Politiikka

Oppositio syytti Sipilää ”potaskan” puhumisesta turva­paikan­hakijoiden suhteen – Pääministeri puolusti näkemyksiään blogissa

Suomessa vuonna 2015 turvapaikkaa hakeneista pieni osa sai myönteisen päätöksen verrattuna siihen joukkoon, jonka hakemus raukesi tai joka sai kielteisen päätöksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) nostatti kohun sanoessaan Ylen haastattelussa lauantaina, että enemmistö vuosien 2015–2016 aallossa Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista oli liikkeellä taloudellisten syiden takia.

”Tilanteen teki vaikeaksi se, että suurin osa näistä liikkeellä olevista olivat taloudellisten syiden takia. Ei sen takia että he pakenisivat sotaa tai henkilökohtaista vainoa. Se on tämän epäjärjestyksen aiheuttanut Euroopassa”, Sipilä sanoi.

Oppositio riensi arvostelemaan Sipilää rajusti.
Mutta puhuiko Sipilä todella ”potaskaa”? Mitä turvapaikanhakijoiden motiiveista tiedetään?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksinkertaisin vastaus on, että ei tarkasti mitään.

Sipilän oma motiivi saattoi olla huoli siitä, että paremman elämän toivossa Eurooppaan pyrkivät ihmiset tukkivat turvapaikkajärjestelmän niin, että todellista suojelua ansaitsevat jäävät jalkoihin.

Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston eli Migrin tilastojen perusteella ei kuitenkaan ole mahdollista ottaa kantaa siihen, mitkä syyt turvapaikanhakijoita ajoivat 2015–2016.

Asiaa voi sen sijaan pohtia sen kautta, miten suuren osan turvapaikanhakijoista viranomaiset ovat katsoneet ansaitsevan turvapaikan.

Turvapaikkaa ei voi saada taloudellisten syiden perusteella. Sen voi saada vain, jos ihmisellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta.

Koko EU:n tasolla yli puolet turvapaikkapäätöksistä oli myönteisiä vuonna 2016 ja 2017, uutisoi Yle. Ylen analyysin mukaan tällä perusteella voidaan sanoa, että Sipilän väite ei pidä paikkaansa.

Suomessa tilanne oli kuitenkin toinen.

Täällä vuonna 2015 turvapaikkaa hakeneista vain vähemmistö sai myönteisen päätöksen verrattuna siihen joukkoon, joka sai kielteisen päätöksen tai jonka hakemus raukesi.

Migrin tilastojen mukaan vuonna 2015 turvapaikkahakemuksen jättäneistä kielteisen päätöksen sai 8 237 hakijaa ja 6 358 ihmisen hakemus raukesi. Myönteisen päätöksen sai 8 538 hakijaa.

Raukeamispäätökset johtuvat siitä, että hakija on joko peruuttanut hakemuksensa tai kadonnut.

Tutkimatta jätettiin 1 732 hakemusta. Vajaan 7 000 ihmisen asia on vielä vireillä.

Yksi syy eroon Suomen ja koko EU:n tilanteessa voi olla se, että Suomessa suurin turvapaikanhakijaryhmä olivat vuosina 2015–2016 irakilaiset. Moniin muihin EU-maihin taas tuli paljon turvapaikanhakijoita sisällissodan ravistelemasta Syyriasta, ja heistä valtaosa sai turvapaikan.

Osastopäällikkö Jorma Vuorio sisäministeriön maahanmuutto-osastolta muistuttaa, että vuonna 2015 Suomeen Irakista tulleista turvapaikanhakijoista noin 5 000 lähti takaisin varsin nopeasti. Kaikkiaan tuolloin tuli Suomeen ennätykselliset 32 000 turvapaikanhakijaa ja koko EU-alueelle 1,2 miljoonaa.

Voiko siis Suomen osalta tehdä johtopäätöksen, että suurin osa turvapaikanhakijoista tuli taloudellisista syistä, koska heidän hakemuksensa joko raukesi tai he saivat kielteisen päätöksen?

Ei välttämättä.

Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen muistuttaa, että Irakissa ja muissa pakolaisten lähtömaissa tilanne on ollut vuosia hyvin rauhaton. Vaikka kansainvälisen suojelun perusteet eivät täyttyisikään, ihminen voi haluta lähteä kotimaastaan taloudellisten syiden asemesta tai lisäksi siksi, että arki on turvatonta ja elämä näköalatonta.

”Irakilaisten lähtemisen syyt ovat pääsääntöisesti muut kuin taloudelliset”, Lehtinen uskoo.

Lisäksi hän muistuttaa, että osassa kielteisistä turvapaikkapäätöksistä ei ole kiistetty hakijan kohtaamaa vainoa. Niissä lähdetään kuitenkin siitä, että ihminen voi palata kotimaassaan johonkin toiselle alueelle.

Sisäministeriön Vuoriokaan ei lähde arvioimaan, miten suuri osa Suomeen tulleista lähti elintason perään.

”Ei sitä kukaan pysty arvioimaan, mikä siinä joukossa oli se osa, joka lähti elintason perään”, hän sanoo.

”Ehkä osa kielteisen päätöksen saaneista ja ne 5 000, jotka lähtivät saman tien takaisin.”

Maanantaina Sipilä otti uudelleen kantaan pakolaispolitiikkaan blogissaan. Sipilän mukaan Euroopan pakolaispolitiikassa keskeistä on Afrikan auttaminen. Keinovalikoiman pitää olla laaja kehitysyhteistyöstä kriisinhallintaan.

”On myös rehellistä nähdä, että Euroopan ja sen lähiympäristön välinen elintasoero on niin suuri, että se ruokkii muuttohalukkuutta. Ilmastonmuutoksen ja konfliktien aiheuttama olosuhteiden vaikeutuminen yhdistettynä Afrikan monissa maissa tapahtuvaan voimakkaaseen väestönkasvuun on Euroopan kannalta suuri kysymys. Emme selviä tästä, mikäli emme pysty auttamaan Afrikkaa ja luomaan siellä tulevaisuuden toivoa.”

Hän perää maltillista ja asiallista yhteiskunnallista keskustelua. Sipilän mukaan hallitsemattomana maahantulo heikentää turvallisuudentunnetta ja on omiaan lisäämään muukalaisvastaisuutta. ”Me emme saa jättää ihmisten huolia ja pelkoja huomioimatta, vaan politiikassa on kyettävä keskustelemaan ratkaisuista ilman, että ajamme ennakkoasenteilla toisten yli.”

Sipilän käyttämien tilastojen vuosina 2015–2017 Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vastaavasti noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen. ”Eli suurimmalla osalla ei ollut perusteita saada turvapaikkaa Euroopassa”, Sipilä sanoo.

Hän sanoo, että Suomen pakolaispolitiikan tärkein ja ensimmäinen tavoite on hädänalaisten, sotaa ja vainoa pakenevien, auttaminen.

”Siksi olen esittänyt, että Suomen tulisi nostaa pakolaiskiintiön määrää. Olen myös pitkään pitänyt esillä niin kotimaassa kuin EU-pöydissäkin tarvetta kehittää koko Euroopan laajuista turvapaikkapolitiikkajärjestelmää. Ulkorajat kuntoon ja apua nopeammin heikoimmille. Nyt meidän järjestelmät ruuhkautuivat vuosiksi, ja lopulta heikoimmat ovat vaarassa jäädä ilman apua”, Sipilä kirjoittaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan tiistai-iltana Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  10. 10

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää