Politiikka

Selvitys: Mies on hyötynyt Sipilän hallituksen toimista laskennallisesti 144 euroa enemmän kuin nainen

Vihreiden Emma Kari vaati selvityksen julkaisemisen jälkeen seuraavalta hallitukselta feminististä hallitusohjelmaa. ”Politiikan äijäytymisen jäljet näkyivät nopeasti”, hän moitti Sipilän hallitusta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimista ja kilpailukykysopimuksesta ovat hyötyneet rahallisesti enemmän miehet kuin naiset. Suurin osa verotuksen ja sosiaalietuuksien muutosten häviäjistä on naisia.

Näin arvioidaan tiistaina julkaistussa Tasa-arvoa talousarvioon -selvityksessä, joka liittyy valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaan.

”Selvitys näyttää toteen sen, että talouspolitiikka vaikuttaa eri tavoin naisiin ja miehiin, ja se voi vaikuttaa sukupuolten tasa-arvoon negatiivisesti”, sanoo yksi selvityksen tekijöistä, tutkija Anna Elomäki Tampereen yliopistosta.

Selvityksessä on arvioitu vuosina 2016–18 tehtyjä tuloverotuksen, sosiaalivakuutusmaksujen ja sosiaalietuuksien muutoksia. Lisäksi on huomioitu työmarkkinajärjestöjen vuonna 2016 solmima kilpailukykysopimus (kiky). Sen lomarahaleikkaukset kohdistuivat erityisesti naisvaltaisen julkisen sektorin työntekijöille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvityksen mukaan hallituksen uudistukset ovat keskimäärin hyödyttäneet sekä naisia että miehiä, mutta miehissä on enemmän hyötyjiä ja naisissa enemmän häviäjiä.

Kolmen vuoden aikana miesten henkilökohtaiset käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet keskimäärin 450 euroa ja naisten tulot 306 euroa. Määrät ovat niin sanottuja ekvalisoituja euroja, joiden laskemisessa on otettu huomioon elätettävien lasten määrä ja ikä skaalauskertoimilla, jotta eri perhetyypeissä asuvien tilannetta olisi helpompi vertailla.

Sipilän hallituksen uudistuksista on hyötynyt vuositasolla yli 50 euroa miehistä 61 prosenttia ja naisista 54 prosenttia. Uudistusten myötä yli 50 euroa hävisi vuositasolla 10 prosenttia miehistä ja 12 prosenttia naisista.

Vaikka tällä hallituskaudella keskimääräiset henkilökohtaiset käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet, myös tuloerot ovat kasvaneet hieman. Anna Elomäen mukaan sukupuolesta riippumatta erityisesti työikäinen väestö sekä keski- ja suurituloiset ovat hyötyneet hallituksen tekemistä uudistuksista.

Samalla sekä naisten että miesten pienituloisuusaste kasvoivat, mutta naisten pienituloisuusaste kasvoi enemmän kuin miesten.Elomäen mukaan erityisesti vuoden 2017 budjetti oli sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta ongelmallinen. Tuolloin tehtiin paljon muutoksia sosiaaliturvaetuuksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merkittävä oli etenkin kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien 0,85 prosentin leikkaus. Sen myötä muun muassa työmarkkinatuki ja takuueläke pienenivät. Lisäksi lapsilisiä leikattiin.

Useat maat ovat kokeilleet sukupuolivaikutusten huomioon ottamista budjetissa viime vuosina. Kuitenkin ainoastaan Ruotsissa niitä arvioidaan systemaattisesti osana talousarvioprosessia.

Suomessa talouspolitiikan vaikutuksia eri sukupuoliin ei ole aiemmin tutkittu.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen tosin on tehnyt karkean laskelman vuosien 2011–2017 osalta. Sen mukaan tuona ajanjaksona talouspolitiikka pienensi miesten ja kasvatti naisten tuloja.

Talousarvion sukupuolivaikutusten arvioinnin kehittäminen on yksi Sipilän hallituksen tasa-arvo-ohjelman toimenpiteistä. Hallituksen pitkän aikavälin tavoite on, että budjetointi tukee tasa-arvon edistämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarvitaan kuitenkin uudenlaisia menetelmiä, jotta budjetin sukupuolivaikutuksia voidaan arvioida systemaattisemmin. Myös näitä Tasa-arvoa talousarvioon -hankkeessa pyrittiin kehittämään.

Selvityksessä sukupuolivaikutusten arviointiin käytettiin muun muassa naisten ja miesten henkilötasoisia pienituloisuusasteita sekä miesten ja naisten sukupuolikohtaisia gini-kertoimia. Gini-kerrointa käytetään mittaamaan tulonjaon tasa-arvoisuutta.

Selvityksen julkaisemisen jälkeen vihreiden kansanedustaja Emma Kari riensi vaatimaan seuraavalta hallitukselta feminististä hallitusohjelmaa.

”Politiikan äijäytymisen jäljet näkyivät nopeasti, kun lasten tasa-arvoinen päivähoito-oikeus lopetettiin, naisten asemaa parantava perhevapaauudistus kaadettiin ja Suomen kilpailukykyä runnottiin kuntoon julkisen sektorin pienipalkkaisten naisten lomarahoja leikkaamalla”, Kari sanoi tiedotteen mukaan.

Myös Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin piti selvityksen tulosta huolestuttavana.

”Jos haluamme jatkossa mieltää itsemme tasa-arvoiseksi maaksi, on sukupuolivaikutusten arviointi otettava lähtökohdaksi niin verotuksesta, työllisyydestä kuin tulonjaosta päätettäessä”, Marin vaati tiedotteessa.

Lisäys 4.9. klo 18.33: Lisätty otsikkoon sana ”laskennallisesti”. Lisäksi juttuun lisätty maininta siitä, että naisten ja miesten tulojen kasvussa on käytetty niin sanottuja ekvalisoituja euroja, joiden laskemisessa on otettu huomioon elätettävien lasten määrä ja ikä skaalauskertoimilla, jotta eri perhetyypeissä asuvien tilannetta olisi helpompi vertailla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti
 • Tasa-arvo
 • Juha Sipilä
 • Politiikka
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessanpönttöä ja juomalaseja – Hitiksi noussut video luksushotelleista pöyristyttää Kiinassa: ”Onneksi minulla ei ole varaa yöpyä tuolla”

  2. 2

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  3. 3

   Finnairilla ulosmarssi: Uusi työehtosopimus laskemassa lukuisten työntekijöiden palkkoja

  4. 4

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräilijä liukastui hevosenlantaan – vaatii korvauksia Helsingin kaupungilta

  6. 6

   Poliisi etsii kadonnutta aurinkoa Helsingissä: ”Emme toistaiseksi epäile rikosta”

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Saunalahden koulukohussa mukana ollut Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä jää eläkkeelle – ”Päätös syntyi siksi, että olen jo niin vanha”

  9. 9

   Hoitajat raatavat äärirajoilla Meilahdessa – Työnantaja lupaa korjata kohtuuttomat työolot

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää