Politiikka

Hallituksen valmistelema tutkintojen ostomahdollisuus herättää ihmetystä

Hallitus on muuttamassa korkeakoululakeja niin, että työnantajat voisivat ostaa työntekijöilleen täydennyskoulutuksen lisäksi myös tutkintoon johtavaa koulutusta.

Hallituksen esitys muuttaa korkeakoululakeja niin, että työnantaja voisi vastedes ostaa myös suomalaisille ja muille EU- ja Eta-maiden kansalaisille tutkintoon johtavaa koulutusta, on saanut lausuntokierroksella ristiriitaisen vastaanoton.

Niin sanotun tilauskoulutuksen laajentaminen on muutosesityksen kiistanalaisin kohta. Nykyisin tilauskoulutus on mahdollista vain EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastedes esimerkiksi rakennusliike voisi hankkia vaikkapa rakennusmestarin tutkinnon myös suomalaiselle tai virolaiselle työntekijälle, kun nyt se on mahdollista vain esimerkiksi venäläiselle tai kiinalaiselle työntekijälle.

Yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin ehdotetuista muutoksista sai sanoa sanottavansa tiistaihin mennessä. Muutosten myötä korkeakouluille sälytetään lisää vastuuta päivittää aikuisten osaamista täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Tieteentekijöiden liitto pitää avausta erikoisena ja Professoriliitto huomauttaa, ettei tilauskoulutuksen kysyntää ja tarvetta ole selvitetty.

”Tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen laajentaminen suomalaisille on erikoinen avaus. Liitto pitää epärealistisena saavuttaa kannattavaa liiketoimintaa yliopistoissa tuotteella, joka on samaan aikaan maksutta tarjolla omaehtoisesti”, Tieteentekijät arvioi.

Liitto ei myöskään usko, että tilauskoulutusta voisi toteuttaa niin, että se kohtelisi eri hakija- ja opiskelijaryhmiä tasa-arvoisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuri riski olisi Tieteentekijöiden ja Professoriliiton mukaan myös se, että maksavat tilaajat toisivat yliopistotutkintoihin ”ulkopuolista sisällöllistä painetta” ja niiden akateeminen riippumattomuus vaarantuisi.

Liitot huomauttavat siitäkin, ettei yliopistoilla ole opettajareserviä, joka hoitaisi uusia tehtäviä, vaan joillakin aloilla on jo nyt pulaa pätevistä opettajista.

Työnantajat suhtautuvat tilauskoulutuksen laajentamiseen myönteisemmin kuin henkilöstö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sivistystyönantajatkin (Sivista) tosin uskovat, että suurempi kysyntä olisi todennäköisesti vastakin tutkintoa pienemmille kokonaisuuksille, kuten tutkinnon osille ja moduuleille.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää tilauskoulutusta koskevaa esitystä sinänsä oikeansuuntaisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On vaikea arvioida, kuinka paljon kysyntää yrityksillä on kokonaisten tutkintojen hankkimiseen tilauskoulutuksena. Yritykset painottavat rekrytoinneissa tutkintojen sijaan enemmän räätälöityä osaamista”, sanoo johtaja Riikka Heikinheimo EK:sta.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan jatkuvan oppimisen vahvistaminen korkeakoulujen toiminnassa vaatii myös lisärahoitusta ja uusia ohjaustapoja.

Täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen lisäksi olisi syytä pohtia myös maksuasetuksissa säädettyjä avoimen opetuksen maksukattoja, EK arvioi ja kannattaa mallia, jossa avoimen opetuksen maksukattoja ei sovellettaisi maisterivaiheen opintoihin.

Rakennusteollisuus RT:n lausunnossa sanotaan, että moduuliajattelussa pitäisi mennä pikemminkin opintopistetasolle, jotta yritykset varmasti saisivat juuri tarvitsemansa osaamisen.

Täydennyskoulutuksen rahoitusta ei Rakennusteollisuuden mukaan saisi jättää vain yritysten varaan. ”Markkinatalous on raadollista ja ala suhdanneherkkä”, havainnollistaa asiamies Lauri Pakkanen RT:stä.

Teknologiateollisuuden mukaan tutkinnonosiin johtavalle tilauskoulutukselle olisi tarvetta, ja sitä voitaisiin käyttää myös digitalisaatioon ja tekoälyyn liittyvään muuntokoulutukseen.

Esityksessä tutkintokoulutuksen hinnaksi on arvioitu 8 000 euroa vuodessa, mutta Teknologiateollisuuden mielestä tilauskoulutus tulisi hinnoitella tapauskohtaisesti.

Yliopistojen rehtoreita edustava Unifi arvioi, että tilauskoulutuksen laajentamisella olisi vain vähäiset taloudelliset vaikutukset. Pikemminkin se olisi yhteiskunnallinen palvelutehtävä.

Ammattikorkeakoulujen rehtoreitten Arene kannattaa tilauskoulutuksen laajentamista, mikä helpottaisi vastaamista nopeisiin rakennemuutoksiin ja yritysten osaajapulaan.

Esityksen perusteluissa tulee Arenen mukaan ottaa kantaa tilauskoulutusopiskelijan oikeudelliseen asemaan suhteessa opintotukeen, työttömyysturvaan ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Sekin pitäisi ottaa huomioon, mitä tapahtuu, jos tilaajayritys menee konkurssiin.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) mukaan tilauskoulutuksen laajentamiselle EU- ja Eta-kansalaisiin ei ole tarvetta.

SYL muistuttaa, että varsinaisen tutkintokoulutuksen tarve ei ole vähenemässä, eikä jatkuvan oppimisen korostuminen yliopistojen tehtävänä saa vähentää tutkintokoulutuksen rahoitusta.

Kokonaisten tutkintojen hankkiminen tilauskoulutuksena on työnantajan ja etenkin pienten yritysten kannalta kankea ja kalliskin keino päivittää työntekijöiden osaamista, arvioi myös SYL.

Erityisen huolissaan SYL on siitä, että tilauskoulutuksen avulla voitaisiin kiertää korkeakoulujen opiskelijavalinnat.

Luonnoksessa ehdotetaan, että valintojen kiertäminen tällä tavalla kiellettäisiin lain tasolla.

”Käytännössä kiellon valvominen saattaa osoittautua hyvin vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Kieltoa voidaan kiertää erilaisilla omistus- ja sopimusjärjestelyillä, joihin puuttuminen on korkeakouluille mahdotonta tai vähintäänkin voimavaroja vievää”, SYL sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Korkeakoulut
 • Tutkinnot
 • Lainsäädäntö
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Maanomistaja haluaa kaataa 400 vuotta vanhan tammen Espoossa, koska se on ”menettänyt kauneutensa” – Kaupunki pitää puuta kansallisaarteena

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  8. 8

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  9. 9

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  10. 10

   13-vuotias thainyrkkeilijä kuoli tyrmäyksen jälkeen – jo 8-vuotiaana aloittaneella pojalla oli takanaan yli 170 ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  5. 5

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  6. 6

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  7. 7

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  8. 8

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  9. 9

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  10. 10

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää