Politiikka

Li Andersson pitää työttömyys­vakuutusmaksujen alennusta vastuuttomana – vaatii puskuria taantuman varalle

Vasemmistoliitto ehdottaa omassa veromallissaan varallisuusveron palauttamista ja pääomatulojen progressiivista verotusta.

Työttömyysvakuutusmaksujen alentaminen keskellä nousukautta on vastuutonta, arvostelee vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Työttömyysvakuutusrahaston päätös on yhtä heikosti perusteltu suhdannenäkökulmasta kuin mitä hallituksen tekemät veronkevennykset olisivat olleet”, Andersson sanoi puolueen kesäkokouksessa Lahdessa.

Anderssonin mukaan työttömyysvakuutusrahaston olisi nousukaudella järkevää kerätä puskuria, joka olisi käytettävissä, kun seuraava taantuma iskee.

Työttömyysvakuutusrahaston hallitus on esittänyt, että ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksu laskisi yhteensä 0,8 prosenttiyksikköä. Työntekijöiden maksu alenisi 0,4 prosenttiyksikköä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijöiden palkkapussissa kevennys kumoutuu kuitenkin sillä, että kilpailukykysopimuksen perusteella työeläkemaksut nousevat 0,4 prosenttia.

Budjettiriihessä istuvalle hallitukselle työttömyysvakuutusmaksun aleneminen on helpotus, sillä se helpottaa veroratkaisun tekemistä.

Vasemmistoliiton mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) esillä pitämille tuloveron kevennyksille ei ole enää perusteita.

Andersson sanoo, että jos hallitus päätyy silti tekemään veronkevennyksiä, ne olisi kohdennettava pienituloisille, esimerkiksi korottamalla kunnallisverotuksen perusvähennystä.

Samaa perusvähennyksen korotusta on ajanut pääministeripuolue keskusta. Onko vasemmistoliitto nyt siis liukunut samalle linjalle pääministeri Juha Sipilän kanssa?

”Se riippuu siitä, mitä Sipilä tarkkaan ottaen esittää, mutta pienempi summa, kohdennettuna pienituloisille voisi olla perusteltua”, Andersson vastaa.

Vaalikampanjoinnin käynnistymisen pystyi aistimaan Lahdessa.

Kansanedustajien pitämissä puheenvuoroissa korostettiin moneen kertaan, että vasemmistoliitto on montaa asiaa ajava yleispuolue.

Viime aikoina vasemmistoliitto on pyrkinyt tuomaan agendaansa ahkerasti esille. Ensin se esitteli uuden visuaalisen ilmeen, sitten muutosohjelman ja nyt kesäkokouksen alkajaisiksi ehdotuksen verotuksen kokonaisuudistuksesta.

Siinä vasemmistoliitto vaatii muun muassa progression lisäämistä erityisesti pääomatulojen osalta, varallisuusveron palauttamista sekä omistamisen julkisuuden laajentamista esimerkiksi hallintarekisteröintimahdollisuuden poistamisella.

Ohjelmaan kuuluu myös Ruotsin mallin mukainen päästöpohjainen lentovero.

Lisäksi vasemmistoliitto haluaisi laajentaa pakollisen veronumeron käytännön rakennusalalta majoitus- ja ravitsemusalalle, kiinteistöpalvelualalle, telakoille sekä teknologiateollisuuteen.

Lue lisää: Li Andersson esitteli HS:lle vasemmistoliiton laatimaa muutosohjelmaa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie kertasi omassa puheenvuorossaan valiokunnan pöydällä olevia asioita.

Syksyllä valiokunnan pohdittavina ovat muun muassa tiedustelulait ja kysymys kokonaisuuteen kuuluvan perustuslakimuutoksen kiirehtimisestä.

”En lähde ennakoimaan, mikä tulee olemaan perustuslakivaliokunnan lopputulos. On niin tai näin, viime kädessä täysistunnossa se ratkaisu tehdään”, Lapintie kommentoi kiirehtimistä.

Normaalissa järjestyksessä perustuslain muuttaminen vaatii käsittelyä kahdella vaalikaudella.

Eduskunta voi kuitenkin muuttaa perustuslakia yhden vaalikauden aikana, jos eduskunnan viiden kuudesosan enemmistö tukee asian kiirehtimisessä.

Enemmistövaatimuksen ansiosta suurin oppositiopuolue Sdp pystyy halutessaan yksin estämään tiedustelulakipaketin kiirehtimisen.

Viime viikolla Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi, että kiirehtimistä pitää miettiä sitä enemmän, mitä lähemmäs vaalit tulevat, sillä kiirehtimisen tuoma ajansäästö vähenee.

Li Anderssonin mukaan vasemmistoliitto puolueena ei näe kiirehtimiselle perusteita, etenkään juuri siksi, että vaalikausi vaihtuu pian.

Kesäkokouksen avauspuheenvuoroissa hallitusta moitittiin oppositiopuolueelle tuttuun tapaan muun muassa veropopulismista, suurituloisten suosimisesta ja ympäristön unohtamisesta.

Viime viikolla pääministeri Sipilä oli nostanut eriarvoisuuden ja syrjäytymisen torjumisen yhdeksi ensi vaalikauden tärkeimmistä tavoitteista.

Andersson tarttui kipakasti Sipilän puheisiin ja syytti hallitusta sanojen ja tekojen ristiriitaisuudesta.

”[Sipilän] pääministerikaudella on kasvatettu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja, korotettu lääkkeiden ja matkojen omavastuita, jäädytetty perusturva, leikattu ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, säädetty erityisesti iäkkäitä pitkäaikaistyöttömiä kurittava aktiivimalli sekä ajettu läpi kilpailukykysopimus, joka leikkasi etenkin julkisen puolen pienipalkkaisten työntekijöiden palkkoja”, Andersson luetteli.

Paljon puhuttu maanviljelijöiden ahdinko sai huomiota vasemmistoliittolaisilta. Kansanedustaja Jari Myllykoski toivoi, että hallitus löytäisi järkevän ratkaisun maanviljelyn tukemiseen.

”500 euroa per hehtaari, pitkäaikaista yhden prosentin korolla olevaa lainoitusta”, Myllykoski pohti sopivaa tukea.

Lisäksi puheenvuoroissa uhkuttiin rauhanliikkeen henkeä ja vaadittiin Suomen hävittäjähankintojen kyseenalaistamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Vasemmistoliitto
 • Budjetti 2019

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Kaksi otettiin kiinni epäiltyinä joukkoraiskauksesta Tukholman keskustassa

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Muisteletko vanhoja mokiasi? Ei kannattaisi – kaksi uutta tutkimusta osoittaa, että ihmiset pitävät meistä enemmän kuin luulemme ja ovat valmiita antamaan anteeksi tylyt teot

  8. 8

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää