Politiikka |HS seuraa

Sauli Niinistö puhui suur­lähettiläs­päivillä ja kehotti ulko- ja turvallisuus­politiikassa ratkaisuihin, jotka kestävät ”yli vaalikausien”

Suurlähettiläiden jokavuotisessa kokoontumisessa poliittinen johto hienosäätää Suomen ulkopoliittisia painopisteitä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehottaa pitämään ulko- ja turvallisuuspoliittisissa päätöksissään huolta siitä, että sen läpiajamilla lainsäädäntöhankkeilla on ”parlamentaarista katetta” vaalien jälkeenkin.

Hän painotti suurlähettiläspäivillä tiistaina pitämässään puheessa ”yli vaalikausien ulottuvan jatkuvuuteen tärkeyttä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olisi erityisen haitallista tehdä seuraajien hoidettavaksi jääviä ratkaisuja ilman edes jonkinasteista varmuutta siitä, että hekin kykenevät seisomaan ratkaisujen takana”, Niinistö sanoi.

”Edestakaiset äkkiliikkeet eivät palvele vaan heikentävät turvallisuutta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistö kertoi itsekin käyttäneensä ”tätä täysin epämuodollista parlamentaarista katetta” hyväkseen niin, että hän tapaa säännöllisesti eduskunnassa edustettujen puolueiden puheenjohtajia.

Niinistö sanoi aikovansa jatkaa tätä käytäntöään.

Puheensa jälkeisessä mediatapaamisessa Niinistö sanoi, ettei hänen tarkoituksensa ole kehottaa hallitusta (niin kuin tämän uutisen ensimmäisessä versiossa kirjoitettiin) mihinkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En ole kehottanut hallitusta yhtään mihinkään, vaan kehotin itse itseäni”, Niinistö tulkitsi puhettaan.

Hän kertoi puhuneensa monesti aiemminkin siitä, että presidentin olisi hyvä pitää huolta yhteydenpidosta parlamentaarisiin voimiin. ”Että mittaan vähän sitä, onko minun ajattelullani parlamentaarista katetta.”

Konkreettisena esimerkkinä parlamentaarisen katteen puuttumisesta Niinistö mainitsi vuodeksi 2021 suunnitellun, puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) ajaman ison sotaharjoituksen, johon kutsutaan kumppanimaita Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on aika iso ja aika poikkeuksellinen. Tunnen vähän huolta siitä, että tässä on välillä eduskuntavaalit. (. . .) Mitäpä jos se uusi hallitus tai uusi eduskunta ei olleenkaan pidäkään siitä?”

Niinistön mukaan on hallituksen asia ottaako se päätöksissään huomioon sen, kestävätkö sen päätökset seuraavalla vaalikaudella. Itse hän sanoi tekevänsä niin. ”Syykin on inhimillinen, koska tiedän, että olen ainakin siellä”, hän naurahti.


Niinistö arvioi puheensa lopuksi myös viime viikkoina käytyä keskustelua presidentin toimivallasta ja valtaoikeuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näistä on Niinistön mielestä ”pidetty meteliä hyvin hatarin perustein”.

Niinistö vitsaili, että osa valtaoikeuskeskustelijoista tuntuu haluavan presidentti-instituutiosta ”ellei tyystin vallasta riisuttua presidenttiä niin vähintään puolivallatonta”.

Niinistö sanoi yhteistyönsä toimivan hyvin nykyhallituksen kanssa,

”Ei mitään syytä epäillä ettei seuraavienkin hallitusten kanssa” hän lisäsi.

Niinistö keskittyi puheessaan puhumaan vallasta sen eri muodoissa. Toisen maailmansodan jälkeen rakennettu sääntöpohjainen maailmanjärjestys on Niinistön mukaan ”kovalla koetuksella”.

”YK:n turvallisuusneuvoston päätöksentekokyky on rajallinen, kun pysyvien jäsenmaiden on vaikea päästä yhteisymmärrykseen.”

Niinistön mukaan suurissa eurooppalaisissa puolustusliitto Naton jäsenmaissa kuuluu nyt äänenpainoja, jotka tavoittelevat eurooppalaisen puolustuksen vahvistamista.

”Ranska näyttää nousevan kehityksen veturiksi. Odotan suurella innolla keskusteluja Emmanuel Macronin kanssa tällä viikolla”, Niinistö sanoi.

Kiinasta Niinistö totesi, että maan nousu talouden ja politiikan mahdiksi ei ole pitkään aikaan ollut pelkkää tulevaisuusskenaariota vaan arkirealismia.

”Sotilaallisen nousun myötä Kiinalla alkaa olla sekä kovaa että pehmeää valtaa tavoilla, joita emme sittenkään taida vielä ymmärtää.”

Jokavuotisen suurlähettiläskokouksen tarkoituksena on hienosäätää Suomen ulkopoliittisia painopisteitä ulkomaan edustustojen johtajille. Myös lähetystöverkon tärkeyttä muistetaan usein korostaa läsnäolijoille.

Maanantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhui EU-maiden sitoutumisesta perus- ja ihmisoikeuksien jakamattomuuden periaatteeseen. Ulkoministeri Timo Soini (sin) puolestaan puhui muun muassa teknologian ja algoritmien aiheuttamasta muutoksesta politiikalle.

Korjaus 28.8. 2018 kello 12.16: Muutettu kohtia, joissa sanottiin Niinistön kehottaneen hallitusta ottamaan huomioon päätöstensä kestävyyden seuraavilla vaalikausilla. HS lähetti puheen suorana lähetyksenä ja seurasi puhetta hetki hetkeltä alla olevassa seurannassa.

Puhe loppuu.

Niinistö sanoo haluavansa varmistaa ulkopolitiikan jatkuvuutta puhumalla säännöllisesti kaikkien eduskuntapuolueiden johtajien kanssa.

"Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa olisi erityisen haitallista tehdä seuraavien hoidettavaksi jääviä ratkaisuja ilman edes jonkunlaista varmuutta siitä, että hekin kykenevät seisomaan ratkaisujen takana. Edestakaiset äkkiliikkeet eivät palvele vaan heikentävät turvallisuuttamme.”

Suurlähettiläille Niinistö muistuttaa ennakoinnin ja realismin tärkeydestä. Realistinen ymmärrys ulkopuolisesta maailmasta on Niinistön mukaan onnistuneen ulkopoliittisen päätöksenteon elinehto.

”Meidän on osattava nähdä maailma sellaisena kuin se juuri nyt on, ei yksinomaan sellaisena, kuin se ennen oli tai sellaisena, kuin haluaisimme sen nähdä. Haastan teitä avaamaan näkökenttäänne vielä enemmän kohti tulevaa. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Missä avautuvat uudet mahdollisuudet? Missä vaanivat uudet uhat?”

”Tulevien muutosten aavistaminen, vaikka vain hiukan ennen muita, se vasta vaikutusvaltaa on", Niinistö päättää puheensa.

Parikymmentäminuuttinen puhe oli lyhyempi kuin esimerkiksi ulkoministeri Timo Soinin tai pääministeri Juha Sipilän puheet suurlähettiläille. Näin toisaalta Niinistölle jäi enemmän aikaa vastailla diplomaattien kysymyksiin.

HS:n seuranta suurlähettiläspäiviltä loppuu tähän. Kiitoksia mukanaolosta!

Lisäksi Niinistö sivuaa elokuussa hänestä julkaistuista kirjoista ja presidentin valtaoikeuksista käytyä keskustelua.

"Tyydyn vain toteamaan, että yhteistoiminta ulkopolitiikan johtamisessa toimii nykyhallituksen kanssa erinomaisesti, eikä minulla ole syytä epäillä, etteikö niin toimisi myös tulevien hallitusten kanssa."

Tämän jälkeen Niinistö puhuu ilmastonmuutoksesta ja Suomen kokemasta kuumasta kesästä.

”Ensimmäisistä hellepäivistä ilahtuminen vaihtui monella vakavoitumiseen. Kestääkö infrastruktuuri? Sammuvatko metsäpalot?"

Ilmastonmuutos on perustavanlaatuinen rauhan ja turvallisuuden kysymys, Niinistö sanoo.

"Siihen vastaaminen edellyttää ripeitä toimia Meidän kaikkien on tehtävä enemmän. Hiilidioksidipäästöt on saatava jyrkkään laskuun. Tarvitaan sekä pieniä että suuria askelia.”

”Olen itse pitänyt esillä mustan hiilen merkitystä arktisella alueella. Sen kielteiset ympäristövaikutukset ovat välittömiä. Niin olisivat myös niiden vähentämisen myönteiset vaikutukset.”

Niinistön mukaan Suomi aikoo järjestää arktisen alueen huippukokouksen ensi vuoden alkupuolella

”Arktisen ympäristön pelastaminen on kaiken käytettävissä olevan vallan arvoinen tavoite. Pyrimme edelleen arktisen huippukokouksen järjestämiseen Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden aikana, siis joskus ensi vuoden alkupuolella.”

Toisen maailmansodan jälkeen rakennettu sääntöpohjainen maailmanjärjestys on Niinistön mukaan ”kovalla koetuksella”.

”YK:n turvallisuusneuvoston päätöksentekokyky on rajallinen, kun pysyvien jäsenmaiden on vaikea päästä yhteisymmärrykseen.”

Myös Maailman kauppajärjestö WTO ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ovat Niinistön mukaan koetuksella.

”Uusia kansainvälisiä sopimuksia on vaikea saada aikaan ja uudetkin poikkeukset ovat joutuneet nopeasti vaikeuksiin. Viittaan Pariisin ilmastosopimukseen ja Iranin ydinsopimukseen.”

Ratkaisuja maailmanlaajuiisiin ongelmiin on vaikea saada aikaan ilman globaalia maailmanjärjestystä, Niinistö sanoo.

Kiinan nousu ei ole pitkään aikaan ollut pelkkää tulevaisuusskenaariota vaan arkirealismia, Niinistö sanoo.

”Sotilaallisen nousun myötä Kiinalla alkaa olla sekä kovaa että pehmeää valtaa tavoilla, joita emme sittenkään taida vielä ymmärtää.”

Kyse ei ole Niinistön mukaan pelkästään Kiinasta.

”Koko Aasiassa on taloudellista dynamiikkaa, joka antaa meille mahdollisuuksia, jos ne oikein hyödynnämme.”

Lisäksi kuvaa Afrikasta olisi Niinistön mukaan syytä täsmentää.

”Väestönkasvu lisää maanosan painoarvoa tulevina vuosikymmeninä. Tapahtuuko se onnellisten tähtien alla, siihen vaikuttamisen paikka on nyt. Naisten ja tyttöjen aseman korostaminen on keskeinen.”

Nato on Niinistön mukaan Euroopan turvallisuuden kivijalka

”Myös suurissa eurooppalaisissa Nato-maissa kuuluu nyt äänenpainoja, jotka tavoittelevat eurooppalaisen puolustuksen vahvistamista. Otsakkeet vaihtelevat, mutta suunta näyttää olevan sama.”

”Ranska näyttää nousevan kehityksen veturiksi. Odotan suurella innolla keskusteluja Emmanuel Macronin kanssa tällä viikolla.”

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla Suomen yhteistyöverkosto on Niinistön mukaan lujittunut entisestään.

”Kolmenkeskinen yhteistyö Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa, kahdenkeskinen yhteistyö Ruotsin kanssa ja osallistuminen Britannian johtamaan JEF-yhteistyöhön ovat saaneet kaikki uusia papereita ja allekirjoituksia osakseen.”

Osallistuminen hankkeisiin on Niinistön mukaan Suomen omissa käsissä.

"Mitään automatiikkaa puolustusyhteistyössä ei ole. Isoihin pöytiin ei paikkaa erikseen tarjota. Se pitää ansaita.”

Niinistö sanoo hänen vaikutelmansa olevan, että Putin haluaa luoda parempaa yhteyttä Eurooppaan, erityisesti talouden saralla. Toisaalta Euroopan yhteinen pakotelinja pitää Niinistön mukaan, koska Krimin ja Ukrainan tulevaisuuteen ei ole näkyvissä helpotusta.

Yhdysvalloissa vallan kirjo on Niinistön mukaan moniulotteisempi.

"Presidentin linjalla tunnetaan myös muun hallinnon ja kongressin näkemyksiä. Erimielisyydet ovat havaittavissa, mutta monet trendit osoittavat samaan suuntaan. Yhdysvaltain suhde maailmaan on muuttumassa, eikä kyse ole yksin presidentti Donald Trumpista. Yhdysvaltain ulkopolitiikan pitkästä historiasta tuttu aaltoliike on jälleen käynnissä."

Kiinan valtarakenteet ovat kolmesta suurvallasta ulkopuolisille vieraimmat, Niinistö sanoo.

"Pekingin kulisseihin ei ole yhtä hyvää näkyvyyttä kuin Washingtoniin tai Moskovaan. Kiinan tulevaisuus on presidentti Xin käsissä ja se vaikuttaa meihin kaikkiin."

Niinistö kiittää ulkoministeriön työntekijöitä Helsingin-tapaamisen järjestämisestä Venäjän ja Yhdysvaltain välillä.

"Hyviä palveluksia me voimme huoleti jatkossakin tarjota. Itse tapaaminen tuntui herättävän paljon huolia. Sovittaisiinko Euroopan asioista eurooppalaisten päiden yli. Jopa uumoiltiin etupiirijakoa. Nämä huolet eivät toteutuneet."

”On tärkeää, että Helsingissä puhuttiin näiden maiden keskinäisistä suhteista. Lopputuloksista emme vielä tiedä, mutta ainakin pää saatiin auki. Helsingin tapaamisen lopullliset vaikutukset mitataan vasta tulevina kuukausina ja vuosina."

"Ajattelin keskittyä puhumaan vallasta ja sen eri muodoista", Niinistö aloittaa puheensa.

"Viime vuosina on maailmalla puhuttu sirpaloitumisesta ja siirtymisestä niin sanottuun G0-maailmaan. Uskon, että vallankäyttö muuttuu vaikeammin havaittavaksi."

Niinistö puhuu klo 10

Tervetuloa mukaan seuraamaan presidentti Sauli Niinistön puhetta jokavuotisilla suurlähettiläspäivillä. Niinistö puhuu eduskunnan pikkuparlamentin auditoriossa klo 10 alkaen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  2. 2

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  5. 5

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  6. 6

   Lapsimorsian huutokaupattiin Facebookissa – ”Barbaarista teknologian käyttöä”

  7. 7

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  8. 8

   Kallion ilmaisutaidon lukio nousi vastustamaan myöhäisempiä kouluaamuja – ”Emme ehdi treeneihin jos koulu loppuu myöhemmin”

  9. 9

   Lentoyhtiöillä on jättimäinen ongelma, joka varjostaa alan tulevaisuutta – Voiko yhtiöiden päästö­lupauksiin uskoa?

  10. 10

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää