Politiikka

Oppositio syytti Sipilää ”potaskan” puhumisesta turva­paikan­hakijoiden suhteen – Pääministeri puolusti näkemyksiään blogissa

Suomessa vuonna 2015 turvapaikkaa hakeneista pieni osa sai myönteisen päätöksen verrattuna siihen joukkoon, jonka hakemus raukesi tai joka sai kielteisen päätöksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) nostatti kohun sanoessaan Ylen haastattelussa lauantaina, että enemmistö vuosien 2015–2016 aallossa Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista oli liikkeellä taloudellisten syiden takia.

”Tilanteen teki vaikeaksi se, että suurin osa näistä liikkeellä olevista olivat taloudellisten syiden takia. Ei sen takia että he pakenisivat sotaa tai henkilökohtaista vainoa. Se on tämän epäjärjestyksen aiheuttanut Euroopassa”, Sipilä sanoi.

Oppositio riensi arvostelemaan Sipilää rajusti.
Mutta puhuiko Sipilä todella ”potaskaa”? Mitä turvapaikanhakijoiden motiiveista tiedetään?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksinkertaisin vastaus on, että ei tarkasti mitään.

Sipilän oma motiivi saattoi olla huoli siitä, että paremman elämän toivossa Eurooppaan pyrkivät ihmiset tukkivat turvapaikkajärjestelmän niin, että todellista suojelua ansaitsevat jäävät jalkoihin.

Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston eli Migrin tilastojen perusteella ei kuitenkaan ole mahdollista ottaa kantaa siihen, mitkä syyt turvapaikanhakijoita ajoivat 2015–2016.

Asiaa voi sen sijaan pohtia sen kautta, miten suuren osan turvapaikanhakijoista viranomaiset ovat katsoneet ansaitsevan turvapaikan.

Turvapaikkaa ei voi saada taloudellisten syiden perusteella. Sen voi saada vain, jos ihmisellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koko EU:n tasolla yli puolet turvapaikkapäätöksistä oli myönteisiä vuonna 2016 ja 2017, uutisoi Yle. Ylen analyysin mukaan tällä perusteella voidaan sanoa, että Sipilän väite ei pidä paikkaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa tilanne oli kuitenkin toinen.

Täällä vuonna 2015 turvapaikkaa hakeneista vain vähemmistö sai myönteisen päätöksen verrattuna siihen joukkoon, joka sai kielteisen päätöksen tai jonka hakemus raukesi.

Migrin tilastojen mukaan vuonna 2015 turvapaikkahakemuksen jättäneistä kielteisen päätöksen sai 8 237 hakijaa ja 6 358 ihmisen hakemus raukesi. Myönteisen päätöksen sai 8 538 hakijaa.

Raukeamispäätökset johtuvat siitä, että hakija on joko peruuttanut hakemuksensa tai kadonnut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimatta jätettiin 1 732 hakemusta. Vajaan 7 000 ihmisen asia on vielä vireillä.

Yksi syy eroon Suomen ja koko EU:n tilanteessa voi olla se, että Suomessa suurin turvapaikanhakijaryhmä olivat vuosina 2015–2016 irakilaiset. Moniin muihin EU-maihin taas tuli paljon turvapaikanhakijoita sisällissodan ravistelemasta Syyriasta, ja heistä valtaosa sai turvapaikan.

Osastopäällikkö Jorma Vuorio sisäministeriön maahanmuutto-osastolta muistuttaa, että vuonna 2015 Suomeen Irakista tulleista turvapaikanhakijoista noin 5 000 lähti takaisin varsin nopeasti. Kaikkiaan tuolloin tuli Suomeen ennätykselliset 32 000 turvapaikanhakijaa ja koko EU-alueelle 1,2 miljoonaa.

Voiko siis Suomen osalta tehdä johtopäätöksen, että suurin osa turvapaikanhakijoista tuli taloudellisista syistä, koska heidän hakemuksensa joko raukesi tai he saivat kielteisen päätöksen?

Ei välttämättä.

Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen muistuttaa, että Irakissa ja muissa pakolaisten lähtömaissa tilanne on ollut vuosia hyvin rauhaton. Vaikka kansainvälisen suojelun perusteet eivät täyttyisikään, ihminen voi haluta lähteä kotimaastaan taloudellisten syiden asemesta tai lisäksi siksi, että arki on turvatonta ja elämä näköalatonta.

”Irakilaisten lähtemisen syyt ovat pääsääntöisesti muut kuin taloudelliset”, Lehtinen uskoo.

Lisäksi hän muistuttaa, että osassa kielteisistä turvapaikkapäätöksistä ei ole kiistetty hakijan kohtaamaa vainoa. Niissä lähdetään kuitenkin siitä, että ihminen voi palata kotimaassaan johonkin toiselle alueelle.

Sisäministeriön Vuoriokaan ei lähde arvioimaan, miten suuri osa Suomeen tulleista lähti elintason perään.

”Ei sitä kukaan pysty arvioimaan, mikä siinä joukossa oli se osa, joka lähti elintason perään”, hän sanoo.

”Ehkä osa kielteisen päätöksen saaneista ja ne 5 000, jotka lähtivät saman tien takaisin.”

Maanantaina Sipilä otti uudelleen kantaan pakolaispolitiikkaan blogissaan. Sipilän mukaan Euroopan pakolaispolitiikassa keskeistä on Afrikan auttaminen. Keinovalikoiman pitää olla laaja kehitysyhteistyöstä kriisinhallintaan.

”On myös rehellistä nähdä, että Euroopan ja sen lähiympäristön välinen elintasoero on niin suuri, että se ruokkii muuttohalukkuutta. Ilmastonmuutoksen ja konfliktien aiheuttama olosuhteiden vaikeutuminen yhdistettynä Afrikan monissa maissa tapahtuvaan voimakkaaseen väestönkasvuun on Euroopan kannalta suuri kysymys. Emme selviä tästä, mikäli emme pysty auttamaan Afrikkaa ja luomaan siellä tulevaisuuden toivoa.”

Hän perää maltillista ja asiallista yhteiskunnallista keskustelua. Sipilän mukaan hallitsemattomana maahantulo heikentää turvallisuudentunnetta ja on omiaan lisäämään muukalaisvastaisuutta. ”Me emme saa jättää ihmisten huolia ja pelkoja huomioimatta, vaan politiikassa on kyettävä keskustelemaan ratkaisuista ilman, että ajamme ennakkoasenteilla toisten yli.”

Sipilän käyttämien tilastojen vuosina 2015–2017 Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vastaavasti noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen. ”Eli suurimmalla osalla ei ollut perusteita saada turvapaikkaa Euroopassa”, Sipilä sanoo.

Hän sanoo, että Suomen pakolaispolitiikan tärkein ja ensimmäinen tavoite on hädänalaisten, sotaa ja vainoa pakenevien, auttaminen.

”Siksi olen esittänyt, että Suomen tulisi nostaa pakolaiskiintiön määrää. Olen myös pitkään pitänyt esillä niin kotimaassa kuin EU-pöydissäkin tarvetta kehittää koko Euroopan laajuista turvapaikkapolitiikkajärjestelmää. Ulkorajat kuntoon ja apua nopeammin heikoimmille. Nyt meidän järjestelmät ruuhkautuivat vuosiksi, ja lopulta heikoimmat ovat vaarassa jäädä ilman apua”, Sipilä kirjoittaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   ”Sirkuloidaan presentaatio iimeilillä” – HS kysyi lukijoilta, ärsyttävätkö anglismit ja moni vastasi kyllä

  7. 7

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  8. 8

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  9. 9

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Kambodžan ”kuoleman kenttien” kahdelle johtajalle elinkautiset – ensimmäiset kansanmurha­tuomiot hirmuteoista, joissa kuoli 1,7 miljoonaa ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää