Politiikka    |   HS-analyysi

Syksyllä edessä saattaa olla lakkosuma, joka määrittää kevään vaalien voittajan

Ay-liikkeen on lähes pakko näyttää isosti voimaansa.

Suomessa menee taloudellisesti paremmin kuin vuosikymmeneen, mutta silti näyttää siltä, että vielä tänä syksynä liikenne takkuaa, sairaaloissa on työvoimapula ja tehtaat pysähtyvät.

Näin voi käydä, mikäli hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta ja työtaistelut alkavat.

Ammattiyhdistysliikkeen painostustoimet ovat laajemminkin poliittisia kuin vain tapa vastustaa hallituksen toimia. Työtaistelut ja niiden oheispuheet voivat jopa kaataa kokoomuksen haaveet päästä kevään vaalien jälkeen maan suurimmaksi puolueeksi ja näin johtamaan hallituksen muodostusta.

”Toivomme edelleen, että hallitus tulee järkiinsä tämän niin sanotun pärstäkerroinirtisanomisen kanssa. Mutta jos näin ei käy, aloitamme järjestölliset toimet”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikään liitto ei ole kertonut tarkalleen, mitä ne aikovat tehdä. Lakkouhkailut ovat kuitenkin olleet sen verran kovia, että suunnitelmista on vaikea perääntyä vammoitta, ellei hallitus anna periksi.

Ay-liikkeen pitää saada haluamansa tai se menettää kasvonsa jäsenistönsä edessä. Kuvaavaa on, että eturintamassa on nyt mahtava Riku Aallon johtama Teollisuusliitto eivätkä kuljetusliitot kuten yleensä. Teollisuusliiton tärkein edeltäjä oli Riku Aallon aikoinaan johtama Metalliliitto, joka ei ollut innokas lakkoilija.

Hallitus puolestaan näyttäisi olevan ay-liikkeen määrättävissä, jos se nyt peruu lain. Jos tilanne riistäytyy käsistä, edessä voi olla kaikkiin kansalaisiin iskevä lakkosuma.

Todennäköisesti poliittiset työtaistelut tulevat olemaan sellaisia, että ne vaikuttavat kansalaisten arkeen. Niiden pitää olla riittävän järeitä, muuten ne eivät ole uskottavia. Se merkitsisi, että taisteluun osallistuvat isot yritykset, eivät niinkään pienet. Olisi erikoista, jos kuljetuspuoli ei osallistuisi työtaisteluihin. Julkisella puolella voi olla ulosmarsseja ja ylityökieltoja, mikä vaikuttaisi esimerkiksi terveydenhuoltoon hetkessä.

Hallitus päätti viime keväänä irtisanomissäännösten väljentämisestä alle 20 hengen yrityksissä. Näin pienet yritykset voisivat palkata helpommin väkeä, koska irtisanominen olisi helpompaa.

Kyse ei ole pienestä muutoksesta, sillä työ- ja elinkeinoministeriön muistion mukaan laki koskisi noin kolmasosaa yrityksissä työskentelevistä. Lakia vesi kielellä odottava Suomen yrittäjät laskee, että laki koskisi vain noin viidesosaa yrityskentän työntekijöistä.

Alle 20 henkeä työllistäviä yrityksiä on noin 97 prosenttia kaikista Suomen yrityksistä.

Hallitus väsää vielä esitystään, joten ei ole tarkkaa tietoa, millä tavalla irtisanomisia helpotetaan. HS:n tietojen mukaan lakiin yritetään löytää kompromissia, jossa laki koskisi vaikkapa vain alle viiden hengen yrityksiä. Tarkoitus kuitenkin on, että irtisanominen olisi useissa tapauksissa selvästi helpompaa. Pelkät muutokset eivät enää riitä.

Ammattiyhdistysliike on saanut väkensä liikkeelle antamalla ymmärtää, että nyt työnantaja voi irtisanoa jokseenkin kenet tahansa pärstäkertoimella. Näin tuskin tulee käymään. Edelleen laissa tultaisiin määrittelemään ehdot, joilla työntekijälle voidaan antaa potkut. Liitot ovat saaneet voimaa myös siitä, että tutkijoiden mukaan ei voida edes sanoa, parantaisiko laki työllisyyttä.

Ay-liike näytti edellisen kerran muskeleitaan viime helmikuussa, kun se vastusti aktiivimallia kokoontumalla Senaatintorille. Ämpäreitä paukuttivat sadat ihmiset, mutta aktiivimalli on yhä voimassa. Hallitus on ilmoittanut, ettei se aio perääntyä myöskään nyt.

HS:n tietojen mukaan viime keväänä hallituksessa osattiin odottaa, että ay-liike kipunoi, mutta jo nyt reaktiot ovat olleet laajemmat kuin hallituksessa oltiin ajateltu. Irtisanomislakia on ajanut eritoten kokoomus, jonka tulevaisuuteen laki voi myös vaikuttaa eniten.

Sdp:n kannatus nousi heti viime vuoden aktiivimallin vastaisen taistelun aikana. Mitä enemmän liitot ovat julistaneet, kuinka paha Juha Sipilän (kesk) hallitus on ollut työntekijöille, sitä paremmin Sdp:llä on mielipidemittauksissa mennyt. Jussi Halla-ahon perussuomalaiset eivät ole samalla tavalla profiloituneet duunareiden työehtojen puolesta taistelevaksi puolueeksi.

Jos kokoomus pitää kiinni irtisanomissäännöksistä, se saa todennäköisesti lisää ääniä pienyrittäjiltä, mutta tuskin niin paljon kuin Sdp hyötyy siitä, että ay-liike pauhaa koko ajan ”pärstäkerroinlaista”. Kokoomuksen vaaleja tulee etenkin kaupungeissa häiritsemään luultavasti myös Hjallis Harkimon Nyt-liike.

Sdp johtaa kannatusmittauksia, ja kokoomus on toisena. Vaaleihin mennessä voi tapahtua mitä tahansa. Se tuskin muuttuu, että Sdp:n kannatus pysyy ylhäällä sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä enemmän nykyhallitus heikentää työntekijöiden saavutettuja etuja. Sdp:n parhaat vaalityöntekijät ovat nykyisten hallituspuolueiden riveissä.

Ay-liike ei auta demareita niinkään itse demareiden takia, vaikka suurin osa SAK:n keskeisistä liittojohtajista on demareita. Ay-liike pönkittää demareita siksi, että ay-liikkeen valta demareihin on suurempi kuin muihin puolueisiin.

Demareiden odotetaan tekevän politiikkaa, joka ei heikennä liittojen valtaa eikä kovin paljon myöskään työntekijöiden etuja. Tämän takia ay-liikkeelle on ehdottoman tärkeää, että seuraava pääministeri on demari. Luottamus kokoomukseen ja myös keskustaan on mennyt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  6. 6

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää