Politiikka

David Arter on tavannut seitsemän Suomen pääministeriä 50 vuoden aikana – Nyt professori kertoo, mikä maamme politiikassa on vialla

Maamme politiikkaa yli puoli vuosisataa tutkinut britti koosti kokemuksensa kirjaksi. Hän sanoo populistipuolueiden nousun tervehdyttäneen suomalaista demokratiaa.

Vuonna 1969 brittiläinen politiikan tutkija David Arter sai mahdollisuuden haastatella keskustapuolueen puheenjohtajaa Johannes Virolaista puolueen nimenvaihdoksesta. Aikaa piti olla kymmenen minuuttia, mutta vauhtiin päässyt Virolainen innostui puhumaan tunnin.

”Hänen huumorintajunsa teki minuun vaikutuksen. Suomalainen politiikka oli siihen aikaan ikävystyttävän kuivaa, ja on se sitä osin vieläkin”, 74-vuotias Arter sanoo työpaikkansa Tampereen yliopiston Alakuppilassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on poikkeuksellisen uransa aikana tavannut yhteensä seitsemän Suomen pääministeriä ja kirjoittanut suomalaisesta politiikasta paitsi tutkimuksia myös lukemattomia artikkeleita The Guardianin ja The Economistin kaltaisiin lehtiin.

Maanantaina julkaistavassa Terve-Suomesta moi-Suomeen -kirjassaan konkari käy huumorin värittämällä tyylillään läpi yli puoli vuosisataa kestäneen Suomi-suhteensa kohokohtia ja poliittisia käänteitä kassakaappisopimuksesta perussuomalaisten hajoamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arter on koko uransa uinut vastavirtaan sekä työskentelytavoillaan että näkemyksillään. Hän sanoo ihailleensa ensimmäisen pohjoismaisen ”populistijytkyn” vuoden 1970 vaaleissa luonutta SMP:n Veikko Vennamoa.

Nuori tutkija oli edellisinä vuosina tullut kesäisin Suomeen opettamaan englantia ja teki väitöskirjaansa keskustasta.

”Olin vahvasti presidentti Urho Kekkosta vastaan. Hänen aikakautensa itsesensuuri oli ahdistavaa. Suomessa oli ainutlaatuinen monipuoluejärjestelmä, jossa useita puolueita oli suljettu hallitustyöskentelyn ulkopuolelle ’yleisten syiden’ vuoksi.”

Kekkosen idänpolitiikan kritisoiminen on Arterin mukaan yksi usein unohdetuista syistä SMP:n kannatukseen. Hän vaikuttui Vennamon taidosta puhutella kaupungistumisen kurittamia ja poliitikkoihin turhautuneita kansanosia.

Paljon samaa britti näkee Timo Soinin ja perus­suomalaisten nousussa vuonna 2011. Arter tapasi noihin aikoihin Soinin lukuisia kertoja ja kehuu sitä, miten tarkasti tämä tunsi puolueensa ruohon­juuritason jäseniä ja heidän tarinoitaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sellainen on tutkijan mielestä yhä harvinaista, sillä useimmat poliitikot ovat yhä etäällä äänestäjistä ja eduskunta on ”sulkeutunut kuin Vatikaani”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Monet pitävät populistipuolueita lähes paholaisina, mutta minä näen ne tarpeellisina purkautumisteinä valtavirrasta poikkeaville näkemyksille”, Arter sanoo.

Hän uskoo etääntyneisiin äänestäjiin vetoavien puolueiden voivan pakottaa perinteisiä puolueita muuntautumaan. Se voi hänen mukaansa tervehdyttää demokraattista järjestelmää, vaikka populistipuolueet eivät suuria lupauksiaan pystyikään toteuttamaan.

Samaan tapaan kuin Arter arvostaa ihmisten keskuudessa liikkuvia poliitikkoja, hän on itse aina halunnut tavata päättäjiä ja pyrkinyt ymmärtämään politiikkaa sen tekijöiden kautta.

Arter asui valtaosan 1970-, 1980- ja 1990-luvuista suomalaisen vaimonsa ja muun perheensä kanssa Britanniassa, mutta hän vieraili Suomessa säännöllisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjoittaminen maineikkaisiin brittimedioihin avasi hänelle ovia.

”Suomalainen eliitti seurasi tekemisiäni tarkasti, sillä olin pitkään ainoa maan politiikasta kirjoittava ulkomaalainen.”

Sen vahvistaa HS:lle myös kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk), joka asui nuorena muutaman kuukauden Arterien luona Leedsissä parantamassa englantiaan. Arter oli tutustunut Matin isään Tatu Vanhaseen jo 1960-luvulla.

”David tuntee suomalaisen politiikan paremmin kuin kukaan toinen niin sanotusti ulkopuolinen. Hänen tapanaan on tehdä brittiläisellä sarkasmilla höystettyjä, melko yllättäviäkin huomioita, jotka kuitenkin ovat monesti osuvia”, Matti Vanhanen sanoo.

Kirjassaan Arter muistelee muun muassa Skotlannin lämpimässä talvipäivässä pitkissä kalsareissa hikoillutta Paavo Lipposta, Esko Ahon naurukohtausta ja oluthetkiä Olli Rehnin kanssa. Hän sanoo, ettei ole halunnut tavata valtaapitäviä vain päästäkseen piireihin.

”Olen tavannut myös paljon kunnallispoliitikkoja eri puolilla Suomea. Tavoitteeni on ollut ymmärtää, miten esimerkiksi ehdokkaiden välinen kilpailu täällä käytännössä toimii.”

 

Suomalainen politiikan tutkimus on tylsää kuin tiiliseinä!

Haastatteluihin pohjautuva tutkimus ei ole saanut suomalaisessa politiikan tutkimuksessa suurta painoarvoa.

”Tutkimusta hallitsevat tyypillisesti kyselykaavakkeet ja pakkomielle kansalaisten asenteista. Se on pitkälle kehitettyä mielipidetutkimusta, tylsää kuin tiiliseinä!” Arter puuskahtaa.

Viimeiset kahdeksan vuotta Arter on taistellut tylsyyttä vastaan Tampereen yliopistossa, jonne hän siirtyi eläköidyttyään professorin virastaan Skotlannin Aberdeenissa.

Tampereella hänet tunnetaan muusta tarjonnasta erottuvilla politiikan tutkimuksen kursseista, jotka ovat käsitelleet esimerkiksi politiikan suhdetta urheiluun ja päihteisiin.

Arter toivoo voivansa yhä jatkaa opettamista, sillä hän ei omien sanojensa mukaan usko eläkkeelle jäämisen konseptiin.

”Koen yhä pystyväni haastamaan opiskelijoitani ja pitämään edes toisinaan heidän katseensa pois matkapuhelimista.”

Ensimmäisen kerran sattumalta kesällä vuonna 1965 Suomeen tullut britti kuvaa todistaneensa umpeutuneen maan vaurastumista ja avautumista.

Puoluepoliittinen kenttä näyttää monilta osin samalta kuin viisikymmentä vuotta sitten, mutta Arter uskoo senkin olevan murroksessa.

”Sdp on nyt gallupkärjessä, mutta sen kannatuslukemat ovat huomattavasti alhaisemmat kuin Lipposen kaudella laman jälkeen. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa on suuri joukko pettyneitä, eivätkä perinteiset puolueet näytä enää pystyvän puhuttelemaan heitä entiseen tapaan.”

Avoimuuden ja lähidemokratian puolestapuhuja toivoo, että esimerkiksi kansalaisaloitteiden kaltaisia uusia osallistamisen keinoja otetaan käyttöön nykyistä enemmän.

Arterin mielestä moni asia on Suomessa kehittynyt 1960-luvun jälkeen hyvään suuntaan, mutta joitain uusia piirteitä hän ei ole kokenut omakseen. Keskeisin niistä on tervehtimiskulttuurin muutos, joka päätyi myös hänen tuoreen kirjansa nimeen.

Vaikka kirja on käännetty englannista, Arter ymmärtää ja puhuu suomea hyvin.

”Nykyisin sanotaan yhä useammin ’moi’. En voi sietää moi-sanaa, se on rumin asia Suomessa. Aion perustaa seuraaviin vaaleihin Terve Suomi -puolueen. Uskon tulevani valituksi.”

Arterin kirja Terve-Suomesta moi-Suomeen (Vastapaino) julkaistiin 27.8.

Kuka?

David Arter


 Syntynyt Englannissa 1944.

 Työskentelee tutkimusjohtajana Tampereen yliopistolla.

 Aiemmin professorina Leedsissä ja Aberdeenissa.

 Tutkinut Suomen politiikkaa 50 vuotta.

 Kirjoittanut 10 kirjaa, mm. Scandinavian Politics Today.

 Tehnyt lisäksi lukuisia artikkeleita esimerkiksi The Guardianiin ja The Economistiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Populistipuolueet
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Kalifornian maastopalossa kadonneiden määrä nousi yli tuhanteen – Paikan päällä vieraillut presidentti Trump: ”Tämä on surullista”

  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää