Politiikka

Kiistaan irtisanomislaista haetaan kompromissia – yksi ratkaisu voisi olla sen rajaus mikroyrityksiin

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan pienten yritysten irtisanomiskynnystä madallettaisiin tehokkaammin kohdistamalla se aidosti pieniin yrityksiin.

Syksyn työrauhaa uhkaavaan kiistaan henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä saatetaan vielä etsiä kompromissia.

Hallituksen esitys työsopimuslain muutoksesta on tarkoitus tulla eduskuntaan marraskuussa.

Yhtenä kompromissina voidaan HS:n tietojen mukaan pohtia lainmuutoksen rajausta mikroyrityksiin eli alle kymmenen tai jopa viiden hengen työnantajiin, kun luonnoksessa pienen yrityksen rajaus on 20 henkeä.

Suomessa valtaosa eli jopa 97 prosenttia yhteensä yli 350 000 yrityksestä on näitä alle 20 hengen yrityksiä, joissa työskentelee yli kolmasosa yksityisen puolen palkansaajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos raja laskettaisiin alle kymmenen hengen yrityksiin, mukana olisi tosin yhä lähes 95 prosenttia yrityksistä. 10–19 henkeä työllistäviä yrityksiä on liki 10 000 ja niissä työskenteli toissa vuonna 135 000 henkeä.

Esimerkiksi Saksassa alhaisemman irtisanomissuojan raja yrityksen koon mukaan on ollut kymmenen ja nyt viisi henkeä.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää irtisanomissuojan keventämistä lain muutoksella ylipäänsä turhana, koska hänen mukaansa tuomioistuimet ottavat yrityksen koon harkinnassaan nytkin huomioon ratkaistessaan riitoja henkilökohtaisista irtisanomisista.

Lisäksi useissa etenkin teollisuuden alan työehtosopimuksissa irtisanomissuojasta on sovittu lakia tiukemmin.

Rajan laskeminen viiteen tai kymmeneen henkeen olisi Koskisen mukaan perusteltua sikäli, että silloin lain keinot olisivat oikeasuhtaisemmat verrattuna sen tavoitteeseen, joka on rohkaista nimenomaan pieniä yrityksiä rekrytoimaan: ”Suomen mittakaavassa jo kymmenen työntekijän yrityskin on suuri.”

Huonojakin puolia rajan laskemisella olisi niin työntekijöiden kuin yritystenkin näkökulmasta. Mitä pienempi yritys, sitä heikommin sillä on yleensä tarjolla esimerkiksi työsuojeluapua. Rajan lasku kymmeneen olisi myös yksi kasvun raja eli lisäisi pienyritysvaltaisuutta entisestään.

HS pyysi Koskista pohtimaan muitakin mahdollisia kompromisseja pattitilanteeseen.

Yksi niistä olisi pidentää koeaikaa nykyisestä kuudesta kuukaudesta esimerkiksi yhdeksään kuukauteen: ”Kyllä siinä ajassa jo näkee, millainen työntekijä on, ja koeajan purkuhan on jo nyt kevyt menettely.” Koeaikaa pidennettiin jo viime vuoden alusta kahdella kuukaudella.

Toinen vaihtoehto olisi madaltaa laittomasta irtisanomisesta maksettavan korvauksen vähimmäismäärää pienissä yrityksissä. Nyt korvaus on vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka.

Kolmas vaihtoehto olisi se, että irtisanomisen kynnys pysyisi pienissä yrityksissä ennallaan, mutta varoitusta ei enää tarvitsisi antaa.

Koskinen korostaa, ettei hän ole mitään kyseisistä keinoista ehdottamassa, vaan pohti niitä vain vaihtoehtoina.

Kina irtisanomisen keventämisestä on nyt ajautunut pahaan pattitilanteeseen, kun hallitus ei vastoin ay-liikkeen vaatimuksia suostunut budjettiriihessä harkitsemaan saati perumaan esitystään irtisanomissuojan heikentämisestä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vahvisti Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että hallitus aikoo toteuttaa irtisanomissuojan heikennyksen pienissä yrityksissä. Sipiläkin tosin puhui muutaman hengen yrityksistä.

Kesällä hallitus sen sijaan perui toisen kevään kehysriihen päätöksensä eli esityksen, joka olisi sallinut vähintään kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan palkkaamisen määräaikaisesti ilman perusteluita.

Useat ammattiliitot lähinnä työntekijöiden ja toimihenkilöiden keskusjärjestöistä SAK:sta ja STTK:sta mutta myös korkeakoulutettujen Akavasta ovat jo uhanneet työpaikkakohtaisilla järjestötoimilla, mikäli työsuhdeturvan heikennystä ei panna jäihin. Käytännössä ne olisivat poliittisia lakkoja tai ulosmarsseja hallitusta vastaan.

Tosin esimerkiksi STTK:n Tehyn virittelemät ylityö- ja vuoronvaihtokiellot eivät olisi varsinaista lakkoilua, mutta ne haittaisivat tuntuvasti sairaanhoitotyön sujumista.

Maanantaina SAK:n hallitus käy läpi liittojensa valmistelutilanteen ja miettii jatkoa.

Ensi viikolla lain valmistelun on myös määrä edetä poliittiseen pohdintaan työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten käsistä.

HS:n tietojen mukaan kesällä lausuntokierroksella ollutta luonnosta onkin jo ministeriössä sorvailtu alkuperäisestä, ja jatkovalmistelussa on nyt kolme vaihtoehtoista mallia.

Ministeriöstä ei mallien sisältöä vielä avata muuten kuin niin, että niissä on pyritty ottamaan lausuntojen arvostelu huomioon.

Lausuntoja saatiin yli sata, ja etenkin palkansaajajärjestöjen ja ammattiosastojen tuomio oli yksimielinen: nykyistä kevyempi yksilöllinen irtisanominen yrityksen koon perusteella voisi johtaa mielivaltaan, kohtelisi työntekijöitä eriarvoisesti ja tuskin edes lisäisi työllisyyttä, mikä on tavoitteena. Yritysten kasvukin saattaisi rajoittua lain myötä.

Muutosta ajanut Suomen Yrittäjätkin toivoo, että lakia tulisi selventää vielä niin, että henkilöperusteisen irtisanomisen perusteeksi riittäisi vastedes asiallinen syy, eikä sen lisäksi tarvitsisi olla painava.

Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on aina otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan, ja sitä on laissa hankala tarkoin määrittää.

Alkuperäisen esitysluonnoksen mukaan pienissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin vastedes nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä ja rikkomista tai epäasiallista käyttäytymistä.

Muistion mukaan säännöstä voitaisiin käytännössä soveltaa esimerkiksi silloin, kun työntekijä ei noudata työaikoja, laiminlyö työnantajan määräämiä työtehtäviä tai suorittaa niitä ohjeiden vastaisesti. Myös jatkuva alisuoriutuminen voisi olla irtisanomisen peruste.

Luonnoksen mukaan varoitus tulisi yhä antaa, mutta velvoitetta selvittää työntekijän muuhun työhön sijoittamista ei työnantajalla alle 20 hengen yrityksissä olisi.

Fakta

Suomi on pienten yritysten maa


 Yrityksiä oli vuonna 2016 Tilastokeskuksen mukaan yhteensä 356 790.

 Pienimpiä eli enintään neljän hengen yrityksiä oli 318 375 eli 89,2 prosenttia.

 5–9 hengen yrityksiä oli 18 967 eli 5,3 prosenttia.

 10–19 hengen yrityksiä oli 10 158 eli 2,8 prosenttia.

 Alle 20 hengen yrityksissä työskenteli yhteensä noin 500 000 ihmistä, mikä on yli kolmannes yritysten työntekijöistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  7. 7

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää