Politiikka

Hallitus sorvaa maataloudelle kriisipaketin, mutta millaisen? Tuki kohdistuu helposti väärin tai tulee liian myöhään

MTK toivoo ensi vuodelle 120–140 miljoonan tukea kuivuuden aiheuttamien tappioiden takia. Näin suurta tukea ei tule, mutta kymmeniä miljoonia kuitenkin.

Budjettiriihessä on esillä ainakin yksi asia, josta kaikki ovat hallituksessa herttaisen yksimielisiä: maanviljelijöille on luvassa tukipaketti, jolla yritetään lievittää kesän kuivuudesta aiheutuvia taloudellisia vaikeuksia.

Siitäkin tuntuu olevan yksimielisyys, että tuelle on kova tarve. Sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ovat sanoneet, että ”ykkösmiljoonat” eli yksinumeroiset tukisummat eivät nyt riitä.

Kun aletaan puhua suuremmista summista, poliittinen vääntö yleensä kovenee. Tällä kertaa tukipaketille on tullut ymmärrystä myös oppositiopuolueista ja ammattiliitoista. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että SAK:n tietyille liitoille maatalouden ja kotimaisen alkutuotannon säilyminen on tärkeää.

Maataloustuottajien etujärjestön MTK:n toiveena on peräti 120–140 miljoonan euron välitön tukipaketti, minkä lisäksi järjestö toivoo tuen jatkuvan myös vuonna 2020.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiveessa on etujärjestölisää. Hallituksen antama tukisumma voi nousta kymmeniin miljooniin euroihin, mutta ei kuitenkaan kolminumeroiseksi, koska budjetin niukalla ”jakovaralla” on muitakin ottajia.

Tukirahat on etsittävä kansallisesti, sillä EU:sta ei ole luvassa ainakaan merkittäviä summia.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan maatilojen tilanne on kiristynyt koko ajan vuoden 2014 jälkeen pääosin Venäjä-pakotteiden takia. EU asetti Venäjälle sanktioita Ukrainan sodan takia, minkä vastavedoksi Venäjä rajoitti elintarviketuontia.

”Satovaihtelut kuuluvat maataloudessa normaaliin toimintaan, mutta nyt tilit ovat tyhjillään eikä tiloilla ole jäljellä puskureita”, Marttila sanoo.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) äskettäisen arvion mukaan viljatilojen ennestäänkin heikko kannattavuus jää tänä vuonna nollaan. Luken mukaan vähintään puolet viljanviljelijöistä ei saa ollenkaan korvausta omalle työlleen ja omalle pääomalle.

Myös muiden kasvinviljelytilojen kannattavuus on yhtä heikko. Eläintilojen kannattavuustilanne on hivenen parempi, mutta niilläkin huono sato näkyy ruokintakustannusten kasvuna.

Kuivinta on ollut Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Tukipakettia on rakenneltu viime viikot kahden ongelman varjossa.

Toinen on se, että monilla maatiloilla tukirahoja tarvittaisiin nopeasti, mutta nopeita tuki-instrumentteja ei ole valmiina. Marttilan mukaan tiloilla sinnitellään syksyn ajan EU-tukien maksatusaikataulun ansiosta, mutta vaikein vaihe on edessä alkuvuodesta ja keväällä.

Jos hallitus aikoo rakentaa kokonaan uuden tukimuodon tai nostaa olemassaolevien tukien tasoa, toimet pitää hyväksyttää eli notifioida etukäteen EU-komissiossa. Se ottaa aikaa, ja Marttila toivookin, että tällaisessa tilanteessa myös komissio voisi toimia tavallista nopeammin.

”Nyt ei tarvita vuoden neuvotteluprosessia. Jos EU:lla itsellään ei ole rahaa eikä halua tulla vastaan, niin antaisivat jäsenmaille poikkeuksellisesti joustoa”, Marttila toivoo.

Toinen ongelma on tukien osuvuus. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Anne Kalmarin mukaan tilat ovat hyvin erilaisessa tilanteessa: jos sadekuuroja on osunut kohdalle, sato saattaa olla kunnossa, kun jo naapuripitäjässä tilanne voi olla aivan toinen.

Kalmari ei kannata tuen jakamista tasaisesti kaikille peltohehtaareille, vaan jonkinlaista kohdentamista.

”Tukea voisi kohdentaa esimerkiksi kotieläintilojen rehunhankintakustannuksiin”, Kalmari sanoo.

Hallitus jakoi tämän vuoden helmikuussa 25 miljoonaa euroa viljelijöille vuoden 2017 huonojen sadonkorjuuolojen takia.

Kohonneita kone- ja kuljetuskustannuksia hyvitettiin viljelijöille niin, että heille palautetaan valmisteveroa väliaikaisesti korotettuna vuoden 2017 aikana käytetystä kevyestä polttoöljystä. Tuki koski kaikkia alueita, vaikka olot eivät olleet samat joka puolilla maata.

Tämä tuki saattaa jatkua.

Yksi käytetty tukitapa ovat myös korkotukilainat, jossa viljelijän ottaman lainan korko painetaan matalaksi valtion korkotuen avulla. Näyttää siltä, että tällaista lainoitusta on luvassa osana tätäkin tukipakettia.

Suomessa mittavaa tukipakettia on vaadittu myös sillä perusteella, että Ruotsikin aikoo tukea viljelijöitään tuntuvasti. Ruotsi aikoo antaa omassa maatalouden tukipaketissaan tukea viljelijöille 1,2 miljardilla kruunulla eli noin 115 miljoonalla eurolla.

Tuki on jaettu kahdelle vuodelle niin, että jo tämän vuoden aikana tukea on tarjolla noin 45 miljoonan euron edestä, loput ovat jaossa ensi vuonna.

Tänä vuonna tukea on luvassa vain eläintiloille eläinten pääluvun mukaan. Ensi vuonna tuki laajenisi myös viljatiloille.

Fakta

Tulossa kurja sato


 Luonnonvarakeskuksen heinäkuun lopun arvion mukaan Suomeen on tulossa koko 2000-luvun pienin sato.

 Rukiin sato jäänee puoleen viime vuodesta ja vehnän sato putoaa kolmanneksen. Ohrasato jäänee alimmaksi kolmeenkymmeneen vuoteen.

 Viljasato jää kokonaisuudessaan noin 2,8 miljardiin kiloon.

 Eläinten ruokintaan tarkoitetun säilörehun kokonaissato on jäämässä 30–50 prosenttia tavanomaista pienemmäksi koko maassa.

 Lähteet: Luke, ProAgria

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2019
 • Maatalous
 • Maataloustuki
 • Viljasato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  3. 3

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

  8. 8

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  9. 9

   Kumppani pahoin­piteli Antti Tuiskun uudelleen ja uudelleen, ja se oli tuhota pop­tähden uran – Nyt Tuisku kertoo HS:n haastattelussa pari­suhde­väkivallasta ja siitä, miten hänestä oli tulla isä

   Tilaajille
  10. 10

   Kokoomuspoliitikoilla on runsaasti viihdenäkyvyyttä Maikkarilla, joka sai valtiolta miljoonatuet – MTV:n mukaan ohjelmien tähdillä ja rahoilla ei ole tekemistä keskenään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”
  3. 2 tuntia sitten
  4. Teollisuushalli syttyi palamaan Turussa – asbesti hankaloittaa palon raivausta
  5. Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”
  6. Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet
  7. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  8. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  9. 4 tuntia sitten
  10. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  11. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  12. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  13. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  14. Näytä lisää