Politiikka    |   Lauantaivieras

Sdp:n Antti Lindtman vaatii radikaalia uudelleen­ajattelua työmarkkinoille: lisää tulos­palkkausta, joka voisi joustaa myös alaspäin

Palkkaukseen pitäisi saada enemmän liikkuvia palkanosia, sanoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. ”Työpaikoilla sopimisesta tulee tuloksia, jos se on tasavertaista ja pohjaa luottamukseen.”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman näyttää muistikirjansa kantta: siinä on lähikuva eduskunnan täysistuntosalissa olevasta patsaasta, Tulevaisuudesta.

Patsaan nainen kantaa pientä lasta käsivarrellaan.

Sen jälkeen Lindtman ei malta olla näyttämättä paria kännykkävideota omasta alle vuoden ikäisestä tyttärestään, joka videoiden perusteella on hyväntuulinen, nauravainen vekara.

Nämä kuvat ja tunnelmat liittyvät Lindtmanin poliittiseen viestiin: hän olisi kaivannut maan hallituksen tuoreesta budjetista enemmän investointeja tulevaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne olisi nyt otollinen, koska talous kasvaa ja työllisyys paranee. Siitä Lindtman kiittelee vuolaasti Euroopan keskuspankin avokätistä elvytystä eikä niinkään Juha Sipilän (kesk) hallituksen ponnistuksia.

”Suhdannetilanne pitäisi käyttää viisaasti. Sateensuoja pitäisi rakentaa aurinkoisella säällä, jotta se suojaisi seuraavan myrskyn iskiessä.”

Miten Lindtman sitten tätä sateensuojaa rakentaisi? Aloitetaan työmarkkinoista.

Nyt hyvän sään aikana työpaikoilla tarvittaisiin Lindtmanin mielestä radikaalia uudelleenajattelua, jotta Suomi sopeutuisi vastaisuudessa paremmin suhdannevaihteluihin. Palkkaukseen pitäisi saada enemmän liikkuvia palkanosia, jotka voisivat joustaa suhdannetilanteen mukaan, esimerkiksi tulos- ja voittopalkkioita.

Kun yrityksellä menisi hyvin, työntekijä saisi siitä osuutensa tulospalkkiona. Vastaavasti huonoina aikoina tulospalkkiosta tingittäisiin.

Tämä edellyttäisi yhteisiä pelisääntöjä ja sitä, että työntekijät pääsisivät nykyistä paremmin vaikuttamaan yritysten sisällä. Lindtman parantaisi henkilöstön tiedonsaantioikeuksia ja päästäisi työntekijät osallistumaan yritysten hallintoon. Tämä tehtäisiin työehtosopimusten laajennuksilla, mutta myös lainsäädäntömuutoksin.

”Saksassa ja Ruotsissa yhteistoiminta työpaikoilla on ollut yksi osa menestyksen salaisuutta”, Lindtman sanoo. ”Työpaikoilla sopimisesta tulee tuloksia, jos se on tasavertaista ja pohjaa luottamukseen. Jos henkilöstö pääsee vaikuttamaan, se sitoutuu yrityksen tavoitteisiin paremmin.”

Nykyisen hallituksen aikeet lisätä paikallista sopimista eli laajentaa työehdoista ja palkoista sopimista työpaikoille kilpistyivät työmarkkinajärjestöjen vastustukseen. Demareilla on paremmat suhteet ainakin työntekijäpuolelle.

”Vaikea kuvitella, että työntekijäpuolella nähtäisiin vaikutusmahdollisuuksien lisääntyminen huonona. Työnantajapuolella ymmärretään myös, että kun koko henkilöstö on mukana yrityksen tarinassa, se on pidemmän päälle kaikkien etu.”

Lindtman toivoo, että hallitus miettisi vielä kertaalleen lakihankettaan, jolla aiotaan helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Hän ennustaa siitä yhtä eduskunnan syksyn pääteemoista.

”Emme Sdp:ssä toivo levottomuutta työmarkkinoille. Aika moni eripuran siemen on ollut hallituksen itsensä kylvämä.”

Työmarkkinajärjestöillä on suuri valta kahdessa rahastoivassa järjestelmässä, työeläkkeissä ja työttömyysvakuutuksessa. Näitä rahastoja pitäisi Lindtmanin mielestä käyttää nykyistä joustavammin ja rohkeammin.

Lindtman ei olisi purkanut Työttömyysvakuutusrahaston eli TVR:n rahastoja niin paljon kuin kuluneella viikolla päätettiin tehdä: TVR laski työntekijän ja työnantajan työttömyysvakuutusmaksua yhteensä 0,8 prosenttiyksikköä. Se vaikuttaa palkkaan kuin veronalennus.

Rahastoon pitäisi Lindtmanin mielestä päinvastoin kerätä nyt puskuria pahan päivän varalle.

Myös työeläkkeisiin pitäisi kerätä lisää puskureita ja vastaavasti myös uskaltaa käyttää rahastoja laskusuhdanteessa, mitä ei viime aikoina ole tehty. Toisin sanoen palkasta perittävää eläkemaksua pitäisi voida välillä myös alentaa.

Toinen Lindtmanin tulevaisuusinvestointi olisivat kaksi kasvua tukevaa uudistusta, joiden tarvetta demarit tulevat toistamaan vaaleihin asti.

”Nyt olisi oikea hetki tehdä perhevapaauudistus, kun työmarkkinoilla on imua.”

Lisäksi Lindtmanin mielestä toisen asteen koulutus eli lukio ja ammattiopinnot pitäisi muuttaa maksuttomiksi niin, että pakollinen oppivelvollisuus kestäisi toisen asteen loppuun.

”Tämä on kiireellisin toimi, jos halutaan nostaa osaamistasoa. Jos jää vain perusasteen varaan, useimmille se tarkoittaa myös koulutuksen ja työn ulkopuolelle jäämistä.”

Sdp:n arvion mukaan uudistus maksaisi 20–30 miljoonaa euroa. Hallitus ei ole lämmennyt ajatukselle, mutta budjetissa se suuntasi toisen asteen opiskelijoille lisärahaa, jota voi saada kirjojen ja muun oppimateriaalin hankintaan.

Kolmas tulevaisuusinvestointi olisi panostaa hallitusta voimakkaammin kestävään ympäristöön. Nyt budjetissa osoitetut määrärahat ovat Lindtmanin mielestä hyvä, mutta vielä riittämätön alku muun muassa Itämeren tilan parantamiseksi.

Lindtmanin luettelossa maatalouden ympäristötuki pitäisi kohdentaa nykyistä täsmällisemmin, jätevesilaitoksia pitäisi parantaa, maatalouden ravinteet saada talteen tehokkaammin – ja kasvisperäisen ruuan osuutta valtion ja kuntien hankinnoissa pitäisi lisätä.

”Ilman erillisiä kasvisruokapäiviä voitaisiin hallitusti lisätä kasvisperäisen ruuan osuutta. Julkiset hankinnat aterioihin ovat niin iso potti, että pienelläkin lisäyksellä olisi valtavat vaikutukset.”

Aihe on Lindtmanille läheinen, sillä hän on parin vuoden ajan ollut kasvissyöjä.

”On nähtävissä, että muutaman vuoden päästä syömme paljon vähemmän lihaa kuin nyt. Ajattelin, että se on asia, jossa on parempi ottaa etunojaa. En ole huomannut hirveästi muutoksia hyvinvoinnissani, mutta uusia makuelämyksiä se on avannut.”

Viisi kysymystä Antti Lindtmanille

1 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Juha Salonen, joka on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran aktiivi. Hän on ollut mukana kunnostamassa Longinojaa, jotta taimenet pääsevät nousemaan purossa. Puhuimme pienvesistöjen merkityksestä kalakannoille.”

2 Kehu hallituspuolueen edustajaa.

”Haluan antaa tunnustuksen Antti Kaikkoselle (kesk), joka teki hyvää työtä, kun eduskuntaryhmät neuvottelivat rintamaveteraanien kotipalveluiden nostamisesta samalle tasolle kuin sotainvalideilla. Hän veti neuvottelut asiallisesti ja taivutteli myös hallituksen menestyksekkäästi tämän taakse.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Alex. (Alexander Stubbin elämäkerta, jonka Stubb kirjoitti yhdessä Karo Hämäläisen kanssa). Se kertoi hyvin siitä, mikä merkitys on läheisillä, kun ihminen laitetaan tosi kovaan prässiin. Se tunnejälki jäi siitä päällimmäiseksi, samoin hänen vahva isäsuhteensa.”

4 Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Roskaaminen ja yleinen välinpitämättömyys luonnosta.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Käyn lauantaina Tampereella Sdp:n järjestöpäivillä. Sunnuntaina vietän vapaapäivää tyttären ja vaimon kanssa. Ehkä menemme katsomaan kotieläimiä.”

Kuka?

Antti Lindtman


 Syntynyt 11. elokuuta 1982 Vantaalla.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

 Kansanedustaja vuodesta 2011. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

 Vantaan valtuuston puheenjohtaja vuodesta 2009.

 Naimisissa, yksi lapsi. Asuu Tikkurilassa Vantaalla.

 Harrastaa muun muassa lenkkeilyä, salibandya ja jalkapalloa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Budjetti 2019
 • Oppositio
 • Sdp
 • Antti Lindtman
 • Työmarkkinat
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan kello 20.30 Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  10. 10

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen puolustusministeri Jyri Häkämies: Tutkitutin venäläisiä maakauppoja, mutta niissä ei löytynyt näyttöä
  3. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi
  4. HJK:n apuvalmentaja José Riveiro siirtyy Interin päävalmentajaksi – HJK ja Lehkosuo ovat käyneet keskusteluita jatkosta
  5. Presidentti Niinistö Trumpin YK-puheesta: ”Korviin pistävä hiljaisuus” ilmastonmuutoksesta
  6. Katseet kohdistuvat YK:ssa Donald Trumpiin, mutta taustalla Kiina alkaa käyttää hankkimaansa valtaa Tilaajille
  7. ”Hallituksen toimintakyvystä oli kysymys” – Keskustan Kaikkosen mukaan illan kokouksessa käytettiin reippaita sanoja, mutta nyt nahistelu saa loppua
  8. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  9. Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Michael Kors vahvisti ostavansa Versacen – Kaupan hinnaksi on ilmoitettu 1,83 miljardia euroa
  12. Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista
  13. Näytä lisää