Politiikka

Kiista irtisanomisten helpottamisesta sakenee – Ensin työtaisteluilla uhkasivat hoitajat, nyt myös opettajat

Päätöksen yksityiskohdista tullaan Tehyn mukaan kertomaan lähiviikkoina. Myös opettajien järjestö valmistelee jatkotoimia.

Kiista irtisanomisten helpottamisesta sakenee, kun kävi ilmi, ettei hallitus ainakaan vielä keskiviikkona päättyneessä budjettiriihessään perunut esitystään, vaikka ammattiyhdistysliike on sitä vaatinut.

Torstaina Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy kertoi antavansa puheenjohtajalleen valtuudet tarvittaessa päättää työtaistelutoimista, jos hallituksen aie helpottaa irtisanomista pienemmissä, alle 20 hengen yrityksissä toteutuu. Tehy kuuluu toimihenkilökeskusjärjestö STTK:hon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös akavalainen, noin 100 000 jäsenen Opetusalan ammattijärjestö OAJ sanoo ryhtyneensä valmistelemaan järjestöllisiä toimia työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämistä vastaan.

OAJ:n jäsenistöstä työsuhdeturvan heikentäminen koskisi esimerkiksi pienten yksityisten päiväkotiyritysten ja koulujen sekä musiikki- ja kuvataideoppilaitosten opettajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tehtyjen selvitysten perusteella ei ole selkeää näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen lisäisi työllistämistä. Suomessa irtisanominen ei ole tähän mennessäkään ollut kohtuuttoman vaikeaa. Myöskään pärstäkerroin ei saa olla peruste irtisanomiselle. Nyt hallituksen esitys mahdollistaisi sen”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

OAJ ei vielä tässä vaiheessa kerro, mitä järjestölliset toimet sisältävät ja mihin ne kohdistuvat.

Yli 200 000 jäsenen SAK-lainen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi torstaina niinikään valmistelevansa järjestöllisiä toimia, joiden on määrä edetä ja laajeta vaiheittain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tehyn hallitus antoi puheenjohtajalleen Millariikka Rytköselle valtuudet tarvittaessa päättää esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta.

Tehy vaatii tiedotteessaan hallitusta luopumaan kevennettyä irtisanomismenettelyä ajavasta lakiesityksestä. Liiton päätöksen yksityiskohdista ja aikataulusta tullaan Tehyn mukaan ilmoittamaan lähiviikkoina.

Lakiesitys irtisanomissuojan keventämisestä on kirvoittanut kritiikkiä etenkin ammattiyhdistysliikkeen parissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin järjestöllisistä toimistaan ilmoitti SAK-lainen Teollisuusliitto, joka pyrkii myöskin painostamaan hallitusta luopumaan kaavailemistaan irtisanomisen muutoksista. Teollisuusliitossa on noin 226 000 jäsentä.

Irtisanomista pienissä yrityksissä muuttavan esityksen lausuntokierros päättyi 16.8. Tiistaina ja keskiviikkona kokoontunut hallituksen budjettiriihi ei käsitellyt irtisanomisten helpottamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitus päätti keväällä osana työllisyysreformia, että irtisanomisia tulisi helpottaa pienissä yrityksissä. Linjauksen mukaan irtisanomiset voisivat olla ”henkilöperusteisia” eli eivät liittyisi tuotannollisiin tai taloudellisiin olosuhteisiin, vaan työntekijän käyttäytymiseen.

Tällöin hallitus myös linjasi, että alle 30-vuotiaita saisi palkata määräaikaisiin työsuhteisiin ilman erityistä syytä.

Työministeri Jari Lindströmin (sin) ”hyvin byrokraattiseksi ja vaikuttavuudeltaan heikoksi” luonnehtima esitys keräsi jo valmisteluvaiheessa runsaasti kritiikkiä, ja sen valmistelun lopettamisesta tiedotettiinkin heinäkuussa.

Niin kutsutun kevennetyn irtisanomismenettelyn tavoitteena on hallituksen mukaan lisätä työntekijöiden palkkaamista pienissä yrityksissä ja näin alentaa työllistymiskynnystä.

Lakiesityksen vaikuttavuutta on arvosteltu heikoksi, minkä lisäksi rajauksen alle 20 henkilön yrityksiin katsotaan asettavan työntekijöitä eriarvoiseen asemaan.

Esityksen vaikutuksia työllisyyden tavoitteisiin epöilee myös Tehy, joka kiinnittää huomiota myös irtisanomisturvaan, työntekijän perusoikeuksien vaarantumiseen sekä eriarvoistumiseen työnantajan koon mukaan.

Noin 160 000 jäsenen Tehy on lisäksi huolissaan esityksen yhteisvaikutuksista kaavaillun sote-uudistuksen kanssa. Se on tuomassa alalle uusia yksityisiä toimijoita.

Irtisanomissuojaesityksen vesittymistä ennakoitiin aiemmin, mutta se eteni silti heinäkuussa lausuntokierrokselle.

Suomen noin 350 000 yrityksestä yli 90 prosenttia on pieniä. Niissä työskentelee yli kolmannes yksityisen puolen palkansaajista.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n hallitus kokoontuu ensi maanantaina aamulla käsittelemään mahdollisia järjestöllisiä jatkotoimia, joita liitot ovat jo valmistelleet.

Torstaina myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko vaati, että hallitus peruu suunnitelmansa irtisanomissuojan heikentämisestä.

Jukon mukaan hallituksen kaavailut vaikeuttaisivat myös irtisanottujen työllistymismahdollisuuksia sekä heikentäisivät työttömyysturvaoikeutta.

”Kynnys riitauttaa tällaisia irtisanomisia olisi korkea”, sanoo Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Jukon 36 liiton 200 000 jäsenestä moni on virkasuhteisia, eikä heillä ole oikeutta poliittisiin työtaisteluihin. Juko ei julkisen sektorin johtavana pääsopijajärjestönä ole ryhtymässä poliittisiin lakkoihin tai muihin painostustoimiin, vaan liitot päättävät niistä itse.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  3. 3

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  4. 4

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  9. 9

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  10. 10

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää