Politiikka    |   HS-analyysi

Eduskunnan keskustelukulttuuri joutuu syksyllä puhemiehen syyniin – Ville Niinistön mukaan syy on hallituksen: ”Sitä saa mitä tilaa”

Kansanedustajat halusivat itse lisää nopeatempoisia väittelyitä. Puhemiehen mielestä monen tilannetaju pettää, kun ryhdytään kilpailemaan, kuka sanoo nokkelimmin.

Kun kansanedustajat tänään tiistaina aloittavat syysistuntokautensa, he joutuvat lainsäädäntöasioiden lisäksi miettimään myös omaa käytöstään.

Muutamat politiikan jättävät kansanedustajat ovat kesän aikana arvioineet, että politiikka on muuttunut aggressiivisemmaksi ja eduskunnan kielenkäyttö koventunut. Keskustan Tapani Töllin mukaan ”välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois”.

Lenita Toivakan (kok) mukaan erilaisia mielipiteitä ei suvaita. ”Väärinymmärtäminen on suosittua, koska räväkällä mielipiteellä pääsee otsikoihin ja saa klikkauksia.”

Seppo Kääriäisen (kesk) mielestä politiikassa on liikaa ”hetken kohkaamista”. Pitäisi kunnioittaa toista ja kuunnella, mitä tämä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhemies Paula Risikko (kok) sanoo nostavansa keskustelukulttuurin syksyn yhdeksi aiheeksi niin sanotussa ”aamukoulussa” eli Risikon järjestämissä epävirallisissa tapaamisissa, joissa puhemiesten lisäksi ovat mukana valiokuntien puheenjohtajat ja eduskunnan virkamiesjohto. ”Kyllä tämä vaatii, että käymme sen läpi.”

Lähtijöiden puheet ovat havahduttaneet kansanedustajia. HS keskusteli tätä juttua varten usean kansanedustajan kanssa ja kävi läpi kansanedustajien muita kommentteja aiheesta.

Eduskunnan keskustelukulttuuri on kärkevöitynyt ja muuttunut nopeatempoisemmaksi – myös siksi, että eduskunta on itse niin halunnut.

Eduskuntakeskusteluissa on lisätty debattien osuutta eli vaihetta, jolloin kansanedustaja saa käyttää vain minuutin pituisen puheenvuoron. Myös televisioiduilla kyselytunneilla pidetään tiukasti kiinni minuutin pituisista kysymyksistä ja vastauksista.

Täysistuntoon on haluttu elävyyttä. Mitä lyhyempiä puheita, sitä useampi ääni ehtii kuulua keskustelussa.

”Debatointi tuo mielenkiintoa keskusteluun, siihen saadaan jännite. Jos siellä puhuttaisiin pidempiä jargoneita, ei niitä kukaan kestäisi”, puhemies Risikko (kok) sanoo.

Mutta onko ihmisten sietokyky kiihkeää keskustelua kohtaan laskenut? Tai ehkä sellainen keskustelu on Suomessa outo laji jo alun perin.

Risikko sanoo, että etenkin kyselytuntien jälkeen puhemiehelle tulee kansalaisilta aina vyöry palautetta. Risikkoa käsketään panemaan riitelijät kuriin ja ihmetellään, miksi samaa asiaa pitää kyselytunnilla jankata moneen kertaan.

Kaikki eivät ole lähtijöiden kanssa samaa mieltä salipuheen muutoksesta. Moni pitkään eduskunnassa ollut kansanedustaja sanoo, että takavuosina oli ihan samanlaista kuin nytkin.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on ollut eduskunnassa vuodesta 1995 ja sanoo, että tahallista väärinymmärtämistä ja kollegoiden motiivien ääneen epäilyä oli eduskuntapuheessa jo silloin.

”Muistan ensimmäisessä istunnossani ajatelleeni, mitä ihmeen teatteria tämä on.”


Ben Zyskowiczin (kok) mielestä on yksinomaan positiivista, että puhujapöntöstä pidetyt puheenvuorot ovat lyhentyneet ja keskustelu muuttunut napakammaksi. Hän myöntää, että debateissa asia tulee esitettyä kärjistävämmin ja haastavammin.

Useimmat mediat, HS muiden mukana, seuraavat tärkeistä eduskuntakeskusteluista usein vain debattivaiheen, koska asia ja asetelmat tulevat siinä selväksi. Julkisuutta toivovat kansanedustajat tietävät tämän.

”Tulee kilpailu siitä, kuka nokkelimmin sanoo. Siinä on vaara sanoa väärässä paikassa väärään aikaan ja mennä liian iholle. Kaikilla ei tilannetaju riitä”, puhemies Risikko sanoo havaintonaan.

Monet sanovat, että eduskunnan yhteisöllisyys ja keskusteluyhteys poliitikkojen välillä on heikentynyt. Ennen hallitus–oppositio-asetelma ei tuntunut eduskunnassa yhtä selvästi kuin nyt.

”Kun republikaanit ja demokraatit lakkasivat Yhdysvalloissa viettämästä aikaa keskenään ja vetäytyivät omiin vaalipiireihinsä, se rikkoi keskusteluyhteyden. Enää ei oltu kavereita eikä löydetty yhdistäviä tekijöitä”, vihreiden Ville Niinistö sanoo.

Sdp:n Pia Viitanen ottaa salissa usein yhteen juuri Zyskowiczin kanssa mutta pystyy yhä istumaan samaan pöytään kahville.

”Vaikka kuinka paljon olisi eri mieltä, kenestäkään ei pidä muodostaa viholliskuvaa. Politiikkaan kuuluu se, että asiat riitelevät”, Viitanen sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä politiikan asetelmien muutos on johtanut siihen, että puhekulttuuri on vuosi vuodelta hivuttautunut aggressiivisemmaksi.

Perussuomalaisten nousu vaikutti kielenkäyttöön, Kaikkonen sanoo. Puolueen eduskuntaryhmä kasvoi vuoden 2011 vaaleissa viidestä kansanedustajasta 39:ään ja puolue jäi oppositioon, jossa on oikeus ja velvollisuus haastaa hallitusta.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana hallitus–oppositio-asetelma vaikuttaa vain kärjistyneen. Jos joskus on ollut kykyä olla rakentavasti eri mieltä, nyt se tuntuu hävinneen kokonaan.

Se näkyy etenkin sosiaalisessa mediassa, jossa osa kansanedustajista päästelee höyryjään ilmoille. Somen poliittisissa keskusteluissa negatiivisuus ja toisten tölviminen ovat huomattavasti yleisempiä kuin eduskunnan salissa.

Vihreiden Ville Niinistön mielestä keskustelukulttuurin muutos on oire, ei syy.

”Yhteiskunnassa ovat jännitteet kiristyneet, mutta se on oire puoluepolitiikan epäonnistumisesta. Hallitukset eivät ole pystyneet tekemään sellaista politiikkaa, joka lisäisi ihmisten luottamusta demokratian ja eduskunnan toimintaan. On huonoa keskustelua syyttää tätä oiretta siitä, että itse on mokattu.”

Niinistö on itse kriittinen ja kärjekäs keskustelija niin somessa kuin salissa. Häntä pidetään ”räksyttäjänä”, minkä Niinistö kuittaa vastustajien antamaksi leimaksi.

”Tämä hallitus valitsi kautensa alussa, että se jakaa etuja omille kannattajilleen ja leikkaa juuri niistä asioista, joita oppositiossa olevat pitivät kaikkein tärkeimpinä. Sitä saa, mitä tilaa, sitten tulee kritiikkiä”, Niinistö sanoo.

”Keskustelukulttuuri on huonontunut siksi, että hallitus ei ole avannut päätöstensä perusteita eikä pyrkinyt vuoropuheluun. Meidän kokemuksemme mukaan tämä hallitus on muuttanut linjaansa vain silloin, kun on tullut massiivinen julkinen paine. Se on ollut tehokasta oppositiopolitiikkaa.”

Niinistö kehuu vain yhtä ministeriä: peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk). ”Hän pohtii, arvostaa ja kuuntelee.”

Osa Twitter-keskustelijoista, esimerkiksi perussuomalaisten Jani Mäkelä, ei Twitterissä arvostele pelkästään asioita ja hallitusta vaan myös henkilöitä ja muuta oppositiota. Esimerkiksi sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on hänelle ”kyvyttömämpi kyvyttömyys” ja vihreiden Ville Niinistö ”ylimielinen ja nariseva”.

Somessa ei ole portinvartijoita eikä eduskunnan työjärjestyksen sääntöjä, siellä voi laukoa päin naamaa asioita, jotka aiemmin puhuttiin selän takana puoliääneen. Ainakin osa kansanedustajista tiedostaa, että some levittää ja normalisoi ilkeää kielenkäyttöä.

”Lopulta tässä kaikki on kiinni inhimillisen kanssakäymisen pelisäännöistä. Olisi hyvä, että jokainen omalla kohdallaan kiinnittäisi huomiota kohteliaaseen ja rehelliseen käyttäytymiseen”, Päivi Räsänen sanoo.

Oikaisu 4.9. kello 10:54: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä on käyttänyt paljon puheenvuoroja tällä kaudella. Vuoroja on kertynyt 486, ja Mäkelä on 12. eniten äänessä ollut kansanedustaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – suomalaisen osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa usean miljoonan euron edestä

  2. 2

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman

   Tilaajille
  10. 10

   Tulevaisuuden ruokatrendi on yksinsyöminen, uskoo tutkija Sami Koponen – Hollannissa on jo ravintoloita, joissa on vain yhden hengen pöytiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat