Politiikka

Mitä tapahtuu, jos irtisanomisten helpottaminen toteutetaan? Kysely asiantuntijoille antoi yhden selvän vastauksen ja jätti paljon avoimeksi

Enemmistö eli liki 60 prosenttia Ekonomistikoneen kyselyyn vastanneista taloustieteilijöistä katsoo, että irtisanomisen helpotus lisäisi yritysten tuottavuutta. Työllisyyden kasvuun uskoo alle puolet.

Taloustieteilijöistä ja ekonomisteista koostuvan asiantuntijapaneelin enemmistö katsoo, että irtisanomisen helpottaminen pienissä yrityksissä lisäisi niiden tuottavuutta. Sen sijaan työllisyyttä lainmuutoksen arvioi kasvattavan alle puolet vastanneista.

Ekonomistikoneen tuoreessa kyselyssä tuli ottaa kantaa kolmeen väitteeseen työllisyyspolitiikasta. Niistä ensimmäinen kuului: ”Irtisanomisten helpottaminen pienissä yrityksissä edistää tuottavuuden kasvua.”

”Vahvasti samaa mieltä” väitteen kanssa ei ollut yksikään vastanneista 36 ekonomistista, mutta ”samaa mieltä” oli 58 prosenttia.

Epävarmoja pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen esittämän muutoksen vaikutuksista tuottavuuteen oli 25 prosenttia ekonomisteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työsopimuslain muutosesityksen mukaan alle 20 hengen yrityksistä voitaisiin vastedes irtisanoa työntekijä henkilöperusteisten syiden takia nykyistä kevyemmin, kun hän ei esimerkiksi suoriudu töistään, noudata työaikoja tai käyttäytyy niin epäasiallisesti, että työsuhteen jatkaminen on kohtuutonta.

Ekonomistikoneen vastaajista 11 prosenttia oli sitä mieltä, että muutos ei edistäisi tuottavuutta. Muutama prosentti oli jopa vahvasti eri mieltä kuin väite. Kuudella prosentilla ei ollut mielipidettä ensinkään.

Toinen ekonomistikoneen kysymys koski sitä, kasvattaisiko irtisanomisen helpottaminen myös työllisyyttä. Tästä ei ollut yhtä suurta yksimielisyyttä kuin tuottavuuden kasvusta.

Alle puolet eli 49 prosenttia ekonomisteista uskoo myös työllisyyden kasvuun, mutta 13 prosenttia ei usko. Epävarmojen osuus oli melko suuri eli 36 prosenttia, ja muutamalla prosentilla ei ollut mielipidettä ensinkään.

Kolmas kysymys koski niin sanottua aktiivimalli kakkosta eli omatoimisen työnhaun mallia, jonka mukaan työttömän tulisi hakea vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa.

Jopa yli puolet eli 56 prosenttia ekonomisteista oli epävarma aktiivimalli kakkosen tehosta nopeuttaa työllistymistä. Mallin uskoi nopeuttavan työllistymistä 37 prosenttia, kun epäilijöitä oli kolme ja mielipidettä vailla kuusi prosenttia.

Sama epävarmuus irtisanomisen helpottamisen työllisyysvaikutuksista kävi jo ilmi työ- ja elinkeinoministeriön kesällä julkaisemasta lakiluonnoksen muistiosta ja sen liitteistä.

Etukäteen lausunnot oli pyydetty jo kahden tutkimuslaitoksen eli Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan asiantuntijoilta.

Myös Ekonomistikonetta ylläpitää Etla yhdessä Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan kanssa.

Ekonomistipaneelin raadin puheenjohtaja on Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta, joka on myös Jyväskylän yliopiston professori.

Paneeliin on kutsuttu muiden muassa kaikki tehtävissään olevat kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit. Yhteensä mukana on 50 ekonomistia. Paneeli avattiin syksyllä 2017.

Malirannan mukaan tuore kysely kertoo, että ekonomisteilla on melko vahva konsensus siitä, että irtisanomisen keventäminen pienissä yrityksissä lisäisi niiden tuottavuutta, mikä on Malirannan mukaan talouskasvun kannalta tärkeämpi asia kuin työllisyyden lisääntyminen.

”Yrityksissä tuottavuus tarkoittaa sitä, kuinka paljon tavaroita ja palveluja yritys pystyy tuottamaan suhteessa työpanokseen eli työtuntiin. Yrityksen tuottavuuden kasvulla on pitkällä aikavälillä suuret vaikutukset myös kansantalouden tuottavuuteen ja talouskasvuun”, Maliranta täsmentää.

Toisaalta Maliranta myöntää, että epävarmojenkin osuus vastaajissa eli 25 prosenttia on ”isohko”.

Malirannan näkemyksen mukaan ainakin talouskasvun tutkijoiden, jollainen hän itsekin on, keskuudessa on sangen vahva käsitys siitä, että irtisanomissuojan keventämisellä on myönteinen vaikutus tuottavuuden kasvuun.

Irtisanomisen helpotuksen työllisyysvaikutuksista on Maliranta itsekin epävarma, koska tutkimustieto ei anna kovin varmaa vastausta asiaan.

”Tutkimuskirjallisuuden perusteella on vaikea sanoa, parantaisiko irtisanomisen helpottaminen työllisyyttä kansantalouden tasolla, mutta uskon, että sillä olisi myönteinen vaikutus esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyteen eli työttömyyden rakenteeseen, kun vaihtuvuus kasvaisi”, Maliranta pohtii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää