arvioidaan melko heikoksi.

Kriittisimmissä lausunnoissa korostetaan myös sitä, että rajaus alle 20 hengen yrityksiin asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan työnantajan koon mukaan ja mahdollisesti estäisi myös yrityksiä kasvamasta.

Pienet yritykset ovat useimmiten myös naisvaltaisia palvelualan yrityksiä.

Ammattijärjestöt muistuttavat, että koeaikaa jo pidennettiin viime vuoden alussa neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen.

Arvostelua on herättänyt myös se, ettei esityksessä kovin tarkoin sanota, miten työntekijän irtisanominen henkilökohtaisista syistä käytännössä helpottuisi, vaan se selviäisi vasta tulevasta oikeuskäytännöstä.

”Irtisanomisen keventämisen perustelut ovat esityksessä hyvin hämärät ja voisivat johtaa mielivaltaan, kun kyseessä on esimerkiksi kiusaamis- tai häirintätapaukset”, huomauttaa korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko, jonka mukaan jo nykyinen lainsäädäntö on riittävä.

Esitysluonnoksen mukaan pienissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin vastedes myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä ja rikkomista tai epäasiallista käyttäytymistä.

Muistion mukaan säännöstä voitaisiin käytännössä soveltaa esimerkiksi, kun työntekijä ei noudata työaikoja, laiminlyö työnantajan määräämiä työtehtäviä tai suorittaa niitä ohjeiden vastaisesti.

Työtehtävien laiminlyöntiä voisi olla myös jatkuva alisuoriutuminen. Epäasiallisesta käyttäytymisestä muistiossa mainitaan esimerkkinä ”työilmapiirin myrkyttyminen”.

Edellytyksenä olisi myös, että työntekijän moitittava menettely on horjuttanut työnantajan ja työntekijän välistä luottamusta tai vaikeuttanut työnantajan ja työyhteisön toimintaa niin, ettei työsuhteen jatkamista voitaisi pitää enää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Vastakin työntekijää tulisi ennen irtisanomista varoittaa, mutta enää työnantajan ei tarvitsisi yrittää tarjota työntekijälle muuta työtä näissä alle 20 hengen yrityksissä.

Ennallaan sen sijaan pysyisivät työsopimuslaissa mainitut, kielletyt irtisanomisperusteet.

Niitä ovat esimerkiksi työntekijän sairaus tai vamma, ellei hänen työkykynsä ole niiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista.

Kiellettyihin irtisanomisperusteisiin kuuluvat myös työntekijän osallistuminen työehtosopimuslain mukaiseen tai työntekijäyhdistyksen toimeenpanemaan työtaisteluun, työntekijän poliittiset, uskonnolliset tai muut mielipiteet tai hänen osallistumisensa yhdistystoimintaan sekä turvautuminen työntekijän käytettävissä oleviin oikeusturvakeinoihin.

Muutosesityksistä annetuista lausunnoista myönteisimpiä on Suomen Yrittäjien lausunto, jonka mukaan ne ovat ”tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan”.

SY huomauttaa, että esitysluonnos ei kuitenkaan tuo muutosta nykylainsäädännön rakenteeseen, koska laissa säilyy yhä vaatimus irtisanomisperusteen asiallisuudesta ja painavuudesta.

SY:n mukaan selkeintä olisikin poistaa laista vaatimus irtisanomisperusteen painavuudesta ja edellyttää ainoastaan asiallista syytä. ”Tämä lisäisi oikeusvarmuutta ja helpottaisi lain tulkintaa ja tekisi siitä selkeämpää”, tähdentää työmarkkinajohtaja Janne Makkula SY:sta.

Kaikkiaan SY uskoo, että jo esitetty muutos lisää rekrytointien ja irtisanomisten virtaa, mikä parantaa työttömien ja työvoiman ulkopuolelta tulevien mahdollisuuksia työllistyä sekä nostaa yritysten tuottavuutta.

Tilanteet, joissa henkilökohtaiset irtisanomisperusteet tulisivat vastedes harkintaan, olisivat Makkulan mukaan nykyisenkaltaisia, mutta kynnys olisi alempi.

”Kun työ ei suju, käyttäytyminen on epäasiallista tai henkilö vain ei ole tavalla tai toisella sopiva”, Makkula listaa.

Makkulan mukaan lainsäädännössä ei voida luetella suoraan kaikkia elämässä vastaantulevia tilanteita, minkä takia linja muodostuu vasta oikeuskäytännöstä.

Makkula ei usko, että irtisanomisen kevennyksen rajaus alle 20 hengen yrityksiin merkittävästi estäisi yrityksiä kasvamasta, vaikka tällainen mahdollisuus tuodaan esille esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lausunnossa.

”Sehän vain osoittaa, että henkilökohtaisen irtisanomisen perusteet ovat Suomessa tiukat”, Makkula sanoo.

Kansainvälisten arvioiden mukaan Suomessa henkilöperustainen irtisanomissuoja on suurin piirtein eurooppalaista keskitasoa, mutta kollektiivisen eli tuotannollisista tai taloudellisista syistä johtuvan irtisanomisen suoja on Euroopan maiden alhaisimpia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Irtisanomiset
 • Budjettiriihi
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Tunti sitten
  7. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  8. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää