Politiikka

David Arter on tavannut seitsemän Suomen pääministeriä 50 vuoden aikana – Nyt professori kertoo, mikä maamme politiikassa on vialla

Maamme politiikkaa yli puoli vuosisataa tutkinut britti koosti kokemuksensa kirjaksi. Hän sanoo populistipuolueiden nousun tervehdyttäneen suomalaista demokratiaa.

Vuonna 1969 brittiläinen politiikan tutkija David Arter sai mahdollisuuden haastatella keskustapuolueen puheenjohtajaa Johannes Virolaista puolueen nimenvaihdoksesta. Aikaa piti olla kymmenen minuuttia, mutta vauhtiin päässyt Virolainen innostui puhumaan tunnin.

”Hänen huumorintajunsa teki minuun vaikutuksen. Suomalainen politiikka oli siihen aikaan ikävystyttävän kuivaa, ja on se sitä osin vieläkin”, 74-vuotias Arter sanoo työpaikkansa Tampereen yliopiston Alakuppilassa.

Hän on poikkeuksellisen uransa aikana tavannut yhteensä seitsemän Suomen pääministeriä ja kirjoittanut suomalaisesta politiikasta paitsi tutkimuksia myös lukemattomia artikkeleita The Guardianin ja The Economistin kaltaisiin lehtiin.

Maanantaina julkaistavassa Terve-Suomesta moi-Suomeen -kirjassaan konkari käy huumorin värittämällä tyylillään läpi yli puoli vuosisataa kestäneen Suomi-suhteensa kohokohtia ja poliittisia käänteitä kassakaappisopimuksesta perussuomalaisten hajoamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arter on koko uransa uinut vastavirtaan sekä työskentelytavoillaan että näkemyksillään. Hän sanoo ihailleensa ensimmäisen pohjoismaisen ”populistijytkyn” vuoden 1970 vaaleissa luonutta SMP:n Veikko Vennamoa.

Nuori tutkija oli edellisinä vuosina tullut kesäisin Suomeen opettamaan englantia ja teki väitöskirjaansa keskustasta.

”Olin vahvasti presidentti Urho Kekkosta vastaan. Hänen aikakautensa itsesensuuri oli ahdistavaa. Suomessa oli ainutlaatuinen monipuoluejärjestelmä, jossa useita puolueita oli suljettu hallitustyöskentelyn ulkopuolelle ’yleisten syiden’ vuoksi.”

Kekkosen idänpolitiikan kritisoiminen on Arterin mukaan yksi usein unohdetuista syistä SMP:n kannatukseen. Hän vaikuttui Vennamon taidosta puhutella kaupungistumisen kurittamia ja poliitikkoihin turhautuneita kansanosia.

Paljon samaa britti näkee Timo Soinin ja perus­suomalaisten nousussa vuonna 2011. Arter tapasi noihin aikoihin Soinin lukuisia kertoja ja kehuu sitä, miten tarkasti tämä tunsi puolueensa ruohon­juuritason jäseniä ja heidän tarinoitaan.

Sellainen on tutkijan mielestä yhä harvinaista, sillä useimmat poliitikot ovat yhä etäällä äänestäjistä ja eduskunta on ”sulkeutunut kuin Vatikaani”.

”Monet pitävät populistipuolueita lähes paholaisina, mutta minä näen ne tarpeellisina purkautumisteinä valtavirrasta poikkeaville näkemyksille”, Arter sanoo.

Hän uskoo etääntyneisiin äänestäjiin vetoavien puolueiden voivan pakottaa perinteisiä puolueita muuntautumaan. Se voi hänen mukaansa tervehdyttää demokraattista järjestelmää, vaikka populistipuolueet eivät suuria lupauksiaan pystyikään toteuttamaan.

Samaan tapaan kuin Arter arvostaa ihmisten keskuudessa liikkuvia poliitikkoja, hän on itse aina halunnut tavata päättäjiä ja pyrkinyt ymmärtämään politiikkaa sen tekijöiden kautta.

Arter asui valtaosan 1970-, 1980- ja 1990-luvuista suomalaisen vaimonsa ja muun perheensä kanssa Britanniassa, mutta hän vieraili Suomessa säännöllisesti.

Kirjoittaminen maineikkaisiin brittimedioihin avasi hänelle ovia.

”Suomalainen eliitti seurasi tekemisiäni tarkasti, sillä olin pitkään ainoa maan politiikasta kirjoittava ulkomaalainen.”

Sen vahvistaa HS:lle myös kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk), joka asui nuorena muutaman kuukauden Arterien luona Leedsissä parantamassa englantiaan. Arter oli tutustunut Matin isään Tatu Vanhaseen jo 1960-luvulla.

”David tuntee suomalaisen politiikan paremmin kuin kukaan toinen niin sanotusti ulkopuolinen. Hänen tapanaan on tehdä brittiläisellä sarkasmilla höystettyjä, melko yllättäviäkin huomioita, jotka kuitenkin ovat monesti osuvia”, Matti Vanhanen sanoo.

Kirjassaan Arter muistelee muun muassa Skotlannin lämpimässä talvipäivässä pitkissä kalsareissa hikoillutta Paavo Lipposta, Esko Ahon naurukohtausta ja oluthetkiä Olli Rehnin kanssa. Hän sanoo, ettei ole halunnut tavata valtaapitäviä vain päästäkseen piireihin.

”Olen tavannut myös paljon kunnallispoliitikkoja eri puolilla Suomea. Tavoitteeni on ollut ymmärtää, miten esimerkiksi ehdokkaiden välinen kilpailu täällä käytännössä toimii.”

 

Suomalainen politiikan tutkimus on tylsää kuin tiiliseinä!

Haastatteluihin pohjautuva tutkimus ei ole saanut suomalaisessa politiikan tutkimuksessa suurta painoarvoa.

”Tutkimusta hallitsevat tyypillisesti kyselykaavakkeet ja pakkomielle kansalaisten asenteista. Se on pitkälle kehitettyä mielipidetutkimusta, tylsää kuin tiiliseinä!” Arter puuskahtaa.

Viimeiset kahdeksan vuotta Arter on taistellut tylsyyttä vastaan Tampereen yliopistossa, jonne hän siirtyi eläköidyttyään professorin virastaan Skotlannin Aberdeenissa.

Tampereella hänet tunnetaan muusta tarjonnasta erottuvilla politiikan tutkimuksen kursseista, jotka ovat käsitelleet esimerkiksi politiikan suhdetta urheiluun ja päihteisiin.

Arter toivoo voivansa yhä jatkaa opettamista, sillä hän ei omien sanojensa mukaan usko eläkkeelle jäämisen konseptiin.

”Koen yhä pystyväni haastamaan opiskelijoitani ja pitämään edes toisinaan heidän katseensa pois matkapuhelimista.”

Ensimmäisen kerran sattumalta kesällä vuonna 1965 Suomeen tullut britti kuvaa todistaneensa umpeutuneen maan vaurastumista ja avautumista.

Puoluepoliittinen kenttä näyttää monilta osin samalta kuin viisikymmentä vuotta sitten, mutta Arter uskoo senkin olevan murroksessa.

”Sdp on nyt gallupkärjessä, mutta sen kannatuslukemat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Lipposen kaudella laman jälkeen. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa on suuri joukko pettyneitä, eivätkä perinteiset puolueet näytä enää pystyvän puhuttelemaan heitä entiseen tapaan.”

Avoimuuden ja lähidemokratian puolestapuhuja toivoo, että esimerkiksi kansalaisaloitteiden kaltaisia uusia osallistamisen keinoja otetaan käyttöön nykyistä enemmän.

Arterin mielestä moni asia on Suomessa kehittynyt 1960-luvun jälkeen hyvään suuntaan, mutta joitain uusia piirteitä hän ei ole kokenut omakseen. Keskeisin niistä on tervehtimiskulttuurin muutos, joka päätyi myös hänen tuoreen kirjansa nimeen.

Vaikka kirja on käännetty englannista, Arter ymmärtää ja puhuu suomea hyvin.

”Nykyisin sanotaan yhä useammin ’moi’. En voi sietää moi-sanaa, se on rumin asia Suomessa. Aion perustaa seuraaviin vaaleihin Terve Suomi -puolueen. Uskon tulevani valituksi.”

Arterin kirja Terve-Suomesta moi-Suomeen (Vastapaino) julkaistiin 27.8.

Kuka?

David Arter


 Syntynyt Englannissa 1944.

 Työskentelee tutkimusjohtajana Tampereen yliopistolla.

 Aiemmin professorina Leedsissä ja Aberdeenissa.

 Tutkinut Suomen politiikkaa 50 vuotta.

 Kirjoittanut 10 kirjaa, mm. Scandinavian Politics Today.

 Tehnyt lisäksi lukuisia artikkeleita esimerkiksi The Guardianiin ja The Economistiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Populistipuolueet
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  3. 3

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  4. 4

   Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen

  5. 5

   Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  9. 9

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”
  3. Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä
  4. Kun ura loppui, Pekka Koskelan päällimmäinen tuntemus oli helpotus – nyt hän ikävöi kovaa treeniä ja auttaa muita menestymään
  5. Itseään venäläisenä pitänyt Sergei löysikin juurensa Liettuasta – Dna-testien suosio Venäjällä kasvaa, sillä moni ei tunne sukuhistoriaansa mummoaan pidemmälle
  6. Maailma meni menojaan, mutta porvoolaisessa sisäoppilaitoksessa kärsittiin nälkää ja opeteltiin vauvanhoitoa jäkälillä – Pepi Reinikainen kirjoitti kaiken ylös, ja se pelasti hänet Tilaajille
  7. Helsingin Palmia siivoaa jo Turun linnaa ja tekee kouluruokaa Hämeenlinnassa – veronmaksajien omistaman yhtiön tulos painui miljoona euroa tappiolle Tilaajille
  8. Avain laihtumiseen ja upeisiin lihaksiin? Proteiineista liikkuu monenlaisia uskomuksia, HS kokosi niiden rinnalle kahdeksan oleellista faktaa Tilaajille
  9. Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata
  10. Tänään aukeaa Helsingin uusin ostosjättiläinen – HS esittelee Kalasataman kauppakeskuksen liikkeineen
  11. Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti
  12. Näytä lisää