Politiikka

Tutkimukseen yllättävän suuri lisärahoitus: Sadan miljoonan pottia jaetaan korkeakouluille ja yrityksille

Suurin osa potista eli liki 70 miljoonaa euroa on menossa Tekesin eli nykyisen Business Finlandin valtuuksiin myöntää avustuksia korkeakouluille ja yrityksille. Myös Suomen Akatemian pysyvä rahoitus kasvaisi 25 miljoonaa euroa.

Vaatimukset tutkimus- ja innovaatiorahoituksen kohentamisesta eivät ole kaikuneet ihan kuuroille korville, sillä hallitus esittää siihen noin sadan miljoonan euron pysyvää lisäystä budjettiriihessään.

Määrärahoja on jaossa opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonaloilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan esimerkiksi yliopistojen toivomia indeksijäädytysten purkuja ei ole luvassa.

Hallituskauden alkupuolella tehdyt leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen nostivat kovaa kritiikkiä. Uudet tuet paikkaavat osin tutkimus- ja koulutusalan kokemia menetyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteensä 112 miljoonan euron tutkimuspotista suurimman osan olisi saamassa Business Finland eli entinen Tekes, joka viime vuosina on joutunut tuntuvien menoleikkausten kohteeksi. Se on heijastunut myös korkeakouluihin, joiden tutkimustoimintaan rahoitusta edelleen jaetaan.

Business Finlandille on tulossa 69 miljoonan euron lisä pysyviin rahoituksen myöntövaltuuksiin, kun Suomen Akatemian lisäys vastaaviin valtuuksiin olisi 25 miljoonaa euroa.

Määrärahojen turvin on määrä lisätä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimusorganisaatioiden ja elinkeinoelämän yhteistyötä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Business Finlandin avustuksin tuetaan lähinnä soveltavaa, yrityslähtöistä tutkimusta, kun taas Akatemian avustukset kohdistuvat enemmän perustutkimukseen. Nyt niitä halutaan suunnata erityisesti nuorille tutkijoille.

Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio sanoo, että Tekesin aiempien rahoitusleikkausten vaikutus julkisiin tutkimusorganisaatioihin on ollut yli sata miljoonaa euroa.

”Business Finlandin saama uusi rahoitus ei ehkä sitä täysin korvaa, koska se tukee ensisijaisesti elinkeinoelämän uudistumista tukevaa tutkimusta ja yritysten keskinäistä sekä niiden ja julkisten tutkimusorganisaatioiden välistä yhteistyötä”, Moisio sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yliopistojen ja perustutkimuksen rahoituksen paikkaamisessa seuraavallakin hallituksella riittää vielä työtä, vaikka tämä on jo myönteinen kehityssuunta. Suomalaista tutkimusta tarvitaan myös niillä aloilla, joilla yritysyhteistyö ei ole se juttu”, Moisio sanoo.

Myös yliopistoja edustavat rehtorineuvosto Unifi ja Sivistystyönantajat ovat tyytyväisiä tutkimuksen pysyvän rahoituksen lisäyksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Läheisemmin elinkeinoelämää palveleva Teknologian tutkimuskeskus VTT olisi saamassa seitsemän miljoonan euron lisärahoituksen.

Myös ammattikorkeakouluille esitetään viiden miljoonan euron lisäystä tki- eli tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitukseen.

Julkisuudessa kritiikkiä on kovasti saanut se, että yliopistosairaaloiden 21 miljoonan euron valtion tutkimusrahoitus olisi laskemassa ensi vuonna kuusi miljoonaa euroa eli 15 miljoonaan.

Nyt tuo summa oltaisiin palauttamassa, vaikka alun perinkin siinä oli kyse eduskunnan ”joululahjasta”.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan tutkimuksen tulevaisuusbudjetti luo pohjaa tavoitteelle, että vuoteen 2030 mennessä neljä prosenttia bruttokansantuotteesta käytetään tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan, kuten esimerkiksi korkeakouluvisiossa on linjattu.

Samoin on linjannut pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama tutkimus- ja innovaationeuvosto. Nyt tuo osuus on alle kolme prosenttia.

Nyt tehdyt määrärahalisäykset perustuvat pitkälti kolmen kansliapäällikön työryhmän esityksiin työllisyyden ja kasvun edellytysten parantamiseksi.

Varsinaisen koulutuksen puolelle uutta rahoitusta voi laskea tulevan yhteensä noin 40 miljoonaa euroa, josta osansa saavat esimerkiksi lukiot, korkeakoulut ja amattikoulut.

Sivistystyönantajat kuitenkin muistuttaa, että koulutuksen reaalinen panostus laskee yhä indeksijäädytysten seurauksena ja kärkihankerahoituksen päättyessä.

Sivistystyönantajien mukaan vuonna 2010 koulutusmenot olivat suhteessa bruttokansantuotteeseen 6,6 prosenttia, kun ne ensi vuonna ovat arviolta 5,6 prosenttia, vaikka osaamistarpeet kasvavat.

Kevään kehysriihessä hallitus jo päätti täsmäpanostuksista pikakoulutuksiin osaavan työvoiman saamiseksi, ja nyt niitä jatketaan.

Korkeakouluille myönnetään jo tämän vuoden lisätalousarviossa kymmenen miljoonan euron lisärahoitus koulutuksen laajentamiseen osaajapula-aloilla, joita ovat esimerkiksi ohjelmistoala, rakennusala, teknologiateollisuus sekä sosiaali- ja terveysala.

Myös ammatillisen koulutuksen osaamispilotteja jatketaan. Tutkinnon osien tai muiden pienten osaamiskokonaisuuksien opiskeluun suunnataan kymmenen miljoonaa euroa jo vuoden 2018 lisätalousarviossa. Siitä on saman verran menossa myös maahanmuuttajien koulutukseen.

Uutta lisärahaa on vihdoin saamassa myös lukio, jonka rahoitus on kärsinyt jo monen hallituksen aikana niin, että kunnat ovat joutuneet paikkailemaan sitä tuntuvasti ja kantamaan valtaosan lukion kustannuksista.

Hallitus esittää lukion ja ylioppilastutkinnon uudistusten toimeenpanoon kymmenen miljoonan euron määrärahaa.

Varhaiskasvatuksen tasa-arvon ja osallistumisasteen edistämiseen kohdennetaan samoin kymmenen miljoonan euron määräraha, mutta siitä päätettiin jo huhtikuun kehysriihessä. Silloin päätettiin myös, että kokeilua viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta jatketaan.

Samoin ammatillisen koulutuksen uudistuksen toimeenpanoa jatketaan, ja uudistusta tuetaan edelleen 15 miljoonan euron lisärahoituksella, mutta siitäkin kerrottiin jo kevään kehysriihessä.

Määräaikainen liikkuvan koulun hanke on saamassa jatkoa ja vielä muutaman miljoonan euron lisärahoituksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2019
 • Tutkimus
 • Innovaatiot
 • Koulutus
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla

  7. 7

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  8. 8

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  9. 9

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  10. 10

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  7. 7

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  8. 8

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella
  3. Uusi Mars-vieras tekee jotain, mihin aiemmat eivät ole pystyneet – HS:n inter­aktiivinen grafiikka esittelee maanantaina laskeutuvan InSight-aluksen Tilaajille
  4. Syntyvyyden laskuun löytyi heti monta ratkaisua, vaikka ilmiön syitä ei tiedetä kunnolla
  5. Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia Tilaajille
  6. Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt
  7. The Guardianin suurselvitys: Euroopan populistipuolueiden äänimäärät paisuneet yli kolminkertaisiksi 20 vuodessa
  8. Voimakas räjähdys vaurioitti pahoin ravintolaa Malmössä – Pommiryhmä tutkii, henkilövahinkoja ei ilmeisesti ole sattunut
  9. 4 tuntia sitten
  10. Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen
  11. Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja
  12. Mikä innostaisi opiskelijoita? Kansain­välinen tutkimus selvittää, mistä Suomen lukiolaiset motivoituvat, ja siksi kännykät piippaavat kesken oppitunnin
  13. Näytä lisää