Politiikka

Kiistaan irtisanomislaista haetaan kompromissia – yksi ratkaisu voisi olla sen rajaus mikroyrityksiin

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mukaan pienten yritysten irtisanomiskynnystä madallettaisiin tehokkaammin kohdistamalla se aidosti pieniin yrityksiin.

Syksyn työrauhaa uhkaavaan kiistaan henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä saatetaan vielä etsiä kompromissia.

Hallituksen esitys työsopimuslain muutoksesta on tarkoitus tulla eduskuntaan marraskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtenä kompromissina voidaan HS:n tietojen mukaan pohtia lainmuutoksen rajausta mikroyrityksiin eli alle kymmenen tai jopa viiden hengen työnantajiin, kun luonnoksessa pienen yrityksen rajaus on 20 henkeä.

Suomessa valtaosa eli jopa 97 prosenttia yhteensä yli 350 000 yrityksestä on näitä alle 20 hengen yrityksiä, joissa työskentelee yli kolmasosa yksityisen puolen palkansaajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos raja laskettaisiin alle kymmenen hengen yrityksiin, mukana olisi tosin yhä lähes 95 prosenttia yrityksistä. 10–19 henkeä työllistäviä yrityksiä on liki 10 000 ja niissä työskenteli toissa vuonna 135 000 henkeä.

Esimerkiksi Saksassa alhaisemman irtisanomissuojan raja yrityksen koon mukaan on ollut kymmenen ja nyt viisi henkeä.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää irtisanomissuojan keventämistä lain muutoksella ylipäänsä turhana, koska hänen mukaansa tuomioistuimet ottavat yrityksen koon harkinnassaan nytkin huomioon ratkaistessaan riitoja henkilökohtaisista irtisanomisista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi useissa etenkin teollisuuden alan työehtosopimuksissa irtisanomissuojasta on sovittu lakia tiukemmin.

Rajan laskeminen viiteen tai kymmeneen henkeen olisi Koskisen mukaan perusteltua sikäli, että silloin lain keinot olisivat oikeasuhtaisemmat verrattuna sen tavoitteeseen, joka on rohkaista nimenomaan pieniä yrityksiä rekrytoimaan: ”Suomen mittakaavassa jo kymmenen työntekijän yrityskin on suuri.”

Huonojakin puolia rajan laskemisella olisi niin työntekijöiden kuin yritystenkin näkökulmasta. Mitä pienempi yritys, sitä heikommin sillä on yleensä tarjolla esimerkiksi työsuojeluapua. Rajan lasku kymmeneen olisi myös yksi kasvun raja eli lisäisi pienyritysvaltaisuutta entisestään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS pyysi Koskista pohtimaan muitakin mahdollisia kompromisseja pattitilanteeseen.

Yksi niistä olisi pidentää koeaikaa nykyisestä kuudesta kuukaudesta esimerkiksi yhdeksään kuukauteen: ”Kyllä siinä ajassa jo näkee, millainen työntekijä on, ja koeajan purkuhan on jo nyt kevyt menettely.” Koeaikaa pidennettiin jo viime vuoden alusta kahdella kuukaudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen vaihtoehto olisi madaltaa laittomasta irtisanomisesta maksettavan korvauksen vähimmäismäärää pienissä yrityksissä. Nyt korvaus on vähintään kolmen ja enintään 24 kuukauden palkka.

Kolmas vaihtoehto olisi se, että irtisanomisen kynnys pysyisi pienissä yrityksissä ennallaan, mutta varoitusta ei enää tarvitsisi antaa.

Koskinen korostaa, ettei hän ole mitään kyseisistä keinoista ehdottamassa, vaan pohti niitä vain vaihtoehtoina.

Kina irtisanomisen keventämisestä on nyt ajautunut pahaan pattitilanteeseen, kun hallitus ei vastoin ay-liikkeen vaatimuksia suostunut budjettiriihessä harkitsemaan saati perumaan esitystään irtisanomissuojan heikentämisestä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vahvisti Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että hallitus aikoo toteuttaa irtisanomissuojan heikennyksen pienissä yrityksissä. Sipiläkin tosin puhui muutaman hengen yrityksistä.

Kesällä hallitus sen sijaan perui toisen kevään kehysriihen päätöksensä eli esityksen, joka olisi sallinut vähintään kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan palkkaamisen määräaikaisesti ilman perusteluita.

Useat ammattiliitot lähinnä työntekijöiden ja toimihenkilöiden keskusjärjestöistä SAK:sta ja STTK:sta mutta myös korkeakoulutettujen Akavasta ovat jo uhanneet työpaikkakohtaisilla järjestötoimilla, mikäli työsuhdeturvan heikennystä ei panna jäihin. Käytännössä ne olisivat poliittisia lakkoja tai ulosmarsseja hallitusta vastaan.

Tosin esimerkiksi STTK:n Tehyn virittelemät ylityö- ja vuoronvaihtokiellot eivät olisi varsinaista lakkoilua, mutta ne haittaisivat tuntuvasti sairaanhoitotyön sujumista.

Maanantaina SAK:n hallitus käy läpi liittojensa valmistelutilanteen ja miettii jatkoa.

Ensi viikolla lain valmistelun on myös määrä edetä poliittiseen pohdintaan työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten käsistä.

HS:n tietojen mukaan kesällä lausuntokierroksella ollutta luonnosta onkin jo ministeriössä sorvailtu alkuperäisestä, ja jatkovalmistelussa on nyt kolme vaihtoehtoista mallia.

Ministeriöstä ei mallien sisältöä vielä avata muuten kuin niin, että niissä on pyritty ottamaan lausuntojen arvostelu huomioon.

Lausuntoja saatiin yli sata, ja etenkin palkansaajajärjestöjen ja ammattiosastojen tuomio oli yksimielinen: nykyistä kevyempi yksilöllinen irtisanominen yrityksen koon perusteella voisi johtaa mielivaltaan, kohtelisi työntekijöitä eriarvoisesti ja tuskin edes lisäisi työllisyyttä, mikä on tavoitteena. Yritysten kasvukin saattaisi rajoittua lain myötä.

Muutosta ajanut Suomen Yrittäjätkin toivoo, että lakia tulisi selventää vielä niin, että henkilöperusteisen irtisanomisen perusteeksi riittäisi vastedes asiallinen syy, eikä sen lisäksi tarvitsisi olla painava.

Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on aina otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan, ja sitä on laissa hankala tarkoin määrittää.

Alkuperäisen esitysluonnoksen mukaan pienissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin vastedes nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä ja rikkomista tai epäasiallista käyttäytymistä.

Muistion mukaan säännöstä voitaisiin käytännössä soveltaa esimerkiksi silloin, kun työntekijä ei noudata työaikoja, laiminlyö työnantajan määräämiä työtehtäviä tai suorittaa niitä ohjeiden vastaisesti. Myös jatkuva alisuoriutuminen voisi olla irtisanomisen peruste.

Luonnoksen mukaan varoitus tulisi yhä antaa, mutta velvoitetta selvittää työntekijän muuhun työhön sijoittamista ei työnantajalla alle 20 hengen yrityksissä olisi.

Fakta

Suomi on pienten yritysten maa


 Yrityksiä oli vuonna 2016 Tilastokeskuksen mukaan yhteensä 356 790.

 Pienimpiä eli enintään neljän hengen yrityksiä oli 318 375 eli 89,2 prosenttia.

 5–9 hengen yrityksiä oli 18 967 eli 5,3 prosenttia.

 10–19 hengen yrityksiä oli 10 158 eli 2,8 prosenttia.

 Alle 20 hengen yrityksissä työskenteli yhteensä noin 500 000 ihmistä, mikä on yli kolmannes yritysten työntekijöistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tansanian cashewkriisi voi johtaa pähkinäpulaan maailmalla – Presidentti määräsi sotilaat turvaamaan pähkinäkauppaa

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   ”Entinen kiinnostava kirjailija” Antti Nylén ehdottaa taiteilijapalkkaa, johon varat voisi ottaa vaikka poliiseilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää