Politiikka

Hallituksen valmistelema tutkintojen ostomahdollisuus herättää ihmetystä

Hallitus on muuttamassa korkeakoululakeja niin, että työnantajat voisivat ostaa työntekijöilleen täydennyskoulutuksen lisäksi myös tutkintoon johtavaa koulutusta.

Hallituksen esitys muuttaa korkeakoululakeja niin, että työnantaja voisi vastedes ostaa myös suomalaisille ja muille EU- ja Eta-maiden kansalaisille tutkintoon johtavaa koulutusta, on saanut lausuntokierroksella ristiriitaisen vastaanoton.

Niin sanotun tilauskoulutuksen laajentaminen on muutosesityksen kiistanalaisin kohta. Nykyisin tilauskoulutus on mahdollista vain EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille.

Vastedes esimerkiksi rakennusliike voisi hankkia vaikkapa rakennusmestarin tutkinnon myös suomalaiselle tai virolaiselle työntekijälle, kun nyt se on mahdollista vain esimerkiksi venäläiselle tai kiinalaiselle työntekijälle.

Yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin ehdotetuista muutoksista sai sanoa sanottavansa tiistaihin mennessä. Muutosten myötä korkeakouluille sälytetään lisää vastuuta päivittää aikuisten osaamista täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Tieteentekijöiden liitto pitää avausta erikoisena ja Professoriliitto huomauttaa, ettei tilauskoulutuksen kysyntää ja tarvetta ole selvitetty.

”Tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen laajentaminen suomalaisille on erikoinen avaus. Liitto pitää epärealistisena saavuttaa kannattavaa liiketoimintaa yliopistoissa tuotteella, joka on samaan aikaan maksutta tarjolla omaehtoisesti”, Tieteentekijät arvioi.

Liitto ei myöskään usko, että tilauskoulutusta voisi toteuttaa niin, että se kohtelisi eri hakija- ja opiskelijaryhmiä tasa-arvoisesti.

Suuri riski olisi Tieteentekijöiden ja Professoriliiton mukaan myös se, että maksavat tilaajat toisivat yliopistotutkintoihin ”ulkopuolista sisällöllistä painetta” ja niiden akateeminen riippumattomuus vaarantuisi.

Liitot huomauttavat siitäkin, ettei yliopistoilla ole opettajareserviä, joka hoitaisi uusia tehtäviä, vaan joillakin aloilla on jo nyt pulaa pätevistä opettajista.

Työnantajat suhtautuvat tilauskoulutuksen laajentamiseen myönteisemmin kuin henkilöstö.

Sivistystyönantajatkin (Sivista) tosin uskovat, että suurempi kysyntä olisi todennäköisesti vastakin tutkintoa pienemmille kokonaisuuksille, kuten tutkinnon osille ja moduuleille.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää tilauskoulutusta koskevaa esitystä sinänsä oikeansuuntaisena.

”On vaikea arvioida, kuinka paljon kysyntää yrityksillä on kokonaisten tutkintojen hankkimiseen tilauskoulutuksena. Yritykset painottavat rekrytoinneissa tutkintojen sijaan enemmän räätälöityä osaamista”, sanoo johtaja Riikka Heikinheimo EK:sta.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan jatkuvan oppimisen vahvistaminen korkeakoulujen toiminnassa vaatii myös lisärahoitusta ja uusia ohjaustapoja.

Täydennyskoulutuksen ja tilauskoulutuksen lisäksi olisi syytä pohtia myös maksuasetuksissa säädettyjä avoimen opetuksen maksukattoja, EK arvioi ja kannattaa mallia, jossa avoimen opetuksen maksukattoja ei sovellettaisi maisterivaiheen opintoihin.

Rakennusteollisuus RT:n lausunnossa sanotaan, että moduuliajattelussa pitäisi mennä pikemminkin opintopistetasolle, jotta yritykset varmasti saisivat juuri tarvitsemansa osaamisen.

Täydennyskoulutuksen rahoitusta ei Rakennusteollisuuden mukaan saisi jättää vain yritysten varaan. ”Markkinatalous on raadollista ja ala suhdanneherkkä”, havainnollistaa asiamies Lauri Pakkanen RT:stä.

Teknologiateollisuuden mukaan tutkinnonosiin johtavalle tilauskoulutukselle olisi tarvetta, ja sitä voitaisiin käyttää myös digitalisaatioon ja tekoälyyn liittyvään muuntokoulutukseen.

Esityksessä tutkintokoulutuksen hinnaksi on arvioitu 8 000 euroa vuodessa, mutta Teknologiateollisuuden mielestä tilauskoulutus tulisi hinnoitella tapauskohtaisesti.

Yliopistojen rehtoreita edustava Unifi arvioi, että tilauskoulutuksen laajentamisella olisi vain vähäiset taloudelliset vaikutukset. Pikemminkin se olisi yhteiskunnallinen palvelutehtävä.

Ammattikorkeakoulujen rehtoreitten Arene kannattaa tilauskoulutuksen laajentamista, mikä helpottaisi vastaamista nopeisiin rakennemuutoksiin ja yritysten osaajapulaan.

Esityksen perusteluissa tulee Arenen mukaan ottaa kantaa tilauskoulutusopiskelijan oikeudelliseen asemaan suhteessa opintotukeen, työttömyysturvaan ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Sekin pitäisi ottaa huomioon, mitä tapahtuu, jos tilaajayritys menee konkurssiin.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) mukaan tilauskoulutuksen laajentamiselle EU- ja Eta-kansalaisiin ei ole tarvetta.

SYL muistuttaa, että varsinaisen tutkintokoulutuksen tarve ei ole vähenemässä, eikä jatkuvan oppimisen korostuminen yliopistojen tehtävänä saa vähentää tutkintokoulutuksen rahoitusta.

Kokonaisten tutkintojen hankkiminen tilauskoulutuksena on työnantajan ja etenkin pienten yritysten kannalta kankea ja kalliskin keino päivittää työntekijöiden osaamista, arvioi myös SYL.

Erityisen huolissaan SYL on siitä, että tilauskoulutuksen avulla voitaisiin kiertää korkeakoulujen opiskelijavalinnat.

Luonnoksessa ehdotetaan, että valintojen kiertäminen tällä tavalla kiellettäisiin lain tasolla.

”Käytännössä kiellon valvominen saattaa osoittautua hyvin vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi. Kieltoa voidaan kiertää erilaisilla omistus- ja sopimusjärjestelyillä, joihin puuttuminen on korkeakouluille mahdotonta tai vähintäänkin voimavaroja vievää”, SYL sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Korkeakoulut
 • Tutkinnot
 • Lainsäädäntö
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  6. 6

   Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa – ”Raunioita tässä jo sammutetaan”

  7. 7

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   Jalkapallohuligaanit ryöstivät ja murhasivat säälittä – nyt heidän joukkueensa pelaa Mestarien liigassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää