Politiikka

Hallitus haluaa yhä heikentää pienten yritysten irtisanomis­suojaa – Liitot vastustavat: ”Voi johtaa mielivaltaan”

Etenkin ammattiyhdistysliike pitää esitystä eriarvoisuutta lisäävänä ja perustuslain vastaisena. Myöskään työllistymisen se ei usko lisääntyvän.

Hallitus haluaa pitää kiinni pienten eli alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä, vaikka etenkin ammattiyhdistysliike painostaa sitä luopumaan aikeistaan tiistain ja keskiviikon budjettiriihessä.

Viime perjantaina liki 230 000 jäsenen Teollisuusliitto kertoi päättäneensä mittavista järjestöllisistä toimista pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta vastaan, mikäli se ei luovu ”mielivaltaa työpaikoilla lisäävän irtisanomislain valmistelusta välittömästi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei vielä täsmennä, milloin vaiheittain etenevät toimet aloitettaisiin.

”Haluamme nyt antaa hallitukselle pienen työrauhan perua tämä esitys, joka on kiky-sopimuksen vastainen eikä asiantuntija-arvioiden mukaan edes juuri toisi lisätyöpaikkoja”, Aalto sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pienillä työpaikoilla esitys on aiheuttanut pelkoa irtisanomisesta, jos naama ei miellytä. Ja kuka enää uskaltaisi lähteä luottamustehtäviin?” Aalto havainnollistaa.

Kevään kehysriihessä hallitus kertoi kahdesta keinosta, joiden avulla oli määrä alentaa työllistymiskynnystä eli lisätä työntekijöiden palkkaamista etenkin pienissä eli alle 20 hengen yrityksissä.

Kyseessä on itse asiassa valtaosa eli yli 90 prosenttia maan noin 350 000 yrityksestä. Näissä pienissä yrityksissä työskentelee yli kolmannes palkansaajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisesta esityksestään hallitus ehti jo perääntyä. Siinä kyse oli nuorten määräaikaisen palkkaamisen helpottamisesta. Ehdotuksen mukaan alle 30-vuotias ja kolme kuukautta työttömänä ollut olisi voitu palkata määräaikaisesti ilman perusteltua syytä.

Heinäkuun alussa työministeri Jari Lindström (sin) ilmoitti, että tämän muutosesityksen valmistelu lopetetaan, koska ”se olisi ollut hyvin byrokraattinen ja sen vaikuttavuus heikko”. Sen sijaan hallitus uskoi, että malli olisi täyttänyt perustuslain ja kansainväliset velvoitteet.

Työsopimuslain muutosesitystä työllistymiskynnyksen alentamisesta alle 20 työntekijän yrityksissä arvostellaan liki samoin perustein. Jopa hallituksen omassa esityksessä muutoksen vaikuttavuus arvioidaan melko heikoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriittisimmissä lausunnoissa korostetaan myös sitä, että rajaus alle 20 hengen yrityksiin asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan työnantajan koon mukaan ja mahdollisesti estäisi myös yrityksiä kasvamasta.

Pienet yritykset ovat useimmiten myös naisvaltaisia palvelualan yrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ammattijärjestöt muistuttavat, että koeaikaa jo pidennettiin viime vuoden alussa neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen.

Arvostelua on herättänyt myös se, ettei esityksessä kovin tarkoin sanota, miten työntekijän irtisanominen henkilökohtaisista syistä käytännössä helpottuisi, vaan se selviäisi vasta tulevasta oikeuskäytännöstä.

”Irtisanomisen keventämisen perustelut ovat esityksessä hyvin hämärät ja voisivat johtaa mielivaltaan, kun kyseessä on esimerkiksi kiusaamis- tai häirintätapaukset”, huomauttaa korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko, jonka mukaan jo nykyinen lainsäädäntö on riittävä.

Esitysluonnoksen mukaan pienissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin vastedes myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä ja rikkomista tai epäasiallista käyttäytymistä.

Muistion mukaan säännöstä voitaisiin käytännössä soveltaa esimerkiksi, kun työntekijä ei noudata työaikoja, laiminlyö työnantajan määräämiä työtehtäviä tai suorittaa niitä ohjeiden vastaisesti.

Työtehtävien laiminlyöntiä voisi olla myös jatkuva alisuoriutuminen. Epäasiallisesta käyttäytymisestä muistiossa mainitaan esimerkkinä ”työilmapiirin myrkyttyminen”.

Edellytyksenä olisi myös, että työntekijän moitittava menettely on horjuttanut työnantajan ja työntekijän välistä luottamusta tai vaikeuttanut työnantajan ja työyhteisön toimintaa niin, ettei työsuhteen jatkamista voitaisi pitää enää työnantajan kannalta kohtuullisena.

Vastakin työntekijää tulisi ennen irtisanomista varoittaa, mutta enää työnantajan ei tarvitsisi yrittää tarjota työntekijälle muuta työtä näissä alle 20 hengen yrityksissä.

Ennallaan sen sijaan pysyisivät työsopimuslaissa mainitut, kielletyt irtisanomisperusteet.

Niitä ovat esimerkiksi työntekijän sairaus tai vamma, ellei hänen työkykynsä ole niiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista.

Kiellettyihin irtisanomisperusteisiin kuuluvat myös työntekijän osallistuminen työehtosopimuslain mukaiseen tai työntekijäyhdistyksen toimeenpanemaan työtaisteluun, työntekijän poliittiset, uskonnolliset tai muut mielipiteet tai hänen osallistumisensa yhdistystoimintaan sekä turvautuminen työntekijän käytettävissä oleviin oikeusturvakeinoihin.

Muutosesityksistä annetuista lausunnoista myönteisimpiä on Suomen Yrittäjien lausunto, jonka mukaan ne ovat ”tärkeitä askeleita oikeaan suuntaan”.

SY huomauttaa, että esitysluonnos ei kuitenkaan tuo muutosta nykylainsäädännön rakenteeseen, koska laissa säilyy yhä vaatimus irtisanomisperusteen asiallisuudesta ja painavuudesta.

SY:n mukaan selkeintä olisikin poistaa laista vaatimus irtisanomisperusteen painavuudesta ja edellyttää ainoastaan asiallista syytä. ”Tämä lisäisi oikeusvarmuutta ja helpottaisi lain tulkintaa ja tekisi siitä selkeämpää”, tähdentää työmarkkinajohtaja Janne Makkula SY:sta.

Kaikkiaan SY uskoo, että jo esitetty muutos lisää rekrytointien ja irtisanomisten virtaa, mikä parantaa työttömien ja työvoiman ulkopuolelta tulevien mahdollisuuksia työllistyä sekä nostaa yritysten tuottavuutta.

Tilanteet, joissa henkilökohtaiset irtisanomisperusteet tulisivat vastedes harkintaan, olisivat Makkulan mukaan nykyisenkaltaisia, mutta kynnys olisi alempi.

”Kun työ ei suju, käyttäytyminen on epäasiallista tai henkilö vain ei ole tavalla tai toisella sopiva”, Makkula listaa.

Makkulan mukaan lainsäädännössä ei voida luetella suoraan kaikkia elämässä vastaantulevia tilanteita, minkä takia linja muodostuu vasta oikeuskäytännöstä.

Makkula ei usko, että irtisanomisen kevennyksen rajaus alle 20 hengen yrityksiin merkittävästi estäisi yrityksiä kasvamasta, vaikka tällainen mahdollisuus tuodaan esille esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lausunnossa.

”Sehän vain osoittaa, että henkilökohtaisen irtisanomisen perusteet ovat Suomessa tiukat”, Makkula sanoo.

Kansainvälisten arvioiden mukaan Suomessa henkilöperustainen irtisanomissuoja on suurin piirtein eurooppalaista keskitasoa, mutta kollektiivisen eli tuotannollisista tai taloudellisista syistä johtuvan irtisanomisen suoja on Euroopan maiden alhaisimpia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Irtisanomiset
 • Budjettiriihi
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Taloyhtiö säästi remontin avulla pelkissä lämmityskuluissa lähes 20 000 euroa vuodessa

  7. 7

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  8. 8

   Miksi räppärit koskettelevat laulaessaan jalkoväliään?

  9. 9

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  8. 8

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  9. 9

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  10. 10

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää