Politiikka

Li Andersson pitää työttömyys­vakuutusmaksujen alennusta vastuuttomana – vaatii puskuria taantuman varalle

Vasemmistoliitto ehdottaa omassa veromallissaan varallisuusveron palauttamista ja pääomatulojen progressiivista verotusta.

Työttömyysvakuutusmaksujen alentaminen keskellä nousukautta on vastuutonta, arvostelee vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Työttömyysvakuutusrahaston päätös on yhtä heikosti perusteltu suhdannenäkökulmasta kuin mitä hallituksen tekemät veronkevennykset olisivat olleet”, Andersson sanoi puolueen kesäkokouksessa Lahdessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anderssonin mukaan työttömyysvakuutusrahaston olisi nousukaudella järkevää kerätä puskuria, joka olisi käytettävissä, kun seuraava taantuma iskee.

Työttömyysvakuutusrahaston hallitus on esittänyt, että ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksu laskisi yhteensä 0,8 prosenttiyksikköä. Työntekijöiden maksu alenisi 0,4 prosenttiyksikköä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijöiden palkkapussissa kevennys kumoutuu kuitenkin sillä, että kilpailukykysopimuksen perusteella työeläkemaksut nousevat 0,4 prosenttia.

Budjettiriihessä istuvalle hallitukselle työttömyysvakuutusmaksun aleneminen on helpotus, sillä se helpottaa veroratkaisun tekemistä.

Vasemmistoliiton mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) esillä pitämille tuloveron kevennyksille ei ole enää perusteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Andersson sanoo, että jos hallitus päätyy silti tekemään veronkevennyksiä, ne olisi kohdennettava pienituloisille, esimerkiksi korottamalla kunnallisverotuksen perusvähennystä.

Samaa perusvähennyksen korotusta on ajanut pääministeripuolue keskusta. Onko vasemmistoliitto nyt siis liukunut samalle linjalle pääministeri Juha Sipilän kanssa?

”Se riippuu siitä, mitä Sipilä tarkkaan ottaen esittää, mutta pienempi summa, kohdennettuna pienituloisille voisi olla perusteltua”, Andersson vastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaalikampanjoinnin käynnistymisen pystyi aistimaan Lahdessa.

Kansanedustajien pitämissä puheenvuoroissa korostettiin moneen kertaan, että vasemmistoliitto on montaa asiaa ajava yleispuolue.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime aikoina vasemmistoliitto on pyrkinyt tuomaan agendaansa ahkerasti esille. Ensin se esitteli uuden visuaalisen ilmeen, sitten muutosohjelman ja nyt kesäkokouksen alkajaisiksi ehdotuksen verotuksen kokonaisuudistuksesta.

Siinä vasemmistoliitto vaatii muun muassa progression lisäämistä erityisesti pääomatulojen osalta, varallisuusveron palauttamista sekä omistamisen julkisuuden laajentamista esimerkiksi hallintarekisteröintimahdollisuuden poistamisella.

Ohjelmaan kuuluu myös Ruotsin mallin mukainen päästöpohjainen lentovero.

Lisäksi vasemmistoliitto haluaisi laajentaa pakollisen veronumeron käytännön rakennusalalta majoitus- ja ravitsemusalalle, kiinteistöpalvelualalle, telakoille sekä teknologiateollisuuteen.

Lue lisää: Li Andersson esitteli HS:lle vasemmistoliiton laatimaa muutosohjelmaa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie kertasi omassa puheenvuorossaan valiokunnan pöydällä olevia asioita.

Syksyllä valiokunnan pohdittavina ovat muun muassa tiedustelulait ja kysymys kokonaisuuteen kuuluvan perustuslakimuutoksen kiirehtimisestä.

”En lähde ennakoimaan, mikä tulee olemaan perustuslakivaliokunnan lopputulos. On niin tai näin, viime kädessä täysistunnossa se ratkaisu tehdään”, Lapintie kommentoi kiirehtimistä.

Normaalissa järjestyksessä perustuslain muuttaminen vaatii käsittelyä kahdella vaalikaudella.

Eduskunta voi kuitenkin muuttaa perustuslakia yhden vaalikauden aikana, jos eduskunnan viiden kuudesosan enemmistö tukee asian kiirehtimisessä.

Enemmistövaatimuksen ansiosta suurin oppositiopuolue Sdp pystyy halutessaan yksin estämään tiedustelulakipaketin kiirehtimisen.

Viime viikolla Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi, että kiirehtimistä pitää miettiä sitä enemmän, mitä lähemmäs vaalit tulevat, sillä kiirehtimisen tuoma ajansäästö vähenee.

Li Anderssonin mukaan vasemmistoliitto puolueena ei näe kiirehtimiselle perusteita, etenkään juuri siksi, että vaalikausi vaihtuu pian.

Kesäkokouksen avauspuheenvuoroissa hallitusta moitittiin oppositiopuolueelle tuttuun tapaan muun muassa veropopulismista, suurituloisten suosimisesta ja ympäristön unohtamisesta.

Viime viikolla pääministeri Sipilä oli nostanut eriarvoisuuden ja syrjäytymisen torjumisen yhdeksi ensi vaalikauden tärkeimmistä tavoitteista.

Andersson tarttui kipakasti Sipilän puheisiin ja syytti hallitusta sanojen ja tekojen ristiriitaisuudesta.

”[Sipilän] pääministerikaudella on kasvatettu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja, korotettu lääkkeiden ja matkojen omavastuita, jäädytetty perusturva, leikattu ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, säädetty erityisesti iäkkäitä pitkäaikaistyöttömiä kurittava aktiivimalli sekä ajettu läpi kilpailukykysopimus, joka leikkasi etenkin julkisen puolen pienipalkkaisten työntekijöiden palkkoja”, Andersson luetteli.

Paljon puhuttu maanviljelijöiden ahdinko sai huomiota vasemmistoliittolaisilta. Kansanedustaja Jari Myllykoski toivoi, että hallitus löytäisi järkevän ratkaisun maanviljelyn tukemiseen.

”500 euroa per hehtaari, pitkäaikaista yhden prosentin korolla olevaa lainoitusta”, Myllykoski pohti sopivaa tukea.

Lisäksi puheenvuoroissa uhkuttiin rauhanliikkeen henkeä ja vaadittiin Suomen hävittäjähankintojen kyseenalaistamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Vasemmistoliitto
 • Budjetti 2019
 • Li Andersson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  8. 8

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  9. 9

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  3. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  4. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  5. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  6. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  7. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  8. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  9. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  10. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  11. Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa
  12. Näytä lisää