Politiikka

Hallituksen valmistelema tutkintojen ostomahdollisuus herättää ihmetystä

Hallitus on muuttamassa korkeakoululakeja niin, että työnantajat voisivat ostaa työntekijöilleen täydennyskoulutuksen lisäksi myös tutkintoon johtavaa koulutusta.

Hallituksen esitys muuttaa korkeakoululakeja niin, että työnantaja voisi vastedes ostaa myös suomalaisille ja muille EU- ja Eta-maiden kansalaisille tutkintoon johtavaa koulutusta, on saanut lausuntokierroksella ristiriitaisen vastaanoton.

Niin sanotun tilauskoulutuksen laajentaminen on muutosesityksen kiistanalaisin kohta. Nykyisin tilauskoulutus on mahdollista vain EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille.

Vastedes esimerkiksi rakennusliike voisi hankkia vaikkapa rakennusmestarin tutkinnon myös suomalaiselle tai virolaiselle työntekijälle, kun nyt se on mahdollista vain esimerkiksi venäläiselle tai kiinalaiselle työntekijälle.

Yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin ehdotetuista muutoksista sai sanoa sanottavansa tiistaihin mennessä. Muutosten myötä korkeakouluille sälytetään lisää vastuuta päivittää aikuisten osaamista täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Tieteentekijöiden liitto pitää avausta erikoisena ja Professoriliitto huomauttaa, ettei tilauskoulutuksen kysyntää ja tarvetta ole selvitetty.

”Tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen laajentaminen suomalaisille on erikoinen avaus. Liitto pitää epärealistisena saavuttaa kannattavaa liiketoimintaa yliopistoissa tuotteella, joka on samaan aikaan maksutta tarjolla omaehtoisesti”, Tieteentekijät arvioi.

Liitto ei myöskään usko, että tilauskoulutusta voisi toteuttaa niin, että se kohtelisi eri hakija- ja opiskelijaryhmiä tasa-arvoisesti.

Suuri riski olisi Tieteentekijöiden ja Professoriliiton mukaan myös se, että maksavat tilaajat toisivat yliopistotutkintoihin ”ulkopuolista sisällöllistä painetta” ja niiden akateeminen riippumattomuus vaarantuisi.

Liitot huomauttavat siitäkin, ettei yliopistoilla ole opettajareserviä, joka hoitaisi uusia tehtäviä, vaan joillakin aloilla on jo nyt pulaa pätevistä opettajista.

Työnantajat suhtautuvat tilauskoulutuksen laajentamiseen myönteisemmin kuin henkilöstö.

Sivistystyönantajatkin (Sivista) tosin uskovat, että suurempi kysyntä olisi todennäköisesti vastakin tutkintoa pienemmille kokonaisuuksille, kuten tutkinnon osille ja moduuleille.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää tilauskoulutusta koskevaa esitystä sinänsä oikeansuuntaisena.

”On vaikea arvioida, kuinka paljon kysyntää yrityksillä on kokonaisten tutkintojen hankkimiseen tilauskoulutuksena. Yritykset painottavat rekrytoinneissa tutkintojen sijaan enemmän räätälöityä osaamista”, sanoo johtaja Riikka Heikinheimo EK:sta.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan jatkuvan oppimisen vahvistaminen korkeakoulujen toiminnassa vaatii myös lisärahoitusta ja uusia ohjaustapoja.

Täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen lisäksi olisi syytä pohtia myös maksuasetuksissa säädettyjä avoimen opetuksen maksukattoja, EK arvioi ja kannattaa mallia, jossa avoimen opetuksen maksukattoja ei sovellettaisi maisterivaiheen opintoihin.

Rakennusteollisuus RT:n lausunnossa sanotaan, että moduuliajattelussa pitäisi mennä pikemminkin opintopistetasolle, jotta yritykset varmasti saisivat juuri tarvitsemansa osaamisen.

Täydennyskoulutuksen rahoitusta ei Rakennusteollisuuden mukaan saisi jättää vain yritysten varaan. ”Markkinatalous on raadollista ja ala suhdanneherkkä”, havainnollistaa asiamies Lauri Pakkanen RT:stä.

Teknologiateollisuuden mukaan tutkinnonosiin johtavalle tilauskoulutukselle olisi tarvetta, ja sitä voitaisiin käyttää myös digitalisaatioon ja tekoälyyn liittyvään muuntokoulutukseen.

Esityksessä tutkintokoulutuksen hinnaksi on arvioitu 8 000 euroa vuodessa, mutta Teknologiateollisuuden mielestä tilauskoulutus tulisi hinnoitella tapauskohtaisesti.

Yliopistojen rehtoreita edustava Unifi arvioi, että tilauskoulutuksen laajentamisella olisi vain vähäiset taloudelliset vaikutukset. Pikemminkin se olisi yhteiskunnallinen palvelutehtävä.

Ammattikorkeakoulujen rehtoreitten Arene kannattaa tilauskoulutuksen laajentamista, mikä helpottaisi vastaamista nopeisiin rakennemuutoksiin ja yritysten osaajapulaan.

Esityksen perusteluissa tulee Arenen mukaan ottaa kantaa tilauskoulutusopiskelijan oikeudelliseen asemaan suhteessa opintotukeen, työttömyysturvaan ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Sekin pitäisi ottaa huomioon, mitä tapahtuu, jos tilaajayritys menee konkurssiin.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) mukaan tilauskoulutuksen laajentamiselle EU- ja Eta-kansalaisiin ei ole tarvetta.

SYL muistuttaa, että varsinaisen tutkintokoulutuksen tarve ei ole vähenemässä, eikä jatkuvan oppimisen korostuminen yliopistojen tehtävänä saa vähentää tutkintokoulutuksen rahoitusta.

Kokonaisten tutkintojen hankkiminen tilauskoulutuksena on työnantajan ja etenkin pienten yritysten kannalta kankea ja kalliskin keino päivittää työntekijöiden osaamista, arvioi myös SYL.

Erityisen huolissaan SYL on siitä, että tilauskoulutuksen avulla voitaisiin kiertää korkeakoulujen opiskelijavalinnat.

Luonnoksessa ehdotetaan, että valintojen kiertäminen tällä tavalla kiellettäisiin lain tasolla.

”Käytännössä kiellon valvominen saattaa osoittautua hyvin vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Kieltoa voidaan kiertää erilaisilla omistus- ja sopimusjärjestelyillä, joihin puuttuminen on korkeakouluille mahdotonta tai vähintäänkin voimavaroja vievää”, SYL sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Korkeakoulut
 • Tutkinnot
 • Lainsäädäntö
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Tätäkö on Helsingin vammaispolitiikka? kysyy Tomi Salonen – Kaupunkipyörien tellinki vei pysäköintipaikat invalideilta Munkkivuoressa

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja puhaltanut Mauri-myrsky hellittää illalla – Kova tuuli on irrottanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää