Politiikka |HS seuraa

Sauli Niinistö puhui suur­lähettiläs­päivillä ja kehotti ulko- ja turvallisuus­politiikassa ratkaisuihin, jotka kestävät ”yli vaalikausien”

Suurlähettiläiden jokavuotisessa kokoontumisessa poliittinen johto hienosäätää Suomen ulkopoliittisia painopisteitä.

Puhe loppuu.

Niinistö sanoo haluavansa varmistaa ulkopolitiikan jatkuvuutta puhumalla säännöllisesti kaikkien eduskuntapuolueiden johtajien kanssa.

"Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olisi erityisen haitallista tehdä seuraavien hoidettavaksi jääviä ratkaisuja ilman edes jonkunlaista varmuutta siitä, että hekin kykenevät seisomaan ratkaisujen takana. Edestakaiset äkkiliikkeet eivät palvele vaan heikentävät turvallisuuttamme.”

Suurlähettiläille Niinistö muistuttaa ennakoinnin ja realismin tärkeydestä. Realistinen ymmärrys ulkopuolisesta maailmasta on Niinistön mukaan onnistuneen ulkopoliittisen päätöksenteon elinehto.

”Meidän on osattava nähdä maailma sellaisena kuin se juuri nyt on, ei yksinomaan sellaisena, kuin se ennen oli tai sellaisena, kuin haluaisimme sen nähdä. Haastan teitä avaamaan näkökenttäänne vielä enemmän kohti tulevaa. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Missä avautuvat uudet mahdollisuudet? Missä vaanivat uudet uhat?”

”Tulevien muutosten aavistaminen, vaikka vain hiukan ennen muita, se vasta vaikutusvaltaa on", Niinistö päättää puheensa.

Parikymmentäminuuttinen puhe oli lyhyempi kuin esimerkiksi ulkoministeri Timo Soinin tai pääministeri Juha Sipilän puheet suurlähettiläille. Näin toisaalta Niinistölle jäi enemmän aikaa vastailla diplomaattien kysymyksiin.

HS:n seuranta suurlähettiläspäiviltä loppuu tähän. Kiitoksia mukanaolosta!

Lisäksi Niinistö sivuaa elokuussa hänestä julkaistuista kirjoista ja presidentin valtaoikeuksista käytyä keskustelua.

"Tyydyn vain toteamaan, että yhteistoiminta ulkopolitiikan johtamisessa toimii nykyhallituksen kanssa erinomaisesti, eikä minulla ole syytä epäillä, etteikö niin toimisi myös tulevien hallitusten kanssa."

Tämän jälkeen Niinistö puhuu ilmastonmuutoksesta ja Suomen kokemasta kuumasta kesästä.

”Ensimmäisistä hellepäivistä ilahtuminen vaihtui monella vakavoitumiseen. Kestääkö infrastruktuuri? Sammuvatko metsäpalot?"

Ilmastonmuutos on perustavanlaatuinen rauhan ja turvallisuuden kysymys, Niinistö sanoo.

"Siihen vastaaminen edellyttää ripeitä toimia Meidän kaikkien on tehtävä enemmän. Hiilidioksidipäästöt on saatava jyrkkään laskuun. Tarvitaan sekä pieniä että suuria askelia.”

”Olen itse pitänyt esillä mustan hiilen merkitystä arktisella alueella. Sen kielteiset ympäristövaikutukset ovat välittömiä. Niin olisivat myös niiden vähentämisen myönteiset vaikutukset.”

Niinistön mukaan Suomi aikoo järjestää arktisen alueen huippukokouksen ensi vuoden alkupuolella

”Arktisen ympäristön pelastaminen on kaiken käytettävissä olevan vallan arvoinen tavoite. Pyrimme edelleen arktisen huippukokouksen järjestämiseen Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden aikana, siis joskus ensi vuoden alkupuolella.”

Toisen maailmansodan jälkeen rakennettu sääntöpohjainen maailmanjärjestys on Niinistön mukaan ”kovalla koetuksella”.

”YK:n turvallisuusneuvoston päätöksentekokyky on rajallinen, kun pysyvien jäsenmaiden on vaikea päästä yhteisymmärrykseen.”

Myös Maailman kauppajärjestö WTO ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ovat Niinistön mukaan koetuksella.

”Uusia kansainvälisiä sopimuksia on vaikea saada aikaan ja uudetkin poikkeukset ovat joutuneet nopeasti vaikeuksiin. Viittaan Pariisin ilmastosopimukseen ja Iranin ydinsopimukseen.”

Ratkaisuja maailmanlaajuiisiin ongelmiin on vaikea saada aikaan ilman globaalia maailmanjärjestystä, Niinistö sanoo.

Kiinan nousu ei ole pitkään aikaan ollut pelkkää tulevaisuusskenaariota vaan arkirealismia, Niinistö sanoo.

”Sotilaallisen nousun myötä Kiinalla alkaa olla sekä kovaa että pehmeää valtaa tavoilla, joita emme sittenkään taida vielä ymmärtää.”

Kyse ei ole Niinistön mukaan pelkästään Kiinasta.

”Koko Aasiassa on taloudellista dynamiikkaa, joka antaa meille mahdollisuuksia, jos ne oikein hyödynnämme.”

Lisäksi kuvaa Afrikasta olisi Niinistön mukaan syytä täsmentää.

”Väestönkasvu lisää maanosan painoarvoa tulevina vuosikymmeninä. Tapahtuuko se onnellisten tähtien alla, siihen vaikuttamisen paikka on nyt. Naisten ja tyttöjen aseman korostaminen on keskeinen.”

Nato on Niinistön mukaan Euroopan turvallisuuden kivijalka

”Myös suurissa eurooppalaisissa Nato-maissa kuuluu nyt äänenpainoja, jotka tavoittelevat eurooppalaisen puolustuksen vahvistamista. Otsakkeet vaihtelevat, mutta suunta näyttää olevan sama.”

”Ranska näyttää nousevan kehityksen veturiksi. Odotan suurella innolla keskusteluja Emmanuel Macronin kanssa tällä viikolla.”

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla Suomen yhteistyöverkosto on Niinistön mukaan lujittunut entisestään.

”Kolmenkeskinen yhteistyö Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa, kahdenkeskinen yhteistyö Ruotsin kanssa ja osallistuminen Britannian johtamaan JEF-yhteistyöhön ovat saaneet kaikki uusia papereita ja allekirjoituksia osakseen.”

Osallistuminen hankkeisiin on Niinistön mukaan Suomen omissa käsissä.

"Mitään automatiikkaa puolustusyhteistyössä ei ole. Isoihin pöytiin ei paikkaa erikseen tarjota. Se pitää ansaita.”

Niinistö sanoo hänen vaikutelmansa olevan, että Putin haluaa luoda parempaa yhteyttä Eurooppaan, erityisesti talouden saralla. Toisaalta Euroopan yhteinen pakotelinja pitää Niinistön mukaan, koska Krimin ja Ukrainan tulevaisuuteen ei ole näkyvissä helpotusta.

Yhdysvalloissa vallan kirjo on Niinistön mukaan moniulotteisempi.

"Presidentin linjalla tunnetaan myös muun hallinnon ja kongressin näkemyksiä. Erimielisyydet ovat havaittavissa, mutta monet trendit osoittavat samaan suuntaan. Yhdysvaltain suhde maailmaan on muuttumassa, eikä kyse ole yksin presidentti Donald Trumpista. Yhdysvaltain ulkopolitiikan pitkästä historiasta tuttu aaltoliike on jälleen käynnissä."

Kiinan valtarakenteet ovat kolmesta suurvallasta ulkopuolisille vieraimmat, Niinistö sanoo.

"Pekingin kulisseihin ei ole yhtä hyvää näkyvyyttä kuin Washingtoniin tai Moskovaan. Kiinan tulevaisuus on presidentti Xin käsissä ja se vaikuttaa meihin kaikkiin."

Niinistö kiittää ulkoministeriön työntekijöitä Helsingin-tapaamisen järjestämisestä Venäjän ja Yhdysvaltain välillä.

"Hyviä palveluksia me voimme huoleti jatkossakin tarjota. Itse tapaaminen tuntui herättävän paljon huolia. Sovittaisiinko Euroopan asioista eurooppalaisten päiden yli. Jopa uumoiltiin etupiirijakoa. Nämä huolet eivät toteutuneet."

”On tärkeää, että Helsingissä puhuttiin näiden maiden keskinäisistä suhteista. Lopputuloksista emme vielä tiedä, mutta ainakin pää saatiin auki. Helsingin tapaamisen lopullliset vaikutukset mitataan vasta tulevina kuukausina ja vuosina."

"Ajattelin keskittyä puhumaan vallasta ja sen eri muodoista", Niinistö aloittaa puheensa.

"Viime vuosina on maailmalla puhuttu sirpaloitumisesta ja siirtymisestä niin sanottuun G0-maailmaan. Uskon, että vallankäyttö muuttuu vaikeammin havaittavaksi."

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tilaus päättyy automaattisesti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  2. 2

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  4. 4

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Testaa, läpäiseekö keittiösi terveys­tarkastuksen – Toimittaja kutsui tarkastajan kotiinsa ja alkoi epäillä, oliko syöttänyt vierailleen lantaa

  8. 8

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  9. 9

   Yksi ilta toi 24 tonnia turskaa ja joka miehelle 1300 euron tienestit – HS:n kuva­reportaasi vie Pohjois-Norjaan huippu­modernille kalastus­alukselle

   Tilaajille
  10. 10

   Sri Lankan iskuista pidätetty 13 ihmistä, räjähdysten sarjassa kuolleiden määrä jo 290 – tämä iskuista tiedetään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sri Lankan iskuista pidätetty 13 ihmistä, räjähdysten sarjassa kuolleiden määrä jo 290 – tämä iskuista tiedetään

  5. 5

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  6. 6

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Leuanveto on monelle naiselle mahdottoman tuntuinen haaste – toimittaja harjoitteli täsmä­ohjeilla kuukauden, näin kävi

   Tilaajille
  9. 9

   Vesku Loirin elämä täyttää koko ensi syksyn – Olli Lindholmin kuolema ei ollut vielä mitään

  10. 10

   Parikymppinen kaahari ajoi yli 250:tä kilometriä tunnissa satasen alueella Vantaalla – ”Eihän mikä tahansa auto kulje noin kovaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää