Politiikka

Hallituksen valmistelema tutkintojen ostomahdollisuus herättää ihmetystä

Hallitus on muuttamassa korkeakoululakeja niin, että työnantajat voisivat ostaa työntekijöilleen täydennyskoulutuksen lisäksi myös tutkintoon johtavaa koulutusta.

Hallituksen esitys muuttaa korkeakoululakeja niin, että työnantaja voisi vastedes ostaa myös suomalaisille ja muille EU- ja Eta-maiden kansalaisille tutkintoon johtavaa koulutusta, on saanut lausuntokierroksella ristiriitaisen vastaanoton.

Niin sanotun tilauskoulutuksen laajentaminen on muutosesityksen kiistanalaisin kohta. Nykyisin tilauskoulutus on mahdollista vain EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastedes esimerkiksi rakennusliike voisi hankkia vaikkapa rakennusmestarin tutkinnon myös suomalaiselle tai virolaiselle työntekijälle, kun nyt se on mahdollista vain esimerkiksi venäläiselle tai kiinalaiselle työntekijälle.

Yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin ehdotetuista muutoksista sai sanoa sanottavansa tiistaihin mennessä. Muutosten myötä korkeakouluille sälytetään lisää vastuuta päivittää aikuisten osaamista täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Tieteentekijöiden liitto pitää avausta erikoisena ja Professoriliitto huomauttaa, ettei tilauskoulutuksen kysyntää ja tarvetta ole selvitetty.

”Tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen laajentaminen suomalaisille on erikoinen avaus. Liitto pitää epärealistisena saavuttaa kannattavaa liiketoimintaa yliopistoissa tuotteella, joka on samaan aikaan maksutta tarjolla omaehtoisesti”, Tieteentekijät arvioi.

Liitto ei myöskään usko, että tilauskoulutusta voisi toteuttaa niin, että se kohtelisi eri hakija- ja opiskelijaryhmiä tasa-arvoisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuri riski olisi Tieteentekijöiden ja Professoriliiton mukaan myös se, että maksavat tilaajat toisivat yliopistotutkintoihin ”ulkopuolista sisällöllistä painetta” ja niiden akateeminen riippumattomuus vaarantuisi.

Liitot huomauttavat siitäkin, ettei yliopistoilla ole opettajareserviä, joka hoitaisi uusia tehtäviä, vaan joillakin aloilla on jo nyt pulaa pätevistä opettajista.

Työnantajat suhtautuvat tilauskoulutuksen laajentamiseen myönteisemmin kuin henkilöstö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sivistystyönantajatkin (Sivista) tosin uskovat, että suurempi kysyntä olisi todennäköisesti vastakin tutkintoa pienemmille kokonaisuuksille, kuten tutkinnon osille ja moduuleille.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää tilauskoulutusta koskevaa esitystä sinänsä oikeansuuntaisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On vaikea arvioida, kuinka paljon kysyntää yrityksillä on kokonaisten tutkintojen hankkimiseen tilauskoulutuksena. Yritykset painottavat rekrytoinneissa tutkintojen sijaan enemmän räätälöityä osaamista”, sanoo johtaja Riikka Heikinheimo EK:sta.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan jatkuvan oppimisen vahvistaminen korkeakoulujen toiminnassa vaatii myös lisärahoitusta ja uusia ohjaustapoja.

Täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen lisäksi olisi syytä pohtia myös maksuasetuksissa säädettyjä avoimen opetuksen maksukattoja, EK arvioi ja kannattaa mallia, jossa avoimen opetuksen maksukattoja ei sovellettaisi maisterivaiheen opintoihin.

Rakennusteollisuus RT:n lausunnossa sanotaan, että moduuliajattelussa pitäisi mennä pikemminkin opintopistetasolle, jotta yritykset varmasti saisivat juuri tarvitsemansa osaamisen.

Täydennyskoulutuksen rahoitusta ei Rakennusteollisuuden mukaan saisi jättää vain yritysten varaan. ”Markkinatalous on raadollista ja ala suhdanneherkkä”, havainnollistaa asiamies Lauri Pakkanen RT:stä.

Teknologiateollisuuden mukaan tutkinnonosiin johtavalle tilauskoulutukselle olisi tarvetta, ja sitä voitaisiin käyttää myös digitalisaatioon ja tekoälyyn liittyvään muuntokoulutukseen.

Esityksessä tutkintokoulutuksen hinnaksi on arvioitu 8 000 euroa vuodessa, mutta Teknologiateollisuuden mielestä tilauskoulutus tulisi hinnoitella tapauskohtaisesti.

Yliopistojen rehtoreita edustava Unifi arvioi, että tilauskoulutuksen laajentamisella olisi vain vähäiset taloudelliset vaikutukset. Pikemminkin se olisi yhteiskunnallinen palvelutehtävä.

Ammattikorkeakoulujen rehtoreitten Arene kannattaa tilauskoulutuksen laajentamista, mikä helpottaisi vastaamista nopeisiin rakennemuutoksiin ja yritysten osaajapulaan.

Esityksen perusteluissa tulee Arenen mukaan ottaa kantaa tilauskoulutusopiskelijan oikeudelliseen asemaan suhteessa opintotukeen, työttömyysturvaan ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Sekin pitäisi ottaa huomioon, mitä tapahtuu, jos tilaajayritys menee konkurssiin.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) mukaan tilauskoulutuksen laajentamiselle EU- ja Eta-kansalaisiin ei ole tarvetta.

SYL muistuttaa, että varsinaisen tutkintokoulutuksen tarve ei ole vähenemässä, eikä jatkuvan oppimisen korostuminen yliopistojen tehtävänä saa vähentää tutkintokoulutuksen rahoitusta.

Kokonaisten tutkintojen hankkiminen tilauskoulutuksena on työnantajan ja etenkin pienten yritysten kannalta kankea ja kalliskin keino päivittää työntekijöiden osaamista, arvioi myös SYL.

Erityisen huolissaan SYL on siitä, että tilauskoulutuksen avulla voitaisiin kiertää korkeakoulujen opiskelijavalinnat.

Luonnoksessa ehdotetaan, että valintojen kiertäminen tällä tavalla kiellettäisiin lain tasolla.

”Käytännössä kiellon valvominen saattaa osoittautua hyvin vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Kieltoa voidaan kiertää erilaisilla omistus- ja sopimusjärjestelyillä, joihin puuttuminen on korkeakouluille mahdotonta tai vähintäänkin voimavaroja vievää”, SYL sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Korkeakoulut
 • Tutkinnot
 • Lainsäädäntö
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen ulkoministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Eeva Turusen lempeän humoristinen novellikokoelma kommunikaation vaikeudesta voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon – suora lähetys tilaisuudesta jatkuu

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää