Politiikka    |   HS-analyysi

Eduskunnan keskustelukulttuuri joutuu syksyllä puhemiehen syyniin – Ville Niinistön mukaan syy on hallituksen: ”Sitä saa mitä tilaa”

Kansanedustajat halusivat itse lisää nopeatempoisia väittelyitä. Puhemiehen mielestä monen tilannetaju pettää, kun ryhdytään kilpailemaan, kuka sanoo nokkelimmin.

Kun kansanedustajat tänään tiistaina aloittavat syysistuntokautensa, he joutuvat lainsäädäntöasioiden lisäksi miettimään myös omaa käytöstään.

Muutamat politiikan jättävät kansanedustajat ovat kesän aikana arvioineet, että politiikka on muuttunut aggressiivisemmaksi ja eduskunnan kielenkäyttö koventunut. Keskustan Tapani Töllin mukaan ”välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lenita Toivakan (kok) mukaan erilaisia mielipiteitä ei suvaita. ”Väärinymmärtäminen on suosittua, koska räväkällä mielipiteellä pääsee otsikoihin ja saa klikkauksia.”

Seppo Kääriäisen (kesk) mielestä politiikassa on liikaa ”hetken kohkaamista”. Pitäisi kunnioittaa toista ja kuunnella, mitä tämä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhemies Paula Risikko (kok) sanoo nostavansa keskustelukulttuurin syksyn yhdeksi aiheeksi niin sanotussa ”aamukoulussa” eli Risikon järjestämissä epävirallisissa tapaamisissa, joissa puhemiesten lisäksi ovat mukana valiokuntien puheenjohtajat ja eduskunnan virkamiesjohto. ”Kyllä tämä vaatii, että käymme sen läpi.”

Lähtijöiden puheet ovat havahduttaneet kansanedustajia. HS keskusteli tätä juttua varten usean kansanedustajan kanssa ja kävi läpi kansanedustajien muita kommentteja aiheesta.

Eduskunnan keskustelukulttuuri on kärkevöitynyt ja muuttunut nopeatempoisemmaksi – myös siksi, että eduskunta on itse niin halunnut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskuntakeskusteluissa on lisätty debattien osuutta eli vaihetta, jolloin kansanedustaja saa käyttää vain minuutin pituisen puheenvuoron. Myös televisioiduilla kyselytunneilla pidetään tiukasti kiinni minuutin pituisista kysymyksistä ja vastauksista.

Täysistuntoon on haluttu elävyyttä. Mitä lyhyempiä puheita, sitä useampi ääni ehtii kuulua keskustelussa.

”Debatointi tuo mielenkiintoa keskusteluun, siihen saadaan jännite. Jos siellä puhuttaisiin pidempiä jargoneita, ei niitä kukaan kestäisi”, puhemies Risikko (kok) sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta onko ihmisten sietokyky kiihkeää keskustelua kohtaan laskenut? Tai ehkä sellainen keskustelu on Suomessa outo laji jo alun perin.

Risikko sanoo, että etenkin kyselytuntien jälkeen puhemiehelle tulee kansalaisilta aina vyöry palautetta. Risikkoa käsketään panemaan riitelijät kuriin ja ihmetellään, miksi samaa asiaa pitää kyselytunnilla jankata moneen kertaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki eivät ole lähtijöiden kanssa samaa mieltä salipuheen muutoksesta. Moni pitkään eduskunnassa ollut kansanedustaja sanoo, että takavuosina oli ihan samanlaista kuin nytkin.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on ollut eduskunnassa vuodesta 1995 ja sanoo, että tahallista väärinymmärtämistä ja kollegoiden motiivien ääneen epäilyä oli eduskuntapuheessa jo silloin.

”Muistan ensimmäisessä istunnossani ajatelleeni, mitä ihmeen teatteria tämä on.”


Ben Zyskowiczin (kok) mielestä on yksinomaan positiivista, että puhujapöntöstä pidetyt puheenvuorot ovat lyhentyneet ja keskustelu muuttunut napakammaksi. Hän myöntää, että debateissa asia tulee esitettyä kärjistävämmin ja haastavammin.

Useimmat mediat, HS muiden mukana, seuraavat tärkeistä eduskuntakeskusteluista usein vain debattivaiheen, koska asia ja asetelmat tulevat siinä selväksi. Julkisuutta toivovat kansanedustajat tietävät tämän.

”Tulee kilpailu siitä, kuka nokkelimmin sanoo. Siinä on vaara sanoa väärässä paikassa väärään aikaan ja mennä liian iholle. Kaikilla ei tilannetaju riitä”, puhemies Risikko sanoo havaintonaan.

Monet sanovat, että eduskunnan yhteisöllisyys ja keskusteluyhteys poliitikkojen välillä on heikentynyt. Ennen hallitus–oppositio-asetelma ei tuntunut eduskunnassa yhtä selvästi kuin nyt.

”Kun republikaanit ja demokraatit lakkasivat Yhdysvalloissa viettämästä aikaa keskenään ja vetäytyivät omiin vaalipiireihinsä, se rikkoi keskusteluyhteyden. Enää ei oltu kavereita eikä löydetty yhdistäviä tekijöitä”, vihreiden Ville Niinistö sanoo.

Sdp:n Pia Viitanen ottaa salissa usein yhteen juuri Zyskowiczin kanssa mutta pystyy yhä istumaan samaan pöytään kahville.

”Vaikka kuinka paljon olisi eri mieltä, kenestäkään ei pidä muodostaa viholliskuvaa. Politiikkaan kuuluu se, että asiat riitelevät”, Viitanen sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä politiikan asetelmien muutos on johtanut siihen, että puhekulttuuri on vuosi vuodelta hivuttautunut aggressiivisemmaksi.

Perussuomalaisten nousu vaikutti kielenkäyttöön, Kaikkonen sanoo. Puolueen eduskuntaryhmä kasvoi vuoden 2011 vaaleissa viidestä kansanedustajasta 39:ään ja puolue jäi oppositioon, jossa on oikeus ja velvollisuus haastaa hallitusta.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana hallitus–oppositio-asetelma vaikuttaa vain kärjistyneen. Jos joskus on ollut kykyä olla rakentavasti eri mieltä, nyt se tuntuu hävinneen kokonaan.

Se näkyy etenkin sosiaalisessa mediassa, jossa osa kansanedustajista päästelee höyryjään ilmoille. Somen poliittisissa keskusteluissa negatiivisuus ja toisten tölviminen ovat huomattavasti yleisempiä kuin eduskunnan salissa.

Vihreiden Ville Niinistön mielestä keskustelukulttuurin muutos on oire, ei syy.

”Yhteiskunnassa ovat jännitteet kiristyneet, mutta se on oire puoluepolitiikan epäonnistumisesta. Hallitukset eivät ole pystyneet tekemään sellaista politiikkaa, joka lisäisi ihmisten luottamusta demokratian ja eduskunnan toimintaan. On huonoa keskustelua syyttää tätä oiretta siitä, että itse on mokattu.”

Niinistö on itse kriittinen ja kärjekäs keskustelija niin somessa kuin salissa. Häntä pidetään ”räksyttäjänä”, minkä Niinistö kuittaa vastustajien antamaksi leimaksi.

”Tämä hallitus valitsi kautensa alussa, että se jakaa etuja omille kannattajilleen ja leikkaa juuri niistä asioista, joita oppositiossa olevat pitivät kaikkein tärkeimpinä. Sitä saa, mitä tilaa, sitten tulee kritiikkiä”, Niinistö sanoo.

”Keskustelukulttuuri on huonontunut siksi, että hallitus ei ole avannut päätöstensä perusteita eikä pyrkinyt vuoropuheluun. Meidän kokemuksemme mukaan tämä hallitus on muuttanut linjaansa vain silloin, kun on tullut massiivinen julkinen paine. Se on ollut tehokasta oppositiopolitiikkaa.”

Niinistö kehuu vain yhtä ministeriä: peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk). ”Hän pohtii, arvostaa ja kuuntelee.”

Osa Twitter-keskustelijoista, esimerkiksi perussuomalaisten Jani Mäkelä, ei Twitterissä arvostele pelkästään asioita ja hallitusta vaan myös henkilöitä ja muuta oppositiota. Esimerkiksi sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on hänelle ”kyvyttömämpi kyvyttömyys” ja vihreiden Ville Niinistö ”ylimielinen ja nariseva”.

Somessa ei ole portinvartijoita eikä eduskunnan työjärjestyksen sääntöjä, siellä voi laukoa päin naamaa asioita, jotka aiemmin puhuttiin selän takana puoliääneen. Ainakin osa kansanedustajista tiedostaa, että some levittää ja normalisoi ilkeää kielenkäyttöä.

”Lopulta tässä kaikki on kiinni inhimillisen kanssakäymisen pelisäännöistä. Olisi hyvä, että jokainen omalla kohdallaan kiinnittäisi huomiota kohteliaaseen ja rehelliseen käyttäytymiseen”, Päivi Räsänen sanoo.

Oikaisu 4.9. kello 10:54: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä on käyttänyt paljon puheenvuoroja tällä kaudella. Vuoroja on kertynyt 486, ja Mäkelä on 12. eniten äänessä ollut kansanedustaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  4. 4

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake laski 12 prosenttia

  6. 6

   Ministeri Terho: Sopimuksen myyminen Britanniaan on ”aikamoinen valtionaisteko” – Kaikki jäävät EU-maat tukevat brexit-sopimusta

  7. 7

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  8. 8

   F1-sarja vitsailee Räikkösen todella nopealla kolarilla: ”Jos maanantai olisi kisalähtö”

  9. 9

   Professori: Tiedustelulakien pykälistä 30 ristiriidassa perustuslain kanssa – ”Lienee uusi Suomen ennätys”

  10. 10

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää