Politiikka |HS seuraa

Sauli Niinistö puhui suur­lähettiläs­päivillä ja kehotti ulko- ja turvallisuus­politiikassa ratkaisuihin, jotka kestävät ”yli vaalikausien”

Suurlähettiläiden jokavuotisessa kokoontumisessa poliittinen johto hienosäätää Suomen ulkopoliittisia painopisteitä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehottaa pitämään ulko- ja turvallisuuspoliittisissa päätöksissään huolta siitä, että sen läpiajamilla lainsäädäntöhankkeilla on ”parlamentaarista katetta” vaalien jälkeenkin.

Hän painotti suurlähettiläspäivillä tiistaina pitämässään puheessa ”yli vaalikausien ulottuvan jatkuvuuteen tärkeyttä”.

”Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olisi erityisen haitallista tehdä seuraajien hoidettavaksi jääviä ratkaisuja ilman edes jonkinasteista varmuutta siitä, että hekin kykenevät seisomaan ratkaisujen takana”, Niinistö sanoi.

”Edestakaiset äkkiliikkeet eivät palvele vaan heikentävät turvallisuutta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistö kertoi itsekin käyttäneensä ”tätä täysin epämuodollista parlamentaarista katetta” hyväkseen niin, että hän tapaa säännöllisesti eduskunnassa edustettujen puolueiden puheenjohtajia.

Niinistö sanoi aikovansa jatkaa tätä käytäntöään.

Puheensa jälkeisessä mediatapaamisessa Niinistö sanoi, ettei hänen tarkoituksensa ole kehottaa hallitusta (niin kuin tämän uutisen ensimmäisessä versiossa kirjoitettiin) mihinkään.

”En ole kehottanut hallitusta yhtään mihinkään, vaan kehotin itse itseäni”, Niinistö tulkitsi puhettaan.

Hän kertoi puhuneensa monesti aiemminkin siitä, että presidentin olisi hyvä pitää huolta yhteydenpidosta parlamentaarisiin voimiin. ”Että mittaan vähän sitä, onko minun ajattelullani parlamentaarista katetta.”

Konkreettisena esimerkkinä parlamentaarisen katteen puuttumisesta Niinistö mainitsi vuodeksi 2021 suunnitellun, puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) ajaman ison sotaharjoituksen, johon kutsutaan kumppanimaita Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

”Se on aika iso ja aika poikkeuksellinen. Tunnen vähän huolta siitä, että tässä on välillä eduskuntavaalit. (. . .) Mitäpä jos se uusi hallitus tai uusi eduskunta ei olleenkaan pidäkään siitä?”

Niinistön mukaan on hallituksen asia ottaako se päätöksissään huomioon sen, kestävätkö sen päätökset seuraavalla vaalikaudella. Itse hän sanoi tekevänsä niin. ”Syykin on inhimillinen, koska tiedän, että olen ainakin siellä”, hän naurahti.


Niinistö arvioi puheensa lopuksi myös viime viikkoina käytyä keskustelua presidentin toimivallasta ja valtaoikeuksista.

Näistä on Niinistön mielestä ”pidetty meteliä hyvin hatarin perustein”.

Niinistö vitsaili, että osa valtaoikeuskeskustelijoista tuntuu haluavan presidentti-instituutiosta ”ellei tyystin vallasta riisuttua presidenttiä niin vähintään puolivallatonta”.

Niinistö sanoi yhteistyönsä toimivan hyvin nykyhallituksen kanssa,

”Ei mitään syytä epäillä ettei seuraavienkin hallitusten kanssa” hän lisäsi.

Niinistö keskittyi puheessaan puhumaan vallasta sen eri muodoissa. Toisen maailmansodan jälkeen rakennettu sääntöpohjainen maailmanjärjestys on Niinistön mukaan ”kovalla koetuksella”.

”YK:n turvallisuusneuvoston päätöksentekokyky on rajallinen, kun pysyvien jäsenmaiden on vaikea päästä yhteisymmärrykseen.”

Niinistön mukaan suurissa eurooppalaisissa puolustusliitto Naton jäsenmaissa kuuluu nyt äänenpainoja, jotka tavoittelevat eurooppalaisen puolustuksen vahvistamista.

”Ranska näyttää nousevan kehityksen veturiksi. Odotan suurella innolla keskusteluja Emmanuel Macronin kanssa tällä viikolla”, Niinistö sanoi.

Kiinasta Niinistö totesi, että maan nousu talouden ja politiikan mahdiksi ei ole pitkään aikaan ollut pelkkää tulevaisuusskenaariota vaan arkirealismia.

”Sotilaallisen nousun myötä Kiinalla alkaa olla sekä kovaa että pehmeää valtaa tavoilla, joita emme sittenkään taida vielä ymmärtää.”

Jokavuotisen suurlähettiläskokouksen tarkoituksena on hienosäätää Suomen ulkopoliittisia painopisteitä ulkomaan edustustojen johtajille. Myös lähetystöverkon tärkeyttä muistetaan usein korostaa läsnäolijoille.

Maanantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhui EU-maiden sitoutumisesta perus- ja ihmisoikeuksien jakamattomuuden periaatteeseen. Ulkoministeri Timo Soini (sin) puolestaan puhui muun muassa teknologian ja algoritmien aiheuttamasta muutoksesta politiikalle.

Korjaus 28.8. 2018 kello 12.16: Muutettu kohtia, joissa sanottiin Niinistön kehottaneen hallitusta ottamaan huomioon päätöstensä kestävyyden seuraavilla vaalikausilla. HS lähetti puheen suorana lähetyksenä ja seurasi puhetta hetki hetkeltä alla olevassa seurannassa.

Puhe loppuu.

Niinistö sanoo haluavansa varmistaa ulkopolitiikan jatkuvuutta puhumalla säännöllisesti kaikkien eduskuntapuolueiden johtajien kanssa.

"Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olisi erityisen haitallista tehdä seuraavien hoidettavaksi jääviä ratkaisuja ilman edes jonkunlaista varmuutta siitä, että hekin kykenevät seisomaan ratkaisujen takana. Edestakaiset äkkiliikkeet eivät palvele vaan heikentävät turvallisuuttamme.”

Suurlähettiläille Niinistö muistuttaa ennakoinnin ja realismin tärkeydestä. Realistinen ymmärrys ulkopuolisesta maailmasta on Niinistön mukaan onnistuneen ulkopoliittisen päätöksenteon elinehto.

”Meidän on osattava nähdä maailma sellaisena kuin se juuri nyt on, ei yksinomaan sellaisena, kuin se ennen oli tai sellaisena, kuin haluaisimme sen nähdä. Haastan teitä avaamaan näkökenttäänne vielä enemmän kohti tulevaa. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Missä avautuvat uudet mahdollisuudet? Missä vaanivat uudet uhat?”

”Tulevien muutosten aavistaminen, vaikka vain hiukan ennen muita, se vasta vaikutusvaltaa on", Niinistö päättää puheensa.

Parikymmentäminuuttinen puhe oli lyhyempi kuin esimerkiksi ulkoministeri Timo Soinin tai pääministeri Juha Sipilän puheet suurlähettiläille. Näin toisaalta Niinistölle jäi enemmän aikaa vastailla diplomaattien kysymyksiin.

HS:n seuranta suurlähettiläspäiviltä loppuu tähän. Kiitoksia mukanaolosta!

Lisäksi Niinistö sivuaa elokuussa hänestä julkaistuista kirjoista ja presidentin valtaoikeuksista käytyä keskustelua.

"Tyydyn vain toteamaan, että yhteistoiminta ulkopolitiikan johtamisessa toimii nykyhallituksen kanssa erinomaisesti, eikä minulla ole syytä epäillä, etteikö niin toimisi myös tulevien hallitusten kanssa."

Tämän jälkeen Niinistö puhuu ilmastonmuutoksesta ja Suomen kokemasta kuumasta kesästä.

”Ensimmäisistä hellepäivistä ilahtuminen vaihtui monella vakavoitumiseen. Kestääkö infrastruktuuri? Sammuvatko metsäpalot?"

Ilmastonmuutos on perustavanlaatuinen rauhan ja turvallisuuden kysymys, Niinistö sanoo.

"Siihen vastaaminen edellyttää ripeitä toimia Meidän kaikkien on tehtävä enemmän. Hiilidioksidipäästöt on saatava jyrkkään laskuun. Tarvitaan sekä pieniä että suuria askelia.”

”Olen itse pitänyt esillä mustan hiilen merkitystä arktisella alueella. Sen kielteiset ympäristövaikutukset ovat välittömiä. Niin olisivat myös niiden vähentämisen myönteiset vaikutukset.”

Niinistön mukaan Suomi aikoo järjestää arktisen alueen huippukokouksen ensi vuoden alkupuolella

”Arktisen ympäristön pelastaminen on kaiken käytettävissä olevan vallan arvoinen tavoite. Pyrimme edelleen arktisen huippukokouksen järjestämiseen Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden aikana, siis joskus ensi vuoden alkupuolella.”

Toisen maailmansodan jälkeen rakennettu sääntöpohjainen maailmanjärjestys on Niinistön mukaan ”kovalla koetuksella”.

”YK:n turvallisuusneuvoston päätöksentekokyky on rajallinen, kun pysyvien jäsenmaiden on vaikea päästä yhteisymmärrykseen.”

Myös Maailman kauppajärjestö WTO ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ovat Niinistön mukaan koetuksella.

”Uusia kansainvälisiä sopimuksia on vaikea saada aikaan ja uudetkin poikkeukset ovat joutuneet nopeasti vaikeuksiin. Viittaan Pariisin ilmastosopimukseen ja Iranin ydinsopimukseen.”

Ratkaisuja maailmanlaajuiisiin ongelmiin on vaikea saada aikaan ilman globaalia maailmanjärjestystä, Niinistö sanoo.

Kiinan nousu ei ole pitkään aikaan ollut pelkkää tulevaisuusskenaariota vaan arkirealismia, Niinistö sanoo.

”Sotilaallisen nousun myötä Kiinalla alkaa olla sekä kovaa että pehmeää valtaa tavoilla, joita emme sittenkään taida vielä ymmärtää.”

Kyse ei ole Niinistön mukaan pelkästään Kiinasta.

”Koko Aasiassa on taloudellista dynamiikkaa, joka antaa meille mahdollisuuksia, jos ne oikein hyödynnämme.”

Lisäksi kuvaa Afrikasta olisi Niinistön mukaan syytä täsmentää.

”Väestönkasvu lisää maanosan painoarvoa tulevina vuosikymmeninä. Tapahtuuko se onnellisten tähtien alla, siihen vaikuttamisen paikka on nyt. Naisten ja tyttöjen aseman korostaminen on keskeinen.”

Nato on Niinistön mukaan Euroopan turvallisuuden kivijalka

”Myös suurissa eurooppalaisissa Nato-maissa kuuluu nyt äänenpainoja, jotka tavoittelevat eurooppalaisen puolustuksen vahvistamista. Otsakkeet vaihtelevat, mutta suunta näyttää olevan sama.”

”Ranska näyttää nousevan kehityksen veturiksi. Odotan suurella innolla keskusteluja Emmanuel Macronin kanssa tällä viikolla.”

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla Suomen yhteistyöverkosto on Niinistön mukaan lujittunut entisestään.

”Kolmenkeskinen yhteistyö Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa, kahdenkeskinen yhteistyö Ruotsin kanssa ja osallistuminen Britannian johtamaan JEF-yhteistyöhön ovat saaneet kaikki uusia papereita ja allekirjoituksia osakseen.”

Osallistuminen hankkeisiin on Niinistön mukaan Suomen omissa käsissä.

"Mitään automatiikkaa puolustusyhteistyössä ei ole. Isoihin pöytiin ei paikkaa erikseen tarjota. Se pitää ansaita.”

Niinistö sanoo hänen vaikutelmansa olevan, että Putin haluaa luoda parempaa yhteyttä Eurooppaan, erityisesti talouden saralla. Toisaalta Euroopan yhteinen pakotelinja pitää Niinistön mukaan, koska Krimin ja Ukrainan tulevaisuuteen ei ole näkyvissä helpotusta.

Yhdysvalloissa vallan kirjo on Niinistön mukaan moniulotteisempi.

"Presidentin linjalla tunnetaan myös muun hallinnon ja kongressin näkemyksiä. Erimielisyydet ovat havaittavissa, mutta monet trendit osoittavat samaan suuntaan. Yhdysvaltain suhde maailmaan on muuttumassa, eikä kyse ole yksin presidentti Donald Trumpista. Yhdysvaltain ulkopolitiikan pitkästä historiasta tuttu aaltoliike on jälleen käynnissä."

Kiinan valtarakenteet ovat kolmesta suurvallasta ulkopuolisille vieraimmat, Niinistö sanoo.

"Pekingin kulisseihin ei ole yhtä hyvää näkyvyyttä kuin Washingtoniin tai Moskovaan. Kiinan tulevaisuus on presidentti Xin käsissä ja se vaikuttaa meihin kaikkiin."

Niinistö kiittää ulkoministeriön työntekijöitä Helsingin-tapaamisen järjestämisestä Venäjän ja Yhdysvaltain välillä.

"Hyviä palveluksia me voimme huoleti jatkossakin tarjota. Itse tapaaminen tuntui herättävän paljon huolia. Sovittaisiinko Euroopan asioista eurooppalaisten päiden yli. Jopa uumoiltiin etupiirijakoa. Nämä huolet eivät toteutuneet."

”On tärkeää, että Helsingissä puhuttiin näiden maiden keskinäisistä suhteista. Lopputuloksista emme vielä tiedä, mutta ainakin pää saatiin auki. Helsingin tapaamisen lopullliset vaikutukset mitataan vasta tulevina kuukausina ja vuosina."

"Ajattelin keskittyä puhumaan vallasta ja sen eri muodoista", Niinistö aloittaa puheensa.

"Viime vuosina on maailmalla puhuttu sirpaloitumisesta ja siirtymisestä niin sanottuun G0-maailmaan. Uskon, että vallankäyttö muuttuu vaikeammin havaittavaksi."

Niinistö puhuu klo 10

Tervetuloa mukaan seuraamaan presidentti Sauli Niinistön puhetta jokavuotisilla suurlähettiläspäivillä. Niinistö puhuu eduskunnan pikkuparlamentin auditoriossa klo 10 alkaen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   AP: Tuomari nimesi Bill Cosbyn vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – tuomio luetaan hetken päästä

  5. 5

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  6. 6

   Sveitsin poliisi: Kansalaisuutta hakenut oligarkki Roman Abramovitš olisi ”uhka turvallisuudelle ja maineriski”

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  10. 10

   Donald Trump puhui YK:n yleiskokouksessa, suora lähetys New Yorkista jatkuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää