Politiikka

Saunatilan jakaneet kansanedustajat jättivät selvityksen eduskunnalle: Luulimme vuokranneemme asunnon

Vähämäen kirjelmän mukaan vuokranantaja on salannut tiedon siitä, että yhtiöjärjestyksen mukaan tilassa ei saa yöpyä. Lisäksi Vähämäki kiisti tienneensä Valhallankadun varastotilan olleen asumiseen soveltumaton.

Perussuomalaisten kansanedustajat Ville Vähämäki ja Teuvo Hakkarainen kiistävät olleensa tietoisia, että heidän kakkosasuntonsa eivät ole olleet asuinkäyttöön tarkoitettuja.

Vähämäki ja Hakkarainen toimittivat selvityksensä eduskunnan hallinto- ja palveluosastolle tiistaina. Kansanedustajien asumisjärjestelyt nousivat esille kesän aikana, kun kävi ilmi, että Hakkaraisen ja Vähämäen yhdessä vuokraama asunto Lastenlinnantiellä olikin saunatila.

Lisäksi eräs aiempi Vähämäen vuokra-asunto Valhallankadulla oli asunnoksi luvatta muutettu kellarivarasto. Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen nojalla tilaan rakennetut keittokomero ja kylpyhuone tuli purkaa.

Valhallankadun varastotilasta Vähämäki kirjoittaa selvityksessään, että vuokranantaja ei ollut ilmoittanut Vähämäelle, ettei huoneisto ole asumiseen soveltuva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asianajajan laatimassa kirjeessä Vähämäki katsoo, ettei vuokranantajan selvitys asiasta ole uskottava. Vastuun asiasta Vähämäki sälyttää vuokranantajalle.

”Ottaen huomioon huoneistossa ollut varustus, joka on sisältänyt sängyt, jääkaapin, sohvat sekä WC:n peseytymistiloineen, ei ole kovinkaan uskottavaa, että vuokranantaja olisi vuokrannut huoneiston muuhun kuin asumiskäyttöön.”

Lastenlinnantiellä sijaitsevan saunatilan osalta Vähämäki sanoo pyytäneensä vuokranantajaa muuttamaan vuokrasopimukseen samat termit kuin vuokrailmoitukseen.

Elokuussa Vähämäki kertoi Facebook-päivityksessään hämmästyneensä, että vuokrasopimuksessa alun perin luki ilmaisu ”62 neliömetrin saunalaitos”.

”Tällöin lähetin sopimuksen lähettäneelle henkilölle viestin, jossa totesin, että tämä ei taida mennä läpi eduskunnan hallinto-osastolta, olisi parempi, jos muuttaisi sopimuksen vastaamaan sitä mitä olin ilmoituksessa ymmärtänyt tulleeni katsomaan ja näytössä nähnyt”, Vähämäki kirjoitti tuolloin.

Hän myönsi, että jälkikäteen ajatellen tuolloin hänen olisi tullut ”nostaa kädet pystyyn ja jatkaa huoneiston etsimistä”.

Nyt kirjeessään Vähämäki ilmoittaa, että huoneisto oli täysin varusteltu nimenomaan asumiseen.

”Vuokranantaja on ollut tietoinen, että huoneistoa käytetään ns. kakkosasuntona, eikä siihen ole millään tavalla puututtu.”

Selvityksen oheen Vähämäki on liittänyt kesäkuussa julkaistun vuokrailmoituksen, jonka mukaan tila ”sopii yrityksen tukikohdaksi, ei perheille tai vakituiseen asumiseen”. Tilan omistaa poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, kokoomuspoliitikkonakin tunnettu ylikomisario Dennis Pasterstein.

”Syystä taikka toisesta vuokranantaja on muuttanut ilmoitustaan elokuussa 2013 siten, että ilmoitukseen on lisätty maininta siitä, että ulkopaikkakuntalainen voi huoneistossa asua. Tämän uuden ilmoituksen perusteella Vähämäki on mennyt katsomaan huoneistoa ja solminut vuokrasopimuksen”, Vähämäen selvityksessä kirjoitetaan.

Hänen mukaansa vuokranantaja on ollut ”ilmeisen tietoinen”, ettei asunnossa saa yöpyä edes väliaikaisesti, koska se on taloyhtiön yhtiöjärjestyksen vastaista.

”Vuokranantaja on salannut tämän tiedon Vähämäeltä ja täten myös kansanedustaja Hakkaraiselta, joka on tullut saman huoneiston toiseksi vuokralaiseksi muutamaa kuukautta myöhemmin”, Vähämäki kirjoittaa.

”En pysty kommentoimaan asiaa mitenkään, kun tapasin Vähämäen ensimmäisen kerran 14. elokuuta. Asiamieheni on hoitanut kaikki vuokraamiseen liittyvät asiat ja antanut myös oman selvityksen asiasta eduskunnalle”, sanoi Dennis Pasterstein keskiviikkona HS:lle.

Huoneiston kokonaisvuokra on ollut 695 euroa kuukaudessa, josta Hakkaraisen osuus on ollut 350 euroa. Pasterstein on kommentoinut julkisuudessa, että alhaista vuokraa selittää juuri se, että kyseessä on sauna, ei asuinhuoneisto.

Hakkarainen itse kirjoittaa selvityksessään toimineensa Vähämäen antaman tiedon varassa.

”Vähämäki ei ole missään vaiheessa kertonut minulle, että vuokrasopimuksessa mainittu kellarihuoneisto on yhtiöjärjestyksessä muuta kuin huoneisto.”

Yhtiöjärjestyksestä tai tilan käyttötarkoituksesta Hakkarainen kiistää tietäneensä ennen heinäkuussa ilmestyneitä lehtijuttuja.

Eduskunnan kansliatoimikunnan on määrä käsitellä Vähämäen ja Hakkaraisen selvityksiä kokouksessaan syyskuun 13. päivä. Myös poliisi selvittää asiaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Kansanedustajat
 • Politiikka
 • Teuvo Hakkarainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  3. 3

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  4. 4

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  5. 5

   Kokoomuspoliitikoilla on runsaasti viihdenäkyvyyttä Maikkarilla, joka sai valtiolta miljoonatuet – MTV:n mukaan ohjelmien tähdillä ja rahoilla ei ole tekemistä keskenään

  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Kumppani pahoin­piteli Antti Tuiskun uudelleen ja uudelleen, ja se oli tuhota pop­tähden uran – Nyt Tuisku kertoo HS:n haastattelussa pari­suhde­väkivallasta ja siitä, miten hänestä oli tulla isä

   Tilaajille
  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. MM-hopea riitti Fifan yllätysvalintaan, Luka Modric Vuoden pelaaja: ”On suuri kunnia ja kaunis kunnia seistä täällä”
  3. Teollisuushalli syttyi palamaan Turussa – asbesti hankaloittaa palon raivausta
  4. Brian Giontan yli 50 miljoonan dollarin NHL-ura päättyi: ”Toiveena oli pelata yksi ottelu liigassa”
  5. Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet
  6. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  7. 4 tuntia sitten
  8. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  9. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  10. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  11. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  12. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  13. Näytä lisää