Politiikka

Perussuomalaiset ja uusnatsit kulkivat yhdessä Turun puukotusten vuosipäivänä – Tutkijan mukaan puolueella on ”hyvin korkea kynnys puuttua” jäsentensä yhteyksiin

Perussuomalaisaktiivit osallistuivat toissa viikonloppuna Turussa samaan kulkueeseen kuin kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenet. Puolueen puheenjohtaja Halla-aho ei tuomitse toimintaa.

Lauantaina 18. elokuuta Turussa vietettiin vuoden takaisen terroriteon vuosipäivää.

Kaupungin keskustaan kerääntyi satoja ihmisiä kolmeen mielenilmaukseen: uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Eläköön Vastarinta! -marssiin, Ei natseja Turkuun -vastamielenosoitukseen ja Kansallismielisten liittouman 188-Kukkavirta -kulkueeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jälkimmäisessä oli mukana useita perussuomalaisia. Heidän osallistumisensa ja sen saama vähäinen julkisuus herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Tampereen perussuomalaisten rahastonhoitaja Seikku Kaita osallistui Kansallismielisten liittouman kulkueen järjestelyihin, ja tilaisuuden puhujana oli Kaustisen perussuomalaisten hallituksessa istuva Mauri Peltokangas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perussuomalaisten tamperelainen kaupunginvaltuutettu Heikki Luoto osallistui Kukkavirta-kulkueeseen, ja sen etenemistä seurasivat kansanedustaja Kike Elomaa sekä Turun perussuomalaisten hallituksen jäsen Jyrki Ålund.

”Seisoin siinä kadun reunassa, en ollut marssimassa. Siinä oli marssijoita joka lähtöön”, Elomaa sanoo.


Kaidan mukaan kulkue oli kaikille avoin muistotilaisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siihen otti osaa myös lukuisia uusnatsijärjestö PVL:n jäseniä, joiden oma marssi oli päättynyt juuri ennen kulkueen alkamista. PVL:n marssin yhteydessä tehtiin sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien ja videoiden mukaan natsitervehdyksiä.

Tampereen käräjäoikeus määräsi PVL:n lakkautettavaksi viime vuoden lopussa. Asiaa käsitellään parhaillaan Turun hovioikeudessa, jossa Suojelupoliisin erikoistutkija arvioi PVL:n olevan luonteeltaan vallankumouksellinen ja militantti ääriliike. Sen visiossa valtiojärjestyksen muutos tapahtuu tarvittaessa väkivaltaisen vallankumouksen kautta.

Perussuomalaisaktiivit osallistuivat siis samaan mielenilmaukseen kuin tämän järjestön jäsenet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulkueen järjestäjällä yhteyksiä Soldiers of Odiniin

Kukkavirta-kulkueen järjestäjällä, Kansallismielisten liittoumalla, on äärioikeistolaista taustaa.

Se on perustettu reilu vuosi sitten kansallismielisten ihmisten ja järjestöjen yhteistyön lisäämiseksi. Liittouman tiedotuksesta vastaa Tampereen perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, sittemmin puolueesta erotettu ja sakkotuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta saanut Terhi Kiemunki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se [Kansallismielisten liittouma] on vielä sillä lailla alkutekijöissään”, Kiemunki sanoo.

 


Hän ei tarkemmin kerro, minkälaisia taustoja Kukkavirta-tapahtuman järjestäjillä tai Kansallismielisten liittouman aktiiveilla on. Hän kuitenkin kiistää, että kulkueen järjestelyihin olisi osallistunut uusnatsijärjestö PVL:n jäseniä.

”Minulla ei ole valtuuksia puhua näiden henkilöiden puolesta. En ala heitä nimeämään.”

Peltokangas painottaa, että hän oli tilaisuudessa ainoastaan puhujana, ei järjestäjänä. Hän ei halunnut kommentoida asiaa sen enempää, koska Peltokankaan mukaan Helsingin Sanomat on ”täyttä propagandaa”.

Peltokankaan julkisen, yli 11 000 seuraajan Facebook-sivun mukaan perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piiri on asettanut hänet eduskuntavaaliehdokkaaksi. Peltokangas on julkaissut useita maahanmuuttoa käsitteleviä blogikirjoituksia esimerkiksi kansallismielisellä kansalainen.fi-sivustolla.

Kansallismielisten liittouman Youtube-videon perusteella verkostossa on mukana ainakin katupartioliike Soldiers of Odinin (SOO) jäseniä. Vuosi sitten julkaistussa videossa kerrotaan, että liittouman alullepanija on SOO-aktiivi Mika Ranta, joka tuomittiin toukokuussa 2016 vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä. Hän on kertonut HS:lle olevansa kansallissosialisti.

Suomalaista äärioikeistoa tutkineen Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattorin Tommi Kotosen mukaan Kansallismielisten liittouman tähänastista toimintaa yhdistää islam-vastaisuus.

”He ovat sanoneet omasta ideologiastaan kovin vähän, mutta siinä on taustalla sellaisia toimijoita, joita voi selkeästi luokitella kuuluvaksi äärioikeistoon.”

Perussuomalaiset eivät tuomitse kulkueeseen osallistumista

Perussuomalaiset ovat antaneet Turun PVL:n marssille ja Kansallismielisten liittouman kulkueelle hyväksyntänsä. Turun muut valtuustopuolueet ilmaisivat paheksuntansa uusnatsijärjestö PVL:n marssia kohtaan ennen vuosipäivää.

Sen sijaan perussuomalaiset keskittyivät tuomitsemaan Ei natseja Turkuun -tapahtuman.

Puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari julkaisi Turun terroriteon vuosipäivänä Facebook-sivuillaan videon, jossa kommentoi vuosipäivän tapahtumia.

”Jos olisin ollut Turussa, en olisi vastustanut natseja vaan terroristeja”, Huhtasaari sanoi videollaan painokkaasti.

Kotonen arvioi, että 188-Kukkavirta-tapahtuma ja sen retoriikka muistuttaa läheisesti itsenäisyyspäivän 612-kulkuetta. Myös itsenäisyyspäivän kulkueeseen on ottanut osaa PVL:n uusnatseja.

”Tapahtuma esitetään hyvin epäpoliittisena ja isänmaallisena”, Kotonen sanoo.

Hänen mukaansa tapahtuman järjestäjien voimakasta maahanmuutto- ja islam-vastaisuutta ei haluta alleviivata.

”He tarkoituksellisesti puhuvat mieluummin isänmaallisuudesta ja terrorisminvastaisuudesta, jotta saataisiin mahdollisimman paljon ihmisiä liikkeelle.”

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi vuosipäivän tapahtumia turhautuneena viime viikon maanantaina Twitterissä.

”Suomi on varmaan ainoa maa maailmassa, jossa yksikään virallinen taho ei noteeraa terrori-iskun vuosipäivää ja niitä yksityisiä kansalaisia, jotka noteeraavat, kutsutaan natseiksi. Mielenkiintoista verrata esim. Breivikin iskun muistamiseen Norjassa”, Halla-aho kirjoitti.
Halla-aho kertoo HS:lle keskustelleensa Peltokankaan kanssa.

”Hän kertoi, että hänet oli pyydetty sinne puhumaan.”

Ja se ei ole ongelma?

”En tiedä, mikä tämä Kansallismielisten liittouma on, eikä minun tiedossani ole, että perussuomalaiset osallistuisivat sen toimintaan. Tiedän, että perussuomalaisia oli Turussa kunnioittamassa terrori-iskun uhrien muistoa, ja minun mielestäni se on ok.”

Halla-aho painottaa, ettei perussuomalaisilla ole yhteyksiä uusnatsien PVL:ään. Hänen mukaansa perussuomalaisilla ei myöskään ole mitään tarvetta pitää yhteyksiä järjestöön, joka pyrkii edistämään tavoitteitaan epädemokraattisin ja ulkoparlamentaarisin keinoin.

”Perussuomalaiset osallistuvat sellaisiin tilaisuuksiin, joiden tarkoituksen me voimme allekirjoittaa, ja Turun terrori-iskun muistaminen on tällainen tarkoitus”, Halla-aho sanoo.

Tutkija: Kynnys puuttumiseen näyttää nousseen

Kukkavirta-kulkueeseen osallistui myös perussuomalaisten tamperelainen kaupunginvaltuutettu Heikki Luoto. Hän ei ole aikaisemmin osallistunut Kansallismielisten liittouman tapahtumiin, mutta on kuullut verkostosta.

”Joillakin tutuilla on ollut paitoja, joissa se lukee.”

Luoto kertoo, että muistokulkueeseen osallistuneiden PVL:n paidat herättivät hänen huomionsa, mutta eivät estäneet osallistumasta kulkueeseen.

”Jos on muistotilaisuus, ei se mikään hyvä juttu välttämättä ole, että on poliittisia tunnuksia esillä. Kyllä se vähän jäi häiritsemään.”

Luodon mukaan tapahtumassa oli noin kymmenkunta henkilöä, jotka hän tuntee perussuomalaisten toiminnan kautta.

Perussuomalaisten suhtautuminen Turun mielenilmauksiin näyttää Jyväskylän yliopiston Tommi Kotosen mukaan ”jossain määrin siltä”, että perussuomalaiset ovat Halla-ahon johdolla siirtyneet lähemmäksi äärioikeistolaisia liikkeitä.

Perussuomalaisten jäsenet on aikaisemminkin yhdistetty suomalaiseen äärioikeistoon. Vuonna 2013 puolueen kansanedustaja James Hirvisaari erotettiin sen jälkeen, kun hänen vieraansa teki Eduskunnan lehterillä natsitervehdyksen. Kesällä 2015 kansanedustaja Olli Immonen esiintyi vastarintaliikkeen aktiivien kanssa äärioikeiston tapahtumassa Eugen Schaumanin muistomerkillä.

”Nyt on ilmeisesti lähdetty sille linjalle, että on hyvin korkea kynnys puuttua.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  5. 5

   Ilmastotutkijat tekivät virheitä laskiessaan, kuinka paljon meri on imenyt lämpöä ilmakehästä

  6. 6

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää