Politiikka

Pääministeri Sipilä esitti Ylen Ykkös­aamussa ruuan hintaan vapaa­ehtoista lisää maatalouden tukemiseksi

Aiemmin perjantaina Sipilä ehdotti kuluttajien vapaaehtoisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan vähittäistavarakaupassa tulisi tehdä enemmän vapaaehtoisia toimia maatalouden tukemiseksi.

Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa puhuneen Sipilän mukaan ruuan tuottajille pitäisi saada isompi osa ruuan hinnasta.

”Jos esimerkiksi maitolitrasta saisi 7 senttiä enemmän, se tarkoittaisi 160 miljoonaa euroa lisää viljelijöille. Samalla tavalla lihan hinta tai viljan hinta. Ne ovat aika pieniä summia per tuote, jos se menisi suoraan tuottajalle.”

Sipilä vetosi asiassa Ruotsissa tehtyihin vapaaehtoisiin toimiin kaupan saralla. Keskustelussa toisaalta sivuttiin myös päivittäitavarakaupparyhmä Keskon ilmoitusta lauantain Helsingin Sanomien etusivulla. Siinä Kesko mainosti nostavansa yhden tuoteryhmänsä tuotteista maksettavaa osuutta viljelijöille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän mukaan maatalouden tukemisessa voitaisiin tukeutua kuluttajien vapaaehtoisuuteen.

”Luulen, että Suomessa on lisääntynyt tietoisuus siitä, että maatalous on kannattavuusongelmissa. Suomalaiset haluavat syödä laadukasta suomalaista ruokaa ja maksaa siitä myös hieman enemmän.”

Hän myöntää, että tuottajahinnan korotukset näkyisivät kuluttajan lompakossa.

”Loppulasku tulee kuluttajalle, mutta myös se, miten syntynyt voitto jaetaan, myös sitä keskustelua pitää käydä, vaikka hinta ei muuttuisikaan.”

Luonnonvarakeskuksen mukaan tämän vuoden viljasadosta on tulossa pienin sitten vuoden 1987. Sadon määräksi on tulossa 2,7 miljardia kiloa ja pienennystä viime vuoteen on tulossa 21 prosenttia.

Budjettiriihessä hallitus osoitti maatalouden tukemiseen tälle ja ensi vuodelle noin 85 miljoonaa euroa, mistä reilut 20 miljoonaa euroa oli aiemmin sovittua tukea.

Sipilän mukaan tukien avulla ei voida korvata sitä, mitä viljelijä voi tuotteistaan saada markkinoilla.

”Keskimääräinen ruokaostoksemme on 25 euroa, ja niitä tehdään 2,5 miljoonaa päivässä. 12 miljardia vuodessa. Jos edes prosentin tuosta summasta saisimme viljelijöille, tilanne olisi aivan toinen.”

Perjantaina Sipilä ehdotti kuluttajien vapaaehtoisia toimia myös ilmastonmuutoksen suhteen. Hänen mukaansa autoilijat voisivat hyvittää päästöjään maksamalla polttoaineen tankkauksen yhteydessä lisämaksua.

”Kun maksat tankkauksen autoosi, samalla pitäisi pystyä osallistumaan vapaaehtoisesti tai tuotteen hinnassa myös metsän istuttamiseen”, Sipilä sanoi puhuessaan Turun Eurooppa-foorumissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä
 • Sipilän hallitus
 • Maatalous
 • Ruuan hinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää