Politiikka    |   Lauantaivieras

Sdp:n Antti Lindtman vaatii radikaalia uudelleen­ajattelua työmarkkinoille: lisää tulos­palkkausta, joka voisi joustaa myös alaspäin

Palkkaukseen pitäisi saada enemmän liikkuvia palkanosia, sanoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. ”Työpaikoilla sopimisesta tulee tuloksia, jos se on tasavertaista ja pohjaa luottamukseen.”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman näyttää muistikirjansa kantta: siinä on lähikuva eduskunnan täysistuntosalissa olevasta patsaasta, Tulevaisuudesta.

Patsaan nainen kantaa pientä lasta käsivarrellaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen jälkeen Lindtman ei malta olla näyttämättä paria kännykkävideota omasta alle vuoden ikäisestä tyttärestään, joka videoiden perusteella on hyväntuulinen, nauravainen vekara.

Nämä kuvat ja tunnelmat liittyvät Lindtmanin poliittiseen viestiin: hän olisi kaivannut maan hallituksen tuoreesta budjetista enemmän investointeja tulevaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne olisi nyt otollinen, koska talous kasvaa ja työllisyys paranee. Siitä Lindtman kiittelee vuolaasti Euroopan keskuspankin avokätistä elvytystä eikä niinkään Juha Sipilän (kesk) hallituksen ponnistuksia.

”Suhdannetilanne pitäisi käyttää viisaasti. Sateensuoja pitäisi rakentaa aurinkoisella säällä, jotta se suojaisi seuraavan myrskyn iskiessä.”

Miten Lindtman sitten tätä sateensuojaa rakentaisi? Aloitetaan työmarkkinoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt hyvän sään aikana työpaikoilla tarvittaisiin Lindtmanin mielestä radikaalia uudelleenajattelua, jotta Suomi sopeutuisi vastaisuudessa paremmin suhdannevaihteluihin. Palkkaukseen pitäisi saada enemmän liikkuvia palkanosia, jotka voisivat joustaa suhdannetilanteen mukaan, esimerkiksi tulos- ja voittopalkkioita.

Kun yrityksellä menisi hyvin, työntekijä saisi siitä osuutensa tulospalkkiona. Vastaavasti huonoina aikoina tulospalkkiosta tingittäisiin.

Tämä edellyttäisi yhteisiä pelisääntöjä ja sitä, että työntekijät pääsisivät nykyistä paremmin vaikuttamaan yritysten sisällä. Lindtman parantaisi henkilöstön tiedonsaantioikeuksia ja päästäisi työntekijät osallistumaan yritysten hallintoon. Tämä tehtäisiin työehtosopimusten laajennuksilla, mutta myös lainsäädäntömuutoksin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saksassa ja Ruotsissa yhteistoiminta työpaikoilla on ollut yksi osa menestyksen salaisuutta”, Lindtman sanoo. ”Työpaikoilla sopimisesta tulee tuloksia, jos se on tasavertaista ja pohjaa luottamukseen. Jos henkilöstö pääsee vaikuttamaan, se sitoutuu yrityksen tavoitteisiin paremmin.”

Nykyisen hallituksen aikeet lisätä paikallista sopimista eli laajentaa työehdoista ja palkoista sopimista työpaikoille kilpistyivät työmarkkinajärjestöjen vastustukseen. Demareilla on paremmat suhteet ainakin työntekijäpuolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikea kuvitella, että työntekijäpuolella nähtäisiin vaikutusmahdollisuuksien lisääntyminen huonona. Työnantajapuolella ymmärretään myös, että kun koko henkilöstö on mukana yrityksen tarinassa, se on pidemmän päälle kaikkien etu.”

Lindtman toivoo, että hallitus miettisi vielä kertaalleen lakihankettaan, jolla aiotaan helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Hän ennustaa siitä yhtä eduskunnan syksyn pääteemoista.

”Emme Sdp:ssä toivo levottomuutta työmarkkinoille. Aika moni eripuran siemen on ollut hallituksen itsensä kylvämä.”

Työmarkkinajärjestöillä on suuri valta kahdessa rahastoivassa järjestelmässä, työeläkkeissä ja työttömyysvakuutuksessa. Näitä rahastoja pitäisi Lindtmanin mielestä käyttää nykyistä joustavammin ja rohkeammin.

Lindtman ei olisi purkanut Työttömyysvakuutusrahaston eli TVR:n rahastoja niin paljon kuin kuluneella viikolla päätettiin tehdä: TVR laski työntekijän ja työnantajan työttömyysvakuutusmaksua yhteensä 0,8 prosenttiyksikköä. Se vaikuttaa palkkaan kuin veronalennus.

Rahastoon pitäisi Lindtmanin mielestä päinvastoin kerätä nyt puskuria pahan päivän varalle.

Myös työeläkkeisiin pitäisi kerätä lisää puskureita ja vastaavasti myös uskaltaa käyttää rahastoja laskusuhdanteessa, mitä ei viime aikoina ole tehty. Toisin sanoen palkasta perittävää eläkemaksua pitäisi voida välillä myös alentaa.

Toinen Lindtmanin tulevaisuusinvestointi olisivat kaksi kasvua tukevaa uudistusta, joiden tarvetta demarit tulevat toistamaan vaaleihin asti.

”Nyt olisi oikea hetki tehdä perhevapaauudistus, kun työmarkkinoilla on imua.”

Lisäksi Lindtmanin mielestä toisen asteen koulutus eli lukio ja ammattiopinnot pitäisi muuttaa maksuttomiksi niin, että pakollinen oppivelvollisuus kestäisi toisen asteen loppuun.

”Tämä on kiireellisin toimi, jos halutaan nostaa osaamistasoa. Jos jää vain perusasteen varaan, useimmille se tarkoittaa myös koulutuksen ja työn ulkopuolelle jäämistä.”

Sdp:n arvion mukaan uudistus maksaisi 20–30 miljoonaa euroa. Hallitus ei ole lämmennyt ajatukselle, mutta budjetissa se suuntasi toisen asteen opiskelijoille lisärahaa, jota voi saada kirjojen ja muun oppimateriaalin hankintaan.

Kolmas tulevaisuusinvestointi olisi panostaa hallitusta voimakkaammin kestävään ympäristöön. Nyt budjetissa osoitetut määrärahat ovat Lindtmanin mielestä hyvä, mutta vielä riittämätön alku muun muassa Itämeren tilan parantamiseksi.

Lindtmanin luettelossa maatalouden ympäristötuki pitäisi kohdentaa nykyistä täsmällisemmin, jätevesilaitoksia pitäisi parantaa, maatalouden ravinteet saada talteen tehokkaammin – ja kasvisperäisen ruuan osuutta valtion ja kuntien hankinnoissa pitäisi lisätä.

”Ilman erillisiä kasvisruokapäiviä voitaisiin hallitusti lisätä kasvisperäisen ruuan osuutta. Julkiset hankinnat aterioihin ovat niin iso potti, että pienelläkin lisäyksellä olisi valtavat vaikutukset.”

Aihe on Lindtmanille läheinen, sillä hän on parin vuoden ajan ollut kasvissyöjä.

”On nähtävissä, että muutaman vuoden päästä syömme paljon vähemmän lihaa kuin nyt. Ajattelin, että se on asia, jossa on parempi ottaa etunojaa. En ole huomannut hirveästi muutoksia hyvinvoinnissani, mutta uusia makuelämyksiä se on avannut.”

Viisi kysymystä Antti Lindtmanille

1 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Juha Salonen, joka on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran aktiivi. Hän on ollut mukana kunnostamassa Longinojaa, jotta taimenet pääsevät nousemaan purossa. Puhuimme pienvesistöjen merkityksestä kalakannoille.”

2 Kehu hallituspuolueen edustajaa.

”Haluan antaa tunnustuksen Antti Kaikkoselle (kesk), joka teki hyvää työtä, kun eduskuntaryhmät neuvottelivat rintamaveteraanien kotipalveluiden nostamisesta samalle tasolle kuin sotainvalideilla. Hän veti neuvottelut asiallisesti ja taivutteli myös hallituksen menestyksekkäästi tämän taakse.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Alex. (Alexander Stubbin elämäkerta, jonka Stubb kirjoitti yhdessä Karo Hämäläisen kanssa). Se kertoi hyvin siitä, mikä merkitys on läheisillä, kun ihminen laitetaan tosi kovaan prässiin. Se tunnejälki jäi siitä päällimmäiseksi, samoin hänen vahva isäsuhteensa.”

4 Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Roskaaminen ja yleinen välinpitämättömyys luonnosta.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Käyn lauantaina Tampereella Sdp:n järjestöpäivillä. Sunnuntaina vietän vapaapäivää tyttären ja vaimon kanssa. Ehkä menemme katsomaan kotieläimiä.”

Kuka?

Antti Lindtman


 Syntynyt 11. elokuuta 1982 Vantaalla.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

 Kansanedustaja vuodesta 2011. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

 Vantaan valtuuston puheenjohtaja vuodesta 2009.

 Naimisissa, yksi lapsi. Asuu Tikkurilassa Vantaalla.

 Harrastaa muun muassa lenkkeilyä, salibandya ja jalkapalloa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Budjetti 2019
 • Oppositio
 • Sdp
 • Antti Lindtman
 • Työmarkkinat
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  2. 2

   Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta

  9. 9

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  10. 10

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio! Omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta
  3. Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin
  4. Suomalainen ohjelmistoyhtiö Basware on saanut alustavan ostotarjouksen – kaupankäynti keskeytettiin pörssissä
  5. 14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti
  6. Tekoäly auttaa lääkäriä räätälöimään potilaalle yksilöllistä hoitoa – suomalaistutkijoiden sovellus on ensimmäinen laatuaan
  7. Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”
  8. Sipilän erityisavustaja Riikka Pakarinen siirtyy Panimoliiton toimitusjohtajaksi
  9. Facebook kannustaa työntekijöitään käyttämään Android-puhelimia iPhonen sijasta – ei myönnä, että Applen toimitusjohtajan kritiikki olisi vaikuttanut
  10. Tunti sitten
  11. Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä
  12. Roger Federer tavoittelee ATP-finaaleissa uransa sadatta arvoturnausvoittoa – ”Jos miettisin vain sitä, tulisin hulluksi”
  13. Näytä lisää