Politiikka    |   HS-analyysi

Syksyllä edessä saattaa olla lakkosuma, joka määrittää kevään vaalien voittajan

Ay-liikkeen on lähes pakko näyttää isosti voimaansa.

Suomessa menee taloudellisesti paremmin kuin vuosikymmeneen, mutta silti näyttää siltä, että vielä tänä syksynä liikenne takkuaa, sairaaloissa on työvoimapula ja tehtaat pysähtyvät.

Näin voi käydä, mikäli hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta ja työtaistelut alkavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ammattiyhdistysliikkeen painostustoimet ovat laajemminkin poliittisia kuin vain tapa vastustaa hallituksen toimia. Työtaistelut ja niiden oheispuheet voivat jopa kaataa kokoomuksen haaveet päästä kevään vaalien jälkeen maan suurimmaksi puolueeksi ja näin johtamaan hallituksen muodostusta.

”Toivomme edelleen, että hallitus tulee järkiinsä tämän niin sanotun pärstäkerroinirtisanomisen kanssa. Mutta jos näin ei käy, aloitamme järjestölliset toimet”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoi maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikään liitto ei ole kertonut tarkalleen, mitä ne aikovat tehdä. Lakkouhkailut ovat kuitenkin olleet sen verran kovia, että suunnitelmista on vaikea perääntyä vammoitta, ellei hallitus anna periksi.

Ay-liikkeen pitää saada haluamansa tai se menettää kasvonsa jäsenistönsä edessä. Kuvaavaa on, että eturintamassa on nyt mahtava Riku Aallon johtama Teollisuusliitto eivätkä kuljetusliitot kuten yleensä. Teollisuusliiton tärkein edeltäjä oli Riku Aallon aikoinaan johtama Metalliliitto, joka ei ollut innokas lakkoilija.

Hallitus puolestaan näyttäisi olevan ay-liikkeen määrättävissä, jos se nyt peruu lain. Jos tilanne riistäytyy käsistä, edessä voi olla kaikkiin kansalaisiin iskevä lakkosuma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todennäköisesti poliittiset työtaistelut tulevat olemaan sellaisia, että ne vaikuttavat kansalaisten arkeen. Niiden pitää olla riittävän järeitä, muuten ne eivät ole uskottavia. Se merkitsisi, että taisteluun osallistuvat isot yritykset, eivät niinkään pienet. Olisi erikoista, jos kuljetuspuoli ei osallistuisi työtaisteluihin. Julkisella puolella voi olla ulosmarsseja ja ylityökieltoja, mikä vaikuttaisi esimerkiksi terveydenhuoltoon hetkessä.

Hallitus päätti viime keväänä irtisanomissäännösten väljentämisestä alle 20 hengen yrityksissä. Näin pienet yritykset voisivat palkata helpommin väkeä, koska irtisanominen olisi helpompaa.

Kyse ei ole pienestä muutoksesta, sillä työ- ja elinkeinoministeriön muistion mukaan laki koskisi noin kolmasosaa yrityksissä työskentelevistä. Lakia vesi kielellä odottava Suomen yrittäjät laskee, että laki koskisi vain noin viidesosaa yrityskentän työntekijöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alle 20 henkeä työllistäviä yrityksiä on noin 97 prosenttia kaikista Suomen yrityksistä.

Hallitus väsää vielä esitystään, joten ei ole tarkkaa tietoa, millä tavalla irtisanomisia helpotetaan. HS:n tietojen mukaan lakiin yritetään löytää kompromissia, jossa laki koskisi vaikkapa vain alle viiden hengen yrityksiä. Tarkoitus kuitenkin on, että irtisanominen olisi useissa tapauksissa selvästi helpompaa. Pelkät muutokset eivät enää riitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ammattiyhdistysliike on saanut väkensä liikkeelle antamalla ymmärtää, että nyt työnantaja voi irtisanoa jokseenkin kenet tahansa pärstäkertoimella. Näin tuskin tulee käymään. Edelleen laissa tultaisiin määrittelemään ehdot, joilla työntekijälle voidaan antaa potkut. Liitot ovat saaneet voimaa myös siitä, että tutkijoiden mukaan ei voida edes sanoa, parantaisiko laki työllisyyttä.

Ay-liike näytti edellisen kerran muskeleitaan viime helmikuussa, kun se vastusti aktiivimallia kokoontumalla Senaatintorille. Ämpäreitä paukuttivat sadat ihmiset, mutta aktiivimalli on yhä voimassa. Hallitus on ilmoittanut, ettei se aio perääntyä myöskään nyt.

HS:n tietojen mukaan viime keväänä hallituksessa osattiin odottaa, että ay-liike kipunoi, mutta jo nyt reaktiot ovat olleet laajemmat kuin hallituksessa oltiin ajateltu. Irtisanomislakia on ajanut eritoten kokoomus, jonka tulevaisuuteen laki voi myös vaikuttaa eniten.

Sdp:n kannatus nousi heti viime vuoden aktiivimallin vastaisen taistelun aikana. Mitä enemmän liitot ovat julistaneet, kuinka paha Juha Sipilän (kesk) hallitus on ollut työntekijöille, sitä paremmin Sdp:llä on mielipidemittauksissa mennyt. Jussi Halla-ahon perussuomalaiset eivät ole samalla tavalla profiloituneet duunareiden työehtojen puolesta taistelevaksi puolueeksi.

Jos kokoomus pitää kiinni irtisanomissäännöksistä, se saa todennäköisesti lisää ääniä pienyrittäjiltä, mutta tuskin niin paljon kuin Sdp hyötyy siitä, että ay-liike pauhaa koko ajan ”pärstäkerroinlaista”. Kokoomuksen vaaleja tulee etenkin kaupungeissa häiritsemään luultavasti myös Hjallis Harkimon Nyt-liike.

Sdp johtaa kannatusmittauksia, ja kokoomus on toisena. Vaaleihin mennessä voi tapahtua mitä tahansa. Se tuskin muuttuu, että Sdp:n kannatus pysyy ylhäällä sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä enemmän nykyhallitus heikentää työntekijöiden saavutettuja etuja. Sdp:n parhaat vaalityöntekijät ovat nykyisten hallituspuolueiden riveissä.

Ay-liike ei auta demareita niinkään itse demareiden takia, vaikka suurin osa SAK:n keskeisistä liittojohtajista on demareita. Ay-liike pönkittää demareita siksi, että ay-liikkeen valta demareihin on suurempi kuin muihin puolueisiin.

Demareiden odotetaan tekevän politiikkaa, joka ei heikennä liittojen valtaa eikä kovin paljon myöskään työntekijöiden etuja. Tämän takia ay-liikkeelle on ehdottoman tärkeää, että seuraava pääministeri on demari. Luottamus kokoomukseen ja myös keskustaan on mennyt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  7. 7

   Häirintään tulee järeämpi suoja: Suomi ottaa käyttöön satelliittipaikannuksen, joka on turvallisempi kuin 1970-luvulla kehitetty gps

  8. 8

   Michelle Obaman tarina elää ja hengittää

  9. 9

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  10. 10

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  10. 10

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää