Politiikka    |   Lauantaivieras

Sdp:n Antti Lindtman vaatii radikaalia uudelleen­ajattelua työmarkkinoille: lisää tulos­palkkausta, joka voisi joustaa myös alaspäin

Palkkaukseen pitäisi saada enemmän liikkuvia palkanosia, sanoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. ”Työpaikoilla sopimisesta tulee tuloksia, jos se on tasavertaista ja pohjaa luottamukseen.”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman näyttää muistikirjansa kantta: siinä on lähikuva eduskunnan täysistuntosalissa olevasta patsaasta, Tulevaisuudesta.

Patsaan nainen kantaa pientä lasta käsivarrellaan.

Sen jälkeen Lindtman ei malta olla näyttämättä paria kännykkävideota omasta alle vuoden ikäisestä tyttärestään, joka videoiden perusteella on hyväntuulinen, nauravainen vekara.

Nämä kuvat ja tunnelmat liittyvät Lindtmanin poliittiseen viestiin: hän olisi kaivannut maan hallituksen tuoreesta budjetista enemmän investointeja tulevaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne olisi nyt otollinen, koska talous kasvaa ja työllisyys paranee. Siitä Lindtman kiittelee vuolaasti Euroopan keskuspankin avokätistä elvytystä eikä niinkään Juha Sipilän (kesk) hallituksen ponnistuksia.

”Suhdannetilanne pitäisi käyttää viisaasti. Sateensuoja pitäisi rakentaa aurinkoisella säällä, jotta se suojaisi seuraavan myrskyn iskiessä.”

Miten Lindtman sitten tätä sateensuojaa rakentaisi? Aloitetaan työmarkkinoista.

Nyt hyvän sään aikana työpaikoilla tarvittaisiin Lindtmanin mielestä radikaalia uudelleenajattelua, jotta Suomi sopeutuisi vastaisuudessa paremmin suhdannevaihteluihin. Palkkaukseen pitäisi saada enemmän liikkuvia palkanosia, jotka voisivat joustaa suhdannetilanteen mukaan, esimerkiksi tulos- ja voittopalkkioita.

Kun yrityksellä menisi hyvin, työntekijä saisi siitä osuutensa tulospalkkiona. Vastaavasti huonoina aikoina tulospalkkiosta tingittäisiin.

Tämä edellyttäisi yhteisiä pelisääntöjä ja sitä, että työntekijät pääsisivät nykyistä paremmin vaikuttamaan yritysten sisällä. Lindtman parantaisi henkilöstön tiedonsaantioikeuksia ja päästäisi työntekijät osallistumaan yritysten hallintoon. Tämä tehtäisiin työehtosopimusten laajennuksilla, mutta myös lainsäädäntömuutoksin.

”Saksassa ja Ruotsissa yhteistoiminta työpaikoilla on ollut yksi osa menestyksen salaisuutta”, Lindtman sanoo. ”Työpaikoilla sopimisesta tulee tuloksia, jos se on tasavertaista ja pohjaa luottamukseen. Jos henkilöstö pääsee vaikuttamaan, se sitoutuu yrityksen tavoitteisiin paremmin.”

Nykyisen hallituksen aikeet lisätä paikallista sopimista eli laajentaa työehdoista ja palkoista sopimista työpaikoille kilpistyivät työmarkkinajärjestöjen vastustukseen. Demareilla on paremmat suhteet ainakin työntekijäpuolelle.

”Vaikea kuvitella, että työntekijäpuolella nähtäisiin vaikutusmahdollisuuksien lisääntyminen huonona. Työnantajapuolella ymmärretään myös, että kun koko henkilöstö on mukana yrityksen tarinassa, se on pidemmän päälle kaikkien etu.”

Lindtman toivoo, että hallitus miettisi vielä kertaalleen lakihankettaan, jolla aiotaan helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Hän ennustaa siitä yhtä eduskunnan syksyn pääteemoista.

”Emme Sdp:ssä toivo levottomuutta työmarkkinoille. Aika moni eripuran siemen on ollut hallituksen itsensä kylvämä.”

Työmarkkinajärjestöillä on suuri valta kahdessa rahastoivassa järjestelmässä, työeläkkeissä ja työttömyysvakuutuksessa. Näitä rahastoja pitäisi Lindtmanin mielestä käyttää nykyistä joustavammin ja rohkeammin.

Lindtman ei olisi purkanut Työttömyysvakuutusrahaston eli TVR:n rahastoja niin paljon kuin kuluneella viikolla päätettiin tehdä: TVR laski työntekijän ja työnantajan työttömyysvakuutusmaksua yhteensä 0,8 prosenttiyksikköä. Se vaikuttaa palkkaan kuin veronalennus.

Rahastoon pitäisi Lindtmanin mielestä päinvastoin kerätä nyt puskuria pahan päivän varalle.

Myös työeläkkeisiin pitäisi kerätä lisää puskureita ja vastaavasti myös uskaltaa käyttää rahastoja laskusuhdanteessa, mitä ei viime aikoina ole tehty. Toisin sanoen palkasta perittävää eläkemaksua pitäisi voida välillä myös alentaa.

Toinen Lindtmanin tulevaisuusinvestointi olisivat kaksi kasvua tukevaa uudistusta, joiden tarvetta demarit tulevat toistamaan vaaleihin asti.

”Nyt olisi oikea hetki tehdä perhevapaauudistus, kun työmarkkinoilla on imua.”

Lisäksi Lindtmanin mielestä toisen asteen koulutus eli lukio ja ammattiopinnot pitäisi muuttaa maksuttomiksi niin, että pakollinen oppivelvollisuus kestäisi toisen asteen loppuun.

”Tämä on kiireellisin toimi, jos halutaan nostaa osaamistasoa. Jos jää vain perusasteen varaan, useimmille se tarkoittaa myös koulutuksen ja työn ulkopuolelle jäämistä.”

Sdp:n arvion mukaan uudistus maksaisi 20–30 miljoonaa euroa. Hallitus ei ole lämmennyt ajatukselle, mutta budjetissa se suuntasi toisen asteen opiskelijoille lisärahaa, jota voi saada kirjojen ja muun oppimateriaalin hankintaan.

Kolmas tulevaisuusinvestointi olisi panostaa hallitusta voimakkaammin kestävään ympäristöön. Nyt budjetissa osoitetut määrärahat ovat Lindtmanin mielestä hyvä, mutta vielä riittämätön alku muun muassa Itämeren tilan parantamiseksi.

Lindtmanin luettelossa maatalouden ympäristötuki pitäisi kohdentaa nykyistä täsmällisemmin, jätevesilaitoksia pitäisi parantaa, maatalouden ravinteet saada talteen tehokkaammin – ja kasvisperäisen ruuan osuutta valtion ja kuntien hankinnoissa pitäisi lisätä.

”Ilman erillisiä kasvisruokapäiviä voitaisiin hallitusti lisätä kasvisperäisen ruuan osuutta. Julkiset hankinnat aterioihin ovat niin iso potti, että pienelläkin lisäyksellä olisi valtavat vaikutukset.”

Aihe on Lindtmanille läheinen, sillä hän on parin vuoden ajan ollut kasvissyöjä.

”On nähtävissä, että muutaman vuoden päästä syömme paljon vähemmän lihaa kuin nyt. Ajattelin, että se on asia, jossa on parempi ottaa etunojaa. En ole huomannut hirveästi muutoksia hyvinvoinnissani, mutta uusia makuelämyksiä se on avannut.”

Viisi kysymystä Antti Lindtmanille

1 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

Juha Salonen, joka on Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran aktiivi. Hän on ollut mukana kunnostamassa Longinojaa, jotta taimenet pääsevät nousemaan purossa. Puhuimme pienvesistöjen merkityksestä kalakannoille.”

2 Kehu hallituspuolueen edustajaa.

”Haluan antaa tunnustuksen Antti Kaikkoselle (kesk), joka teki hyvää työtä, kun eduskuntaryhmät neuvottelivat rintamaveteraanien kotipalveluiden nostamisesta samalle tasolle kuin sotainvalideilla. Hän veti neuvottelut asiallisesti ja taivutteli myös hallituksen menestyksekkäästi tämän taakse.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Alex. (Alexander Stubbin elämäkerta, jonka Stubb kirjoitti yhdessä Karo Hämäläisen kanssa). Se kertoi hyvin siitä, mikä merkitys on läheisillä, kun ihminen laitetaan tosi kovaan prässiin. Se tunnejälki jäi siitä päällimmäiseksi, samoin hänen vahva isäsuhteensa.”

4 Mikä saa sinut vihaiseksi?

”Roskaaminen ja yleinen välinpitämättömyys luonnosta.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Käyn lauantaina Tampereella Sdp:n järjestöpäivillä. Sunnuntaina vietän vapaapäivää tyttären ja vaimon kanssa. Ehkä menemme katsomaan kotieläimiä.”

Kuka?

Antti Lindtman


 Syntynyt 11. elokuuta 1982 Vantaalla.

 Koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

 Kansanedustaja vuodesta 2011. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

 Vantaan valtuuston puheenjohtaja vuodesta 2009.

 Naimisissa, yksi lapsi. Asuu Tikkurilassa Vantaalla.

 Harrastaa muun muassa lenkkeilyä, salibandya ja jalkapalloa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Budjetti 2019
 • Oppositio
 • Sdp
 • Antti Lindtman
 • Työmarkkinat
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Orpo kehui talouden tilannetta ”erinomaiseksi” mutta myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Korruptio-oikeudenkäynnissä todistanut pietarilainen liikemies ammuttiin maantiellä autosta, jossa oli suomalaiset rekisterikilvet

  9. 9

   Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

  10. 10

   Kiinalainen super­tähti ja miljonääri on ollut kateissa kesäkuun alusta – se herättää hämmennystä, sillä Fan Bingbing ei ole arka­luontoinen henkilö Kiinan johdolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  5. 5

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  6. 6

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  7. 7

   Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

  8. 8

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  9. 9

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  3. 3

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää